Lite historia......

Publicerad 2014-02-19 08:31:00 i Allmänt,

En härlig morgon - 7 grader och himlen skiftar just nu i rosa och ljusblå färger. Skall berätta lite om Ornässtugan, Gustav Vasa och Vasaloppet, man kan läsa mycket intressant på wikipedia. Gustav Eriksson Vasa föddes 1496 i Uppland och tillhörde ätten Vasa. Han blev skickad till Uppsala för att studera och där träffade han flera vänner ifrån Dalarna.
Han hade senare i livet suttit som fånge i Danmark men lyckats fly, vid den här tiden var det en dansk kung som regerade i Sverige. När han kom till Stockholm fick han veta att hans far blivit dödad i Stockholms blodbad. Nu ville Gustav hämnas och sökte sig upp till Dalarna där hans gamla studievänner fanns. I december 1520 så kom han till Rankhyttan vid Vikasjön, som är herrgården där SOS Hälsoresan spelades in. Där låtsades han vara dräng, men blev avslöjad och fick träffa ägaren sin gamle kompis Anders Persson. Han rådde Gustav att ta sig till Stora Ornäs där studiekamraten Arendt Perhsson-Örnflycht och hans fru Barbro Stigdotter bodde vid Ösjön. Så det bar iväg genom skogar och över sjön Runn och Ösjön. Han härbärgades i Ornässtugan men Arendt var på danskarnas sida och började söka hjälp bland sina vänner för att kunna gripa Gustav som var efterlyst. Hans fru Barbro anade oråd och hjälpte Gustav att fly genom dasset, genom att fira ner honom den vägen. Sedan fick han hjälp och skjuts av en dräng på gården som körde honom upp till Svärdsjö, vidare till Isala och sen upp till de karska Moraborna. Morakarlarna stöttade inte Gustav Vasa till fullo utan han begav sig vidare på snöskor till Norge för att söka hjälp. Efter ett tag skickade man ut de två snabbaste på skidor för att försöka komma ifatt Gustav och kom ifatt honom i Sälen. Det är därför som vi hedrar honom med Vasaloppet, som brukar vara första helgen i Mars.1523 blev Gustav Eriksson Vasa vald till kung i Strängnäs den 6 Juni, det är därför den dagen har blivit vår nationaldag. Gustav Vasa dog av sjukdom 29 september 1560.
De här bilderna tog jag medans det fanns snö kvar och på andra bilden ser man dasset på baksidan. Ornästugan byggdes i början av 1500-talet av en förmögen bergsman Stig Hansson, och ingick i en kringbyggd gårdsformation, där övriga hus revs på 1700-talet.Ornässtugan har varit muséum sedan 1758 och vi firade 250-årsjubileum 2008.Huset ligger på en halvö till vänster om starten på våra tävlingar, med mycket gräsyta runt om och en stor båtbrygga, där kyrkbåtar och ångbåten Domnarfvet brukar lägga till. Från parkeringen finns en allé med ekar som är planterade på 1700-talet, på området finns också fyra stycken lindar planterade på 1600-talet. I vaktmästarbostaden bodde ett äldre par som vi brukade fråga om vi fick stå på parkeringen de gånger vi haft starten vid Ornässtugan. Herrn i huset var intendent och hade haft många visningar under åren, och de hade bott där sedan 70-talet. Området ägs av Statens fastighetsverk och förvaltas av Borlänge Kommun. Dessa två parter var jag i kontakt med 2010 då jag la fram ett förslag som innebar verksamhet året om både för barn och vuxna. Många ideér om snö och isskulpturer, tävlingar för barn , fiske, musikkväller med olika tema, minimuséum, klubblokal för oss och eventuellt andra föreningar, samt att kunna ha olika utställningar i vaktmästarbostaden. Jag har alla detaljer kvar, men kommungubbarna ( varav en snart skulle gå i pension) var inne på ett annat spår. De ville ta hit konstnärer från hela världen som skulle turas om att få jobba och bo gratis under en period. Nu är ju inte Borlänge kommuns ekonomi den bästa så när mannen dog och hans fru kom på äldreboende, så blev det inget av deras planer. De kontaktade inte mig heller trots att jag hade ett privat förslag och ett förslag via Borlänge SFK. I slutänden blir det nog bra han som fick hyra stället är en framåt man som gjort många jobb för kommun, Dalarnas Muséum, landstinget m.m. Träffade på honom när jag gick och fotade och han berättade vad som hänt och jag kunde bara önska honom Lycka Till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela