Kul......

Publicerad 2019-09-03 12:04:18 i Allmänt,

Kul med kulning.😊 I slutet av Juni var jag och mina väninnor Joanna och Marie till Säterdalen på en snabbkurs i kulning. Vi var 15 stycken nyfikna, varav en kille. Kulning är ju egentligen lockrop på olika sorters djur som man använde förr på fäbodarna för att locka hem djuren till kvällen.
Så vi fick lära oss olika tekniker och lockrop. Inte visste jag att jag kunde komma upp så högt i toner och ljud. Kul dag, nu kan vi locka på getter, får och kossor.
 
Efter Säter åkte vi ner till Anundshögen utanför Västerås för att kolla in Sveriges största gravhög. Den är 9 meter hög och har en diameter på 64 meter. En trapp leder upp till toppen med utsikt över de olika sten och skeppsättningarna.
 
Med C14- metoden har man tagit prover och daterat platsen till 260-540 e kr. Samt vikingatid och medeltiden. Det finns 12 gravhögar,10 runda stensättningar,5 skeppsättningar, 14 resta stenar och en hög runsten.
 
Platsen var troligen ett maktcentrum under järnåldern, det visar alla fornlämningar runt omkring. Man har även haft ting här. Mycket förstördes i början av medeltiden av kyrkan. Men man har rest upp stenar och återbyggt mycket.
 
Vi passade på att ha en ceremoni för sommaren och solen inne i en av skeppsättningarna. Vi hade tur med vädret, inget regn denna dag.
 

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 65 år och bor i Borlänge,har tre vuxna söner och fyra barnbarn.Jag har alltid tyckt om att vara i naturen,och att fiska.Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren.Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela