Sommartider hejhej.....

Publicerad 2014-03-30 12:18:08 i Allmänt,

Sommartider.. hej...hej,ja den låten från 80-talet håller än idag.Då har man ställt fram klockan en timme, skönt då får vi lite ljusare kvällar. Kommer ihåg en helg i början av 80-talet när jag hade varit ute på krogen och kom hem lagom för att byta om till fiskekläder. Vips så var klockan tre istället för två och halv fyra skulle mina föräldrar komma och hämta mig för vi skulle på pimpeltävling till Västra Örten, Värmland. Det var en rolig sjö som vi varit på många gånger och där var det varupriser. Tur man kunde sova i bilen dit och hem, tror att mina smågrabbar var hos farmor och farfar. Varupriser var det oftast på 60-talet och 70-talet, sen övergick det i presentkort på konsum eller ica. Jag hade en garderob på mitt rum som jag samlade alla priser i allt ifrån lakan, täcken, filtar prydnadssaker, hushållsprylar, lampor, m.m. På tävlingar i Stockholmsdistriktet kunde jag få små guldringar och en gång en guldkedja med en fisk som hade blå stenar som ögon. Detta halsband försvann en dag då vi var på badhuset, kanske att jag glömde det där. Det finaste pris som jag fått är en Pippi Långstrump-figur av Lisa Larsson, och den har ökat med åren och skulle idag vara värd cirka 11.000 kronor.Det varierar lite på tradera och auktioner. Synd att den gick sönder! Jag kommer ihåg att jag var med pappa till en grossist i området vid slakthuset i Stockholm där klubbarna kunde köpa priser.
Ja idag är det tävling vid Hedsjö, på en av grannsjöarna, där finns också ett stort prisbord. Det brukar vara en populär tävling med många deltagare. Jag har varit med där en gång när vi hade en buss ifrån Borlänge och åkte upp över dagen. Kommer ihåg att det tog väldigt lång tid med prisutdelningen, svårt att välja pris. Själv så fortsätter jag att ta det lugnt och tar gärna en och annan "nap"

Björnen sover....

Publicerad 2014-03-28 12:20:00 i Allmänt,

Björnen sover men inte Björn Eldh i Skellefteå, han härjar vilt på pimpeltävlingar denna vinter och har vunnit en hel del. Lite kul att en av hans kompisar heter Warg i efternamn, så två "rovdjur" med framgång i sina klasser.
Björn är född på Danderyds sjukhus och uppvuxen i Upplands Väsby och har tävlat för FK Forellen i många år. Björns morfar Harald Westerberg brukade ofta fiska privat med Björnees pappa Elis Lundberg. Han satt ofta i samma hål och sa - Fiskarna kan ju simma så de får komma hit. Sedan började Björns pappa fiska och tog med sin son ut och då hade även Elis tagit med Björnee ut mer och mer på fiske. Så björnarna Björn och Björnee har haft många strapatser ihop på sjön. Jag kommer ihåg Björnees pappa som ofta brukade "surra" med min pappa. Björn Eldhs pappa är ifrån Sågmyra så han har tillbringat många somrar i Dalarna, som är lite av hans andra hem. Som junior var Björn med och tog ett silver på SM i pimpel 1977, tillsammans med Björn Hellman, Peter Olsson och Timo Jumisko. På den tiden var det ju distriktslag, och man räknade de fyra högsta vikterna. Under åren 1985- 1990 fiskade han för Sigtuna och då blev det inte så mycket tävlande av. 1990 flyttade han upp till Skellefteå med fru och tre barn och tävlar idag för Skellefteå SFK, han har fortsatt fiska med trekrok trots att de flesta andra fiskar med tafs eller mormyska. Provade med det fisket i början men gick tillbaka till trekroken och har en specialgjord pirk som Storm i Fagersta gör och kallas Björns killer. För ryggen och för att kunna må bra så tränar Björn tre gånger i veckan och vissa likheter finns ju med denna man.
Idag är Björn omgift och hans fru Frida fiskar gärna på sommaren med sitt Pink Lady, som är ett rosa spö med inbyggd rosa rulle. Tyvärr så har "storfiskarens" fru fiskallergi, så Björn får ta av fisken och de ger bort all fisk som fångas, så grannarna är överlyckliga. Blev mycket björnhistoria nu och det står väl inte på förrän de vaknar i skogen också. För några år sedan så såg jag både björnspår och björnskit här i bergen ovanför där jag bor. Fortsatt skitfiske till en "gammal" junior från Forellen, för i trakterna av Skellefteå så lär isen ligga ett bra tag till.

Sälen Cup 1995-2002......

Publicerad 2014-03-26 16:33:23 i Allmänt,

Första gången jag var på Sälen Cup var 1995 när Kerstin och jag letade oss upp till Grycken? Jag tror att sjön heter så där Åsa Moberg, tidigare skribent på en av kvällstidningarna hade en stuga på en ö. Det var ju vårflod och mycket vatten på vägen på en del ställen, men Kerstin tog sats och vi kom igenom. Vi såg inga fiskar/fiskare på vägen dit och ibland var det att välja rätt väg, och vi kom fram. Kerstin hade pratat med några klubbkompisar så vi skulle få bo hos dem några nätter. Det här var den andra eller tredje tävlingen på Cupen och vi fick inte så mycket fisk, sjön var sänkt och svårt att veta vart man skulle gå. På kvällen tog vi en promenad och hamnade på fest hos tävlande från Ovansiljan och hos finska vänner. När vi skulle gå hem var dörren låst så vi fick "kinesa" hos festfolket. Nästa dag var det tävling på Öjsjön och Kerstin ville inte köra så det blev jag som skulle köra bilen. Det hade snöat på natten så det var väldigt halt och jag fick sladd, var ju van vid framhjulsdrift men vi kom fram. Däremot så orkade inte Simo upp och han hade chans på slutseger, kommer inte ihåg vem som till slut vann. Vi var bara med på två tävlingar och åkte hem efter en natt på soffan hos klubbkompisarna. Året därpå så hyrde vi egen lägenhet i Kläppen och var med på hela Cupen, tyvärr så har jag inga resultatlistor från dessa år. Men det blev en riktig avslutningsfest inne hos oss, Kerstin hade med sig stora bergsprängaren och ni som var med kommer säkert ihåg, hur kul vi hade. 1997 så flyttade jag i April när det var Sälen Cup så det året var vi inte med.
Det är trevliga lägenheter i Kläppen och roligt att så många bor på samma ställe, ofta så har det varit Hockey-VM den här veckan. Då var det ju lite extra kul att kolla tillsammans med våra finska vänner. 1998 var det åter dags för cupen och då så kom jag 4:a i damklassen och Kerstin på 10:e plats, vann gjorde Marianne Borgersen. Segrare i övriga klasser var H Stefan Gren, HV Pertti Kaipainen, Pensionärer Börje Nilsson, DV Sylvia Nilsson, och Knattar Josefin Axelsson. Jag tror att det var det här året som jag köpte tafspirkar och mormyskor av finländarna. Kommer ihåg hur roligt fiske det var på sjön Grycken när jag fiskade med tafs första gången. Fick två abborrar samtidigt och tappade senare en mormyska, men abborrarna var helt tokiga så straxt efteråt så fick jag upp en abborre med den förlorade mormyskan i mungipan. Vilken "mylla" och jag tror jag vann den deltävlingen Segrare 1999 blev H Jörgen Storm, HV Dennis Ankarberg, Pensionär Henry Berg, D Carola Gren, DV Siv Hård, YHJ Kristian Bergman, YDJ Sofia Axelsson och Knattar Johan Olsson. Det året var inte Kerstin med och jag kom på en 11:e plats och hade åkt upp tillsammans med Lennart Hammarlind som kom 3:a i pensionärsklassen. År 2000 så hyrde mamma, jag och Niklas lägenhet och då blev man lite begränsad i fisket men kul att de kunde vara med. Niklas lyckades vinna Knatteklassen och var lycklig. Övriga segrare var H Jonny "Fäsa" Persson, HV Rolf Nordqvist, Pensionärer Lennart Hammarlind, D Marianne Borgersen, DV Siv Hård, ÄHJ Mattias Baier, YDJ Sofia Axelsson, och YHJ Kristian Bergman. Mamma kom på 8:e plats i DV och jag på en 14:e plats i damklassen,här är Niklas på prisutdelningen vid övre Horrmund.
Året 2001 så var även min syster och hennes man Hans med , förutom mamma, Niklas och jag. Det var då vi hade sånt "flyt" på Tisjön, det var start mitt på sjön och jag hade fått bra med fisk tidigare något år till höger bortom första udden och in mot land. Det var flera som gick före oss och som fortsatte mot landkanten, men jag Niklas och Sonny Wiberg började vid samma ställe. Vi fick inget i början orkade inte ända fram dit jag tänkt utan vi borrade oss framåt. Jag får igång lite större abborrar och grabbarna kommer ikapp och gör hål och får fisk de med. Det blev ett himla tjoande och jag fick springa mellan hålen för att hjälpa till när det trasslade. Herr Nummisto hörde oss men med respekt så gick han förbi oss och fick igång fisken lite längre bort och han hade även dagens högsta vikt på 8842 gram och jag hade näst högsta vikt på 7225 gram, och Niklas fick ihop 4158 gram och Sonny 3599gram. När tävlingen var slut så började Niklas och jag gå och Sonny väntade in pappa Lars-Åke som fiskat vid land längre bort. Det var tungt och jobbigt att gå vi vilade drack festis och åt druvsocker men Niklas bar sin låda med fisk och borr själv hela vägen in och vi hann i tid. Det var en stolt mamma Rosi som bjöd på en välförtjänt hamburgare. Niklas hade fyllt 12 år under veckan och Sonny var nog ett eller två år yngre.
På natten får Niklas feber och ont i halsen så vi blev kvar hemma och åkte upp på prisutdelningen som var vid Horrmund. Vi var bara ut en kort stund och fiskade, utan att väga in. Segrare blev H Bengt Forsling, HV Bernt Johansson, Pensionär Lennart Hammarlind, D Marianne Borgersen, DV Siv Hård, ÄHJ Magnus Hallberg, YHJ Kristian Bergman och Knattar Niklas Rehn. Jag kom på 11:e plats, Monika 24, mamma 15, och Hasse 32. När vi hade ätit så hade Niklas piggnat på sig så vi var ut i vårfloden i backen vid Kläppen och åkte snowracer, skitkul haha.
År 2002 var vi upp samma gäng kommer inte ihåg hur det gick om man avbröt hela cupen eftersom flera hade plurrat på Öjsjön och övriga sjöar också började bli dåliga. Jag har ingen resultatlista från det året, och i mammas anteckningar står det bara ifrån Öjsjön och Särnasjön.-Sen var Sälen Cup över isarna var för dåliga cirka 15 stycken fick bada och två blev av med sina borrar. Det var på Särnasjön som Pertti från Finland gick ner sig och tappade borren. Gick upp till bilen och bytte om och hämtade en ny borr och ut igen. Ett av åren fick Hasse , Monika, Niklas och jag följa med finländarna till Trysil och var ut och fiskade sik på ett ställe. Det var öppet en fåra mitt ute i sjön och landlöst, vi fick inget vidare så vi åkte hem tidigare och då kunde vi knappt ta oss i land. Det här fotot är på Tauno och Pertti ett annat år från samma ställe, och jag på Horrmund iförd Sverige-tröjan och bandage runt handleden.
Idag blev det mycket läsning för den som orkat läsa allt och det finns väl mycket mer att berätta om Sälen Cup men roligt har jag/ vi haft och många roliga sjöar har vi fiskat på.

Våffeldagen.....

Publicerad 2014-03-25 11:16:54 i Allmänt,

Våffeldagen idag namnet kommer ifrån Vårfrun eller närmare bestämt Maria bebådelsedag. Så se till att inte bli med barn nu i dagarna det skulle bara störa julfriden.
Jag som inte ens har kvar något våffeljärn kanske måste ut och köpa ett, mums. Nu har det inte varit något fiskesnack på länge så i morgon ska jag skriva om Sälen Cup.

Ornässmycket och lite till.......

Publicerad 2014-03-24 09:41:31 i Allmänt,

Ornässmycket är en idé av Marie Lindé och Berndt E Karlsson. Det är ett blad från den flikiga Ornäsbjörken som är gjorda i guld, silver eller oxiderat silver. De finns som hängen, brosch och pins man kan läsa mer om det på www.ornassmycket.se....En brosch och en pins kommer att finnas på 2014 års Pimpel-SM nästa år, troligtvis på något lotteri, så håll ögonen öppna.
Jag var ju på kurs igår och fick lite ny inspiration och energier. Fick lite recept på olika "häxiga" pulver och oljor så nu blir det att koka ihop något bra.
Får nog lite användning av dessa prylar, två av de gamla burkarna på hyllan tiggde jag av min farfar när jag var tretton år. De stod i trappen upp till hans vind där hans katt ofta låg och sov bland sågspån och andra gamla saker, det var en kall vind.Sedan har jag köpt fler på loppisar och en del magiska saker har jag gjort själv. Vagnslyktan på väggen är också efter farfar som var kusk på tidigt 1900-tal.Det finns gamla skinnpåsar som innehåller runor i trä som jag ibland spår i, mortel, strykjärn och locktång efter mormor, kittel som jag köpt på auktion och lite mer smått och gott. Nästa kurs ska vi ha i början av maj och innan dess ska vi ha gjort vår läxa. Ha en bra solig dag.

45-årsjubileum......

Publicerad 2014-03-23 08:51:31 i Allmänt,

Ja för 45 år sedan så blev jag Svensk Mästare i damjuniorklassen på Daglösen i Filipstad. Jag kommer ihåg hur dåligt fiske det var och hur långt vi gick trots att det inte var någon utgångstid. Jag fick bara 9 stycken abborrar men det räckte. Jag var så lycklig hade ju på hösten innan vunnit SM i mete i Dala Husby, Dalälven. Det var första gången som ett SM i mete arrangerades och jag tror inte att det var någon uttagning innan? Vi hade ju hållit på och metat några år och mitt första hopfällbara glasfiberspö fick jag -67, innan dess så hade vi haft bambuspön som man skruvade ihop. Helge på station i Gevsjön som också sålde fiskekort hade blivit återförsäljare av fiskegrejer och tagit hem spön åt oss. De var ganska tunga och senare gjorde pappa om dem med en träklyka i toppen och de hade vi när vi fiskade kräftor i Vällingen och lade ut håvarna med.Här är några urklipp från SM i pimpel, tråkigt att jag använde tejp.
När Niklas pappa och jag gifte oss 1989 så hade pappa skrivit en visa med 23 verser som handlade om mitt och Lasses liv. Hon börja meta när hon var elva, och detta hände vid Dal- älva,hon var den första i vårat "lann", som med ett metspö ett SM vann......Du många medaljer sen dess Du vunnit, ja tänk så mycket Du med har hunnit, den största segern den tog Du nog, när Du på Mä-larn damguldet tog.......Då var det fart på dom långa bena, när Du med fisken mot målet skena, sju ki-lo-meter på förtitre, löpareliten knappt klarar de.
Den här keramikfisken vann jag på Södertäljes tävling 1969 vid Sundsvik, Mälaren. Alla segrare fick en sådan och han som gjort dem hade bara gjort tio exemplar och fyra av dem delades ut på tävlingen till segrarna, tror att Sundberg också fick en.
I morse så såg och hörde jag koltrasten, så nu är nog våren här och solen lyser, skönt.....Idag ska jag iväg på en kurs och vi börjar med att fira våren, så koltrasten var ett bra tecken.

Kurbitsabborrar......

Publicerad 2014-03-21 20:57:00 i Allmänt,

Ja, ni läste rätt Kurbitsabborrar. Inför våra minnespris till Pimpel-SM 2014 så hade vi idéer om dalahästar, men som alla vet är de ju ganska dyra. Kurbits hör ju verkligen till dalarna och jag åkte ner till Lena på Älvans Hantverk här i Borlänge och vi diskuterade lite olika minnespris och hon kom med förslaget om en Kurbitsabborre. Hon ritade upp 2 olika förslag på abborrar, som är LP -design som är hennes och inte får kopieras. Nu blev det ett helt annat minnespris vilket ni får se på tävlingen som går nästa år. Jag ville inte släppa tanken på en abborre som jag tyckte var suveränt och frågade om priser på ett halsband med en Kurbitsabborre till alla kvinnliga medaljörer. Alla tjejer upp till tanter, som tar medalj på SM får detta halsband med försilvrad kedja och en sex centimeter lång Kurbitsabborre.
Lena hade designat tre olika abborrar som jag fick välja emellan och jag valde den som är reflekterande och skiftar i olika färger och en speciell kurbits. Hon har även gjort örhängen som hon släppt till försäljning och naturligtvis kunde jag inte låta bli att köpa ett par. Räknar starkt med att komplementera dessa med ett halsband på SM nästa år.
Om någon är intresserad av att köpa örhängen så kan ni höra av er till mig eller Älvans Hantverk, www.alvans.se där finns även uppgifter om kontakt. OBS! Det nya datumet för SM i pimpel 2014 är helgen 7- 8 Februari 2015, så tjejer ladda för allt ni är värda. Ha en trevlig helg och skitfiske till alla som skall tävla.

Vårdagjämning.......

Publicerad 2014-03-20 12:45:02 i Allmänt,

Vårdagjämning ett nytt astrologiskt år och solen går in i vädurens tecken idag 17:58. Dag och natt är lika långa och nu blir dagarna bara ljusare fram till midsommar. Innan vi skaffade den gregorianska kalendern så firade även vi nyåret nu och hälsade solen och elden välkommen.
Det var ju inte så kul att se att det kommit 2 dm nysnö under natten, för jag hade tid hos sjukgymnasten klockan 9. Så det var bara att ut och sopa fram bilen, sätta på motorvärmare, innan man ens hann tänka på dusch och frukost. När man senare kommer ut ifrån sjukgymnasten så har vädret slagit om från snö till regn och snorhalt på plogade ytor. Jaa, vårregn stora droppar så min hatt satt inte i vägen då jag hade lite ärenden på stan. Man kan ju undra om den "nya" hatten blir fågelskrämma eller "turhatt", det får framtiden utvisa och både skator och kråkor har redan kraxat åt mig, haha.
I England så kallas den här högtiden för Ostara, en av de 8 högtider som även jag firar och så här ser det ut vid Chalice Well i Glastonbury idag. Där har ju våren kommit bra mycket längre, inte utan att man längtar tillbaka.
För mig så blir det tyvärr inte någon pimpeltävling i helgen, har helt enkelt ingen ork eller kraft i kroppen. Får nog tänka lite på mig själv ett tag och en himla tur jag blev klar för SM 2015 på vårt stora DM. Visserligen leder jag DM-serien och hade kunnat snygga till siffrorna lite men tyvärr inget Storhamra eller Nässjön till helgen. Ha en bra dag, tror jag häller upp ett glas rött nu, för även om det är mulet och regn så kan man ha sol i sinnet.

Snööö......

Publicerad 2014-03-18 08:51:00 i Allmänt,

Tidigt i morse när jag vaknade och hade värk i kroppen så slog jag på mobilen för att kolla tiden. Vädret på den visade en stor sol bakom ett litet moln, men när man vek om persiennerna så vräkte snön ner. Så kroppen hade rätt, jag har nu slutat med alla mina mediciner för att se om alla mina symtom kan vara biverkningar. Äter mycket grönsaker, frukt inget socker eller vitt mjöl. Börjar dagen med att dricka kokt vatten och resten av dagen dricker jag minst två liter rumsvarmt citronvatten. Försöker på alla sätt att rena min kropp och väntar nu på ett samtal från vårdcentralen. Hur min väg framöver ser ut får vi se antingen är säsongen redan slut innan den började eller så hänger man i och åker norröver.
Den här bilden är från vägen ut mot Roxnäs udde i morse. Isen på Runn har inte riktigt gett sig överallt eller så är det nyis då vi haft lite minusgrader sista tiden. Man undrar också om det blir någon Sälen Cup i år och det är nog isarna som bestämmer det, för snö verkar det finnas i fjällen. Såg igår på Facebook att Trysil Cup skall gå enligt planerna, roligt och den har jag aldrig varit på. Men som sagt min kropp får bestämma vilka steg som jag skall ta, kanske går ut och bygger ett snöslott,haha.

SM i Mormyska 2014......

Publicerad 2014-03-16 19:19:00 i Allmänt,

SM i mormyska blev ju flyttat ifrån Strängnäs där det går vågor på Mälaren sedan länge, till Kappsjön Malung. Efter lördagens två tävlingar var följande i ledningen D Josefin Hammargård, H Arto Jumisko, DV Gunilla Bäckius, HV Sture Linder och HJ Charles Wallberg. Det var inga höga vikter och skulle bli gramstrid i många klasser, av 96 stycken herrar så var bara 12 stycken över en sammanlagd vikt av 1 kilo. Tror nog att vädret var soligt men blåsigt dessa dagar och Kappsjön var enligt uppgift endast sänkt några decimeter, vilket gjorde fisket trögt. Många deltagare verkar ha brutit efter lördagens tävling. Det kan man kanske förstå då det räknas platssiffra i tävlingarna och alla tre deltävlingarna räknas samman. Så hade man missat en eller två så var det kanske inte så kul att fortsätta.
Så här kan en del mormyskor se ut och man får ju inte använda någon pirk som tyngd, tunna linor och lätta spön med känslig topp. Svenska Mästare i Mormyska 2014 och medaljörer blev D 1 Josefin Hammargård FK Ulriksforsarna platssiffra 7 med 1528 gram, 2 Gunilla Turdell 9, 3 Eva Mörlin 10. H 1 Arto Jumisko Södertälje SFK platssiffra 7 med 2603 gram, 2 Timo Jumisko 13, 3 Börre Omang 18. DV 1 Gunilla Bäckius Svegs SFK platssiffra 9 med 1079 gram, 2 Ulla-Britt Taflin 9 med 1061 gram, 3 Britten Thor 14. HV 1 Charles Fasth Lidköpings SFK platssiffra 17 med 1740 gram,2 Hans Borgström 22,3 Bernt Forsblom 22,5. HJ 1 Charles Wallberg SFK Ljusnan platssiffra 5 med 1891 gram, 2 Magnus Herou 14, 3 Jennifer Johansson 14.
Bloodworms eller fjädermygglarver är tillsammans med pinkies och maggot smågodis för fisken en sådan här dag. Själv så har jag inte tävlat i mormyska med mäskning, begränsat område och allt annat vad det innebär med markering av hål. Har ju provat på pimpeltävlingar då det varit trögt fiske men man kanske skulle prova att tävla nästa vinter. Det var starkt jobbat av damernas Josefin, herrarnas Arto, Gunilla i damveteran och Charles i herrjuniorer att behålla ledningen även denna dag.
Arto tampades med lillebror Timo som blev tvåa och de två gjorde ju en bra tävling förra helgen och kom med till nästa års VM i Mormyska.
Duktiga killar och Arto har ju vunnit SM i mormyska tidigare. Även starkt av Jennifer Johansson som var den enda damjunioren att slå sig in på en tredjeplats, kul för henne, och det var Gunilla Bäckius tredje SM -titel i mormyska.

Nordiska Mästerskapet 2014.......

Publicerad 2014-03-15 23:31:00 i Allmänt,

Härliga rapporter från Nordiska mästerskapen i Norge, där Sverige tog 4 stycken lagsegrar och 2 stycken individuella titlar. Sverige kom tvåa totalt i en mycket jämn nationstävling där Norge vann på 106 965 gram, Sverige 106 655 gram och Finland 106 470 gram. Här är övriga svenska resultat Damjuniorer och Nordisk Mästarinna Matilda Leijon Sverige 5860 gram,3 Anna Matsson, 4 Alexandra Höök-Hansson. Lagtävling Sverige, Finland, Norge. Herrjuniorer 1 Teemu Pyy Finland 6655 gram, 3 David Öman 5650 gram, 5 Joakim Eriksson, 7 Daniel Leek och lagtävlingen Sverige, Finland, Norge. Damer och Nordisk Mästarinna Lotta Engvall 7245 gram, 4 Maud Eriksson, 7 Britt Lindgren och lagtävling Sverige, Finland och Norge. Herrar 1 Magnus Riksfjord Norge 14 200 gram,5 Fredrik Ankarberg 9720 gram,7 Jörgen Storm, 9 Thomas Larsson och lagtävlingen Norge, Finland, Sverige. Damveteraner 1 Aila Heiskanen Finland 10 240 gram, 2 Birgitta Gustavsson 7765 gram,5 Gun-Britt Magnusson, 8 Leena Varis och lagtävlingen Finland, Sverige och Norge. Herrveteraner 1 Terje Lindgren Norge 9075 gram,3 Christer Hagström 7450 gram,4 Kurt-Arne Larsson, 6 Krister Bergman och lagtävling Sverige, Norge och Finland. Mer om Nordiska kan du läsa på www.pimpelkonk.blogspot.se. God Natt för den som kan sova när det är fullmåne.

Tjejläger......

Publicerad 2014-03-15 10:50:00 i Allmänt,

Jag och Anne också ifrån Södertälje Sportfiskeklubb blev 1986 erbjudna av Stockholmsdistriktet att vara handledare på ett tjejläger på Barnens Ö, Väddö. Anne är duktig på att fiska och har vunnit mycket som junior och senior. Hon jobbade också en tid i en fiskeredskapsaffär i Södertälje och nu bor hon i Finland. Stockholmsdistriktet hade flera år arrangerat läger för killar på Barnens Ö och nu skulle även tjejer få chansen. Som utbildningsledare fanns även en kille ifrån Svenljunga med och lägret skulle hålla på i 6 dagar. Det var för tjejer i åldrarna 12-20 år, man kunde vara nybörjare eller erfaren fiskare, begränsat antal till 15 stycken. Det var billigt 500:- för dessa dagar med logi, mat, båtar, utbildning och handledare. Men tyvärr så kom det inte in tillräckligt med anmälningar så det blev inget läger.
Idag har Kung Bore kommit tillbaka med ett snötäcke och solsken, men stark blåst. En dag när jag var upp till mamma så räknade jag hennes SM-medaljer och det var 16 stycken. Två individuella silver i damklassen, mete -70 och kustfiske -88 och 14 stycken lagmedaljer i grenarna pimpel, mete och kustfiske.

Lite blandat......

Publicerad 2014-03-14 11:14:24 i Allmänt,

Börjar dagen med att tända ett ljus för Åvan som idag ska få somna in, efter att ha fått cancer. Åvan är min äldste sons strävhåriga tax som bott hos mig många gånger då Stefan jobbat borta. Jag var och tog farväl av henne häromkvällen och hon låg så sött i mitt knä med sitt hjärta mot mitt. Hon hann bli 10 och ett halvt år och nu kommer hon till ovan där. Hon var med Stefan i skogen på jakt och eftersök, men senaste åren har hon "gummat" till sig och inte orkat på samma sätt.
Jag hade en märklig dröm i natt om laget till Nordiska i pimpel i Norge. Lagkapten Micke skulle köra en jättestor husvagn som tillhörde Maud, och i den skulle alla som inte fick plats i den stora flotta blå bilen som drog husvagnen åka i. Blev väldigt trångt och vad som hände sen vet jag inte för jag vaknade. Man har ju läst mycket nu sista dagarna om Nordiska både på pimpelkonk, och facebook och Sverige har ju ett starkt lag så det blir spännande att få läsa mer om morgondagens och årets största tävling. Heja Sverige!!!
Man har fått njuta av det härliga vårvädret flera dagar nu med mycket sol. Det behöver vi efter denna bedrövliga vinter och nätterna har varit kalla och nästa vecka skulle det bli lite kallare. Så det finns hopp om lite fler pimpeltävlingar framöver även om man måste åka långt. Själv så har jag varit sliten efter DM och vilat mycket och det blir inget fiske i helgen heller, kanske en tur till För-VM på skidor som går i Falun den här helgen. Men å andra sidan så ser man ju bättre framför tv:n. Ha en trevlig helg det ska jag ha.

Tjuvrökning.....

Publicerad 2014-03-12 16:33:55 i Allmänt,

Idag är det dåligt med fantasin så jag tar en gammal "klassiker", kanske har jag redan berättat om när brorsan och jag tjuvrökte? Vi bodde i Järnvägsbygget i Nykvarn utanför Södertälje, det stora gula huset snett emot stationen. Jag tror att det finns kvar än idag. Det var en tjänstebostad och pappa satt på kontoret på bottenvåningen eller var ute på spåren och jobbade. Mamma rökte på den tiden och jag brukade gå och handla i kiosken som låg bredvid stationen. Det gick ju inte så många tåg på den tiden och hon kunde ju tidtabellen och jag gick gärna och handlade för ibland kunde man få en köpa en 25-öresglass eller något annat gott. Jag var 4 år och brorsan 9 år och jag hade inte några tjejkompisar där vi bodde utan jag brukade hänga efter brorsan och hans kompisar.
Morsan rökte Ritz, så Kenth min bror skickade mig till kiosken för att köpa ett paket, sedan han och hans kompisar skramlat ihop pengar. Som tack och för att jag inte skulle skvallra, så skulle jag få följa med dem till tvättstugan vid ån och röka. Det var jag, brorsan, grannens grabb och några till av Kenths kompisar. Vi rökte och badade nakna i ån och jag kommer ihåg hur kallt vattnet var och djupt för mig som inte var så lång. Man var tvungen att vada över och tillbaka och doppa sig brr.
När vi kom hem så kände våra föräldrar att det luktade rök om oss och en granntant hade sett oss. Så vi fick ordentligt med skäll och jag tror att brorsan fick stryk också. Det smakade inget gott varken då eller vid senare tillfällen, visst har väl jag feströkt någon gång men turligt nog aldrig fastnat vid det. Nere vid ån låg som sagt en tvättstuga där mamma brukade tvätta och skölja lakan i ån. Det var även på den ån jag tog mina första skridskoskär på skridskor med två medar och remmar att spänna fast på stöveln.
Efter den debuten fick man stora drömmar om att åka konståkning, så överst på min önskelista till julen så stod det konståkningsdräkt i flera år.

Telefonröst.....

Publicerad 2014-03-11 13:26:58 i Allmänt,

Ja nu gäller det ingen telefonröstning på någon schlagerlåt eller annan tävling, utan Borlänge Sportfiskeklubbs telefonsvararröst. När jag kom med i klubben 1991 så var det gamla pimpelprofilen Nils Sundberg som hade hand om telefonsvararen. Efter honom kom fru Norell som också satt flera år. Den röst ni hör idag om ni ringer till 0243-239644 tillhör Lars Collin. Han har en klar och tydlig röst trots att han är över 80 år och ni har säkert träffat honom då han är en aktiv tävlare både på vinter och sommar.
Såg att Skinnkroken kan köra SM i mormyska till helgen och tävlingsplatsen är flyttad till Kappsjön. På dalaradion intervjuade de en sportjournalist angående alla olika arrangemang som han skulle bevaka och då nämnde de att det var SM i pimpel. Så då var ju Rosie tvungen att tillrättavisa dem, så jag ringde in och fick prata med Helena på redaktionen. Som kom ihåg att det varit en intervju ned Bernt när vi ställde in. Så de dementerade det och sa att det var SM i Mormiska. Efter nästa låt hade de googlat och berättade att det var en liten kula med krok som man laddade med fjädermygglarver eller maggot och att det hette Mormyska. Skitfiske till alla SM-deltagare i Mormyska.

Fortsättning på året 2013....

Publicerad 2014-03-10 11:30:00 i Allmänt,

Nästa tävlingar efter SM var Borlänge och Falumästerskapen på Ösjön och Runn vid Roxnäs udde. Min syster Monika hade kommit upp på torsdagen för mamma skulle få flytta till ett äldreboende tvärs över gatan där hon nu vistades. Sen var helgen vigd för fiske, så på lördagen på Ösjön så gick jag till samma ställe där jag året innan vunnit och Monika och Kicki från Stäket hängde på. Det var dåligt med fisket den här dagen, på Ösjön gäller det ju att borra dem i skallen då kan man bli sittandes en timme och dra. Efter en stund skingrades vi men jag blev kvar och fick några bra hål och på slutet lite stora också. In i land och gick före kön för att hjälpa till vid invägningen där det haltade lite. Det gick bra den här dagen jag vann och övriga segrare kan ni se här.
Hem för att duscha och fixa till lite sen åkte Monika och jag på middag till Borlänge Värdshus där Knut och gänget som vanligt bodde. Fick hjälpa till lite vid deras prisutdelning, det är alltid lika roligt att träffa alla och kommer en annan gång berätta mer om Knutte och hans många resor till dessa mästerskap. Söndagen var det dags igen till Falun och med en ny startplats inne i Roxnäsviken. Monika och jag gick tillsammans men inte så långt, fick en del i början men sista timmen var det att leta och gå i gamla hål. Jag brukar nästan alltid använda en av Kurres krokar (Södertäljekroken) och den funkade den här helgen också och även Kajs Hugo/volfram som är otroligt snabb, eller Hedenskogs pirken. Jag får vara nöjd kom tvåa i Falun och syrran vann sin klass, äldre damveteran. Här är övriga segrare och totalsegrare i cupen.
I veckan efter blev det ambulans in till Falun då hjärtat inte ville fungera så bra och blev kvar någon dag och de flesta proverna var bra. Monika och jag hade tackat nej till Jämtlandsfiske under påsken för vi skulle röja i mammas lägenhet och det gjorde vi också. Men de godtog inte en månads uppsägning så en del problem flyttades fram. Systra mi kom upp och vi kunde vara med på en del tävlingar här runt omkring, Bysjön i Grangärde, Hyen i Hofors och Venjan. Venjan firade 50 år och hade bara en klass, som för oss blev en besvikelse, tror att det bara var tre damer som fick pris. Efter påsken så var det presskonferens angående SM i pimpel 2014 vid Haganäs, Ösjön. Bernt Johansson, Jonas Gustafsson och jag tillsammans med chefen och Anna från Visit Södra Dalarna, Falun, och en tjej från Haganäs. Vi halkade ut på sjön med borrar och lådor, med fotografer och tjejerna hack i häl. Det var Borlänge Tidning och Dalademokraten och vi berättade om arrangemanget, sedan blev det kaffe och wienerbröd. Planeringen börjar ta form för att fortsätta under hösten, med många möten i Falun och Borlänge, jagande av sponsorer, hemsidan, minnespriser, klistermärken och ja gud vet allt. Nu vet ni ju hur det gick med all is och pimpel häromkring i år, kanske var bra att sjöarna fick vila ett år.
På dalarnas DM i traditionellt mete så kom jag trea och vi fick guld i laget så i Augusti bär det av till Tranås för SM. SM i traditionellt mete 2013 gick i Söderhamn och Monika och jag hade hyrt stuga vid Stenö camping för vi tänkte sola på fredagen. Det var bara det att solen fanns inte i sikte. Lördagens individuella tävling började bra trodde jag ja. Tyckte att jag fått en bra lott på min sträcka på Kajen nedanför bron på samma sida som macken. Men det trasslade, jag missade fisk, tappade krok och flöten, så det var inte min dag. Monika hade kommit med som första reserv då "någon" inte kommit eller meddelat varför, och fått en bra plats med mycket fisk i början. Tyvärr så hade hon en kvinna på sidan om sig som bara metade in på hennes plats och störde hennes fiske. Trots att t.o.m. funktionärer sa till så slutade hon inte med det. Efter tävlingen tyckte flera av våra fiskekamrater att hon skulle lämna in protest men den avslogs? På söndagen var det dags för lagtävlingen och efter bara en halvtimme så öppnar sig himlen och regnet börjar vräka ner. Jag hann inte få på mig regnbyxor innan jag var helt blöt, stövlarna låg i bilen och till råga på allt elände så börjar det åska. Nu började det bli otäckt, så efter ett tag avbryts tävlingen och vi är flera som söker skydd intill en mur. Det är första gången som jag varit med om att en tävling avbryts, men allt för säkerheten. Man var ju redan blöt trots regnjackan och väntan blir lång, men till slut så blåser de igång tävlingen. Nu börjar braxen nappa lite bättre men jag lyckas inte få någon större. Väl i mål så kunde jag byta om till torra kläder och stövlarna kändes lite "malplacerade" då solen kom fram och värmde vid prisutdelningen. Kommer inte ihåg vilken plats vårt lag med Lena Olaison, Ellen Johnsson och Rosie Englund kom på. Men min systers lag fick i alla fall silver, vi stannade en natt till i stugan och åkte hemåt på måndagen och någon solresa blev det inte som vi tänkt.
Den här sommaren blir jag med katt för Niklas och hans tjej skaffar en hund och det tål inte katten som var där först och inte vill leka. Jag hade ju passat Chilla tidigare, då Niklas bott flera somrar på Cypern för att utbilda sig till bartender hos Grabbarna Grus och jobbat därnere. Så katten och jag trivs bra, yehh. Så mycket mer fiske har jag inte att berätta om just nu, tar lite mer om Nyköpings pir och Norrtäljemetet en annan gång. Min bror och svägerska är och hälsar på mamma efter midsommar och samma kväll får min svägerska en hjärnblödning. Tyvärr återhämtar hon sig inte utan dog i början av september. Så större delen av den sommaren tillbringade även han på olika sjukhus för att vara hos henne. Kenth min bror bjöd i alla fall med Monika och mig till Thailand i två veckor senare på hösten och det var nog precis vad vi behövde alla tre. Det var den bästa resa jag varit med om, såå skönt med denna värme både i luften och vattnet. Berättar mer om det en annan gång. Nu skall jag snart åka på Hot Stone-massage, precis vad jag behöver.

Året 2013.....

Publicerad 2014-03-09 12:45:00 i Allmänt,

Året började bra med vänner, en trevlig nyårsafton hos Joanna och Anders, avslutade med några absint och blev både snurrig och trött haha. På trettondagen är det tävling vid Roxnäs. Jag är inte med men hämtar fisk till Niklas katt Chilla, som jag kokar och rensar och överlämnar senare. Min pimpeldebut det året blev på Byrviken DM 1 och där kom jag tvåa. Det var där som jag blev så avkyld i hela kroppen av svett och kall blåst. Jag var tvungen att avbryta, så efter två timmar är jag på väg hem igen. Lämnade min påse och startkort vid bordet, som tur var hade jag egen bil och ombyte i bilen. Har väl tjatat färdigt om det här och har än idag samma problem med hjärtklappning, dubbelslag, otroliga svettningar vid fysisk aktivitet, vallningar, mjölksyra, och svårt att återhämta mig efter fysiska aktivitet. Ultraljud på hjärtat, EKG, och alla övriga prover är bra, men jag känner att jag måste gå vidare med undersökningar. Ligger på gränsen till diabetes 2, men ingen fara än, har även läst mycket om mina symtom och fått råd av sjukgymnast och vänner. Om någon vet eller har något råd så hör gärna av er.
Dalarnas stora DM och lagtävling gick på Kättbosjön mellan Mora och Venjan, samma ställe som vi var på i lördags. Vi var bara tre damer från min klubb och vi brukar ju ha ett damveteranlag. Flera av våra äldre damveterandamer hade inte varit med på ett tag så Borlänge hade inte haft något lag på SM i flera år. Eftersom SM 2014 skulle gå på hemmaplan så föreslog jag att Lillemor Arvidsson och Ellen Jonsson skulle bilda ett äldre damveteranlag, för de skulle ha bättre chans där än oss i damveteran. Då kanske Sylvia och Hilkka skulle kunna vara med också. Det gick bra de vann DM , kanske att de var ensamma men de var i alla fall med till SM. De kom även med individuellt också precis som jag som kom 2:a i min klass. har inga övriga resultat från den tävlingen i huvudet. Så nästa tävling för mig var SM på Grumsfjorden/Borgvikssjön utanför Karlstad. Det var Linda-Maria Lundin (chaufför), Viveka Jernberg och jag som delade rum på Scandic i Karlstad, och där var det lugnt inga spöken mer än i huvudet dessa dagar, haha. Jag var väl förberedd hade köpt av Kaj Hagström några Hugopirkar med volfram och gjort egna stora krokar med glittertrådar i. Det skulle ju finnas stor abborre i sjön. På lördagen travade jag iväg med inplastad karta i fickan, ombyte i ryggsäcken och ett glatt humör. Det är ju alltid så kul att vara på SM och träffa så många bekanta. Lite jobbigt att gå och min ork var inte den bästa utan jag fick stanna lite tidigare än jag tänkt. Bytte om och tog på mig torra kläder var ju som vanligt genomsvettig, drack mycket vätska och sen gick startskottet. Fick några fiskar i tredje hålet men de var väldigt små, klungan som satt i sundet bortanför mig börjar röra på sig. Jag gjorde lite fler hål och drog mig lite längre ut fick bra med fisk, men små. Fick se att en man lite längre ut fick några stora så jag letar runt lite själv och i samma veva så springer Hillman förbi. Tror att det gått runt en och en halvtimme då, och jag överger mitt ställe med småfisk och börjar leta ute på djupet efter storabborren. Nu tänkte träskallen fel igen skulle ju varit kvar där jag fick fisken för jag fick varken någon stor eller liten fisk de två sista timmarna. Kom på 16:e plats med 1033 gram och segraren hade 2437 gram. Det här året så vann Fredrik Ankarberg herrklassen och han kom väl förberedd, och hade dagens högsta vikt på 7994 gram. Den här helgen fick Dalarna många medaljer och det Svenska laget till Nordiska Mästerskapen som går nästa helg i Norge, ser väldigt starkt ut. Svenska Mästare 2013 är H Fredrik Ankarberg, D Maud Eriksson, HV Krister Bergman, DV Birgitta Gustavsson, ÄHV Lars Wadlund, ÄDV Lillemor Arvidsson, ÄHJ Daniel Leek, ÄDJ Cecilia Alsing, YHJ Mattias Karlsson, YDJ Alexandra Höök-Hansson och arrangör Tomas Stenvall.
De här bilderna är hämtade ifrån Falubygdens SFK:s blogsida. På kvällen efter kvällsfikat så satt jag och pratade minnen med Stockholmarna och där var även Annika Skoog, som vann SM 1971 som damjunior. Vad kul att träffas igen efter så många år och nu känner jag igen henne och senast vi sågs var uppe på Storhamrasjön nu i år. På söndagen var det då dags för lagtävling och i mitt lag var även Viveka Jernberg, Ellen Jonsson och Inger Wikman. Inger var sen och man stod som på nålar om något hänt, då de åkt dit på söndagsmorgonen. Eftersom jag även hade hand om klubbens ersättningar och hennes startkort så ville jag lämna dem personligen. Ja hon och Ingemar kom till slut så då kunde jag gå ut till startfållan. Jag gick inte så långt den här dagen utan stannade vid ett bad och berghällar på vänster sida och började på en flata utanför. Samma sak denna morgon att "svida" om till torra kläder innan start. Jag och Mikko ifrån Gnesta fiskade på samma ställe utan att störa varandras fiske. Båda så fick vi fisk nästan på en gång och det höll i sig i cirka två timmar, innan vi blev nerborrade och då försvann även fisken. Innan hade man även kunnat gå tillbaka till gamla hål, men nu var det tvärstopp. Så jag började borra mig hemåt men det var ju ganska uppborrat överallt och ingen fisk. Träskalle igen, skulle nog gått tillbaka till mitt ställe nu när det blev tomt med folk där. Trots allt så kom vi i alla fall tvåa med 4297gram, slagna med 440 gram. Faan, vad nära igen, men bra att vi på det här sättet kom med till SM nästa år på hemmaplan. Svenska Mästare i lag 2013 blev H Smedjebackens SFK, D Svegs SFK, HV Forserums SFK, DV Tenhults SFK, ÄHV Nora Gyttorp, ÄDV Torsby SFK, ÄHJ Nora Gyttorp, ÄDJ Skellefteå SFK, YHJ Tenhults SFK och tyvärr inget yngre damjuniorlag med. Ni kan läsa mer och se bildspel från SM 2013 på www.sfktrekroken.se Det finns mycket mer att berätta om från 2013 och jag fortsätter i morgon.

Träskalle.......

Publicerad 2014-03-08 17:46:30 i Allmänt,

Ibland kan man känna sig som en träskalle efter fisket, man blir alltid efterklok även om man vunnit tävlingen. Berättade ju om stenarna igår och jag är även svag för träpinnar och grenar i alla dess former. Vatten kan ju skapa alla möjliga formationer. Sommaren när jag träffade Niklas pappa som heter Rehn i efternamn så var jag med mamma och pappa, tillsammans med mina grabbar Stefan och Mikael upp till Gevsjön. En dag så åkte vi upp till Vålådalen och stannade bredvid dammen vid Håckren. Det var lågvatten och jag hittade en stor stubbe med rötter som såg ut som ett renhuvud och fick ta med den hem. När sedan familjen 6 år senare flyttade upp till Borlänge så gjorde jag i ordning "stubben", slipade betsade och lackade den. På tomten fanns en liten kulle, och en helg när min man var bortrest för att tävla i bangolf så fick jag för mig att gräva bort denna kulle och göra ett stenparti. Det var bara det att kullen innehöll byggrester som tegelstenar, armeringsjärn och mycket annat smått och gott. Jag grävde i alla fall ur så mycket så jag kunde fylla på jord och la stenar så jag fick 8 tårtbitar där jag senare planterade olika sort blommor. I mitten gjöt jag med cement fast detta renhuvud och ett fågelbad och la mer sten runtom. Sen satte jag gamla takpannor runt om kanterna, här syns allt innan det blev riktigt klart, och Niklas inspekterar.
Jag har även under mina olika kurser skapat olika instrument för olika ceremonier och annat jobb med en själv eller andra. Har även gjort några kvastar både stora och små. Här nedan syns också det varghuvud som jag hittade i Rådasjön vid Risäter, som jag använde som ordförandeklubba i Borlänge SFK.
Igår när jag talade om stenar så glömde jag berätta att jag är utbildad Hot Stone- massör. Dessa stenar har jag själv plockat från en rullstensås i närheten och de har bott hemma hos mig i 12 år. I morgon så blir det mer fiskesnack. Ha det bra....

Stentokig.......

Publicerad 2014-03-07 09:37:38 i Allmänt,

Ja, jag erkänner att jag är stentokig på ett eller annat sätt, men framförallt att jag ända sedan jag var liten har samlat på stenar. Mamma höll på att bli galen på mig som skulle ha med mig en massa stenar hem ifrån semestern. När pappa grävde i trädgården när vi bodde i Södertälje, så hittade han en stor oval sten. Jag var 8 år och den har följt mig hela livet, och när jag haft trädgård så har den fått bo i något stenparti och nu bor mina större stenar på balkongen. Vi har haft med den stenen till Torekällberget i Södertälje, så troligtvis är det en sten som man malde mjöl och annat med för länge, länge sedan.
På bilden syns olika varianter av stenar och ädelkristaller, bergskristallspetsar och stavar, lite smycken. Den vänstra ljuslyktan har jag själv gjort och den högra är av rosenkvarts. De större kristallstavarna och spetsarna använder jag vid en del healingbehandlingar. Alla stenar har en viss energi och kan ge en kraft. Innan jag plockar någon sten i naturen så frågar jag, alla vill inte följa med hem och det känner man, prova själv. Jag lämnar alltid något i utbyte, om jag inte har några andra små stenar med mig eller örter så kan man dra av ett hårstrå som tack. Målar en del stenar också med olika symboler för olika ändamål. Jag bär ofta smycken av sten, kristall eller ädelkristall. Har även tillverkat egna kraftsmycken och lyckotassar av kanin, på en del har jag satt dit stenar av ametist, rosenkvarts bergskristall m.m. Min äldste sons svärföräldrar har utställningskaniner och när dessa slaktades så slängdes allt i skogen till räven. Jag bad om att få ta till vara skinnen och tassarna, som jag nu gjort till lyckotassar, nyckelringar, smycken, bereder skinnen och gör olika arbeten med dem.
2001 började jag arbetsträna hos Marina, en väninna som hade en " New Age" affär där hon bl.a sålde mycket stenar och där lärde jag mig mycket om deras betydelse och vad de kunde användas till. Man ska alltid göra rent sina stenar och smycken då de kan dra åt sig dåliga energier. Det gör man lättast genom att spola dem i vatten eller lägga dem i grovsalt en kortare stund. Man kan även ladda dem i fullmånens ljus, genom att lägga dem i fönstret eller utomhus.
Jag har också släpat hem ett stenblock på cirka 30x 40 cm som jag hade i min trädgård i Södertälje. Min bror hade en son som dog i plötslig spädbarnsdöd och de fick sedan ta den till hans gravsten. Här är min hörna på balkongen som blommar upp lite på sommaren med tyger och annat "skräp", eftersom den är så liten så får man pyssla lite extra där.
De här bilderna är ifrån Glastonbury i England, utanför en sten och smyckesaffär så har de gjutit in stenar fram för affären och i gången in till den. I den staden är det ett eldorado att gå runt och titta i alla affärer som har allt ifrån kläder, stenar, smycken, örter, oljor ja allt du bara kan drömma om.
Första gången jag var i Glastonbury så var ju mitt namn Rosi Rehn, så lite kul att just de initialerna var ingjutna. Det kanske är en av anledningarna till att man trivs så bra i "gamla" England med alla stenhus. Ja, jag är stentokig och jag njuter av det. Skitfiske på Er alla som ska fiska i helgen!

Gamla juniorer?......

Publicerad 2014-03-06 09:19:00 i Allmänt,

Tillbaka igen fortfarande sliten och lite chockad efter ett traumatiskt dygn när min yngste son hamnade på och är fortfarande kvar på hjärtkliniken i Falun. Allt går nog bra till slut och man blir en än gång påmind hur skört livet är. Gamla juniorer? Ja, det är ju även Niklas och vill gärna börja tävla igen får nog bli till nästa år, isarna är ju blott ett minne snart. Det finns flera killar ifrån Stockholmsdistriktet som fortfarande tävlar, vi har ju Lasse Sundberg, Mats Arnoldsson, Björn Lundberg, Börje Olsson, Totte Lund. Alla är ju aktiva tävlingsfiskare och Börje och Totte även aktiva inom styrelse och tävlingsverksamhet i Stäket. Totte är ju måg till Ingrid och Lennart Lundmark och har säkert själv och genom dem mycket minnen och material kvar sedan förr, han har ju forskat och fått fram alla Svenska Mästare i herrklassen sedan 1952 och mycket mer. Bra Totte! Börje har sommarstuga i Torsång och brukar alltid vara uppe på Borlängemästerskapet i pimpel och andra "dalatävlingar". Han var även en av eldsjälarna och dataexpert på Stockholms SM 2011.Börje var även med på en del SJ-mästerskap som junior.
Här har vi Börje Olsson längst till höger det är från ett SJ:s SM i Katrineholm. Kortet i mitten är ifrån SM i Eksjö 1970 och det är Lasse Sundberg och bakom honom en av Adolfssons juniorer, tror att det är Olle och i nederkant Solveig Bredhagen som jag bodde ihop med i Helsingfors på Finnkampen samma år. Längst till vänster står jag vid Uppsalaån på Riksmetefinal 1969. Det var bara en juniorklass, Sundberg kom 2:a och jag blev bästa tjej på en 6:e plats.
Här har vi många profiler, längst till höger står Mats Arnoldsson och jag längst till vänster på samma urklipp, det är från Dalamästerskapet 1971 på Nedre Klingen. Översta urklippet är ifrån Björken-nappet, Grangärde 1971. På den bilden står Per-Olov Liss snett bakom mig, han är ju idag ordförande i Falubygdens SFK och aktiv duktig tävlare. På urklippet nere till vänster är det Svecke, Sven-Erik Eriksson som vi håller upp, han vann herrklassen. Bredvid mig står Thomas Nilsson, Sylvia och Börjes äldste son som tävlade som ung innan fotbollen i Brage tog över. Han var ju väldigt nära att bli proffs i Italien tror jag att det var. Det har ju gått ännu bättre för hans son Lasse Nilsson som varit proffs utomlands och nu spelar i Elfsborg. Sedan har vi Arne Lusth som vann veteranklassen och damsegraren Annie Bergkvist. Björn Lundberg vet väl alla vem det är och hans första möte med Lasse Sundberg var på en tävling i Roslagen. Lasse berättar att han brukar ju komma bra på tävlingar men på just denna tävling så kom en kille som hade mustasch och som vann. Hur kunde han vara junior? Men det var kanske Björnes sista år som junior. Alla har vi väl varit mer eller mindre aktiva vi har ju familjer att tänka på också, men det är kul att man känner igen så många från förr även idag och en av dem är Smedjebackens duktiga herrveteran Krister Bergman. Även hans mamma och pappa har ju varit aktiva genom alla år, men alla blir vi ju gamla och faller ifrån på ett eller annat sätt. Här kommer lite bilder på gårdagens juniorer.
En av Södertälje SFK:s "stora" juniorer är ju Ronny Anden som sedan länge arbetat som fiskeguide, vilken lycka att jobba med sin hobby. Södertäljes övriga duktiga juniorer fortsätter även nu på "äldre" dagar att tävla så som många andra i landet. En av tjejerna från förr som tävlar idag är Annika Skoog från Uppsala FF som jag träffade på SM i Karlstad förra året och som jag nu känner igen. Ha en bra dag, kramar till er alla!

Sliten.......

Publicerad 2014-03-02 11:06:00 i Allmänt,

Efter veckans "skitväder", allt skrivande på bloggen som tar mycket tid och planerande, gårdagens DM och allt borrande så är jag ganska sliten. Om ni har haft tandvärk någon gång så vet ni hur det känns i hela min kropp och värst i lederna. Det är ju så är huvudet dumt så får kroppen lida, nog om detta jag slickar mina sår. I fredags när jag var hos Annie så visade hon flera minnespriser och medaljer. Sven Bergkvist vann ju SM 1962 och då var det sjöjungfrun som var på medaljen, undrar om den har hängt med ända sedan 1952? Ni som känner gamla fiskare som var med på den tiden fråga dem och be dem berätta om tävlingar och fisket. Här är mina sjöjungfrur 1967-1970.
Det får bli ett kort inlägg idag men jag kan ta en Tore- historia. När vi åkte och fiskade i Dalarna så gick ju gamla vägen genom Brovallen och Krylbo o.s.v. I Brovallen fanns en korvkiosk där vi brukade stanna och köpa korv och en fredagskväll så blev vi inbjudna till farbrorn i källaren. Tore var ju "törstig" och farbrorn ville bjuda på wiskey, han hade även en stor hund, tror att det var en boxer. Tore var ju hundrädd men det gick bra, vi satt där en stund och pratade. Han hade även en stor papegoja som tjattrade. Hundar känner ju på sig om någon är rädd så när vi skulle gå så nafsar hunden Tore i baken och han blev jätterädd och fick bråttom. Sedan dess var vi aldrig ner i källaren hos farbrorn någon mer gång, för Tore hade alla möjliga ursäkter. Ha det bra, här fortsätter man att kolla in Vasaloppet, verkar vara många som har det tungt idag.

Dalarnas DM i pimpel......

Publicerad 2014-03-01 19:40:00 i Allmänt,

Idag avgjordes Dalarnas DM i pimpel och lagtävling på Kättbosjön, som ligger mellan Mora och Venjan. Spöregn igår kväll, dålig nattsömn och på morgonen snöblask och runt noll grader . Bosse Norrström kommer punktligt vid 06.50 och sedan vidare för att hämta upp Finn, och efter det mot Gagnef för att hämta upp Torbjörn Andersson. Alla på bra humör och många roliga berättelser och mycket skratt i bilen, bitvis mycket snö och oplogat men Bosse är en duktig chaufför. Stora snöflingor när vi kommer fram, köper kort och konstaterar att jag är ensam damveteran från vår klubb så inget lag. Jag har bara varit här en gång tidigare och beslutar mig att gå åt andra hållet den här gången, som blir till höger. Börjar fiska vid en ö en bra bit bort och får mina första fiskar efter cirka 10 borrade hål. Kämpar på och man får borra många hål, där man får fisk så nappar det på en gång. Lyckas till slut få upp 3606 gram som räcker till en andra plats och klar för SM nästa år, kul. Här är Bernt Berggren från förra årets DM på Kättbosjön.
Här är dagens medaljörer och övriga höga placeringar förutom tävlan: Herr 1 Bernt Berggren och dagens högsta vikt 9913 gram,2 Wikström 9530 gram,3 Stefan Gren 8974 gram. Damer och dagens högsta vikt Lotta Engvall 5274 gram, DM D 1 Linda-Maria Lundin 4012 gram, 2 Jessica Wilhelmsson, 3 A-L Björklund. Herrveteran 1 Krister Bergman 62?? gram, 2 Jonny "Fäsa",3 Jörgen Andersson, damveteran 1 Karin Andersson 4242 gram, 2 Rosie Thörne , 3 Ruth Svedlund. Äldre herrveteran 1 S-O Holmberg 7015 gram, 2 Rainer Funestig, 3 Lars Collin i den klassen klev Åke Bolander in som tvåa men utanför DM. Äldre damveteran 1 Britta Ivansson 3035 gram, 2 Ellen Johnsson 1969 gram, 3 Lillemor Arvidsson 1675 gram. Äldre herrjunior 1 Linus Axelsson 4567 gram, ledsen att jag inte var med på fler placeringar i den här klassen. Äldre damjunior 1 Anna Mattsson 560 gram och yngre herrjunior 1 Oskar Wallin 1586 gram, 2 Erik Bjurström, 3 Oskar Storm. Lagtävling H 1 Smedjebacken 28.800 gram,2 Borlänge och 3 Ovansiljan, D Skinnkroken, HV Grängesfirren, DV Skinnkroken, ÄHV Falubygden, ÄDV Borlänge, och ÄHJ Ovansiljan. Ber om ursäkt om något är fel angående vikt, resultatet kommer nog så småningom på pimpelsport? Finn blev bäst i bilen, slog mig med 7 gram, tror att han kom fyra i sin klass. Det hjälpte inte att jag hade min gamla Helly Hansen tröja på mig blev "bara" tvåa, men jag lovar att den satt inte i vägen på sjön.Bosse fick en guldmedalj i ÄHV-lag och Torbjörn fiskade bredvid flera som kom bra idag, men av respekt ville han ej gå nära, han fick i alla fall nästan ihop 3 kg.
I går var jag hos Annie Bergkvist flerfaldig Svensk Mästarinna både individuellt och i lag, från Borlänge SFK. Jag visste att hon brukar spara på urklipp och gamla resultatlistor från SM. Ringde henne för ett tag sedan och talade om vilka listor och år som saknas på pimpelsports sida. Så idag har jag lämnat över åren 62,63,64,65, och 68, hoppas att fler kan forska och de klubbar som tidigare arrangerat kanske har listor kvar från övriga saknade år? Annie fyller 89 år i sommar och på bilden står hon framför Gustafspinglor som hon och hennes avlidna man Sven vunnit på Borlängemästerskap genom åren.

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela