Till minne av mamma Birgitta......

Publicerad 2014-11-30 18:37:00 i Allmänt,

Vi är nu en familj i sorg då vår mamma, mormor, farmor, gammelmormor och gammelfarmor Birgitta gick vidare i fredags den 28 November. Vi minns henne som den glada, roliga och omtänksamma människa som hon var. Hon var duktig på att baka, och laga mat, hennes middagar kommer vi alltid att minnas. När vi var små sydde hon mycket kläder och stickade och broderade. Hennes största intressen var ju fiske och framförallt tävlingsfisket året om.
Kolla vilken snygging inte så underligt att pappa blev kär i henne när han skulle köpa gardiner i affären där hon jobbade i Åkers Styckebruk. Han bjöd hem henne för att hjälpa till och sätta upp gardinerna och hon "nappade". De blev ett par som höll ihop livet ut och nu har han hämtat hem henne för gott.
Här är hon som ung i Strängnäs vid Långberget och utanför Domkyrkan.
Hon fick ju en stor stroke 2012 och förlorade talet och blev förlamad på höger sida. Tänk Er vilket helvete hon hade som inte kunde göra sig förstådd alla gånger trots att hon var klar i huvudet. Det var även frusterande för oss anhöriga och personalen på Hällsjöhemmet där hon bodde, att ibland inte förstå vad hon menade och som tur var hade hon humöret uppe och skrattade bort allt och skakade på huvudet. Här var vi ute på promenad i somras när det var som varmast.
I början av oktober började hon tappa gnistan och slutade hämta morgontidningen och ville inte klä upp sig när vi firade henne då hon fyllde år. På kvällen den 28 oktober ramlar hon och bryter lårbenet och blir kvar på "hemmet" till dagen efter då det blir ambulans in till Falun. Hon opereras och får komma tillbaka efter 5 dagar, men blir bara tröttare. Hon visste om att jag skulle ner på vår kusins fru Barbros begravning och på Södertälje SFK:s 50-årsjubileum, förra helgen. Jag berättade om min resa och framförde hälsningar från vänner och visade foton från festen. Nu var mamma ännu tröttare och på tisdagen beslutas det att ta bort flera av hennes mediciner. Monika kommer upp och på onsdagen får vi även in en extra säng så vi kan sova och vila i omgångar. Mamma vet om att det sedan länge är bestämt att broder Kenth skall komma upp på fredagen då han är ledig från sitt nya jobb. Monika ringer honom på torsdagkväll och han kommer direkt. När han kramat om mamma och Monika talat om att vi alla är samlade, så blir hon mycket sämre.
Efter en jobbig natt och förmiddag lämnar hon livet och då är jag ensam med henne på rummet. Jag tror att hon ville bespara Monika och Kenth denna upplevelse igen. Båda två hade inom loppet av två och ett halvt år mist sina livskamrater.
Som dotter och människa är jag nu en erfarenhet rikare. Det var en sorglig, krävande, plågsam men vacker upplevelse. Sista dagarna turades vi om att sitta hos henne, berättade gamla minnen, skrattade och grät om vart annat. Vi spelade svag musik, hade ljus tända och höll hennes hand och pratade med henne. Personalen var helt underbar som ofta kom in och kollade upp mamma, gav henne de sprutor hon behövde och vi fick allt vi ville ha att äta och dricka. Så nu har vi alla förlorat en fiskekompis som gärna drog en "fräckis" och hjälpte till överallt med det hon kunde och hon ville aldrig vara till besvär. En helt underbar mamma som jag haft stor hjälp av genom åren och särskilt de sista 20 åren sen hon flyttade upp till Borlänge.
VI ÄLSKAR DIG MAMMA BIRGITTA! Nu har du fått ro, slipper lida och vi som är kvar går vidare.
Rosie har talat klart om livet för denna gång och nästa gång, när det nu blir, så talar jag om fiske. Kram och var rädda om varandra.

Förhindrad........

Publicerad 2014-11-27 21:31:18 i Allmänt,

Ledsen men är förhindrad att skriva ännu ett tag,återkommer. I kväll har Borlänge Sfk haft årsmöte men kunde inte vara med. Hörs en annan dag.

Södertälje Sfk:s årsmöte och Jubileumsfest, och lite till......

Publicerad 2014-11-24 13:59:00 i Allmänt,

Ja, tänk vad roligt att jag fick vara med på årsmöte och 50-årsfest. Hade tidigare gjort en förfrågan om detta eftersom jag inte längre är medlem, och styrelsen godkände det. Min bästa väninna sedan skoltiden bor i Nykvarn där festen skulle hållas och då kunde jag samtidigt passa på och träffa henne. Maj-Britt har ju också varit medlem och tävlat för klubben, som jag tidigare berättat om. Jag åkte ner till min syster Monika redan på torsdagen och vi gjorde Eskilstuna lite osäkert under dagen och på kvällen var vi förbi på kaffe och tårta hos broder Kenth som fyllt 65 år. Upp tidigt på fredagen för att åka till Gnesta och Frustuna kyrka på begravning, då vår kusins fru Barbro gått bort i cancer. Hon var ju även min gamla chef eftersom jag gått som frisörelev hos henne i Järna och Gnesta. Monikas dotter Åsa var också med och när allt var överstökat så åkte vi till Hölö där hon bor med sin familj. Trevligt att se hur de bor och träffa hennes man och två grabbar. Efter det så åkte vi förbi hos Monikas särbo Peo i Södertälje på en snabbvisit, så efter en lång händelserik dag så var det lätt att somna. Vi vaknade till en gråmulen dag med duggregn, hade tänkt gå ner till bryggorna i Västerviken i Strängnäs, där de satt och fiskade med mormyska. Men vädret var inte så kul, så jag åkte vidare och svängde in i Mariefred för att uppleva lite minnen där morfar Ivar bodde i många år tillsammans med sin fru Greta. Sedan vidare till Maj-Britt i Nykvarn och där blev det mer nostalgi. När vi var ute och gick med hennes hund Proppen, så gick vi utmed ån och jag visade även huset Järnvägsbygget där vi bodde 1957-1960. Sen hem och fixa oss inför kvällen, och det är ju tyvärr så att ju äldre man blir ju längre tid tar det, haha. Med bara ett kort gångavstånd så var vi framme vid Qulturum i Nykvarns centrum. Många man kände igen och många som inte kände igen mig, eller var förvånade över att se mig. Årsmötet flöt på bra och till ny ordförande valdes Åke Bolander som tidigare satt som ordförande i runt 20 år, vice ordförande Timo Jumisko och kassör Louise Eriksson.
Fullt så här trött var inte Åke, utan det var nog fotografen som inte såg så bra den här kvällen. Så här är vi vana att se Åke i sin Leksandsmössa.
Årsmötet fortlöpte med val av alla kommittéer m.m. och avgående styrelsemedlemmar avtackades och sedan blev det prisutdelning av alla KM, Vällingemästare, Stormete och Arto Jumisko som vann SM i mormyska 2014 fick också blommor.
Den som hämtade mest priser denna kväll var Arto Kosunen som tävlat ända sedan juniortiden, här är han med brorsan Matti.
Klubben har och har haft många syskonpar som tävlat och vunnit många medaljer här är Kari och Matti Nevalainen.
Vi har bröderna Arto och Timo Jumisko, bröderna Robert och Ronny Andén. Andéns är ju några av Sveriges första fiskeguider och tävlar inte längre, men fiskar och guidar året om. Sen har vi ju syster Monika och jag, men nuförtiden tävlar vi ju inte i samma klubb.
Här är Monika till höger och bredvid min kompis Maj-Britt.Efter den goda maten så var det dans och mingel, och vi gick hem ganska tidigt. Åldern börjar ta ut sin rätt efter flera intensiva dagar, med bilkörning begravning och fest, livets bergochdalbana, så var man ganska trött. Idag gör jag inte så många knop och ute spöregnar det och är + 5 grader. Var är kylan och isen? Här är lite mingelbilder och efter fyra år med kameran så kanske det är dags att läsa bruksanvisningen!
Från vänster Timo Jumisko, Bengt-Ole Boman, Nevalainen junior, och den avgående ordföranden Thomas Önnebro.
Nya kassören Louise fick börja jobba på en gång.
Bengt-Olof Johansson som var med och bildade klubben 1964. Jag har tidigare påstått att Erik "Epa" Johansson också var med och bildade klubben, men det är fel.
Till vänster om Benge sitter Rauno Hartonen som vann Finska Mästerskapen i mete1979 och inte pimpel, vilket jag skrev om.
Roligt att träffa Ann-Mari Olsson som varit med i klubben sedan 60-talet och vunnit mycket och arbetat mycket för klubben tillsammans med sin avlidne man Sven-Erik "Svenne" Olsson.
Här är deras son Peter som också varit med lika länge och vann 1979 arrangörsklassen i pimpel.
Här har vi Marita Stålgren-Olsson, Peters fru och min "gamla" jobbarkompis från Posten i Södertälje, som är sekreterare i klubben.
Från vänster Gunilla Johansson Bengts fru, Pentti Harmaala och Eira Hartonen.
Björn Olsson som pekar på Åke Lundström den förste som vann KM i havsfiske.
Här är Hasse Larsson och Janne Karlsson som satt i styrelsen för Trosa Afk när jag började tävla för dem 1988. De är nu även medlemmar i Södertälje Sfk för att kunna fiska och tävla ännu mer.
Avgående vice ordförande Tommy Byström och den nya vice ordförande Timo Jumisko och bakom honom Jane Lundström också en av många medaljörer genom åren. Timo har mest poäng av alla på listan för Mästarmärket.
Arnevi Jonsson som varit med i styrelsen i många år och har mest poäng av alla hedersmedlemmar och hon har även vunnit många medaljer för klubbens räkning. Bredvid henne ser vi Gun Gustavsson som var med i damlaget som fick silver på SM i mete i Söderhamn 2013. Ojoj, det tog några timmar att få ihop allt det här med text och foton på rätt plats. Ha det bra vi syns på isen så småningom och jag fortsätter väl i morgon om klubben, för än är inte november slut.

Hipp, hipp hurra för Södertälje Sportfiskeklubb som firar 50 år idag.....

Publicerad 2014-11-22 10:00:19 i Allmänt,

I kväll firar Södertälje SFK 50 år med årsmöte och fest i Nykvarn utanför Södertälje, tänk vad fort åren går. 1981 lämnade pappa över ordförandeklubban till Rolf Simonsson efter 18 år och blev senare Hedersmedlem nummer 1, och här mottager han den plaketten vid 20-årsjubileumet.
1982 arrangerade klubben SM i pimpel på Björkfjärden utanför Södertälje och i en tidning stod det att man kunde pimpla vid Pingst och Midsommar. De är två av öarna som var med inom tävlingsområdet.
Den här dagen vann Heikki Voutilainen herrklassen och jag damklassen, och vi tävlade båda för Södertäjle SFK, vilken lycka.
Nu tar jag helg och återkommer på måndag med fler rapporter om klubbe. Önskar Er Alla en Trevlig Helg!

Södertälje Sfks första Svenska Mästare i herrjuniorer....

Publicerad 2014-11-21 16:51:03 i Allmänt,

Sorry,kunde inte skriva igår,lite svårt från mobilen. 1980 så gick SM i pimpel på sjön Barken i Smedjebacken och som vanligt var det buss till tävlingen. Svensk Mästare i äldre herrjunior var Kari Nevalainen från Södertälje Sfk. Sedan dess så har han kammat hem många medaljer. Det här året började man med yngre och äldre herr och damjuniorer och veteranerna fick även en damveteranklass. Det gick bra för mig som kom trea och vi fick guld i laget. Så då var man klar för Nordiska Mästerskapet som skulle gå i Fiskars i Finland. På den här tiden var det inga individuella klasser utan bara lag och nation. I damlaget så var det Vivian Suther, Siv Hård och jag, och tack vare att Siv fiskat så bra så vann vi guld. Den här vintern gjorde klubbmedlemmar tillsammans med Länstidningen ett reportage när vi var ut på sjön Likstammen utanför Gnesta och pimplade.
När jag efter många år plockade fram mitt album med urklipp och läste namnet på fotografen, så trodde jag att det var Kaj med pirkarna, men det var en namne. Det var dagen innan vi åkte till Nordiska och jag kommer ihåg att jag fick bloodworms av Pentti Harmaala som jag fick med mig. Året innan så hade Rauno Hartonen från Klubben blivit Finsk Mästare i Finland och det fanns många andra svenska medaljörer på isen den här dagen och den som lyckats bäst var Britt Nyström.

Södertälje SFK:s första Svenska Mästare i pimpel i herrklassen.....

Publicerad 2014-11-19 22:23:18 i Allmänt,

1978 började klubben med KM i havsfiske och första klubbmästare i herrklassen var Åke Lundström. KM i pimpel så vann Ann-Mari Olsson damklassen och några andra resultat vet jag inte. På DM i pimpel gick det dåligt, det var bara mamma från vår familj som kom med på SM som det här året skulle gå på Sjön Vällingen. I den sjön så har ju klubben flera vatten men starten gick i andra ändan av sjön vid Ing 1 och vi fick använda en av deras lokaler. Stockholmdistriktet stod som arrangör men det var nog mest folk från Södertälje som jobbade. Syrran och jag fixade smörgåsar och kaffe och vid invägningen var jag med och skrev. Pappa var också med och styrde upp vid invägningen och mycket annat. Vi hade en "kula" för SM-arrangörerna där vi tog ut de som skulle få vara med i arrangörsklassen på nästa års SM i Sundsvall. Den här sommaren får jag min andra son Mikael. Nya tag till vintern 1979 och den skulle bli mycket bättre. Jag vann KM i pimpel och erövrade vandringspriset, tavlan som jag tidigare berättat om. Jag blev Vällingemästare i pimpel, kom tvåa på KM i mete och vi fick guld i laget på DM i mete. Här har vi haft KM i pimpel och även utdelning av prisen till Vällingemästarna, junioren Kari, herrklassens Henry, jag och veteranklassen vanns av pappa Gunnar. Monika från parkeringen vid Scania, där vi brukade samlas för att samåka till tävlingar.
På DM i pimpel så kom jag tvåa och vi fick silver i laget, både syrran Monika, pappa och Tore kom också med samt många andra klubbmedlemmar. SM i pimpel gick på Marmen utanför Sundsvall och Södertälje SFK fick sin första Mästare i herrklassen genom Bo Svensson och arrangörsklassen vanns av Peter Olsson. I damklassen kom Britt Nyström tvåa och Monika Rytterlund(Forsell) kom trea. Med mig, Britta Axh och dessa två medaljörer, så var vi de fyra bästa från Stockholmsdistriktet och fick silver i lag. Det som ett rent klubblag. Den här vintern gjordes ett stort reportage i tidningen "Sköna Gröna" och vi var flera medlemmar som samlades med tävlingsledaren Bengt Måhlberg i spetsen.
Här är vi silvermedaljörerna från SM i Sundsvall samma år. I morgon talar jag om 1980 ännu ett lyckat år.

1977......

Publicerad 2014-11-18 12:24:00 i Allmänt,

Under året 1977 tog Södertälje SFK:s 111 stycken medaljer på DM och SM, varav 37 stycken i guld. Av dessa medaljer har jag 2 stycken guld från DM i pimpel samt ett brons i lag på SM i pimpel.DM i pimpel gick på Erken, Rimbo och jag vann och pappa kom trea. Erken är/var en rolig sjö att pimpla på som jag varmt rekommenderar, och där brukar det hållas öppna tävlingar. Jag har varit på väg dit några gånger, men tyvärr har det krockat med någon annan tävling. På KM i pimpel så kom jag trea och vann gjorde Britt Nyström som även vann året innan. Första tävlingen hos oss var den 18 December på Mörtsjön i Björnlunda. Den sjön hittade pappa för länge sedan inför ett KM i SJ:s förening och jag kommer ihåg första tävlingen där. Det var 16 mars 1968 och jag hade turen att få igång abborrarna ordentligt, de var som tokiga. Fiskade på cirka en till två meters djup i klart vatten och solen sken så man såg dem. Jag fick ihop över 4 kilo och hade näst högsta vikten av alla och vann min klass, gissa om jag var lycklig. Sedan dess har många tävlingar arrangerats på sjön som är en av de sjöar där isen lägger tidigast.
SM i pimpel gick på Tolken utanför Ulricehamn och vi var många med ifrån Södertälje som åkte med Stockholmbussen eller åkte bil ner. På hemresan så var det feststämning eftersom Lasse Sundberg Enskede vann herrklassen och Mats Arnoldsson tvåa. Tyvärr kommer jag inte ihåg om eller vilka medaljer som gick till Södertälje, mer än att jag fick brons i lag och där var nog även Britt Nyström med. Säsongen började enligt mammas anteckningar den 28 November på Tolven i Hofors och slutade i Pilgrimstad den 24 April. Själv så tävlade jag inte lika mycket nu när jag hade familj och barn, gick även postkassörsutbildning, med jobb varannan lördag. RT fortsätter i morgon, tycker jag är duktig som orkat skriva varje dag.
Jag hade lite fel angående DM i pimpel, det gick på Långsjön, Rimbo. Vi gick längst bort och jag hade Kurres krok, en limkrok som var gul, orange med röda prickar på. Jag fick ett set med gula påslakan och örngott i pris.

1976 och lite till......

Publicerad 2014-11-17 11:46:00 i Allmänt,

På nyårsdagen 1 Januari hade Södertälje SFK som alltid nyårsnappet. Vi var vid Eknäs på sjön Vällingen och jag var livrädd då isen inte var den bästa. Det gick öppet i mitten av sjön så vi pimplade utmed land åt båda håll sett ifrån klubbens bryggor. Isen var cirka 5- 8 cm och när man kom längre ut så gungade det och knakade ibland, så man höll sig nära land. Varför jag var så rädd var att jag hade en "bulle i ugnen" och med beräknad nedkomst 4 Januari, så det blev inget avslappnat fiske. Den 5 Januari så skulle jag med på en Vällingetävling i pimpel och skulle åka med pappa och mamma. Men på morgonsidan fick jag min son Stefan så det var bara att ställa in fisket. Ja....Så knäpp är jag, måste vara ett riktigt gift det här med fiske. Tre veckor senare var det DM i pimpel på sjön Uttran, med start vid badet och då var jag på plats. Tog det ganska lugnt och gick inte så långt och borrade inte så många hål och därav inget bra resultat. När tävlingen var slut så kom min man med vår bebis så jag kunde sätta mig i bilen och amma honom. Vad jag kommer ihåg var att pappa vann DM och fick en fin fåtölj i pris.
Det här året skaffade klubben en telefonsvarare och jag kommer så väl ihåg telefonnumret 17175. På den här tiden var Södertälje inga nollåttor som idag utan hade ett annat riktnummer. För att lättare komma ihåg numret så gick det bland klubbens medlemmar en slogan " Visst sjutton en sjuttifemma!" Till sommaren så fick vi silver i lag på DM i mete och jag var även med på KM i spinnfiske och där kom jag tvåa. Till hösten återupptar mamma sina anteckningar så framöver kan jag skriva mer om vilka sjöar vi fiskade på. Tack för idag!

1975.....

Publicerad 2014-11-16 13:12:41 i Allmänt,

Det här året ändras reglerna för vandringsprisen och man börjar räkna poäng och man måste uppnå en viss summa för att erövra priset. Jag lyckades att vinna KM i pimpel och tog en första inteckning i det nyuppsatta priset som var en blomtavla målad av G Henning. Kom tvåa på KM i mete och var nygift så jag heter nu Rosi Thim. Det här KM i mete gick nedanför universitetet i Stockholm och Britta Axh vann och Gunborg Södergran blev trea.
På DM i pimpel fick jag silver individuellt och vi tog guld i laget, från vänster Maj-Lis Dahlin, jag, mamma Birgitta och syster Monika.
På sommarens DM i mete vann vi också guld i laget. Jag är ledsen att jag inte har fler resultat från andra klubbmedlemmar att skriva om, men går ju efter egna medaljer, foton och mammas anteckningar. Såg en del resultat av de motioner som togs upp igår på Sportfiskarnas tävlingsmöte, känns bra och spännande att så småningom läsa resterande. Ha en skön söndag.

1974 ett händelserikt år......

Publicerad 2014-11-15 13:00:00 i Allmänt,

Jag och min kille hade förlovat oss på nyårsafton, han låg i lumpen på Gotland, och på sommaren åkte hans föräldrar och jag över dit på en veckas semester. Jag gick sista året på frisörskolan och vi var de första gymnasieeleverna från "gamla" yrkesskolan. Till sommaren tog jag examen utan vit mössa och någon vecka efter så öppnar jag egen damfrisering i Södertälje Södra. På hösten flyttar jag hemifrån och ihop med min kille Lasse. På KM i pimpel gick det bra jag vann och erövrade vandringspriset, tavlan som Lennart Loberg målat i olja och sand, med skärgårdsmotiv från Trosa.
Övriga medaljörer var Lisbeth Ljungström och Maj-Lis Dahlin och i herrklassen var medaljörerna Gunnar Andersson, Henry Jansson och Pentti Harmaala.
Möjligen att alla dessa medaljörer är från 1975 då jag också vann, hittade korten i mammas album. Vet heller inte inbördes ordning och pappas alla medaljer ligger väl gömda så där kan jag inte heller kolla.
Det här året fick jag åka med mamma och övriga deltagare till Helsingfors och Finnkampen. Vi flög över och med ifrån Södertälje var även Hilmer Johansson, Lennart Loberg och Olle Ström som var lagledare. På nedre bilden till höger avtackas Olle av den finske ledaren och där fanns även Ulf Andersson Stäket och Eira Wahlgren Sundbyberg. Kommer tyvärr inte ihåg några resultat men mycket troligt att de vann varsin klass. En klubbstuga byggs vid Eknäs av gammalt rivningstimmer som man fått gratis, då man hjälpt till att riva ett annat hus. Medlemmarna får även börja fiska flodkräftor på Agdalasidan av sjön Vällingen. Kommer ihåg hur spännande det var att ta upp dessa öppna håvar som man fick använda och famla runt i mörkret med ficklampor. Riktigt mysigt att ta med kompisar som fick vara med i hela processen, fiske, fika, fånga och koka, käka, krypa. Haha så illa blev det inte men roligt var det.
Det här året firade Södertälje SFK 10-årsjubileum med mat och dans på Folkets hus, och på det glada 70-talet så hade man långklänning vid festerna. Om en vecka så firar klubben 50 år, otroligt vad fort åren går.......

1973......

Publicerad 2014-11-14 12:20:25 i Allmänt,

Det här året började Södertälje Sfk med KM i spinnfiske och första klubbmästare i herrklassen blev Olle Ström. Han hade för övrigt en sportaffär på Torekällgatan i Södertälje med fullt av sportartiklar, skidor, fotboll, hockey, skor, kläder, fiske och mycket annat. Det var han som tipsade Expressen om att göra ett reportage om mig 1971. Innan vi åkte ut till sjön Vällingen så var vi in i affären och jag hjälpte till att välja spö och pirkar till reportern. Han fick tyvärr ingen fisk på dessa prylar utan på slutet fick han låna ett spö med samma pirk och krok av mig. När han sen lyckades få en abborre så gav vi upp. Kommer inte ihåg från vilket år man började med vandringspris i Spinnfiske, men vandringspriset i damklassen i Spinnfiske var en gädda av Sven Wejsfelt, och säkert så var det en likadan i herrklassen.
SM i pimpel gick det här året på Långsvan i Västmanland och jag kommer ihåg att mamma var med där. Men tyvärr inga resultat ifrån klubbmedlemmar från den tävlingen och mamma har inte gjort några egna anteckningar från några år där på 70-talet. Klubbmästarinna i pimpel blev Anita Jansson och själv tog jag också medalj, men övriga klasser har jag ingen koll på. Vi tog i alla fall silver i lag på DM i mete.
I morgon lördag så kommer Sportfiskarna ha sitt tävlingsmöte i Stockholm och det känns bra att så många tävlingsfiskare kommer att vara där. Vi måste värna om våra tävlingar och regler och från Dalarna kommer Stig Enström vår tävlingsledare att föra våra klubbars talan. Jag hade förmånen att få representera Borlänge SFK på tidigare tävlingsledarmöte i Leksand för Dalarna. Då gick vi igenom alla motioner för att Stig sen ska kunna rösta därefter. Det som var tråkigt att höra (och läsa sen tidigare) är att en del motioner innehåller flera olika delar och alternativ. Man kan alltså inte rösta Ja eller Nej, utan att spalta upp de olika alternativen. Så det kanske får bli en skärpning när man skriver en motion, och skriva flera stycken istället. Skulle gärna varit med på mötet i morgon, men man kan ju inte vara på fler ställen samtidigt. Lycka Till! Alla som ska vara där i morgon och en trevlig helg!

1972......

Publicerad 2014-11-13 10:51:10 i Allmänt,

Jaha , då fick man kliva upp i damklassen som 17-åring, fyller ju på sommaren. På den tiden var man junior till och med det året man fyllde 17 år. Det fanns bara en juniorklass, inga yngre eller äldre juniorer. Det var bara att bita i det sura äpplet.
Men jag gjorde det med glädje, hade ju lyckats förr när jag ställt upp i damklassen. På Södertälje Sfk:s Km i pimpel så kom jag trea, ett nyuppsatt vandringspris började vandra detta år. Klubbmästarinna i damklassen blev Gunilla Johansson. Vandringsprisen vandrade 3 år på den tiden, kommer inte ihåg om det vandrat pris i damklassen innan, men pappa vann en tavla som startade 1966 och gick ut 1968. Damernas pris från 1972 var en tavla målad av vår klubbmedlem Lennart Loberg. På DM i pimpel gick det inte så bra för mig, men vi fick silver i laget. Samma sak på sommarens DM i mete då fick vi också silver i laget. Lagen tror jag bestod av klubbrena 4-mannalag men till SM så räknades de fyra bästa resultaten från samma distrikt. Så då blev det "rena" distriktslag. Haha, i mitt album med tidningsurklipp har jag bara ett ifrån det här året och det var från Dalamästerskapet på Amungen i Långshyttan. Jag har skrivit dit datumet 31-4-72, vilket aprilskämt, måste varit 31 mars. Jag kom tvåa i damklassen med 4820 gram, 2 hekto efter Ingrid Lundmark och herrklassen vanns av Krister Bergman Smedjebacken och han hade 6460 gram. Herrjuniorer av Mats Arnoldsson och Peo Liss som tvåa, det var många andra kända namn i prislistan. Det här året och flera år framöver så var det en hel del fester och dans, var ju tillsammans med Lasse min blivande man och mina äldsta söners pappa. Den här sommaren blev mamma väldigt sjuk och det är ett under att hon överlevde flera operationer och bukhinneinflammation och efter alla droppflaskor och provtagningar så blev hon helt sönderstucken i de flesta ådror. Efter det har hon varit väldigt svårstucken, men hon repade sig och till nästa vinter så var hon på isen igen. 1972 bildades en ungdomssektion i Södertäljeklubben, i den ingick både Monika min syster och jag, Kjell Andersson m.fl. I morgon talar jag om året 1973.

Syster Yster och mer om 1971....

Publicerad 2014-11-12 15:11:51 i Allmänt,

Jag har haft systra mi, Monika Rytterlund här på besök några dagar, så vi har varit och hälsat på mamma varje dag.
Monika började fiska 1970 och det var på en metartävling i Södertälje kanal. Hon var höggravid och väntade dottern Åsa vilken dag som helst. Hon vågade inte ta av fisken utan höll den över hinken tills den sprattlade av, och på den tiden behövde man ju inte döda fisken. Men nu var hon fast i fisket och började även att pimpla. Under flera år har hon arrangerat pensionärsfisket och Stormetet i Södertälje SFK.
Vi satt och pratade om Britta Axh som jag visste hade vunnit SM i mete och då kommer Monika ihåg att det var 1971, när även hon var med på metet i Dalsland. Så 1971 så får Södertälje SFK sin första Svenska Mästarinna i mete i damklassen nämligen Britta Axh. Här är Britta längst till höger tillsammans med mamma, Eira och Ingrid i ett distriktslag, från ett SM i pimpel, där de tog medalj.
När vi hela familjen tävlade för Södertälje SFK så brukade nästan alltid pappa, Monika och jag gå tillsammans på pimpeltävlingar. Det var bra när man måste leta fisk och sedan kom Monikas son Patrik med och ytterligare nåt år senare även dottern Åsa. Min son Stefan hängde också med några år men då hade Patrik slutat. Nu är det bara vi gamlingar kvar Monika i Södertäljeklubben och jag i Borlänge SFK. Det kan faktiskt kännas lite ensamt att gå själv och leta nuförtiden. I morgon blir det mer fiske om året 1972.

Södertälje SFK:s första Svenska Mästarinna i damklassen....

Publicerad 2014-11-11 16:50:31 i Allmänt,

Året 1971 gick DM i pimpel på sjön Aspen, på den högra sidan av motorvägen om man åker från Södertälje till Stockholm, straxt före Botkyrka. Efter ett tag börjar det regna och det var inte många som hade regnkläder med sig. Så de flesta var blöta vid prisutdelningen. Det var en journalist och en fotograf som var ut och halkade runt på isen och de skrev ett långt reportage i DN .De var aldrig fram till mig och pratade och jag visste inte ens att de tog kort på mig.
Jag vann min klass, Mats Arnoldsson herrjuniorer, Eira Wahlgren damklassen båda från Sundbyberg och herrklassen vanns av Sven-Erik Olsson Södertälje SFK. Från klubben kom även Allan Määttä 3:a och Sture Steiner 6:a och de var många fler medlemmar som fick åka till SM i Vänersborg. Vassbotten var den sjö där SM skulle hållas , men där höll inte isen utan tävlingen avgjordes på Ragnerudssjön 4 mil norrut. Jag och Sture Steiner hade åkt bil ner tillsammans med Henry och Anita Jansson och vi bodde på samma hotell som Stockholmarna som åkte buss. Det var rekordmånga deltagare det här året, 631 stycken från de 18 distrikt där de kvalificerat sig. På tävlingen gick jag iväg långt bort men fick dåligt med fisk så jag drog mig mot starten. Där fick jag på väldigt djupt vatten fisken som gjorde att jag kom tvåa. Tyvärr så tappade jag flera på vägen upp och det var väldigt små abborrar. Slutade på samma poäng som Annika Skoog Uppsala FF, som vann. Jag hade en fisk mer än henne men reglerna var sådana att minsta antalet fisk vann vid lika poäng. Det gick bra för Anita Jansson som blev Södertälje SFK:s första Svenska Mästarinna i damklassen. Anita vann överlägset med 177 poäng mot tvåans 154 poäng. Övriga som vann var, herrar Kaj Jonsson, veteraner Gustav Pettersson, herrjuniorer Petter Pettersson, det var första året som det fanns en veteranklass. Trean i herrjuniorklassen var Per-Olof Liss Falubygdens SFK som idag är ordförande i den klubben. Dagens Nyheter gjorde senare ett reportage med Anita och mig på sjön Vällingen, kampen blev oavgjord 5-5. Det nappade dåligt den dagen och fotografen kom i lågskor, så vi var inte ute så länge. Anitas son Tommy var också med den här dagen och vi fick fina kort hemskickade till oss.
Det här året var jag också ute med Expressen och gjorde ett eget reportage med tävling mot reportern 100-1, till mig. Det blev ett helt mittuppslag i tidningen.
Jag hade vunnit Svenska SJ-mästerskapet som gick på Mälaren vid Taxinge, där var det bara en juniorklass så jag fick kriga med grabbarna och lyckades. Det var mitt sista år som junior och jag hade börjat jobba mer och mer på lördagarna som damfrisörelev så jag tror inte jag var med på klubbens Vällingetävlingar. Vann klubbens KM i pimpel och mete och nu hade man nya medaljer i metet och nedanför ser ni även de nya medaljerna med kroken på som förbundet hade, min DM och SM- medalj.
1971 började Södertälje SFK med interna metartävlingar som kallades Stormete och exempel på segrarens pris visade jag igår, de populära katterna. Nuförtiden får man en glasbit där det står Stormete, klass och årtal. I morgon talar jag om året 1972.

Flera medaljer.....

Publicerad 2014-11-10 19:02:58 i Allmänt,

Passade på att fotografera mammas medaljer ifrån Södertälje Sfk och katter som var pris till segraren i Stormete.
Stormete började året 1971 och var interna tävlingar i mete. Det här är mammas och pappas katter.
Har min syster här på besök som just nu sitter och småskrattar i soffan när hon kollar in gamla foton från 1968- 1972. Många roliga minnen och personer från pappas 50-årsdag, hennes barn när de var små och mycket annat skoj. I morgon blir det lite mer om fiske och annat ifrån året 1971.

Fars dag......

Publicerad 2014-11-09 12:21:46 i Allmänt,

Min pappa Gunnar har varit död i över 20 år. Han dog i cancer i gallgången, när han väl kom till doktorn så tog det bara 3 veckor innan han dog. Men han fick pimpla in i det sista. Helgen vid Lucia var mamma och han upp till Ullången, Edsbyn. Där vann de varsin klass och sedan kom de ner till oss i Borlänge, och då fick jag de båda pepparkaksbockar de fått i pris. De satte jag upp i köksfönstret i huset där vi bodde på Rosengatan.
De sov kvar och pappa berättade att när han kissade så var det samma färg som apelsiner. Tjatade på honom att han måste gå till doktorn och jag tror att han redan då hade en tid i julveckan eftersom han även varit så trött sista tiden. Dagen efter bar det iväg till Hyttsjön upp mot Rättvik och lördagen efter var det tävlingar vid Aspen Fagersta och på söndagen på Lillturingen utanför Nykvarn. När han var till doktorn så fick han remiss direkt upp till Södertälje sjukhus och han kom aldrig mer hem igen. Han dog den 13 Januari 1994, efter en operation på Huddinge sjukhus. Jag åkte ner till Södertälje trettonhelgen och då fick mamma och vi syskon träffa hans doktor och få veta att han inte hade långt kvar, men de skulle operera honom. Trots det kom det som en chock för oss när han dog efter den lyckade operationen. Jag hann inte ner , utan samma tid som tåget skulle gå så dör han. Saknar dig så mycket pappa.
Här är vi på väg till Gevsjöströmmen på vår första semester i Gevsjön.
Här är pappa och hans familj runt 1926, pappa längst ner till höger. Pappa växte upp utanför Gnesta, där farfar jobbade som kusk. Tore Karlsson och hans bror Kalle spelade tillsammans med pappa och hans bror Harry i samma fotbollslag, Vårdinge IF. Som 17-åring började han spela saxofon i Harry Lundbergs och senare i Charltens och Ragges.
1939 började han jobba vid Järnvägen och blev kvar där tills han gick i pension 1984, så det blev 45 år. Sista 15 åren jobbade han med byte av slipers, norr om Stockholm i alla riktningar. När han gick i pension så var han så trött på husvagnslivet så han sålde husvagnen och köpte en liten båt och trailer, som de hade och kuskade land och rike runt med.
I mitten av 40-talet så bodde han och jobbade i Åkers Styckebruk där han hade hand om Revyn och skrev alla sketcher och sånger och det var där som han träffade mamma. Bilden nedanför är ifrån Klocka vid Ånnsjön, efter en dag på sjön.
Hans stora passion var ju fisket där han tävlat i pimpel, mete, spinn, kust, och havsfiske. Han var med och bildade Södertälje Sportfiskeklubb och satt som ordförande fram till och med 1981.Här är det Ivar Hedenskog och pappa Gunnar som skålar en påsk när vi var uppe i Borlänge och tävlade.
Så skål till alla Er som är Pappa !

Året 1970.....

Publicerad 2014-11-08 11:00:41 i Allmänt,

1970 började Södertälje SFK med en veteranklass från 55 år, men den klassen fanns inte med på det SM-reportage som jag har. Som vanligt började vi säsongen hos familjen Hedenskog i Borlänge och före nyår så hade vi varit med på 7 stycken tävlingar i Dalarna och Västmanland. Södertälje hade som tradition att alltid ha en tävling nyårsdagen och oftast arrangerades den på sjön Vällingen. DM i Stockholmsdistriktet gick det här året vid Kalmarsand, Mälaren och där vann jag min klass och Ann-Mari Olsson damklassen. Mamma har endast skrivit DM, datum, plats och Fy Fan. Det här året så hade min bästa kompis Maj-Britt Löfgren börjat pimpla vilket gjorde det ännu roligare att åka och tävla. Hon kom tvåa på DM och på vårt KM som gick på Malsnaren så slog hon mig. Klubben hade börjat med guld, silver och brons på KM i pimpel. Haha tur för mig!
Här är några foton från DM vid Kalmarsand, prisutdelare var ordförande i distriktet Arne Andersson, som syns längst till höger på den övre högra fotot. Inför SM i pimpel som gick på Rosjön utanför Eksjö så åkte flera ifrån Södertälje ner för att "reka" lite inför tävlingen. Vi var tre bilar ner och nu visste vi vart vi skulle gå, perfekt. Det var bara det att fisken inte fanns på samma ställe när vi skulle tävla. Det är för övrigt enda gången som jag har provfiskat ett SM-vatten innan. Men det beror väl på hur man gör det också, det fanns ju inte djupkartor att tillgå på den här tiden. Det har ju visat sig att det numera kan vara ett plus att kolla av SM-sjöarna och dess djup innan. Idag finns det ju så mycket mer hjälpmedel, såsom båtar och ekolod, GPS m.m. Personligen så är jag motståndare till alla tekniska hjälpmedel under en tävling, även mobiler. Att man har med mobil ut på sjön för att anhöriga skall kunna nå mig är helt ok. Men att använda den till att ringa kamrater som fiskar på ett annat ställe eller använda GPS i mobilen gillar jag inte. Kom visst ifrån ämnet.
På SM i pimpel gick pappa och jag långt bort till vänster där vi tidigare fått bra med fisk, men det gick inget vidare. Lirkade i alla fall upp 43 stycken och kom tvåa efter min kompis Anneli Carlsson från Borlänge SFK. Segrare i herrklassen blev en härlig profil som vunnit mycket genom åren, nämligen Lennart Kilestad, Karlskoga. Damklassen vanns av Inger Hansson Köping, herrjuniorer Hendrik Berg Karlskoga, och arrangörer Sune Eriksson Södra Dalarna. Lars-Erik Sjöberg ifrån Enskede kom tvåa i herrjuniorklassen. Som vanligt hade Stockholm en buss till SM, och här står Ann-Mari Olsson, jag och Kurt Pettersson vid den efter SM- middagen och prisutdelningen i Eksjö.
Uppe till vänster är det två av klubbens duktiga damer Gunborg Södergran och Britta Axh, sedan är det Anneli och jag på prispallen, med prisutdelaren Karl Frithiofson. Även det här året så klarade jag mig med till Finnkampen i pimpel som gick i Helsingfors. Det blev flyg över Östersjön och från Södertälje SFK så var även Gunnar Andersson, Tore Karlsson och Lennart Loberg med. Pappa hade ju vunnit på samma sjö två år tidigare och han och jag tänkte gå till samma ställe. Det var otroligt jobbigt att gå med mycket snö och stöp. Vi fick en finländare efter oss så vi gick inte direkt ut där det bästa fisket varit. Utan vi började vid land och fick fisk där i början sedan drog vi oss längre ut och då var vi själva. Det nappade inte lika bra som för två år sedan, men för mig räckte det till en andraplats och pappa kom trea. Damklassen vanns av Ingrid Lundmark, jag tvåa och sedan följde Ragnhild Lindahl, Irené Lundin, Solveig Bredhagen och därefter finskorna. Herrklassen vanns av Harald Mosell, sedan följde Lennart Broman, Gunnar Andersson, Gösta Sjöberg. Tore Karlsson blev 6:a och Lennart Loberg på 14:e plats. Totalt så segrade de svenska damerna med 7950 gram mot 1255 gram för finskorna. Stockholms herrar hade 32.100 gram och Helsingfors herrar hade 19.030 gram. Så en helt ok dag i Helsingfors med middag och prisutdelning. Jag vann även klubbtävlingen Vällingemästare som det här året var en graverad kopparvas, säsongen avslutades med tävling på Vällingen den 4/4 och Nävden den 5/4. Den 13 december gick Falumästerskapet i pimpel vid Roxnäs och jag lyckades vinna, och här är alla segrare.
Under våren byter förbundet namn från Sveriges Allmänna Fiskevårds Förbund till Sveriges Fritidsfiskares Riksförbund och man tog fram nya medaljer med en krok på. På DM-tävlingar delade man ut tre medaljer guld, silver och brons.
Här är mina medaljer med sjöjungfrun på som jag erövrade innan man bytte, och medaljen med kroken på får ni se en annan dag. Haha både jag och datorn börjar bli sega nu. Blev även klubbmästare i mete och vi var ju naturligtvis med på DM i mete som jag vann och mamma kom också med till SM. Det arrangerades i Bollnäs och det gick bra för oss, vi fick silver båda två. Nu ska jag besöka silvermedaljören från SM 1970, mamma Birgitta.

Vällingemästerskap och året 1969.....

Publicerad 2014-11-07 11:24:09 i Allmänt,

Ser i mammas anteckningar att säsongen 68-69 började den 17 november. Fram till nyår hade vi avverkat 6 pimpeltävlingar i Dalarna och Västmanland. Klubben drar igång med interna pimpeltävlingar som kallas Vällingemästare, och jag lyckas ta hem första juniorpriset. Det var bara en juniorklass, samt herr och damklass. Man börjar även med KM i mete och förste klubbmästare i herrklassen blev Sven-Erik Olsson, jag vann som flickjunior och vem som vann pojkjunior och damer kommer jag inte ihåg. I pimpel lyckas jag även ta hem KM, DM, SM, Järfällamästerskap och flera andra tävlingar. Pappa vann herrklassen på Järfälla mästerskapet som hade över 300 startande och här är en bild från snöovädret vid prisutdelningen.
Idag omfattas Vällingepimpeln av 7 stycken tävlingar, kommer inte ihåg om det var så när det startade 1969.
DM i pimpel gick på Drevviken och jag kommer ihåg att pappa, Tore och jag gick långt ner till höger och fick bra med fisk. Jag har ett urklipp kvar från Förbundets tidning som på den tiden även hade med många av resultaten. Herrklassen vanns av Lennart Broman Stäket, damerna av Eira Wahlgren Sundbybergs SFK, pojkjuniorer av Lars Sundberg Enskede SFK. Tore blev trea i herrklassen och många andra från Södertäljeklubben kom med till SM i Filipstad. Den 10 december förra året och 23 mars så berättade jag på bloggen om 1969, och dagen 23 Mars som var en av mina lyckligaste dagar, då jag blev Svensk Mästarinna i pimpel. Lars-Erik Sjöberg Enskede SFK som kom tvåa på DM vann pojkjuniorer, här är vi på bild med lånade påsar.
1969 bildade Södertälje SFK en tävlingskommitté och fler och fler medlemmar kommer till klubben. Många av medlemmarna jobbar ju på Scania och där lockas även många av våra finska vänner att så småningom komma och tävla och bli medlemmar i klubben. Det här året lyckas både mamma och jag att av 5 damer komma med till Finnkampen i pimpel, som går vid Kungsängen den 8 mars. Det står i mammas anteckningar att hon kom 9:a och fick en Vanaja-borr i pris. Jag tror att Finländarna hade med sig så att alla fick varsin borr i pris, plus de priser som Stockholm delade ut. Tyvärr så har jag kastat alla mina egna anteckningar från den här tiden. Det jag går efter är mammas anteckningar, prislistor, och egna tidningsurklipp. På sommaren tror jag inte att det arrangerades något DM eller SM i mete, men vi var med på Riksmetefinal i Uppsala. Många deltagare och tre klasser, herr, dam och junior. Jag lyckades bli 6:a och bästa tjej, mamma 11:a och Bertil Melkersson 9:a i herrklassen , utav oss från Södertälje SFK. Ha en trevlig helg!

Grävstasjön......

Publicerad 2014-11-06 13:27:46 i Allmänt,

Jag har ändrat lite och lagt till lite i texten från igår, och försökt med andra foton i dagsljus. Jag tycker att det är så svårt att fota av gamla kort och tidningsurklipp med min digitala kamera. Dels skärpan, ljus och att kunna hålla still den när man tar kortet, kanske får inskaffa mig något bättre.... Nu till Grävstasjön....Vintern 1967-1968 så började vi åka till Grävstasjön som ligger utanför Hölö mot Mölnbo. Hölö ligger 3 mil söder om Södertälje och cirka 6 mil söder om Stockholm. Sjön ligger intill nedre gränsen på kartan och den stora ön i havet utanför är Mörkö.
Grävstasjön har en areal på drygt 32 kvadratkilometer, är 9,1 meter djup på det djupaste stället och ligger 48,9 meter över havet. Det var en magisk fin sjö med berghällar, myrmark, stora berg som stupade rakt ner i sjön och mycket skog runt omkring. Ovanför den ligger Stensjön, och båda dessa sjöar anses vara lite för sura. Pappa satt ju med i styrelsen för Stockholmsdistriktet och de letade efter en sjö att arrendera och plantera in regnbåge och öring i. Så den vintern tog vi många vattenprover och det blev mycket provfiske och vi satte ut saxar för att fånga gäddorna i sjön. Det var ju väldigt spännande och ett fiske som jag aldrig tidigare varit med om. Vi lyckades inte så bra utan det bestämdes för att sjön skulle Rotenon-behandlas. På den här tiden i slutet av 60-talet så fanns ingen väg upp till sjön utan man fick gå cirka två kilometer sista biten genom skogen. Pappa hade dock kontakt med bonden Stig, det kanske var hans marker och sjö? Hur som helst så hade han traktor och kunde köra den aluminiumbåt som utförde behandlingen med Rotenon. Rotenon är ett gift som idag är förbjudet i Sverige, men användes flitigt på 60-talet, fisken dör och flyter upp till ytan. Klart att man ville vara med den här dagen och när giftet börjat verka så var det dags att ta fram håvar för att ta upp all fisk. Tore hade en gummibåt som han och jag åkte runt i, han rodde och jag håvade fisk. Kommer ihåg hur jag tog upp en gädda på över 4 kilo, det kom även upp några rudor som man inte ens visste om att det fanns i sjön. Men mest så var det abborrar, mört, gäddor och lite braxen.
I viken vid stora berget fångades de rudor som fanns i sjön. När vi var vid sjön innan rotenon-behandlingen, så kommer jag ihåg att man blev så fiskesugen när man såg alla små abborrar som simmade runt vid stranden. En gång hade jag rev och krok i fickan och skar till en pinne som spö. Till bete tog jag blåbär och skumgodisbitar, och de galna abborrarna nappade. Sjön kalkades också flera gånger innan det var dags att släppa i fisken, kommer inte ihåg om det gjordes samtidigt. Man byggde fällor av nät vid utloppet av sjön som var precis bredvid stigen där man kom fram till sjön. Även vid inloppet från Stegsjön som låg 11 meter högre än Grävstasjön så byggdes det fällor. När det väl var dags för att släppa i regnbåge och öring så hjälpte Stig till med sin traktor och den kom med fisken genom skogen i stora behållare. Sedan hade man stora håvar och gick sista lilla biten ner till sjön och sedan fick sjön vila innan det blev dags för fiske och kortförsäljning. På invigningen av sjön var det stor fest med styrelsen från distriktet och man helstekte en gris på plats och annat gott som man bjöd på. Det var där som jag fångade min första regnbåge med kastspö. Hade ju tidigare fått "vild" fisk i Jämtland, och måste erkänna att den är tusen gånger godare att äta.
Jag kommer inte ihåg hur många år som man kunde fiska i Grävstasjön, men tror mig komma ihåg att fisk ifrån Stegsjön som inte var rotenon-behandlad tog sig ner och tog kål på ädelfisken. Sedan var det tyvärr mycket nedskräpning så ägarna tröttnade. Idag tror jag att det finns väg ända fram till sjön och att man även byggt en stuga ungefär på samma ställe som invigningen var och där man gick med sin träpinne och metade svarta små abborrar. DET FINA VAR TIDER DET !

Södertälje Sfk:s första Svenska Mästare.....

Publicerad 2014-11-05 17:58:00 i Allmänt,

Fortsätter tala om 1967.....Det var första året som klubben hade en årsfest med mat och dans och den hade vi i Pershagens föreningshus. Där det framöver kommer att hållas fler årsfester. Om 1968 på Södertäljes hemsida står det om tillsyn och förvaltning av distriktets vatten i Grövelsjön. Men Grövelsjön ligger ju i norra Dalarna, så det ska vara Grävstasjön som jag kommer att berätta om i morgon. 1968 vann jag KM i pimpel igen och på DM i pimpel kom jag tvåa, Christina vann och fick åka på SM. Det finns även berättat om att fyra stycken medlemmar åkte till Finland på Finnkampen i pimpel och en av dem var pappa Gunnar. Där lyckades han att vinna herrklassen och blev senare kallad "finndödaren" på skoj av Ivar Hedenskog. Vi hade ju sedan 1967 när vi började tävlade mer i Dalarna, så fick vi bo hos Ivar och Greta Hedenskog. Vi brukade åka upp på fredagskvällen och hem igen på söndagen, det var pappa, mamma, jag och Tore Karlsson. Vi hade alltid så roligt och spelade kort, kollade Ivars pirktillverkning, gick igenom kommande tävlingar med kroktips och mycket annat skoj. Vi köpte och beställde till andra av hans många modeller av pirkar, för ni vet väl att Ivar Hedenskog är kungen ibland alla pirktillverkare och han var ju tidigt ute. Jag har en del av hans original kvar. Tyvärr dog Ivar allt för tidigt men hans pirkar lever kvar genom Dan Esbjörs och Olles Fiske och Vestlis fiske, som båda har orginalstansar. Tillbaka till 1968, inför SM i pimpel som gick på sjön Liljan, som ligger mellan Borlänge och Falun, fick pappa en egen inbjudan av Ivar, som han ritat själv. På framsidan var en tecknad karta av sjön och utmärkt med rött var det var bra fiske, och inuti deltagarlistan med bara pappas namn.
Pappa gick dit Ivar beskrev och kom femma i herrklassen. Nu kommer vi till Södertälje Sportfiskeklubbs förste Svenska Mästare i pimpel och det blev Christina Magnusson i damjuniorklassen. Jag kan tänka mig att det var en härlig stämning i bussen hem från Borlänge. Samma dag som SM gick av stapeln så åkte mamma och jag med Bengt och Gunilla( Christinas syster), ner till Frösjön i Gnesta. Där gick det bra vi vann varsin klass och mamma blev tvåa. Det fanns bara en juniorklass, så man kapade några skalper den dagen.
På hösten 1968 skulle det första SM i mete arrangeras och det var i Dalälven vid Dala Husby, med start på ön där kossorna brukar gå och beta. Det kallades för Förbundsmästerskap eftersom det inte varit några uttagningar innan tävlingen. Den arrangerades den 6 oktober med -6 grader på morgonen, men solen kom snart fram och tinade upp deltagarna. En del timmer flöt förbi och efter en halvtimme så fick man byta plats. Totalt lyckades Eira Wahlgren från Sundbyberg SFK bäst med 104 stycken fiskar och vann damklassen. Herrklassen vanns av Ragnar Gustavsson Smedjebacken, herrjuniorer Per Hermansson Västerdalarna och damjuniorer Rosi Andersson Södertälje SFK.
Man räknade 2 poäng per styck och 10 poäng per hekto. Själv fick jag 6 stycken varav några små braxnar och tvåan i min klass hade 3 stycken. Jag tror att många fångade löjor den här dagen och det var nog rätt, med tanke på beräkningen av fisk och vikt. Jag kommer ihåg att jag vann en stor Dalahäst och en guldplakett med sjöjungfrun på. Tävlingsledningen med Sven Bergkvist i spetsen fick mycket beröm för ett bra arrangemang.......I morgon talar jag om Grävstasjön eller var det Grövelsjön, hmmm?

1967.....

Publicerad 2014-11-04 18:58:59 i Allmänt,

Under året 1967 satte fisket och tävlandet fart. Jag hade fått en egen skopborr med lite smalare skär och förlängningsbar. Man kunde trycka in en "knapp" och ställa in den efter rätt längd. Södertälje SFK fick arrendera eget vatten i sjön Vällingen vid Eknäs, Agdala och en del vid Vackstanäs. Det blev mycket utforskande av detta vatten vid ledighet och tror nog att vi fortfarande hade KM på den sjön. Nu fanns det 4 stycken klasser herr, dam, pojkjunior och flickjunior. Jag vann KM bland oss flickor och fick nu min första medalj. Det är en fiskargubbe som sitter på en kont med pimpelspö i handen, en isskopa som ligger bredvid och en nerslagen isbill.Tyvärr kommer jag inte ihåg några andra resultat och mamma som sparat alla anteckningar hade ännu inte börjat anteckna något. DM i pimpel gick det här året på sjön Orlången och där kom jag tvåa efter klubbkamraten Christina Magnusson. Då delades det bara ut två medaljer på DM, silver till segraren och brons till tvåan. Christina är syster till Gunilla, som är gift med Bengt som satt i vår styrelse, och hennes pappa var ordförande i Södertälje Amatörfiskeklubb. Jag har tidigare berättat om SM i pimpel som skulle gå på Hjälmaren med start utanför Örebro. Christina blev sjuk och pappa skjutsade mig till Örebro eftersom bussen redan åkt. Jag fick bo med Ingrid Lundmark och Eira Wahlgren. Pappa hade sagt att jag skulle leta fisk ute på flatorna , vilket jag gjorde. Man hade inga kartor på den tiden och jag gick ensam hela dagen utan att ha ett enda napp. De som vann satt vid starten och plockade lite småabborrar, men det var inga höga vikter. Det var många som blev utan fisk denna dag. Svensk mästare i herrklassen blev Olle Broddmar från Torsåker och damklassen vanns av Irené Lundin Stockholms Pimpelfiskare.
Här är vi som tävlade för Södertälje SFK 1967, Gunnar Samuelsson, Tore Karlsson, jag Rosi Andersson och Kurt Pettersson. Det här året hade vi även börjat åka upp till Dalarna för att tävla och med i bilen fanns förutom mamma, pappa, jag även pappas ungdomskamrat Tore Karlsson. Det har varit några hektiska dagar så idag har jag haft en vilodag, därav detta sena inlägg. Hörs i morgon.

1966........

Publicerad 2014-11-03 10:10:49 i Allmänt,

Rosie talar.....under året 1965 så tar pappa och storasyster Monika körkort, vet inte vem som blev först. Det blir mycket enklare för oss nu när vi ska ut och fiska. Pappa köper en vit Amazon som vi kuskar runt i. 1966 framtas regler för tävlingsfiske och den första båten köps in. Den ligger vid Gälö, där vi även har tillsynsmän som "vaktar " vattnet. Förslag till klubbmärke och den som ritat det första märket är Kurt "Abborrpelle" Pettersson. Han satt ju även med i styrelsen och han är en "tusenkonstnär", det vet ni alla som köpt hans krokar och drag. I märket förutom den stora abborren finns ju symbolen för Södertälje, Kringlan.
Det här kortet är ett "Första dagskort", framtaget till SM i Pimpel 1982. 1966 hålls också KM i pimpel, men kommer inte ihåg vilka som vann de tre klasserna. Vad jag vet är att jag slog brorsan, som efter det la av med fisket. Han var 16 år och det fanns väl roligare intressen, då han både spelade fotboll och stod i mål i ishockey. Tror att det var det här året som pappa blev invald i Stockholmsdistriktets styrelse och nästa år 1967 tar allt en enorm fart. Så det kommer mera.....

Fortsättning....1965

Publicerad 2014-11-02 19:44:00 i Allmänt,

Den här vintern 1965 hade vi vårt första KM i Pimpel, vid Eknäs på sjön Vällingen. På Södertälje Sfk:s hemsida står att läsa att Eliard Johansson vann första KM i pimpel. Men det fanns även dam och juniorklass. Vem som vann damklassen kommer jag inte ihåg men jag tror att Eliards son Kent vann juniorklassen. När klubben bildades så började mamma, min bror Kenth och jag också att tävla. Från början så hade vi inga egna isborrar utan pappa fick väl låna ut sin skopborr. De juniorer som var med på KM var barn till styrelsemedlemar, såsom jag och min bror, Eliards son Kent, Ivars dotter Barbro m.fl. Vi alla barn fick varupris men jag vet inte om det delades ut några medaljer till segrarna. Klubben börjar arrendera vatten i saltsjön vid Gälö, som ligger vid Stensund, norr om Trosa. Kommer att skriva mer om Gälö lite längre fram. Den här hösten så upprättas klubbens stadgar och på årsmötet den 21 november väljs Gunnar Andersson till ordförande. Det blev inte så mycket berättat idag för jag har varit på kurs hela dagen, men skriver lite mer i morgon.

Från början.......

Publicerad 2014-11-01 10:34:18 i Allmänt,

När jag var liten och vi bodde i Strängnäs, Finspång och Nykvarn så har pappa alltid haft egen båt och varit ute och fiskat själv, med kompisar eller med oss i familjen. 1961 flyttade vi efter att ha bott på tolfte våningen i ett av höghusen i Brunnsäng, till Södertälje Södra. Pappa jobbade vid järnvägen och hade fått en tjänstebostad mitt emot perrongerna vid station. Några gånger hade han deltagit i SM i Pimpel och 1963 var han ner till Bengtsfors, tillsammans med kompisar ifrån Södertälje Amatörfiskeklubb. Den klubben och styrelsen bestod mest av äldre män som inte var så tävlingsinriktade. De hade även egna klubbvatten genom kommunen med en del ädelfiske. Den 18 december 1964, träffades några av "tävlarna från amatörerna" och bestämde att de skulle starta en klubb med namnet Södertälje Sportfiskeklubb. Med i gänget var pappa Gunnar Andersson, Kurt Pettersson, Eliard Johansson, Erik "EPA" Johansson, Bengt-Olov Johansson och Ivar Södergran, och de bildade en interim-styrelse. De flesta styrelsemöten kommer i många år att hållas hemma hos oss, och då gällde det att hålla sig undan. Vår familj bestod av, Gunnar 43 år, mamma Birgitta 38 år, syster Monika 18 år, bror Kenth 15 år och jag själv Rosi 10 år.
De här bilderna är ifrån 1964 och en av våra många semesterresor till Gevsjön. Vi besöker bonden Talin som bodde tvärs över hela Gevsjön i närheten av utloppet till Gevsjöströmmen. Med på gruppbilden är även Inga-Lena, min kompis som jag bodde hos ibland på sommaren. Monika som fortfarande bodde hemma var inte med, då hon jobbade. Tyvärr så har jag inget foto på henne heller och jag har ännu inte hämtat fler foton från mammas album.
Det här är mina KM- medaljer och Vällingemästerskap som jag så småningom kommer att berätta om, från mina 24 år som medlem i klubben. I år firar klubben 50 år och ni kan läsa mer på www.sodertaljesfk.se

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela