Peace and Love 2016....

Publicerad 2016-04-27 18:03:23 i Allmänt,

Peace and Love, är ju något som alla behöver och framförallt världen.Jag kommer för första gången besöka festivalen i sommar......trots att jag bor i Borlänge och även under många år bott med gångavständ till festivalen. Så har jag aldrig varit där, men i år blir det premiär. Vi får se om det det blir flytt och gångavstånd innan det är dags.....
Min intution när Marina och jag åkte till mässan i Rättvik i söndags så var det för att köpa en ny sten. det tog lång tid och många varv runt på mässan innan jag såg den. Det var en en karneol som var som ett hjärta, en orange sten som tar bort dåliga energier och bra för kreaktiviteten, styrka ,lugn och ro. Bra för mig, här med mina speciella örhängen.
 

Drömmar om bröllop m.m........

Publicerad 2016-04-26 16:30:00 i Allmänt,

För en tid sedan fick jag en inbjudan till bröllop, mellan sonen Niklas och Pantea. Det ska bli så roligt att få närvara under vigseln och på festen.Det blir ett sommarbröllop och föräldrar , syskon, syskonbarna och vänner är inbjudna. 
I natt hade jag en dröm som var så verklig.....Jag kom försent till festen och det var massor av människor som jag inte kände igen, men deras namn kände jag till. Jag frågade om det hade varit lysning och det var en fest för det utlysta stundande brölloppet, en förfest. Skall bli intressant på bröllopet och se om jag känner igen några ansikten. Mitt största problem som kvinna är ju klädseln...men en sak är säker,jag kommer att bära hatt och det ska brudens mor också. Bra då blir vi i alla fall två, blink,blink. Ni lär så småningom få se lite bilder från det hela.
Visst är de söta de små "pantrarna", överst Stella och här ovan Chilla, som bor hos mig. Chilla gillade inte när Stella flyttade in hos Niklas och Pantea. Stella var ju valp och ville leka men då fick hon stryk av Chilla som klöste ett jack i hennes öra. Så då erbjöd jag mig att ta hand om katten och jo vi trivs bra ihop.Varje kväll kommer hon och lägger sig på min mage innan jag somnar och jovisst får jag vara tacksam som får bo i "hennes" hus. En katt gör precis som den vill. På morgonen innan jag går upp kommer hon ofta och lägger sig igen hos mig, och när jag slickar mig om munnen så sticker hon direkt. Då vet hon att det är mat på gång. Ja vi har vårt språk i bilder.
 
 
 
Hon vet så väl när hon gjort något fel, då brukar jag fräsa åt henne och göra mig stor. När jag varit borta kommer hon ofta och möter mig i dörren och sitter redan där när jag öppnar den.Precis som hon kände på sig att jag skulle komma. Det är en klok katt, det enda felet är att hon snarkar,men det gör nog jag också,haha.
Hon har fått två kullar med ungar på den tiden hon var utekatt. Men när Niklas flyttade till egen lägenhet inne i stan så fick hon vara innekatt och det har hon fortsatt med hos mig. Jag har satt nät vid balkongen så hon står ofta och spanar efter fåglar och andra djur och i köksfönstret har hon sin egna plats.
 

De ä måååndagmoorgon.....

Publicerad 2016-04-25 10:13:04 i Allmänt,

Det är måndagmorgon och jag är ovanligt pigg...Kanske beror det på att jag och min vännina Marina var på hälsomässa i Rättvik igår. Där fick jag healing av en kvinna som gått samma typ av healingkurs som jag, en stark upplevelse med ljusa energier och kontakter med min healingguide, genom henne.Säger bara wow, vilka budskap jag fick och bekräftelse att jag skall fortsätta med min healing och dela med mig av allt.Vi var även på en grupphealing i stora rotundan, där alla satt på stolar och en man ledde healingen från scenen. Det var också en stark upplevelse och något hände med min ena axel som det ryckte i och rättades till, märkligt vilka krafter, är så tacksam. Bra inför metesäsongen som snart tar fart.
Vi hade alla typer av väder på dit och hemresan från Rättvik, sol,regn,hagel, snö och blåst.Ett riktigt Aprilväder. Det är säkert snöstorm uppe vid Tomteland i Gesunda. Jag köpte två nya tarotlekar en med blommor och det första kortet jag tog var en lila African Violet, precis de blommor jag tidigare köpt och planterat på balkongen och vid dörren.
Den andra tarotleken handlar om olika Mästare världen över och jag tog ett kort igår och fick Yes,Ganesh, som betyder dags att gå vidare på min utstakade väg....flytt,ta tag i healing,tarot,massage m.m. Vem vet,jo jag vet!
I morse när jag blanadade korten och skulle ta ett nytt kort så fick jag samma igen......Så vad väntar jag på? Jo en hantverkare som skulle varit här för två veckor sedan. Skall komma denna vecka och fixa mitt kök,hoppas verkligen att det sker,
Kalaset i lördags blev riktigt lyckat, roligt att träffa grabbarna och Elna samtidigt, mycket skratt och lilla Tuva är ju helt underbar i sina kommentarer. En mycket klok liten tjej som vet vad hon vill och ser upp till sin storebror Dennis, som alltid finns till hands. Hon fick många presenter som saker från Frostfilmen, armband, keps, målarbok,dockan Elsa, presentkort, fingerdockor,leoparddiadem,solglasögon, barbiedocka,pengar och godis.Det allra bästa tyckte hon nog att Frostkepsen var med passande solglasögon, som hon genast provade och sprang till spegeln och kollade hur hon såg ut.
Niklas som fyllde 27 år i lördag fick mest trisslotter och andra lotter. Så han fick skrapa för fulla muggar och gick plus med några hundra kronor så det kanske blir lite nya chanser och vinster för " Mr SkrapTriss Rehn" Sen fick han ju även av "plastfarmor" Elna,hembakade  kolakakor hans favorit.Ja, Elna och hennes avlidna man Elof har verkligen ställt upp även för Niklas, som extrafarmor och farfar.
Det var många diskutioner om vem som skulle få rosen på tårtan och Tuva sa -Jag tycker att farmor ska ha den. Men då sa jag att jag inte tycker om marsipan så då fick hon den. Men det blev bara en tugga, alldeles för söt....
Tuva blev förtjust i servettringen, så den fick hon ta med hem.Nu i veckan skall jag ta fram mina fiskeprylar inför sommarfisket och framförallt metarsakerna. Behöver nog köpa lite nya flöten och göra ordning tafsar. Så får vi se när premiären blir.

Earth Day......

Publicerad 2016-04-23 09:20:11 i Allmänt,

Igår så var det Earth Day, man får sig ännu en tankeställare vad gör vi med vår jord. Såg filmer på facebook där tonvis med fisk dör i våra hav, skrämmande. När skall de som styr "världen" vakna?!
Det här är min Moder Jord, en gudinna som är köpt i Glastonbury och den innehåller hela skapelseberättelsen, växter, djur, hav och land.Just nu sitter hon i en skål omgiven av olika sorters stenar ,en riktig kraftplats.
 
Man kan som sagt undra varför det tillåts GMO, genmanupulerad mat, chemtrails, experiment på djur, skövling av skogar, djurarter som dör ut.Ja tyvärr går det rabbla upp mycket mer.När vi egentligen skulle lägga fokus på vår självläkande kropp och att äta rätt mat och vitaminer och vara rädd om djur och natur.
 
Det som också är skrämmande är sockrets utvecklingen, samt att nästan allt vi äter så finns det socker i.Socker är beroendeframkallande och triggar igång hjärnan och man vill bara ha mer.
 
Gluten och laktos är också en hälsorisk vilket kan ge diverse problem med våra magar, huden m.m. Själv så försöker jag verkligen att tänka på vad jag köper. Det mesta är ekologiskt och jag tänker på varifrån kött,fläsk och fisk kommer ifrån.Jag har kunnat sluta äta alla mina mediciner just för att jag ändrat på maten och börjat ta vitaminer och annat smått o gott, berättar mer om det en annan gång.
Handtag,famntag,klapp eller kyss. Vad är det för farligt med att ta någon i handen? Nej, mänskligheten behöver mer villkorslös kärlek, vi borde kramas mer. Ge varandra mer beröm, le och skratta mer, att tänka och vara mer positiv. Mer kramar till folket!
Idag fyller Niklas år och sista April fyller Tuva mitt barnbarn 4 år,Så idag skall vi fira dessa två med fika här hemma, eftersom jag har mer plats än sönerna. Tänkte inte på att det också kommer bli en hyllning till Prince, med inslag av purple. Skall bli trevligt att träffas, så välkomna Niklas,Pantea,Mikael,Stefan,Dennis,Tuva och farmor Elna!
Det är en vacker fullmåne vi har just nu och igår var det även ett vackert norrsken som gick i grönt, i morgon blir det en utflykt till hälsomässan i Rättvik. Trevlig helg,KRAM!
 

Inbjudan......

Publicerad 2016-04-20 08:59:43 i Allmänt,

Det kom en personlig inbjudan till Trosametet 2016, från Trosa AFK och dess ordförande Percy. Trevligt, det tackar jag för och naturligtvis så kommer jag i år också.Jag tävlade ju för Trosa AFK i slutet av 80-talet och några år in på 90-talet, innan vi 1991 flyttade till Borlänge.
Tävlingen arrangeras alltid på Första metardagen, d.v.s. Kristi Himmelfärdsdagen och det är en traditionell tävling som har återkommit under många år. Förra året vann jag Damveteranklassen och hade högsta vikten av alla damer 7077 gram och fick då också ta hem vandringspriset en keramikabborre.Här nedan lite bilder från förra årets tävling.
En trevlig tävling i en mysig liten stad och det brukar vara många som promenerar runt och kollar in fisket och tävlingen, så tänk på hur du lägger dina spön.
Förra året när jag hade håvat en braxen så hörde jag applåder och rop från andra sidan ån och där står brorsan Kenth och hans sambo Aina. de var ute och flanerade och passade på att äta lunch. Så även om du inte kommer att tävla besök denna fina stad, där jag som ung medans jag bodde i Södertälje besökt många gånger.
Ja, metarsäsongen börjar ta fart,samtidigt som det arrangeras pimpeltävlingar runt Sveg nästa helg....svårt att välja för många. men jag har packat undan vinterfisket.Detta flöte fick jag på ett av SM i Traditionellt mete i Ljungsbro, jag blev sexa i damklassen, men har glömt vilket år det var...någon gång på 80-talet.
Häxan Rosie "Korphjärta" är på gång och visst är jag gärna " bakom flötet". Vi ses, kram,
 

En helt ny värld.......

Publicerad 2016-04-19 20:36:23 i Allmänt,

För ett tag sedan efter en diabeteskontroll, så fick jag en remiss till ögon här i Borlänge. Jag har ju haft läsglasögon i några år och tyckte nog att jag såg bra.Tryck och blodkärl var bra, men vid kontrollen så visade det sig att jag inte alls såg så bra och de frågade när jag senast gjorde en synkontroll.
 
Hrrmm, det måste ha varit i samband med när jag tog körkort, alltså 37 år sedan. Så jag låg nästan på gränsen för att få ha körkortet kvar och de rekomenderade progressiva glasögon.
Så det var bara att beställa synundersökning hos optiker och det svåraste var ju förstås att välja bågar. Affären hade väl samtidigt en drive för det var fullt med folk, så det blev att försöka prova ut bågar själv. Det blev ett par skimmrande i blått, grönt och guld, och det andra paret i rosa och lila.
 
Haha, förra torsdagen hämtade jag dem och det öppnades en helt ny värld. Satan hade jag sett så illa på håll. Så nu har jag likt en uggla suttit och riktat in blicken och ögonen för att vänja mig och tror visst att jag lyckats bra.Jag har ju kvar mina 30-kronors läsglasögon, för framför datorn har jag inte ännu lärt mig att rikta in blicken.
Så jag rekomenderar ALLA att gå och kolla synen, det finns en annan värld därute.
 
Idag har jag legat under nålar igen och det är inte akupunktur utan nu har nog min tatuering tills slut blivit klar. Den började för 11 år sedan då jag fick en i födelsedagspresent av Micke, min grabb. Då följde han och hans fru och Niklas med till Sari på Par i hjärter. De trodde nog att jag skulle svimma, och var med morsan som ett moraliskt stöd.
 
Den går ut på viktiga symboler i mitt liv och då första gången blev det en näckros med blad, eftersom jag är född och uppvuxen i Södermanland.
 
Nästa gång var det Fredrik som fixade en abborre och lite vatten runt om.Har nog tyckt att den inte är så naturlig utan mer åt det giftgröna hållet. Efter några år så gjorde han en groda eller rättare sagt padda med  en krona på huvudet.....drömprinsen. Jag hade väl tänkt mig en söt liten groda men Freddan hade andra planer. Har försökt pussa den , men inget händer, haha.
 
 
Några år senare så var det Saris tur igen och då blev det ett VM-pimpelspö med rev, flöte, krok och en glad mask. Alla symboler för mitt fiske.Nu i år kom jag på hur den skulle avslutas för att representera mig själv, röda rosor, blad och törnen (taggar), som Rosie Thörne. Det blev fem stycken rosor och på kronbladen finns initialerna N som i Niklas, R som i Rosie, S som i Stefan och M som i Mikael. Sätter man sedan en etta mellan R och S så får jag fram.......NR1SM.......Jag och mina grabbar och visst är jag Svensk Mästare i både mete och pimpel.....
 
Idag gjorde Sari den sista delen, en kvist av en lagerkrans, en pirk på ett av näckrosbladen och fyllde i mer  vattnet och abborren. Full av symboler och jag kom på att de fem rosorna även representerar mitt födelsedatum 5. Nu ska den bara få läka så kanske jag lägger ut en bild på underverket, haha. Ont det gör ont, men det går,,,,,,,
 
 

Sammanfattning vintern 2016......

Publicerad 2016-04-18 10:33:00 i Allmänt,

 
 
Ska nu försöka sammanfatta SM i pimpel och vinterns övriga tävlingar. De blev inte lika många som jag hade önskat. Men jag är nöjd med säsongen förutom individuella tävlingen på SM.
 
Fick inget minnespris, nya chanser nästa år. Tycker även att årets priser var snålt tilltagna. Vet ju att vårt prisbord 2014 var värt mycket och uppskattat av många. Alla medaljer och fångstpåsar får man av förbundet. Annars så var hela arrangemanget bra genomfört och snabba resultatlistor ut på fb och hemsidan.
 
Så här efteråt så skulle jag nog gått vänstersidan upp från södra gränsen, som var plan C. Men då jag försökte ute på flatan, och även såg stora abborrar komma upp. Så ville jag inte lämna stället, och fick ju till slut en ynka liten abborre. Gjort är gjort, och jag har bara blivit utan fisk en gång på ett SM, och det var 1967 som 12-åring i damjuniorklassen. Den tävlingen gick på Hjälmaren utanför Örebro.
 
Inför detta SM var förberedelserna enorma, det jag saknade var information om sjöarna och fisket av arrangörerna. Ny starkare lina på alla spön, fler spön än vad jag brukar använda. Enda missen var att inte ta med masken som jag har i kylsåpet, men tänkte att det skulle  vara  svårt att förvara på hotellrummet. Får nog tänka om till nästa år.
 
Tre veckor innan SM så hade jag och vårt "häxgäng" en ceremoni då vi hälsade våren välkommen, och då fick vi varsitt frö. Detta frö programerade jag med mina önskningar inför SM och planterade med en plastpåse över och det tog fart och växte. När jag sedan natten mot måndagen kollade växten så hade den vissnat ner och det hade även mammas orkide´ gjort, så nu har de gjort sitt och fröet skall även grävas ner i jorden.
 
Hade även gjort en "spell"  (önskning )och skrivit ner det på en lapp, som jag även nu har eldat upp.
DM-serien för DV vann jag och kom trea på stora DM och då tog vi även guld i lag i  DV-klassen. Så jag och "mitt" lag är vidare till SM nästa år och det känns bra. KM har jag bara varit med på ett av tre och då vann jag. Det tredje KM:et  brann inne så än är inte KM avgjort, man räknar två resultat av tre tävlingar.
Vann ju OS på  Storhamrasjön, vilken tur att det inte låg ett hästhuvud i trädgården också,blink,blink.Kom tvåa och trea på Falu och Borlängemästerskapen.
 
Så vinterns tävlingar har varit godkända och det är så roligt att sonen Niklas tävlar igen. Vi två åker oftast tillsammans, brukar vara svårt att samåka med andra. Många äldre drar sig för att åka på en del tävlingar. Skulle önska lite bättre sammanhållning i vår klubb och planering av fiskeresor.
 
 
I helgen så hade jag en ceremoni här hemma där jag firade vinterns tävlingar och kommande metetävlingar och sommarfiske. Igårkväll så ville även katten Chilla dricka ur kristallskålen med vatten trots att ett ljus brann, och det var påhälsning här och härliga energier i rött.Nu längtar jag redan efter nästa vintersäsong.
 
Före och efter....
 
 
 

Lite smått och gott.......

Publicerad 2016-04-17 11:21:00 i Allmänt,

Här är mina bilder från årets SM i pimpel
 
Lastat av all packning och väntar att Niklas skall komma tillbaka efter att ha parkerat bilen.
Jonas anländer efter att ha varit och hämtat larverna.och lämnat sin bil.
Mitt halsband för dagen med en kraftig bergkristall och akvamarin (står för vatten), dalahäst ,hjärtan.
 
 
Bussen från Malung med reklam inför sommaren dansbandsvecka.
Solnedgång över Örtäskbygden och snart framme i Lycksele.
 
 
 
Hotell Lappland där vi bodde med lyxiga stora rum med egen bastu.
Fin skulptur på bron......
Torkar en del av de spön som var med. Haha tomma tub med salva kom visst också med.Den har smörjt min senaste tatuering med. Ni kanske får se den när den är klar.
 
Taktik inne hos Dan, med Jonas,Niklas, Hans och Erik.
 
Utsikt från matsalen på hotellet, åt en Norrlandsplanka med delikatesser och en lokal  öl.
Snygg ljusstake, 
 
Lång backe ner mot starten vid bygdegården och extra lång när man skull upp till bussen två gånger, först med fiskegrejerna och sedan efter prisutdelningen.
 
 
Södra änden av Örträsksjön, på väg ner till starten.
 
Kontroll av kontarna innnanutgången.
 
Lite nervös och mycket laddad, pappas hemmagjorda broddar sitter på, De är cirka 30 år gamla, men håller än. Jag har bara bytt en del remmar ,plattor och skruv. Det gällar att varje år smörja in dem med matolja och alltid hänga upp dem på tork efter blöta tävlingar.
Niklas redo att springa långt, utan broddar och det gick bra med det ytlagret av is som fanns på sjön.
Här börjar jag och lite längre bort Faluns juniortjejer.
Öppet vatten längre bort, synd att inte gränsen satt lite längre bort.
Gränsen med pinnar och band, längre bort sitter gänget från Nora med Nisse, segrare i HV.
Kicki strålar lika som solen denna dag och hon är laddad till tusen.
 
Vy mot västra landet, dit jag tänkte gå från början.
Örträsksjön med utsikt mot udden vid  starten och norra delen "stuur vaa"
 
Har pimpat konten med kanintofsar i vitt och svart, yin yang. Balans kvinnligt och manligt.
Mitt mälarspö från 80-talet,som jag  lyckades få min 24.grammare på.
Mitt och lagets resultat.
Jag hade med mig näsdukar som jag sytt när jag var 8-10 år gammal, tänkte att de kunde ge en lite extra tur.
Utsikt från bussen straxt innan Högakustenbron-
Långt därborta är bron.
 
När jag sen kommer hem natten mot måndagen och packat upp allt så tänkte jag ta en sängfösare, Men det blev motsatt effekt,jag blev pigg. Så det blev några till och genomgång av sjökartor och resultatlistor.I morgon sammanfattar jag lite till.

Resan hem...

Publicerad 2016-04-16 12:01:00 i Allmänt,

Får börja med att be om ursäkt, glömde bort att skriva att Per Gref åkte med i bussen. Har nu rättat till det i föregående inlägg. Hans lag tog ju silver i herrklassen, med bara drygt ett hekto ner till bronset.De tre övriga i laget åkte bil Erik, Per och Lars.
 
Det blev en spännande väntan på prisutdelningen och jag trodde nog att vi skulle ta medalj, men, men. Vi är i alla fall kvalificerade med ett DV-lag och jag även individuellt i DV, till nästa års SM. Jag längtar redan dit och vill gärna ta en revansch , var nu SM går nästa år??
 
När vi skulle åka hemåt så hade vi två chaufförer i bussen, ända ner till Valbo. Så det blev inte lika många stopp som på uppresan. Satt väl och sov i omgångar och det smakade bra med lite mat magen efter några timmar i bussen. Många fina vyer under resan hem, och vi såg även ett gäng renar.
Sammanfattningsvis så har vi haft en bra helg och så roligt att träffa alla fiskevänner och jag har då lärt mig en hel del inom pimpel, genom alla diskutioner och tips. När vi kom till Borlänge så fanns inte Niklas novaborr där han lagt den. Chauffören sa att längst bak fanns det bara väskor och lådor. Ropade in i bussen innan den åkte att hans borr inte fanns och när sista kliver av så borde det finnas en kvar.Så det blev fullt pådrag med sms till de som klivit av före oss. På måndagsmorgonen så fortsätter jag att ringa runt, och efter ett tag får jag ett sms från Henrik i Malung som skickat en bild på borren. Det var Niklas borr, så nu åker den sväng till Trysil, där säsongsavslutningen är och kommer åter till Borlänge via Finn.
 
Jag tog inga kort varken på sjön eller vid prisutdelningen, men skall lägga ut mina andra bilder i morgon.När jag väl var hemma så tänkte jag ta en sängfösare för att lättare somna efter att ha packat upp allt. Haha det blev totalt fel då jag blev pigg av xante´n. Så innan jag väl somnar så har jag gått igenom kartorna över sjöarna, resultatlistor och eldat upp min spell (önskning). Den har gjort sitt nu och jag/vi räckte inte ända fram.
Det spelar ingen roll hur mycket du önskar eller mentalt går igenom sjöar, fiske, utrustning, fysiska förutsättningar. Du måste själv göra jobbet och ta de rätta besluten, men jag kommer igen.
 
 
Det var längesedan som jag var så här slut, och med en arbetsskada i axlarna och den jobbiga isen på söndagens tävling. Så det var  bara att smörja in sig med linnement och ta lite muskelavlsappnande och värktabbletter de följande dagarna. Efter en sådan här helg så skall det göra ONT, annars har man inte gjort rätt för sig. Rosie Korphjärta har talat klart för idag, fortsätter i morgon.....
 
 
 

Fortsättning följer.....

Publicerad 2016-04-15 18:51:00 i Allmänt,

På lördagskvällen långt innan vi går och lägger oss så får jag syn på en kvinna och man som suttit och ätit mat bakom oss. Tycker att jag känner igen henne och frågar om det är Elisabeth, men hon bekräftar att det är Elsebeth ifrån arrangörsstaben. Kravet ifrån Sportfiskarna att de skulle få arrangera SM var att de kom ner till vårt SM i pimpel 2014 och kollade hur allt gick till.
 
 
Så hon och en kille till var ju ner till Falun och Borlänge och Elsebeth var med inne i funktionärsvagnen när syrran Monica och jag sorterade kort för fulla muggar, vid den individuella tävlingen. De fick även köpa "vippborden" till invägningen, som vi i vår tur köpt från arrangörerna i Grums,Värmland. Bra om de kan cirkulera.
 
Hur som helst så berömmer jag henne för arrangemanget, invägning, prisutdelning och snabba foton och resultat ut på facebook och hemsidan.Tror att hon blev både stolt och glad.
Här är Monica med abborren på över kilot, tyvärr blev den inte vägd.Jag hade ju kunnat fråga, men var så totalt slut just då så......
 
Bye, bye Lycksele och korpberget.....
 
Upp vid halv 6 för frukost, ilastning i bussen, av väskor och utrustning och  med en förberedd kasse med ombyte med kläder, att ha efter tävlingen. Vi hade ju inte gjort upp någon taktik i laget då vi gått om varandra vid maten och frukosten. Lite kaosartad resa med avsläpp för de som skulle tävla på paralell-tävlingen.
 
När vi väl kommer fram så kan inte bussen köra in på den tilltänkta parkeringen där en tidigare buss kört fast. Utan vi får kliva av mitt på vägen, vilket innebär att det bildas en kö med bilar bakom oss. Mina lagkamrater är som bortblåsta, och jag som skulle dela ut pinkies och blodisar. Andas lungt....inget att hetsa upp sig för.
 
Får till slut tag på systrarna, men de vill inte ha något utan de har egna maggots. Monica däremot tar glatt emot och de andra burkarna får andra medtävlande från Dalarna ta.Minglar runt lite och samlas nere på sjön, där jag undrar hur vi skall lägga upp dagen.
 
Inger och Birgit skall gå tillsammans och inte allt för långt ifrån starten och Monica brukar gå med sin man Börje och fiska. Så jag hänger på dem och Grängesfirrens HV-lag. Vi börjar ute på flatan en bra bit bortom sundet och det är ungefär 4 meter djupt. Runt omkring oss är det cirka 20 personer. Ingen får fisk och dagens is är inte att leka med, puust. Cirka 95-100 centimeters is, som efter några decimeter suger, jag har väl aldrig tidigare pustat och stånkat sådant som denna dag.
Här ovan Grängrsfirren  SFK:s lag med Funestig, Börje, Lars och nederst Thomas.Jag såg vid utgången att många "kanoner" gick utmed vänstra landet och snett framför oss finns en klunga och ännu längre fram ännu en klunga. Ser också att många finns utmed landet rakt fram.
 
Ingen får något och efter cirka fyra hål drar jag mig bort mot första klungan. Har då bara sett en kille få några små och Börje och Monica har packat ihop och går mot andra landet. Jag har även sett sonen Niklas och Jonas gå utmed vänstra kanten, för att kolla, de fiskar ju inte idag.
När jag efter några borrhål kommer fram till klungan är det fullt ös och många har redan runt 5-7  kilo fisk. Bråttom och gör ett hål bredvid Stange som öser upp abborre efter abborre, med bra storlek.
 
Ner med Kaj:s Wolframförstärkta 45:a och Jockes SM-krok och det hugger i den ena efter andra. Yes, vad
roligt, äntligen lite utdelning. Varvar med en balansare och pirk med trekrok och de nappar bra i omgångar. Gör flera nya hål och de finns i en del och andra är bomhål. Ny inspiration och det känns bra att "ryggan" ökat med cirka 5 kilo.Niklas filmar när jag får i ett av de bästa hålen. Blir roligt att analysera efteråt.
 
Testar runt lite och letar på oborrade ytor, Niklas och Jonas går bort för att kolla hur de går för Monica och övriga. Själv fortsätter jag leta och plockar en del i gamla hål. Går ner till en finsk liten tafspirk med lång lina till blåmormyskan i de nu grunda hålen.Plockar på lite i gammelhål som även innehåller gräs.
 
Stig från Råneå kommer förbi och är så lycklig som fått närmare 10 kilo och klubbkompisen lika mycket. När jag kämpar som mest med ett nytt hål säger han-Ja, här i Norrland behöver vi inte vara rädda för att gå igenom isen. Jag kan bara skrattande hålla med honom och gratulera till den fina fångsten.
 Monica och Börje med flera kommer över till mig, men då är det mesta fisket över.Kanske att de gick i onödan då Monica nyss fått sin stora abborre. Nu är goda råd dyra och jag blir kvar och går i gamla hål och gör en del nya, men ingen större rusch utan ströabborrar här och där.
 
Drar mig mot starten och när det är en kvart kvar tar jag på borrskyddet och går bara  i gamla hål.
 
Kämpig ingång nu har den hårda ytan från snön i morse löst upp och väl iland så är jag helt slut. Där sitter redan övriga i laget och väntar så jag säger att vi måste gå innanför avspärrningarna så vi är säkra på att få väga in. Alla är enligt en funktionär tvungna att hälla upp sina egna påsar vid kollen av fisk. Så vi står tillsammans och det ser ut som vi ligger bra till.
 
När all fisk är kollad så tar jag säcken och går till vågen, den slår på 11.839 gram, varav mina kanske väger 6,5 kilo. Tyvärr är jag så slut och kan inte tänka klart, skulle ju bett att få väga Monicas stora abborre. Men uppskattningsvis så är den över 1,3 kilo.
 
Nu kommer  en spännande väntan på prisutdelningen, men det räcker "bara" till en femte plats. Alla gjorde sitt bästa och för mig blev det en rejäl revansch från gårdagens 24 gram, haha.
 
Här kommer dagens segrande lag och Svenska Mästare i de olika klasserna.
 
YHJ  Skellefteå Sfk     Billy Bäcklund,Emil Bäcklund,Nils Hedlund ,Oskar Wiklund  7383 gram
ÄDJ  Sundsjöfiskarna, Victoria Fängström,Julia Hägg, Amanda Frank 10531 gram
ÄHJ  Bergsfiskarna     Oliver Nord, Gustav Göransson,Tony åström, Oskar Göransson  26.009 gram
 
ÄDV  Torsby Sfk  Britta Kullberg, Karin Nyman,Birgitta Engström,Marianne Sundin 10839 gram
ÄHV Nora-Gyttorp  Pentti Harmala, Rolf Nordqvist,Bengt Österholm, Bengt-Ove Pettersson  38592 gram
 
DV  Sundsjöfiskarna Siv Gidhammar, Ellen Jonsson,Gun-Britt Magnusson,Ellenor Johansson  19563 gram
HV Sundsjöfiskarna Hans Magnusson,Allan Gunnarsson,Ulf Fransson, Dan Eriksson  33528 gram
 
D  Afk Flugan  Marie Björklin,Kristin Alsin, Cecilia Alsing,Malin Granström 19005 gram
H Competion CFC  Anders Bergman, Emil Sjöberg,Andreas Bergström,Johan Sjölen 51991 gram
 
Nytt rekord för Lag-SM med 51.991 gram, Stort Grattis! Övriga resultat läser du på www.ortrask.se
 
Våra medaljörer i bussen var FK Skinnkroken  som tog silver i damklassen genom  Jessica Willhelmsson, Angelica Willhelmsson,Susanne Ivansson, Camilla I-Einarsson med 18.843 gram. Våra duktiga tjejer från Falubygdens SFK som fick silver, med Anna Liss, Elin Dicksved och Sandra Blixt med 4021 gram. Deras fjärdetjej Matilda kunde tyvärr inte vara med utan ställde upp för Dalalaget i fotboll denna helg.Med i bussen var också Per Gref från Falubygdens Sfk, som tog silver i herrklassen. hans lagkamrater åkte bil och det var Erik Södergårds, Lars Jansson och Per Morelius, de hade sammanlagt 44.788 gram.
 
Sen har vi sist men inte minst Ovansiljans SFK med Anna Mattson, Markus Persson, Linus Axelsson och Isak Johansson, med 20136 gram och fick brons på det. Linus fick en drömstart och hade tidigt cirka 7 kilo, bra kämpat.
 
Från bussen så hade vi två som tog medalj båda dagarna, det var  Anna Mattson som blev Svensk Mästare och fick brons i lag och Anna Liss som tog brons individuellt och silver i lag. Grattis, grattis, Fortsättning i morgon.

SM, Del 3.....

Publicerad 2016-04-14 21:28:28 i Allmänt,

När äntligen slutskottet hörs så packar Kicki och jag ihop och går så sakta tillbaka mot starten. Nu har det översta lagret löst upp och vi är lite runda under fötterna. Väl iland så är det inte så mycket fisk överlag i påsarna man ser, och många besvikna miner. När jag väger så stannar vågen på 24 gram -Ja, julafton säger jag och alla skrattar. Träffar på Gun-Britt och frågar hur det gått, hon skakar på huvudet och säger tre fiskar 32 gram. Jag svarar en fisk och 24 gram och vi skrattar tillsammans. Väntar in Niklas innan det är dags att knalla upp från sjön och vidare uppför den långa backen upp till bussen. Det har inte gått något vidare för honom idag, men lärt sig en hel del genom att se på andra erfarna fiskare. Upp till bussen med fiskegrejerna och ner för att mingla runt lite och höra alla andras historier, denna dag.
Här är dagens lyckligaste kille Martin Södergårds som äntligen får vinna ett SM i pimpel i herrklassen,med dagens högsta vikt på 9197 gram. Detta efter en vinter då han inte fiskat så mycket på grund av flytt.
Här har vi Anette Rimmevik som vann damklassen med 3456 gram, bra jobbat. Här nedan kommer de Svenska Mästarna i de olika klasserna.
 
YDJ   Anja Larsson           2319 gram
YHJ   Lucas Strömberg     1050 gram
ÄDJ   Anna Mattsson        2724 gram
ÄHJ   David Öhman          6578 gram
 
ÄDV   Solveig Svee         1378 gram
ÄHV   Levi Olsson            2770 gram
DV     Birgitta Nilsson       3481 gram
HV     Nisse Ekbom          5500 gram
D       Anette Rimmevik    3456 gram
H       Martin Södergårds   9197 gram
 
Invägningen och prisutdelningen går ganska fort och när bussen skall åka tillbaka så måste vi åka en annan längre väg tillbaka till Lycksele. Vägen har svämmat över på grund av snösmältningen.
 
Vi har tippat hur många medaljer som bussen skulle ta idag och segervikten, och närmast var Göran från Malung. Vi hade ju Anna Mattsson som vann ÄDJ och Anna Liss som fick brons i YDJ.Anna Mattson har inte fiskat så mycket i vinter, då innebandyn och skolan tar mycket av hennes tid, men roligt att hon än en gång får stå överst på pallen. Här är Anna i Mora och har precis gjort en intervju med Dalarnas Tidniningar. Det var ju pappa Claes som tog med Anna ut på fiske och jag vet hur det är, då är man såld på fisket.....
Anna Liss har ju också sin pappa Peo som tagit hand om henne och hennes kompisar under resan till Lycksele och efter lunch på fredagen så var det lektion i att knyta om pirkar och lära sig knyta knutar igen. Just med tanke på den djupa sjön på lördagen. Roligt att alla juniorer fick pris och Elin blev sexa och Sandra sjua. Här nedan Anna Liss på sportlovsfisket vid Roxnäs 2015.
 
När vi kommer tillbaka till hotellet är det dusch och nervarvning av denna hemska, men komiska dag för mig. Bara att bryta ihop och komma igen, buffén och kamratmiddagen väntar. Vi stressar inte och kommer nog ibland de sista tillsammans med Jonas och Dan. Buffén bestod av fläskkarré, ungstekt potatis, rotsaker coh sås. Det man ville dricka beställde man i baren och det blev lite blandad kompott, då vi blev sittandes länge i matsalen. Många skratt och historier och människorna runt omkring oss kom och gick.
 
Efter ett tag så dras draperierna ifrån där några haft egen fest och discot drar igång.Efter ett tag så spelar man 70 och 80-tals musik och då säger Dan. Det här är ju vår musik, ska vi dansa. Jo, men vet inte om jag orkar, men det går som en dans.....Bugg alá konstens alla regler men det fixar vi lätt, ensamma på dansgolvet. Ingen vidare fart på de andra.Vi säger hejdå till Dan som skall ta en sovmorgon och åka och fiska harr. Han har några veckor kvar i Norrland som säljare innan han återvänder till Dalom.
 
Tillbaka på rummet så har jag en pirk att knyta om till den grunda Granträsksjön, en sjö som jag inte har den blekaste aning om. I morgon blir det taktiksnack med lagkamrater, och om vart vi skall gå på sjön. Niklas ska ju inte fiska i morgon och vi har ganska mycket pinkies och blodisar över. Så han sätter sig och delar upp dem på fler burkar så att mina lagkompisar kan få av dem. När vi till slut är klara med allt och släcker lampan har klockan redan sprungit iväg och blivit halv två!!??   Fortsättning följer.....
 

SM, Del 2......

Publicerad 2016-04-13 14:54:09 i Allmänt,

På fredagskvällen släpps bomben på facebook i gruppen pimpeltävlingar/isfiskepass om fusk i ett reportage som sänds i TV. Skandal att en tävlingsledare kan gå ut med ett sådant uttalande inför SM i pimpel. Noll koll , kan jag tycka  om hur tävlingsfisket fungerar på elitnivå.......
Att det kanske fuskas på bytävlingar med höga prissummor, skotrar, båtar och andra åtråvärda pris är en sak, men på ett SM?!!!  
 
Man började genast fundera över hur helgens arrangemang skulle avlöpa, men glädjande nog så blev det perfekt med invägningen, prisutdelning och snabba resultat och foton ut på facebook-sidan, "Pimpel-SM,Örträsk". Det skall de ha en stor eloge för, bra jobbat.
Vaknade tidigt till en fin dag och efter frukost och inlastning i bussen så bar det av söderut från Lycksele. Lång skumpig resa då jag laddade med musik i lurarna och en stilla meditation och memorering av dagens kommande tävling på Örträsket. Hade redan när jag såg kartan gjort upp för plan A och B. Då jag efter vinterns influensa/förkylning ännu inte är riktigt pigg så fick jag skippa norra änden av sjön. Plan A var att gå rakt över sjön från bygdegården till badet och jobba mig norrut. På den sidan av sjön fanns det mer område att gå på och inte lika tvära branter som på östra sidan.
Men när vi tagit ur all utrustning och går ner till sjön ser vi hur nära det är till andra sidan, så dit kommer nog många andra att gå. Plan B var utloppet och när jag kollade kartan så har man gränsat av mer än jag räknat med,shit.
 
Niklas på gång på sitt första SM som senior, ser ut att vara bra att gå/springa på sjön så han frågar om han får lämna broddarna hos Roger som är på plats och säljer fiskegrejer för Vestlis fiske och fritid.Själv så tar jag på mig mina istället för att bära dem i konten. Vi minglar runt ett tag och pratar med många fiskekompisar innan det är dags för utgång. Blir fotad och sponsrad med två pirkar och några krokar, återkommer till det. Vid utgången så kollas som vanligt alla kontar och utrustning och jag slår ut med armarna och säger att killen får muddra mig om han vill, men han avstår.
 
 
Pratar med Kicki och Mats ifrån Stäket, om mina planer, Kicki och jag kommer överens om att gå tillsammans idag och hjälpas åt,Mats skall nog norrut,Vad roligt att kunna fiska ihop och i år så tävlar vi ju inte i samma klass, så det kommer att bli bra.I år så har det verkligen lossnat med fisket för Kicki, som gått bra hela vintern och är kvalificerad till nästa års SM.
 
Svårt att se gränsen på långt håll och när vi kommer fram ser vi att det är vita band på pinnarna, sen går de inte ända iland heller, utan man får tänka sig sista biten. Det hade nog varit bättre med granruskor och hörde efter tävlingen att det i norra änden varit ännu större problem med gränserna och avruskade områden.
Öppet vatten utanför gränsen längre fram med fullt av svanar som blev lite skrämda när alla närmade sig och flög runt ett tag innan de återvände.
Det tilltänkta området att fiska av norrut, men planerna byttes till ut på flatan där de redan i början av tävlingen drog stora abborrar. Där även Nisse som vann herrvetraner fick en kanonstart och fortsatte plocka fisk under tävlingen. Grattis Nisse, så roligt att du fick vinna!
 
Här ovan sitter Falubygdens SFK:s yngre damjuniorrer, det gick bra för Anna som tog brons. Skottet small och ner med grejerna började med en Kajpirk med wolfram och en Jockekrok special, laddad med pinkies och blodis. Bara en dm vatten under isen, men lätt att borra och cirka 60 cm is. Nytt hål lite längre ut och genast 4 meter, men inte ett liv. Vi drar oss lite längre ut  på cirka 7 meters djup och Kicki får några abborrar, samtidigt så ser vi att de får fisk längre ut på flatan vid gränsen. Så vi går dit och Kicki får några till, men jag känner inte ett liv. Så kommer det pågå hela tävlingen, folk kommer och går men vi är ett gäng som stannar kvar hela tävlingen. Det är delar av Noragänget, Ernst och så vi då. Kicki lyckas få upp 7 stycken abborrar och kommer 8 i damveteraner. 
Jag har ju sagt till alla och framförallt till juniorer att man aldrig skall ge upp på en tävling, men denna dag var det nära att jag gjorde det. Provade "ta me f...n " allt jag hade med mig, fiskade på mellan 4-14 meters djup, och provade på mellanvaten. I ett hål när det var cirka 45 minuter kvar av tävlingen får jag en nors när jag rullar upp spöt och skall flytta på mig. Den bara hänger där och luktar gurka....men finns det nors i sjön då borde ju abborren gå och jaga den. Piggnade till lite och försökte på alla djup i det hålet men tvärdött. Borrade nya hål och letade runt lite, men icke.
När klockan är halv två så står jag upp likt en "turist" och fiskar med haspelspöt,tafspirk och blåglittrig mormyska det nappar och upp kommer en abborre som med påse kommer att väga 24 gram. Gissa om jag jublade? Nu hade jag klarat det där fula namnet FF, jag var inte längre fiskfri. För Er som inte vet vad namnet är, så får ni  fråga någon äldre erfaren fiskare, de vet! Fortsättning följer i morgon.......
 
 
 

SM i pimpel 2016, Del 1.......

Publicerad 2016-04-12 10:09:19 i Allmänt,

Fredagmorgon och jag packar det sista inför den långa bussresan. Har gjort några tunnbrödsmackor med rostbiff och potatissallad till Niklas och mig, och har med några öl och cider. Han kommer och hämtar mig vid halv 8, bussen bekräknas att komma till Borlänge resecentrum vid 8.15. Väl framme lastar vi ur och bär in allt och Niklas åker hem till sig och kommer tillbaka efter en kort promenad.Mycket folk i rörelse och bussar som kommer och går så jag ringer upp Stig på bussen sedan jag lyssnat med reception att de kan köra in på en egen gate.
Bussen åkte redan vid klockan 6 ifrån Malung via Mora innan de kom till Borlänge, sedan blev det två stopp i Falun innan den åkte ut till Gävle för att köra kustvägen uppåt. Med bara en chaufför så blev det många stopp för raster,lunch och bensträckare utmed vägen. Men vi var alla på glatt humör och pratade fiske och mycket annat under vägen så det gick bra, och många skratt och historier. Efter 11,5 timmar anländer vi till Hotell Lappland i Lycksele och då hade Malungsborna rest 2,5 timme längre än oss från Borlänge.
 
Här är påskkärringen från förra året när vi passerade upp till Norsjö och nu ersatt av två tranor. Bakom hotellet ligger korpberget och det kunde ju inte vara bättre för mig som bland en del vänner kallas för "Korphjärta".
Niklas och jag hamnade längst bort i korridoren och i det stora dubbelrummet hade vi och många andra också,en stor tv-soffa och egen bastu,lyxigt. Efter lite taktiksnack inne hos Dan, som redan var på plats, så gick vi ner i restuarangen för att få något i magen.Jag beställde en Norrlandsplanka med mycket smått och gott på och till det en öl.
Här diskuteras, kartan över Örträsksjön och planerna för hur fisket skall genomföras och mycket annat.Ja, så här förberedd som jag var inför årets SM har jag nog aldrig varit. Med ny leverans från Kaj-pirken och specialkrokar samt SM-krokar från Jocke. Egna balanspirkar, tafspirkar, minipirkar, haspelspö,gamla rullspön och nya spön med 20-lina på.Räknade till sammanlagt 16 stycken spön på söndagen, då jag även lånade några av Niklas och ett av Jonas.
 
Såg även på Leijons blogg att jag för tredje året i rad fanns med på listan över tippade segrare, trots att jag i år kvalat in i damklassen. Tack för det alla som trodde på mig och det gjorde jag faktiskt själv med även om jag aldrig tippat segrarna.
 
Jag hade lagt lite tarotkort också inför helgen och så här efteråt så skulle man kanske tagit några andra beslut, framförallt under lördagen då kortet döden kom upp.Fredagens Översteprästinnan står för intution,frihet, och kunskap som finns inom en ,att lyssna till sig själv. Lördagens kort Döden, behöver inte behöva fysisk död utan transformation,klarhet, förnyelse eller att gå vidare. Precis vad jag fick göra efter tävlingen bara bryta ihop och komma igen. Söndagens kort Domedagen handlar om förståelse hur livet ser ut, viktiga beslut, att allt man gjort har man gjort efter bästa förmåga. Så var det nog och jag fiskade för första gången med en balansare flera gånger under en tävling, vilket blev ett bra resultat.Fortsättning följer ...och då om lördagens individuella tävling.
 
 
 
 
 

På väg......

Publicerad 2016-04-08 11:03:00 i Allmänt,

Ja, då är vi på väg mot SM i pimpel med en full Dalabuss. Den avgick vid 6-tiden från Malung, sedan till Mora,Borlänge och Falun.
Mr 100% anlände i ilfart med privatchaufför, efter att ha hämtat larver m.m.Packningen var då redan på plats liksom Hans och Erik.
Själv blev jag upphämtad av sonen Niklas och vi lastade ur alla prylar vid busstationen.Sen åkte han hem med bilen och kom tillbaka efter en kort promenad. 
På plats var då redan Grängesfirren med Monica min lagkamrat och Inger och Birgit
 Känns bra hela laget i tid, och det dröjde en stund innan bussen kom.
 
Nu väntar en lång men underhållande resa oxh troligtvis lunch i Glada Hudik.
 
Många spekulationer om fisket, sjöar, utrustning och väderförhållanden. Spännande skall det bli och förberedelserna är många.Väl mött,till en trevlig helg.

Pälsmössa eller.....

Publicerad 2016-04-07 13:37:00 i Allmänt,

Stora klädproblem har jag haft, men tror att jag äntligen hittat rätt. Sedan några år tillbaka så har jag ju haft problem med svettningar, orken, återhämtning och mer värk. Medicinskt så har de inte hittat några fel, och det är inte "kärringproblem". har i veckan lämnat ännu fler prover, så vi får väl se om jag blir människa igen. Äter många kosttillskott och vitaminer och annat smått och gott. Tar det en annan gång.Så bli inte förvånade om ni ser mig på isen att jag byter om innan starten.
 
Jag har i alla fall skaffat ullunderställ med 100% ull, tidigare har det bara varit viss procent. Sen har jag ett flytunderställ, fleectröja och en Geoff Andersson-jacka. Blir det allt för blåsigt eller kallt så har jag med mig en tunn dunjacka att ta på. Även samma typ av "skalbyxor" har jag införskaffat och stövlarna är Igloo.
 
När jag som liten började fiska fick jag  canadabyxor som var kanonbra , ända tills jag växte ur dem. Som undertröja hade jag en med  "täckjackstyg" med bomullsfoder,  polotröja och när Helly Hansen kom hade man en sådan tröja innanför jackan. Jackan var en Heller (populär täckjacka på 60-talet) och en anorak utanpå.På fötterna var det graningekängor som gällde.På huvudet hade jag en stickad rosa hjälm  och sedan en hjälm av "låtsaspäls" och sedan kom ryssmössorna på 70-talet.
 
Ibland det bästa och skönaste jag haft var overallen som jag, Monica och systerdotter Åsa fick likadana av mamma o pappa. den höll i många år och på 80-talet så var det ju Nokiastövlar som kom. Kängorna på bilden köpte pappa inför SM 1982 på Mälaren, då jag skulle springa långt. Kravet var att ta medalj,då skulle jag slippa betala dem. Det blev guld och jag var överlycklig.Efter Nokisstövlarna så kom Powerstövlarna men de passade inte mina tjocka brevbärarvader,hehe.Min favoritmössa var skinnhjälmen, men nu vet jag inte var jag gjort av den och den är för varm och tät också.
 
Nu ska jag inför SM i pimpel 2016 lätta upp stämmningen lite och du kan välja att ej fortsätta att  kolla....
 
Om det inte är för kallt och blåsigt så är pannband det bästa och det har jag använt sedan 10-årsåldern.
 
Pälsmössa eller inte...... finns ju många olika varianter och för flera år sedan när fyndlådorna på auktioner bara kostade 25 spänn så köpte jag på mig lite lådor med diverse innehåll. Gissa om vi har det kul på våra tjejträffar och häxfester......
En persian...
Joe Coocker med tofsar i nacken.....
En bisam  eller....
Rödräv....
Blåräv eller varför inte en Ronja Rövardotter som jag köpte på 80-talet.
Eller ska man kriga och använda "medicinen" från en Jaguarmössa och Leopardkrage, Kragen fick jag som tonåring och har suttit på en mockajacka från första värlsdkriget som en  engelsk flygare hade. Men det är en annan story.
Eller blir det någon toppluva kanske....
 
Eller kanske med klubbmärken, eller text.....SM-Pilkki är från Nordiska Mästerskapet 1980  i Finland.
Hemstickad basker med Borlänge SFK:s klubbmärke.
Heja Djurgården.........
 
 
 
Kanske en hatt eller två....
En del av det som finns att välja mellan, vi får se vad det blir på skallen på  lördagmorgon.Skämt åsido så måste vi hålla humöret uppe.Det skall trots allt bli riktigt roligt att tävla igen på ett SM i pimpel och jag har laddat och pratat taktik hela veckan. Så nu jäklar..........
 
 

Granträsk!??

Publicerad 2016-04-06 10:49:20 i Allmänt,

Granträsk, ja vad säger man......lagtävlingen är förlagd till Granträsk  cirka 4 mil söder om Lycksele. En ganska rund grund sjö med cirka 3 kilometer från land till land. Kollar man på kartan så ser man hur grunt det är nära land och stor risk att det är bottenfruset. Så alla måste väl ut i djuphålan på 6 meter och kanterna runt den och med tanke på att vi är 96 lag som skall tävla så lär området där bli uppborrat ganska fort.Högst 7 varv runt djuphålan, hehe.
 Tunga beslut att fatta under dessa två tävlingsdagar, men jag säger som en annan Svensk Mästare: -Man måste våga chansa och våga vinna. En liten varning bara till alla som kommer för nära mig så kommer jag ha med mig en fem meter lång lina med en blyklump i änden. Kommer någon för nära så tar jag upp den och vevar runt. Så se upp!  Hahaha, skämt å sido så hoppas jag att vi kan komma överens på sjön, i annat fall så säger man till. Det lär bli trångt utmed land på lördagen och även runt hela sjön på söndagen.
 
De anmälda lagen är till antal i de olika klasserna H 30,D 9, Hv 22, DV 12, ÄHV 10, ÄDV 3, YHJ 2, ÄHJ 6 och ÄDJ 2. Alla lag har väl inte 4 lagmedlemmar . men många blir det.
 
Fortfarande har vi inte fått någon information om var starten är på Granträsk, men kollar man kartor på Eniro så ser det ut att vara i södra änden där vägarna verkar gå nära sjön. Jag har kollat vädret i Lycksele idag och det skulle kunna bli snöfall eller blötsnö som kan ge 10-20 cm snö, med +1 grader eller +-0 grader. I morgon mer snö, men till helgen solsken och halvklart, med minusgrader på natten och upptill 6 grader varmt på dagen. Så det verkar bli bra väder, men som när det gäller vädret så hinner de väl ändra på det några gånger till.
För att återgå till lördagen och den individuella tävlingen så har vi följande startfält i de olika klasserna H 107, D 30, HV 91,DV 37, ÄHV 47, ÄDV 21, YHJ 12,YDJ 10, ÄHJ 21, och ÄDJ 7.Vilket tillsammans blir 383 stycken startande. Det är lite om man ser till att det är kvalificerade ifrån två SM, 2014 och 2015 , samt DM. Men jag vet att många blir hemma på grund av det långa avståndet att åka, särskilt för de i södra Sverige samt valet av sjöar.
Jag är i alla fall bra förberedd med spön, pirkar och krokar, kommer även att ta till mitt gamla Mälarspö som pappa  Gunnar gjorde till mig, inklätt i frigolit för att hålla värmen i fingrar och händer. Det kommer att fungera bra om det nu blir plusgrader annars är risken stor att det fryser på i rullen och reven.Det är väl inarbetat och frigoliten fortfarande blodig efter tidigare fångster.
 
 
Kommer i alla fall att kämpa ända in in "kaklet". Är även mentalt förberedd och har trollat en del.Det frö som jag sådde för några veckor sedan har grott och växt bra och andra diverse "spells" ligger och jobbar, hehe.Det största problemet är kläder vilket jag kommer skriva mer om i morgon, om ni vill hörs vi då.
Nymåne i morgon, yehh!

 
 
 

Förberedelser....

Publicerad 2016-04-05 14:05:43 i Allmänt,

Ja, förberdelserna inför årets SM i pimpel är i full gång, med tvätt av kläder och finska " ryggan". Idag var Niklas och jag upp till Roger på Vetlis i Djurås och köpte mer rev och nya spolar till VM-spöna, så att man bara kan byta dessa.Sen har jag handlat vissa sportdrycker och choklad för att hålla blodsockernivån uppe, hela tävlingarna. Jag har ju tills i år kvalat in i damklassen och kanske att jag kommer att avslöja varför. Tävlar ju även i lag på söndagen och då i damveteranklassen, Skall bli spännande och är beredd på att vad som helst kan hända!
På lördagens individuella tävling som går på Örträsksjön så verkar det inte bli så roligt, utan bäddat för trubbel. En otroligt djup och långsmal sjö, där det gäller att se var man lägger reven för att undvika trassel. Sjön är 8 kilometer lång och 1-2 kilometer bred, med ett djup på 60 meter där det är som djupast. Starten är vid bygdegården och på den sidan verkar det vara tvära kanter som djupnar ner mot 10 meter snabbt. På andra sidan är det lite mer yta att fiska på utmed land. Två större inflöden på norra delen av sjön och flera små bäckar utmed hela sjön. Hur det påverkar fisket och om vårfloden har kommit igång har vi ingen aning om. Djupkartorna kom ut 17 februari och en senare version 29 mars, men ingen information var starten är på Granträsket.Hur påverkas sjön och isen av genomflödet av Öreälven, behöver man vara rädd på vissa ställen, finns ordentliga avruskningar. Ja, frågorna är många, vad brukar man fiska med, på vilket djup m.m. Här är en sommarbild ifrån bygdegården.
Vi fick en rapport om isläget på Örträsk som var runt halvmetern tjock och ytterst lite snö på isen. Vad som hänt sedan dess det "vete gudarna" En tävling arrangerades där på Påskdagen och segervikten låg på 3468 gram i vuxenklassen och då räknades även mört. Ungefär hälften av de startande "nollade" då, d.v.s. blev fiskfria.Dagen efter avlystes sjön för allt fiske. Såg att den 3 april går man ut och vädjar till de som kör skoter på sjön att hålla sig till skoterlederna och ta största möjliga hänsyn under tävlingen mellan 9-15. Det hoppas jag verkligen att det inte blir något rally som skall störa fisket för oss tävlande.
Minnespriserna är av nytta.......inga fler kommentarer, blink, blink.Men hoppas ändå att få två stycken och då skall en hängas upp på väggen här hemma.
En kamratmiddag anordnas på lördagskvällen på hotell Lappland, vilket skall bli trevligt. Vi ifrån Dalarna som åker buss kommer att bo där. Från början var vi 47 stycken som skulle åka buss, men några avhopp från vår klubb Borlänge SFK och kanske att det är fler som är förhindrade att åka med. Så det har varit lite krångel för vår tävlingsledare Stig med avbokningar av rum m.m.Samtidigt vet jag att flera står i kö för att få rum, så någon blir säkert glad.
Det känns lite tråkigt att vi som ställt frågor på facebook-sidan ännu inte fått några svar, men det finns ju några dagar kvar att svara på! Hur som helst skall det bli roligt att åka på SM igen och kämpa om att få stå där överst på pallen. Det kommer att bli tuffa dagar med ett speciellt fiske, men jag känner mig i alla fall beredd. Det var mycket ris och lite ros från Rosie Thörne, i morgon skriver jag om lagtävlingen....
Som sagt förberedelsrna i full gång,ivrigt påhejad av katten Chilla, och på torsdag är det nymåne, ett gott tecken.Här ska lindas på rev och hoppas att jag får göra det utan kattens lek,hihi.
 
 

SM-veckan......

Publicerad 2016-04-04 23:03:57 i Allmänt,

SM-vecka igen med diverse uppladdningar. Men först måste jag gratulera vårt Svenska Landslag i pimpel och framförallt Lotta Engvall, som än en gång tog ett guld i damklassen på Nordiska Mästerskapen i pimpel som avgjordes i Finland nu i helgen som varit.Malin Granström silver i damklassen,Oliver Nord  silver i herrjunior,Kaj Kottelin brons i herrveteran. I lagtävlingen så fick damjuniorerna silver,herrjuniorerna silver, damveteranerna på delad silverplats med samma vikt som norskorna. Herrveteranerna tog brons, damerna guld och herrarna brons.Hoppas att jag läst resultat listan rätt.
Här är Lotta när hon vinner Falumästerskapet 2015 på Runn, Roxnäs.
 
I nationstävlingen hade Finland högsta vikten med 49.243 gram, Sverige 37.716 gram och Norge 33.720 gram. Ibland kan det vara bra att ha hemmaplan, blink,blink. Men svårt att slå Super-Lotta som hade 4119 gram, och åter allra bäst i Svenska laget, och bara tre högre vikter. Två norrmän i herrklassen och en finsk herrveteran. Jag niger och bockar. Läs mer på www.pimpelsport.se  där Martin Södergårds skrivit om Nordiska Mästerskapen.På lördag krigar vi om nya platser i landslaget.
 
Här är Svenska landslaget med kapten Mikael Engvall längst till vänster och Tomas Larsson "Rosa mössan" längst till höger. Alla sponsrade med nya mössor från Sportfiskarna.
 
Skall försöka skriva lite om årets SM i pimpel nu under veckan, det kommer nog gå till historien. Att i nutid med alla tänkbara hjälpmedel som hemsidor, facebook m.m.inte få bättre information innan tävlingen . Valet av sjöar går nog också att diskutera. Men för att se på det hela positivt så har vi ju alla chansen att få kliva upp högst på pallen. Återkommer mer i morgon, för nu är det övertid 23.00, och det har varit en händelserik dag,hörs.

Påsken över, men inte....

Publicerad 2016-04-02 07:39:49 i Allmänt,

Påsken är över men inte påsklovet för mitt barnbarn Dennis. Han och lillasyster Tuva ville komma hit till mig några dagar och det passade bra att hämta Dennis hemma och Tuva på dagis i torsdags. Mamma Helen jobbade kväll och pappa Stefan som jobbar i Stockholm kom hem sent.
Vi firade att våren är här med lite pizza och kebabtallrik. Härligt att höra hur fåglarna sjunger för fullt och koltrasten är tillbaka, ljusare kvällar. Så Tuva ville inte gå och lägga sig, utan hon tyckte inte att det var kväll när det var så ljust ute. När hon sen kom i säng så ville hon bara sova på ena sidan i sängen för på den andra stod några zombies. Ja, inte vet jag vad hon såg, men visst kan jag känna närvaro och här finns bara snälla andar. Det är det första jag gör när jag flyttar till en ny lägenhet att energimässigt "städa" bort dåliga energier. Sen har jag mina knep för att rena rum och människor om det behövs.....
 
 
Fredagen var en solig fin dag och Dennis som fick eget rum hade sovmorgon. Jag hade tre vita kaninskinn att ta reda på så det dröjde lite innan vi gick ut till lekparken. Varmt och skönt så inga vantar behövdes och barnen lekte och vi sparkade boll.
Tuva som älskar enhörningar, har både jacka och mössa med dessa på, så söt, och Dennis kör en lite tuffare stil och gärna med solglasögon och ibland färg i håret. Det är medvetna barn nuförtiden och dessa småttingar busar gärna och testar farmors gränser,haha.
 
På eftermiddagen kom Stefan och hämtade Tuva för Dennis ville vara kvar själv. Så igårkväll hade vi fredagsmys med chips,popcorn och godis och Dennis lyssnade på hockey i min mobil.Några av mina TV-kanaler har försvunnit, och jag kan inte "ratta" in dem igen. Så vi kunde inte se hockyeyn på TV:n.Det var ju sista och avgörande matchen mellan Modo och Leksand i Örnsköldsvik. Leksand lyckades till slut vinna i förlängningen, så nästa säsong blir det SHL. Så Grattis alla Leksingar!
 
 
Den här helgen blir det att vila från fisket för mig. Isarna är ju svarta och farliga och säsongen här runt Borlänge över. Nästa helg är det årets viktigaste tävlingar, SM i pimpel i Lycksele och en lång bussresa väntar.Vi hörs, ha en trevlig helg. Skitfiske till vårt landslag som idag tävlar i Finland på Nordiska Mästerskapen i pimpel!
 

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela