Kul......

Publicerad 2019-09-03 12:04:18 i AllmÀnt,

Kul med kulning.😊 I slutet av Juni var jag och mina vĂ€ninnor Joanna och Marie till SĂ€terdalen pĂ„ en snabbkurs i kulning. Vi var 15 stycken nyfikna, varav en kille. Kulning Ă€r ju egentligen lockrop pĂ„ olika sorters djur som man anvĂ€nde förr pĂ„ fĂ€bodarna för att locka hem djuren till kvĂ€llen.
SÄ vi fick lÀra oss olika tekniker och lockrop. Inte visste jag att jag kunde komma upp sÄ högt i toner och ljud. Kul dag, nu kan vi locka pÄ getter, fÄr och kossor.
 
Efter SÀter Äkte vi ner till Anundshögen utanför VÀsterÄs för att kolla in Sveriges största gravhög. Den Àr 9 meter hög och har en diameter pÄ 64 meter. En trapp leder upp till toppen med utsikt över de olika sten och skeppsÀttningarna.
 
Med C14- metoden har man tagit prover och daterat platsen till 260-540 e kr. Samt vikingatid och medeltiden. Det finns 12 gravhögar,10 runda stensÀttningar,5 skeppsÀttningar, 14 resta stenar och en hög runsten.
 
Platsen var troligen ett maktcentrum under jÀrnÄldern, det visar alla fornlÀmningar runt omkring. Man har Àven haft ting hÀr. Mycket förstördes i början av medeltiden av kyrkan. Men man har rest upp stenar och Äterbyggt mycket.
 
Vi passade pÄ att ha en ceremoni för sommaren och solen inne i en av skeppsÀttningarna. Vi hade tur med vÀdret, inget regn denna dag.
 

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne Àr 68 Är och bor i BorlÀnge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tÀvlingsfiskat sen jag var 10 Är och vunnit mÄnga tÀvlingar genom Ären .Kommer att berÀtta om mitt liv och fisket.

Senaste inlÀggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela