På resande fot.....

Publicerad 2019-05-29 07:04:12 i Allmänt,

På fredagen den 24 maj så åkte jag till Falun och hämtade mina barnbarn Dennis och Tuva. Sedan åkte vi ner till Västerås till deras pappa Stefan och Linda. De skulle vara där över helgen och jag skulle fortsätta till Monika i Strängnäs. Så på natten till lördagen när vi hämtat upp Kicki så bar det av till Arlanda. 6.15 gick planet ner till Turkiet och sedan buss till Side.
 
Vi fick rum längst bort i en korridor, tre trappor upp utan hiss. Kicki är opererad i båda höfterna och ryggen, och vi andra hade lite ont i knäna. Det såg nog killen som bar upp våra väskor, så vi fick byta rum till första våningen. Men vi bytte ner oss lite, från sovrum plus allrum och två balkonger till bara ett allrum och en balkong. Men det funkar bra, vi är ju mest utomhus eller spelar kort på balkongen.
 
Första dagen gick vi en långpromenad för att kolla upp stranden, sedan vidare in mot gamla staden. Många ruiner och rester från gamla hus och fästningar. Det måste ha varit en eller flera jordbävningar här för väldigt längesedan.
Monika på väg fram mot resterna av Appollotemplet.
 
Vi gick förbi många affärer och restauranger med "inkastare" och hamnade till slut på ett ställe där flera av personalen kunde svenska.
Vi åt en god turkisk rätt med nötkött, kyckling, champinjoner, paprika m.m som var gott. Den gjordes i ordning i en lergryta som var täckt med pizzadeg.
Lång dag, vi gick upp vid 01 och kom i säng runt 23, men vi hann med mycket.
Sen har det mest varit stranden hela dagarna, lyxigt med gratis buss till och från och gratis solstolar. En restaurang precis bredvid där vi käkar lunch och äter glass. Fortsättning följer om några dagar.
 
 

Wells.....

Publicerad 2019-05-23 22:17:00 i Allmänt,

Sista dagen innan det var dags att åka hem igen, så åkte Joanna och jag in till staden Wells. En fin liten stad med en stor katedral som började byggas på 700 -talet och blev klar på 1400 -talet.
I staden har flera filmer spelats in. Vi fikade och satt en stund vid den fina vallgraven.
Stora och vackra träd, bakom Joanna ett rosa kastanjeträd.
Katedralen syns i bakgrunden.
 
Efter att ha shoppat det sista i Glastonbury, så åt vi middag på favoritpuben. 
 
På fredagen var det dags att åka hem till ett kallt och regnigt Sverige. Ett regn som övergick i snöblask och straxt söder om Avesta höll det på att gå åt helvete. Men Joanna lyckades styra upp det hela i snömodden och med sommardäck. Snacka om änglavakt.
 
 
Skönt att komma hem, men snart dags för en ny resa.😊😎
 

Beltane.......

Publicerad 2019-05-21 11:05:00 i Allmänt,

Vi missade festen Beltane 1 Maj, då vi var till Stonehenge. Men har lånat bilder från en sida i Glastonbury.
I veckan innan har en del män varit och huggit ner ett träd och haft en ceremoni för det.
Trädet kallas sedan för Maypole och bärs genom staden upp till ceremoniplatsen på ängen nedanför Tor.
30 April har kvinnor grävt och förberett hålet där Maypole skall resas. Stången är klädd i toppen av långa olikfärgade band. Lika många människor som band tar varsitt band. Sedan flätas stången genom att gå varannan gång innanför den man möter och varannan gång utanför. Den här ceremonin har jag varit med om i Söderhamn på Älvgård.
 
Innan Maypole bärs genom staden har man haft lite olika engagemang i staden som fyllts av utklädda män och kvinnor. Trummor har trummat och dans med pinnar som slås mot varandra har dansats.
 
Den häftigaste kvinnan var nog hon på styltor med pälsbyxor och kroppsmålad överkropp.
Skönt med en vilostund.
Mannen i grönt brukar ropa ut programmet efter att ha ringt i en klocka.
 
 
Det här är ju kärlekens högtid och ett par hedras under ceremonin.
 
Man stannar till vid den vita källan på väg upp till ängen.
 
 När stången är rest och man dansat klart så tänds en en eld  ovanför vita källan. När det bara är glöd kvar kan den som vill hoppa över glöden för att ta bort något man vill bli av med. Samt önska in något nytt.
 
En stor fest i Glastonbury och på söndagen när vi rest hem hade man draktåget genom staden med lika mycket festligheter. Då byter man ut vinterkungen mot sommarkungen. Jag var med på draktåget i höstas när man bytte ut sommarkungen mot vinterkungen.
 
Joanna som var kvar i stan kom också med på en av bilderna.
 
 
Nästa och sista berättelsen om Englandsresa blir om staden Wells.

Del 4 England.......

Publicerad 2019-05-20 14:48:00 i Allmänt,

Onsdagen den 1 Maj var det dags för utflykten till Stonehenge m.m. Anna hade bokat åt oss hemifrån och man skulle uppge adressen i Glastonbury, och då skulle vi bli upphämtade där. Joanna skulle inte med, då hon varit där tidigare, så det var vi tre, jag, Anna och Patricia. Jag gick bort till dem där de bodde och vi gick ut och väntade, det duggregnade ute och ingen bil eller minibuss kom. Det stod även på Tor tours hemsida att de hämtade upp vid kyrkan, så Anna sprang dit. Där väntade guiden i sin egen bil och de åkte för att hämta upp Patricia och mig. Lyxigt, det var bara vi tre, kanske för att i stan väntade stora festligheter med Beltane.
Resan till Stonehenge tar cirka en timme och vi hade mycket att prata om. Jag har tidigare passerat på vägen nedanför och fotat stenarna genom bilfönstret på väg till London. Men idag skulle vi få komma lite närmare. Det är ju avspärrningar runt stenarna och runt hela området och det går vakter överallt. Helikoptrar patrullerar också över området.
Det här är det närmaste vi får komma. Det var mycket turister på plats och varje år är det cirka en miljon besökare. Michael vår guide hade mycket att berätta och vi fotade mycket.
 
Här kommer man inte lika nära. När vi löste inträde så kunde man välja att gå, det var ganska långt, eller åka buss halva eller hela vägen. Vi åkte hela vägen fram och tillbaka, det var ju ett späckat program vi hade.
Efter Stonehenge åkte vi till Woodhenge, en cirkel där man hittat träpålar nere i marken. De är nu ersatta av "betongstubbar" i olika storlekar. Woodhenge ligger inte så långt ifrån Stonehenge och hade säkert något gemensamt. Man vet ju inte vad det har använts till eller om det var något tak över. Om det var offerplatser, ceremoniplatser, tempel. Det man vet är ju att vid Stonehenge går ju solen upp vid sommar och vintersolståndet rakt igenom cirkeln. Det finns många teorier om vad det har använts till och det finns mycket att läsa om man vill. Sedan åkte vi en bit närmare Averbury och det blev dags för lunch.
Den här "gatan" leder in till Avebury, världens största stencirkel. Många av stenarna finns inte kvar utan har ersatts av mindre stenar. Det gäller även stenarna inne i Avebury, som slagits sönder och använts till annat. I den cirkeln får man gå nära och vi hade tur att det inte var så många besökare den här dagen. Vår guide Michael använder pekare för att kolla stenarnas chackran. Själv tog jag av mig mitt halsband av bergkristall och pendlade fram dem. Det blev bra snurr på det.
Många stenar och en del cirka tre meter höga, ovan jord. Runt hela cirklarna är det som en djup vallgrav. Med tiden har det rasat ner mycket jord så den var nog väldigt djup från början.
Anna testar stenens chackran. En intressant dag med mycket historia och även besök i två kyrkor. Nedan en gammal bild av Avebury, nuförtiden finns flera hus och vägar  byggda inuti cirkeln.
 
Här är vi vid den stora druidstenen, med ett säte i mitten.
 
Vi fick en bonusupplevelse av Michael, vi besökte en idegran som var 1700 år gammal och bredvid den låg en kyrka med luckor i golvet. Där kunde man se gamla stenar av samma sort som i Stonehenge och kyrkan är byggd på en gammal kraftplats.
Det var en bra bit att gå i det blöta gräset och massor av kråkor och kajor hade konsert i träden. Kor gick och betade i hagen där vi parkerade och på håll kan man se den vita hästen på sluttningen långt bort.
 
Vi hann även med en till cirkel med träpålar och en lång väg att gå upp till Long West Kenneth Barrow, en gammal gravplats. Den ligger uppe på en kulle och är väldigt lång och man kan gå in i en del av den. Mäktigt, där chantade guiden så det bara vibrerade i hela kroppen av ljudet.
 
På håll såg vi Sillbury Hill, en handgrävd pyramid med platt topp.
 
Vi åkte även förbi många bäckar och åar, så man blev fiskesugen. Ja det var en händelserik dag och mycket att ta in, ett minne för livet. När jag kom hem till Sverige så googlade jag och läste mer om de olika platserna vi varit på.❤️
 
Fortsättning följer....
 

Del 3 England.......

Publicerad 2019-05-19 13:37:55 i Allmänt,

När man kommer ner från Tor så kan man gå till höger upp på gatan till den vita källan. Men nu var den avstängd då de höll på att renovera inne i stenhuset inför festligheterna 1/5, som kallas Beltane. Man kan ta källvatten i en kran vid den vita källan och tvärs över gatan en tappkran från den röda källan, Chalice Well. Vi gick vidare in i den stora parken, det kostar en slant att gå in och det är för att de ska kunna underhålla den stora trädgården med alla växter och blommor.
 
Ett underbart ställe som lockar många besökare från hela världen. Vattnet är lite rött av allt järn och det sägs att Joseph of Arimatea begravde och sköljde den heliga graalen från den sista måltiden här. Hehe, jag har en annan teori varför vattnet är rött.....  
 
Ovan går Patricia genom healingbassängen med iskallt vatten, det har jag gjort för flera år sedan, brrr.
Här sitter jag framför törneträdet och där man kan ta vatten från källan. Trädet blommar två gånger om året, vid påsk och jul. Nu var det nästan utblommat.
Våren hade kommit långt här och många vackra träd och blommor och vi hade tur med vädret. Från trädgården ser man Tor på håll.
 
Vi brukar ta foton vid brunnslocket, så det har blivit några genom åren. Vid varje högtid smyckas den med olika blommor, så till första Maj blev den smyckad och vi var där 28/4.
Lånad bild från 1/5.....
 
På tisdagen var det marknad i stan och vi gjorde en del fynd. Sedan tog vi bussen in till Street, en liten fin stad med ett köpcentrum med fullt av outlet-butiker. På onsdagen var det dags för Stonehenge och Avebury m.m. Fortsättning följer......

Del 2 England......

Publicerad 2019-05-18 12:25:22 i Allmänt,

Söndagen gick också åt att bara mysa och ströva runt i staden Glastonbury. Vi visade tjerna runt i affärerna och talade om var man kunde göra fynd och vilka som var lite dyrare. Nästan varje dag fikade vi eller åt lunch på Blue Note,  ett vegetariskt ställe. Bredvid finns nygjorda trappen upp till Gudinnetemplet, där man sitter i tystnad och ev mediterar eller bara är....
Duvorna ligger och ruvar under teglet upp vid Gudinnetemplet och är inte ett dugg rädda.
 
På måndagen gick vi den långa vandringen upp på Tor.
Fåren hade fått lamm, och vi gick den branta vägen upp efter att vi varit in i äpplelunden. Där blommade träden för fullt.
Vackert med all grönska och våren hade kommit långt. Det var lite kallt och uppe på Tor blåser det alltid.
Det var sjätte gången jag gått upp till Tor, som är ett torn tillägnad Sankt Michael och var för väldigt längesedan ett kloster. Efter en jordbävning, så finns bara det här tornet kvar. Långt där borta är staden Glastonbury.
Vi gick den långa vägen ner och då ser man hur brant det är utmed "ryggen".
 
Vi satt en längre stund uppe vid Tor, vi hade matsäck med oss och på hemvägen gick vi in i Challice Well, men det berättar jag mer om nästa gång. 

England del 1

Publicerad 2019-05-17 09:56:13 i Allmänt,

Tidigt på morgonen den 26 april kom min väninna Joanna och hämtade mig, sen bar det av mot Arlanda. Vi skulle åka till Glastonbury i England. Det blev min sjätte resa dit och nu åkte vi via Amsterdam. Sedan från Amsterdam till Bristol och buss till Glastonbury. Det är som att komma hem......
Vi lämnade ett varmt Sverige och landade i ett blåsigt England, med regn och storm med 23 meter i vindbyarna, och +12 grader. Som tur var åkte vi med KLM, för SAS strejkade denna vecka och det kanske hade drabbat oss.
Glastonbury ligger 23 mil från London och den här vägen vi reste var bra. Då slapp vi en lång bussresa eller med taxi från London. Senare på kvällen kom två vänner från Falun, Patricia och Anna. Så vi mötte upp dem vid bussen och visade var de skulle bo. Innan dess så hade vi hunnit med varsin cider på puben och handlat frukost.
 
 
Lördagsmorgon så bjöd vi tjejerna på frukost och sedan gick vi runt på stan i många av alla mysiga affärer med stenar, gudinnor, "häxprylar", örter och mycket annat.
 
Joanna och jag bodde i en trevlig lägenhet i två plan på samma gård vi tidigare bott på. Trevligt med flera uteplatser och mycket växter och "gamla" saker.❤️
Ägaren har en resturang med  fish and chips, precis bredvid och utanför grinden ligger en pub där de brukar ha olika band som spelar.
En hel del statyer i trädgården och lägenheterna är döpta efter familjerna som bodde här på 1800-talet när det var nybyggt. Vi bodde hos Hardy's.
Mr Chapman finns  i trädgården och vi har tidigare bott i hans lägenhet.
 
Glastonbury besöks av många turister från hela världen och olika religioner och många pilgrimer kommer hit. Det finns mycket att se och vandra till. Tor, Challice Well, Abbey där kung Arthur med Gunnevi sägs ligga begravda. Hela stan är välbesökt av människor i alla åldrar och många stilar och färger på kläder. Fortsättning följer.....

Niklas fyller år......

Publicerad 2019-05-11 17:31:57 i Allmänt,

Ja, då har minstingen Niklas fyllt 30 år..... Vart tog dessa år vägen?
 
Hur som helst så var jag till honom och hans fru den 23 april när han fyllde år med en bukett blommor, och fikade.Jag hade gjort ett grattiskort och lite senare skulle vi fira tillsammans med hans bröder.
 Storebror Stefan bröt benet på jobbet och jag var en vecka till England, så firandet var tänkt att bli 5/5. Men det blev uppskjutet. Så idag 11/5 när det egentligen var beräknat att han skulle födas( han var ju nyfiken redan då och kom tidigare😉), så har vi firat honom. Tillsammans med hans (plastfarmor) Elna storebror Mikael och Niklas fru Pantea och voven Stella.
Misstänkt lätt paket.......
Inuti två små paket, han öppnar det större först och blir nog både förvånad och glad.😊🎣
Vi gick ihop hans bröder och jag och bjuder på en dag tillsammans med Ronny Ande'n, fiskeguide och en kompis från min tid i Södertälje SFK.
Det mindre paketet var servetter att putsa solglasögon ögon med, så han kommer att se bra.😎
Tror nog att Niklas  kompis Jonas som han har båt tillsammans med vill följa med och jag med.😊🎣.
Jag kanske inte klarar att fiska så mycket med mina axelproblem, men dricka kaffe är jag bra på och ett och annat foto kan jag nog ta.😉 Rapport kommer.
Så nu ska vi bara ringa Ronny och bestämma dag och plats. Det ska bli så spännande och roligt, något jag ser fram emot.❤️🎣

Tävlingsledarmöte Daladistriktet......

Publicerad 2019-05-10 07:23:42 i Allmänt,

Igårkväll hade Dalarnadistriktet möte inför kommande tävlingar i sommar. Stig hade bjudit in och vi var många representanter från flera klubbar på plats. Älvkroken, Grängesfirren, Skinnkroken, Tunabygden, Falubygden och Borlänge.
Jag brukar ha förmånen att bli upphämtad av Jonas, så även denna gång. Vi gick igenom sommarens metartävlingar och nytt för i år är en serie i Traditionellt mete. Huvud-DM arrangeras av Grängesfirren den 15/6 och serietävling 24/8 av Borlänge SFK. Ovansiljan saknades på mötet, så deras tävling kommer in i kalendern som kommer att läggas ut på Facebook,när den är helt klar.
 
DM i Internationellt mete arrangeras av Tunabygdens SFK 1/6 och 2/6. FK Match fanns inte heller på plats, så deras två tävlingar läggs in snart i programmet.
Borlänge SFK kommer att arrangera en landslagsuttagning i feeder den 11/8 i Bysjön. Där brukar det vara gott om fisk.
 
Falubygdens SFK kommer även i år att arrangera tjejmete preliminärt 11/8 och Falumästerskap den 18/8. Även en 6-timmarstävling, där man kör 2x3 timmar, datum kommer senare.
 
Efter mötet bjöds det på kaffe och smörgåsar och Stig avslutade mötet.
 
Nu är det bara att göra i ordning spön och revar inför kommande säsong. Vi får hoppas på varmare väder så att fisken kommer närmare land och börjar nappa igen. Förra söndagen skulle vi haft KM i Internationellt mete men det ställdes in, då det var och varit så kallt. Så nu får sommaren komma.
 

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela