Snart helg.....

Publicerad 2015-02-27 09:50:02 i Allmänt,

Snart helg och nya pimpeltävlingar, VM på skidor är snart över och det har ju blivit några timmar framför TV:n. Roligt att Sverige kan och har tagit så många medaljer. Idag blir man bänkad igen framför "burken" när herrstafetten ska avgöras.Just nu när klockan är 09.10 så lyssnar jag på Dalaradion som har en studio på Lugnet och redan så börjar publiken ramla in.Så roligt och härlig stämmning hoppas nu att allt går ihop för Falu kommun också för det har ju varit lite olika åsikter om VM:et.
 
Hur som helst så är det en stor fest och så mycket folk även på prisutdelningarna på stora torget i Falun.......Bor nog i fel stad.....Nejdå, trivs bra här och i Borlänge, och här bor man länge.
 
I gårkväll såg jag på backhopparna och det blev nytt backrekord i stora backen på 135,5 meter. Huua, att de vågar, jag har varit uppe i hopptornet för flera år sedan och vilken härlig utsikt det var. Roligt att det var fullsatt på läktarna och vilken stämmning.
I morgon så är det flera pimpeltävlingar på gång,bl.a.Woxnadalens tävling på Mållången och den är med i Pimpelsports Cup. Det blir att kasta in handuken trots att jag har några poäng i cupen, det går inte att sitta och åka själv så långt för Niklas och mig. Sen tryter ju orken också lär väl bli en lång dag på söndagen och tävlingen Pimpelfiskare mot Cancer, som jag skrev om igår.Finns tävling i Insjön och några andra tävlingar också men för min del blir det nog lite träningsfiske på låg nivå.
 
I helgen avgörs också Svenska Mästerskapen i Mormyska i Skinnskatteberg, som i år är en öppen tävling. Men när det är ett SM så är det naturligtvis föranmälan som gäller och inget man bara kan åka till för att tävla.
 
Så skitfiske till alla som tävlar i helgen och vi ses vid Vikabygdegård på söndag, ha det så gott och en stor kram till Alla!
 
 
 
 

Pimpelfiskare Mot Cancer....

Publicerad 2015-02-26 10:55:53 i Allmänt,

 
Ja på söndag den 1 Mars är det då dags för tävlingen Pimpelfiskare mot Cancer, Starten är vid Vika bygdegård och tävlingen avgörs på Runn 10-14, med utgång 09.30 och genomgång 09.15.Det är 45 minuters ingångstid och hela sjön är med så det lär bli en löpartävling samtidigt.Vi får nog ha vakter nere vid sjön som kollar ingångstiden.Utan broddar kommar man nog inte så långt heller och här är senaste varianten.
 
Tur man är gammal och inte så ivrig längre,men jag kan förstå de yngre förmågorna som vill mycket och motståndet är stenhårt i klasserna.
 
 
Kenta ifrån Värmland har tagit intiativet till tävlingen och redan förra året blev Jonas Gustavsson och Borlänge SFK tillfrågade att vara medarrangör. Alla startavgifter går till cancerforskning och om man inte kan vara med så kan man sätta in 100:- på vårt postgironummer 393877-6. så reglerar vi det på tävlingsdagen med kontanter.
Jag var även förbi vid Mormyskafinalen vid Ösjön förra lördagen och samlade in pengar, före starten.Kunde tyvärr inte stanna så länge.
 
Ett stort prisbord är utlovat och sponsrat av Vestlis fiske och Fritid, Borlänge, Djurås, och pokaler till alla segrare. 3000:- till högsta vikten och det lottas ut ett kolfiberspö i varje klass.
 
 
Vi kommer att ha tillgång till Bygdegården, vilket Jonas precis fixat, så då kan man gå in och värma sig och där finns även toaletter. KOM IHÅG! Inga broddar på stövlarna om skall gå in där!
 
Vi väntar ett stort antal startande, så kom i tid och försök att samåka så mycket som möjligt.
 
En annan bra idé har Matilda Leijon kommit på, hon gör armband "pimpelfiskare mot cancer". Man kan beställa via hennes facebooksida och de kostar 100:- plus 7:- i porto, pengarna går till pimpelfiskare mot cancer.
Kom ihåg att mäta handleden innan beställningen.
 
 
 
 
                 VÄLKOMNA!

Sportlovsfiske 2015.......

Publicerad 2015-02-25 20:10:48 i Allmänt,

Idag onsdagen 25 februari så arrangerade Borlänge SFK sin årliga pimpeltävling för sportlovslediga barn.
Vädret var inget vidare småregnade på morgonen och blåste rejält, så det kom bara 21 stycken barn till start. Som mest har det varit över 200 deltagare.Starten var vid båtklubben i Ornäs, samma plats som vid Lag-SM i pimpel. Snön hade smält bort och det var en del vatten på isen och mycket halt.
Här är Dan Ersbjörs och Jonas Gustavsson ute och borrar upp hål inför dagens tävling. Kanske att VM i skidor också påverkade det låga startantalet idag och det blåsiga vädret. Den här lilla tjejen på 4 år och med egen spark precis som sin mamma, frös så mycket att de åkte hem innan tävlingens slut. Men jag kunde "springa" ikapp dem så hon fick en medalj i alla fall, när hon varit så duktig. Det var nog två till som inte vägde in och som åkte hem tidigare, det var ju så blåsgt och kallt. Ett tag såg det ut som om solen skulle komma fram, men den lyste tyvärr med sin frånvaro.
 
Här är dagens lyckliga segrare  och mer kan man läsa på Borlänge SFK:s Facebook-sida, där kan man gå in och gilla och få information om kommande tävlingar och annat "smått och gott"
 
 
Alla fick medaljer och segrarna pokaler, när man hade vägt in så bjöds man på varm saft och bulle innan det var dags för prisutdelning. Även föräldrar och mor och farföräldrar fick smaka för alla var vi lite frusna denna dag.Här är vi beredda innan starten och jag vill passa på att tacka de som hjälpt till idag. Man kunde även få låna spön med pirk och krok, vilket några passade på att göra. Klubbens nya "maskotar" fanns också på plats, vilka passade bra som stopp för sopsäcken, så att den inte blåste bort. Välkomna nästa år igen!
 

Salvéntavlor.......

Publicerad 2015-02-24 09:35:02 i Allmänt,

På Norrtäljemetet under de år som mina föräldrar åkte dit för att vara med på  metartävlingarna så fanns det en man, hans namn var Seved Salvén. Han var polis till yrket men målade även många tavlor och en del av dem skänkte han till metartävlingen. Han satt ofta i parken och målade och där var och är starten på tävlingarna.
 
 
Mina föräldrar gillade hans tavlor som var målade i skarpa oljefärger och oftast på masonit.Om det fanns någon tavla av honom kvar när de fick välja pris så tog de alltid den.
Det är motiv ifrån Bohuslän, havet utanför Norrtälje, Tärnaby och Överkalix. I Överkalix tillbringade han flera sommrar och satt och målade på plats.
Han målade på ett speciellt sätt och lite naivt, men mina föräldrar tyckte om dem och pratade även med honom, då han ibland även fanns på plats vid metartävlingarna.
De kunde i alla fall samla på sig 9 stycken tavlor,varav jag bidrog med en. Det här var under 70 och 80-talet och idag är konstnären bortgången. Hans tavlor är nog inte så kända och finns nog inte heller så många ute på marknaden.
Jag har nu fått kontakt med en kvinna som samlar på hans tavlor och har berättat lite mer om honom. Tänk vad bra det är med dagens hjälpmedel att genom ett inlägg för länge,länge sedan kunna skapa kontakt.
 
Ha en bra dag och idag hejar vi fram Kalla och de andra tjejerna på VM i skidor i Falun, hade ju varit roligt att vara på plats, men går lika bra framför TV:n
 
 

Sportlovsfiske.....

Publicerad 2015-02-23 11:36:00 i Allmänt,

På tisdag den 24 Februari så arrangerar Falubygdens SFK sportlovsfiske vid Roxnäs udde,Runn.
OBS! Tävlingen flyttad från Karlslund!
Tävlingstid 11-13 med utgång 10.45. Pokaler till de tre första i varje klass och medaljer till de som fått fisk.
Varm korv och dricka till alla deltagare.Spön finns att låna och allt är gratis.
4 stycken klasser Flickor 0-10 år,pojkar 0-10 år     Flickor 11-18 år,pojkar 11- 18 år.
Välkomna!
 
 
På onsdagen den 25 februari inbjuder Borlänge SFK till Sportlovsfiske på Ösjön med start vid Båtklubben i Ornäs.
Tävlingstid 11-13, Klasser: Flickor 0-10 år, Pojkar 0-10 år och Flickor 11-18 år, Pojkar 11-18 år.
Pokaler  och medaljer till alla som fått fisk. 
Klubben bjuder på varm saft och bulle. Det finns "färdiga" pimpelspön att låna på plats och allt är gratis.
Välkomna!
Här är lite bilder från förra årets Sportlovsfiske på Ösjön
Isen är cirka 40- 45 cm tjock och blankis och idag kommer det lite snö, så kanske blir det halt eller om vi har tur så fryser snön fast på isen. Men som alltid skall man vara uppmärksam när man går på isen, samt helst ha isdubbar runt halsen. Det kommer att finnas uppborrade hål och flera funktionärer ute på isen. Vi ses och hoppas på bra väder
 
 

Träningspass på Ösjön....

Publicerad 2015-02-22 19:18:48 i Allmänt,

 Idag så var det ett träningspass på Ösjön tillsammans med sönerna Mikael och Niklas. Tror nog att pappa var nöjd uppe i himmlen när vi likt tre muskutörer använde hans hemmagjorda broddar. De fungerar perfekt trots att han varit död i över 20 år, endast byte av en och annan skruv. Skulle nog ta upp tillverkningen av dem.
Vi parkerade vid Uvbergsviken och gick ut till Nordanö och fiskade i kanterna och nära land. Men fisket var inget vidare, man var tvungen att borra dem i skallen och sedan var de väldigt kinkiga på krokarna. Man kunde byta krok i samma hål där man inte kännt något och helt plötsligt så börjar de nappa som tokar. Så idag har både Urban och Kurre fått bekänna färg. Jag börjar fiska in mig mer och mer på Urbans Törnrosa och Kurres Bolander är Outstanding.......
Det är då inget fel på återväxten på abborrarna i Ösjön, så jag tror då inte ett dugg på att SM-Pimpeln kan ha påverkat fisken i Ösjön. Tvärtom så blir de bara större och större i snitt, dagen till ära (det är ju ändå VM i skidor) så är naglarna målade i Svenska färgerna.Kanske det hade varit rätta färgen på SM:et, vet att syrran också är väldigt noga med färgen på naglarna vid tävlingar, eller hur Monica.....
Det var som sagt blankis i dag och jag hade med en púlka med matsäcken och efter några timmars fiske så skulle vi grilla korv. Fyy faan för engångsgrillar ...brinner endast en gång! Jo visst, det tog eld i det preparerade papperet men sen dog den ut. Vi testade allt, rev vass,torrt gräs, hämtade torra flisbitar av ved ....men inget hjälpte. Som tur var så hade jag gjort några mackor och kaffe...ingen vill väl äta kall korv. Så efter den pausen så fortsatte fisket åt olika håll. Niklas och Mikael gick upp i Nordanösundet och jag fortsatte ner mot bryggorna och landet bortom Uvbergsviken. Men det blev inget roligt fiske, isen sjöng som aldrig förr, de håller säkert på och tappar sjön. Den fisk man fick gick djupt på cirka 3-4 meter och vet inte om vi blev så mycket klokare efter dagens fiske. Bäst i bilen blev i alla fall Niklas, och han vet nog vart han inte ska gå på Borlängemästerskapet.
Hur som helst så var det en skön dag med ett avstressat fiske, blir ju inte samma fart som vid tävling.
När vi åkte hem så hörde vi att tjejerna tagit silver i Falun och herrarna misslyckades och blev överkörda av en ryss....Thats life.... Nya tag i veckan, då är det Sportlovsfiske och till helgen Pimpelfiskare mot Cancer.
 
 
 

VM-känsla......

Publicerad 2015-02-21 20:38:00 i Allmänt,

I gårkväll så var min väninna Marina och jag ner på stan och åt en sallad på Peace and Love-cafét, sen gick vi runt och bara njöt av allt som fixats till inför VM på skidor i Falun. Det är nog så att de flesta journalister bor här i stan under VM, så folk började ramla in lite var stans på matställen och krogar. Man påminns också av vilken musikstad som Borlänge är och vilka "stora" artister som kommer härifrån.
Inför SM i pimpel hade min son Mikael hjälpt mig med en CD-skiva med bara Borlängemusiker och alla finns med på denna plansch. Nu fastnade skivan i den hyrda anläggningen så den spelades aldrig. Vi får se om jag kan fixa en ny till Borlängemästerskapet.
Runt om på stan så är det nu också flera ljuseffekter, flaggor och annat skoj, och fint med "skidtema" i skyltfönstren.
Lördagmorgon hade jag lovat att åka förbi vid Mormyskafestivalen vid Ösjön, Ornäs för att samla in pengar till söndagen 1 Mars. Då ska vi hjälpa till att arrangera Pimpelfiskare Mot Cancer, och samtidigt så går ju SM i Mormyska, så några som ska tävla på SM ville skänka pengar. Sen bar det av mot Falun för att hämta upp mitt barnbarn Dennis som skulle ställa ut 3 av sina kaniner på en kaninutställning i Svärdsjö. Straxt norr om Ornäs såg jag att något rörde sig ute på gärdet och det var en stor varg som sakta sprang mot järnvägen. Stor, stolt, men mager och med en vacker päls.
Dennis var tyvärr inte så pigg, familjen har haft influensa i veckan. Hans mamma, mormor och morfar var redan på plats när vi kom till Svärdsjö, för de skulle ställa ut fler kaniner och hjälpa till att jobba också. Men Dennis var helt slut och hade säkert feber så när vi tittat till hans fina kaniner så åkte vi hem. Mormor Eva och morfar Jan har massor av utställningskaniner och när de blir för gamla och skall slaktas så brukar jag få skinnen som jag bereder enligt konstens alla regler. En vacker dag ska jag komma på bästa sättet att göra dem mjuka så att jag kan börja sy handskar som jag planerat och eventuellt spinna garn och sticka varma fiskevantar/muddar. "Jag har en plan".......Hoppas att Dennis piggnar till så att han kan vara med på Sportlovsfiske på onsdag.
Så jag hann hem för att kolla in både damernas och herrarnas skidtävlingar på TV:n, Heja Sverige!
 

Mormyskafestival.....

Publicerad 2015-02-20 09:02:58 i Allmänt,

Nu är det dags för den årliga Mormyskafestivalen som Tunabygdens SFK med Folke Andersson i spetsen arrangerar. Tävlingarna pågår från fredag till söndag, med start idag vid Hinsnoret på sjön Liljan, som ligger mellan Borlänge och Falun. Dagens tävling skulle egentligen gått på Ösjön vid Uvbergsviken, men där är det ganska så sönderborrat och fullt av stöp efter SM i pimpel som avgjordes för två helger sedan.
 
Idag tävlar man mellan 11-15, och på lördag och söndag så tävlar mellan 10-15, startavgiften är  100:- varje dag. På fredag och lördag så är det penningpriser, men på söndag finns ett stort prisbord som sponsras av Vestlís Fiske och Fritid, Borlänge och Djurås.
 
På lördagen går tävlingen vid Ornäs båtklubb och då får man var inom ruta 1 och på söndagen samma startplats och tävling på ruta 2.Tillåtet bete är maggot, pinkies,metmask och bloodworms. All fisk räknas utom gös och gädda. Välkomna!
 
 

Avslutningshelg och lite om livet.....

Publicerad 2015-02-19 17:32:32 i Allmänt,

I helgen som var så hade vi avslutning på en kurs som varat i ett år och vi firade även högtiden Imbolc. Svenska kyrkan kallar denna tid för Kyndelmässodagen som är i början av februari.Vilket handlar om att tända upp ljus och att vinterns första ljus börjar leta sig in i rummen hemma och man ser hur dammigt och smutsiga fönstren är. Det är även nu dags att börja så och låta frön gro som sedan skall odlas upp till sommaren.
Vi har under året jobbat med elementen eld, vatten, jord och luft. Stenar och kristaller, kraftdjur,örter, oljor,rökelser,trumresor, meditationer, cermonier och mycket annat. Vi har växt som människor och delat många livshistorier med varandra.
 
Inför helgen "pimpade" jag min "prästinneklänning" som hängt med några år efter en annan utbildning jag gått. Den andlighet som jag utövar har ingenting med religion att göra, utan handlar om livet i stort sett från alla håll och vinklar.
Alla människor är mediala och alla kan healing, det gäller bara att väcka dessa förmågor och själv så har jag hållit på i hela mitt liv. Som liten sjöng jag jämt och lekte ofta ensam med mina "låtsaskompisar". För cirka 35 år sedan började jag och en svägerska med astrologi, sedan har väl intresset gått i vågor med allt möjligt.
I slutet av 90-talet så gick jag kurser i tarotkort, medial utveckling och flera healingkurser. När jag 2001 började min massageterapeututbildning i Råda, Värmland så hände väldigt mycket på kort tid. Vi bodde på Risäters Herrgård alldeles vid Rådasjön, en vecka varje månad och resten av utbildningen var på distans.
Med kurskamrater och lärare som var mediala, så vi utvecklades alla på många sätt och vi fick prova på det mesta, såsom frigörande dans,frigörande andning, meditationer, trumresor, pendling, tarot och mycket mycket mer.
Eftersom det även spökade på herrgården så fick vi "träffa" alla möjliga personer som tidigare bott där. Det var en riktig spännande tid av mitt liv. Den sommaren när vi tog examen gick jag även en lymfdräneringskurs för Mats som är gift med  indianskan Donna, och då bodde i Mexico. Hos henne började jag och flera av mina kurskamrater en 3-årig kvinnokurs, då vi träffades en vecka varje sommar.På så sätt blev jag även involverad i indianska traditioner och cermonier och initieringar av olika slag. 
Vi badade även bastu i en så kallad "svetthydda", som är uppbyggd av slanor och ovanpå klädd med pressenningar, filtar,täcken och trasmattor.Man täcker över allt och gör en dörr så att det är kolsvart där inne där man sitter direkt på marken. I mitten lägger man in glödheta stenar som man i flera timmar innan värmt upp och sedan slår man på vatten så att ångan stiger upp. En helt magisk upplevelse som inte går att beskriva.
 
 
Ja, nog har jag upplevt mycket och nu i helgen som var fick vi även våra "medicin-namn". Genom en fin ceremoni blev det nu bekräftat mitt extranamn som jag fick av min vännina Joanna för 3 år sedan. Så jag kallas även för "Korphjärta", vilket för mig känns klockrent. När jag går i skogen här där jag bor är ofta korparna med mig och ofta när jag sitter och fiskar så kommer de också och kraxar runt omkring eller över land. Som mest har jag sett och hört över 15 stycken korpar ovanför min balkong, som svävade och busade högt upp i luften.
 
Så idag har Korphjärta talat om livet......
 
 

Nu börjar det......

Publicerad 2015-02-18 12:52:47 i Allmänt,

Ja. nu börjar VM i skidor 2015 i Falun, och det har väl ingen missat. Tråkigt att höra att "hemmahoppet" Emil inte kan komma till start. Då skadan i låret som han fick i helgen inte läkt, finns även några fler frågetecken. Men ikväll är det i alla fall stor invigning och hörde på TV:n att det inte sålts så många biljetter som väntat.
Kommer nog inte att åka in till någon av dagarna, man ser ju bättre hemma i  TV-soffan. Så jag får väl bunkra upp där med Jägermeister, kaffe och mackor och iklädd den nya  VM-mössan. Den fungerar  ju även på fisketävlingar för mig som är tokig i bl.a mössor.
Senast när VM i skidor gick i Falun så kom mamma, pappa och min bror upp med flera av hans barn. Då bodde vi i huset på Rosengatan, och mamma och pappa var barnvakt åt de små och vi andra åkte in till herrarnas skidstafett i två bilar.Vi fick parkera uppe i skogen på ett gärde mot Sundbornshållet. För Sverige så var det katastrof på förstasträckan, så den tävlingen har jag förträngt. Men det var otroligt härligt att få uppleva VM-stämmningen på plats. När vi skulle därifrån så får Kenth åka ner till vänster samma väg som vi kom och vi blev uppvinkade mot Sundbornshållet och mot Rostberg. Så vi fick åka tillbaka via väg 50, den hemresan med alla köer tog 3 timmar från Lugnet i Falun hem till Borlänge. En sträcka på 1,5 mil som blev betydligt längre hem till Lergärdet, men roligt var det....
Idag kör Falubygdens SFK pimpelkula vid Karlslund och SM-vattnet. Hade en plan på att åka dit och få en revansch efter SM, men med tanke på VM i skidor och den problematiken med alla bilar och bussar så stannade jag hemma. Känner mig fortfarande sliten och kroppen värker, så bara att gilla läget.
I går kväll så hade jag kallat till ett möte hemma hos mig för en återuppföljning av SM i pimpel 2014 och genomgång av allt som var bra och mindre bra. Visst har vi växt som klubbar och även lärt oss mycket vad som skulle kunna vara bättre. Vi var 5 stycken från Borlänge och 3 stycken från Falun, med Peo, Lars, Berndt och Jonas och jag som nästan varit på alla våra möten som vi haft under de två senaste åren.
Något som vi hoppas att det kan bli en ändring på, är startkorten som man får från alla distrikt. Det borde vara tryckta i olika färger för varje klass, då kan man inte väga in i fel invägningskö eller bli felsorterad i sorteringen inför prisutdelningen. Tror nog att de flesta klubbar ute i landet kör efter den principen på egna tävlingar, med olika färger på startkorten.
Det är mycket efterarbete kvar än och den ekonomiska delen skall rapporteras  in till Sportfiskarna och sanktioneringen betalas. Även alla andra fakturor och allt vi hyrt via Falu kommun, rapporter in till våra kommuner och mycket annat. Men vi hjälps åt och delar på allt som blivit över, och så småningom så kommer vi göra något roligt tillsammans med alla funktionärer som vill var med. Troligtvis så går vi ut och äter en god bit mat, för alla är ju inte intresserade av att fiska.Ni ska veta att vi har många SM-märken kvar, så om någon vill köpa så hör av Er till oss i Borlänge SFk eller Falubygdens SFK .Vi är alla även så Tacksamma för allt beröm vi fått från tävlingsfiskare från hela vårt långa land.
 
Närmast så har båda klubbarna Sportlovsfiske att arrangera och Falubygdens SFK kör vid Karlslund på tisdagen och Borlänge SFK vid båtklubben i Ornäs, på onsdagen 11-13.
1 Mars arrangeras Pimpel mot Cancer på Runn med start vid Vika bygdegård, då Borlänge SFK är med som arrangör av tävlingen. Där har även Falun lovat att hjälpa till om det behövs.Tävling 10-14,genomgång 9.15 och 45 minuters ingångstid. Alla startavgifter går till Cancerfonden och det STORA PRISBORDET är skänkt av Vestlís Fiske och pokaler till alla segrare och utlottning av kolfiberspön i varje klass, samt 3000 kronor till högsta vikt. Man behöver inte vara medlem i någon klubb så Varmt Välkomna!

Söndagens Lagtävling på SM i pimpel .......

Publicerad 2015-02-14 22:13:00 i Allmänt,

Efter prisutdelningen på lördagen bar det av hem till Borlänge, helt slut efter en lång dag. Som tur var behövde jag inte ta hem allt jag tagit med mig på morgonen till försäljnigen, utan plockade ner gubbar och gummar.
Tror nog att Monica och Åke var lika trötta, hade tagit fram pastan från frysen på morgonen, trodde jag.....Men det var köttbullar, så det fick bli lite hopkok med rester av fläskfilégrytan, kycklinggryta och köttbullar. Niklas kom och åt med oss också, sen blev det soffhäng framför TV:n och en schlagerfestivaluttagning som var seg.
Så vi knäppte om och kollade på Charlie Norman och Alice Babs med flera, roligt att se de gamla artisterna som många tyvärr har gått ur tiden. Niklas kunde köpa upp sig på lite Kurrekrok, innan han åkte hem.
På söndagen skulle jag iväg tidigt och Monica och Åke komma efter lite senare. Det var lätt att somna och sov som en stock, men vaknade ändå före väckarklockan.
När jag börjar närma mig Ornäs märker jag att det inte är skyltat....-Vad i helvete! Stort påslag av adrenalinet, och när inte min nyinköpta tändare som jag ska tända marschallerna med inte fungerade så var nervsammanbrottet nära. Åker ner mot startområdet och där är en kö av bilar vid bommen, men Jonas och Dan är straxt bakom så de kan öppna bommen och vi åker snabbt in.
Första uppgiften var att fråga runt efter tändare, fick låna tändstickor av Thord, men det blåser så förbaskat att inget brinner.Hade naturligtvis glömt mina stövlar hemma trots att de stod i hallen när jag packade bilen. Så det var bara att ringa syrran som tog med dem åt mig.Fick låna en tändare och fortsätter ner mot målområdet där jag grävt ner islyktor på fredagen för att de skulle få vara ifred. Lyckas tända gravljus med hatt på som fortsätter brinna nere i lyktorna, men det var svårt att få bort den frusna snön runt lyktorna. Ja, det här är ju bara bagateller när inte vägen in är skyltad. Hur ska de som aldrig varit här kunna hitta in. Vet ännu inte vad som brast i kommunikationen, tror ändå att folk skickas upp till vägen som kan vinka in de som kommer. 
Nu har försäljningstältet kommit upp och grillarna är tända och kaffet på gång. Tur för en mycket upprörd Rosie, ingen bra start på dagen.....Tur man har ett starkt hjärta eller i alla fall äter hjärtmedicin.
Många bekanta börjar droppa in och när jag satt upp kommunens banderoll nere vid sjön så vill många ha tips på vart de ska gå. Så jag talar om och berättar var flera vunnit men att det från gång till gång kan vara på olika ställen, själv tänker jag inte gå så långt, orkar helt enkelt inte. Har inte allt för bråttom ner till startområdet men känner även idag att jag är lite påpassad.Starten går och jag lunkar iväg ut till höger, sätter mig ner och vilar och då kommer Forellens herrveteranlag fram med Björnee i spetsen så vi står och snackar ett tag och jag talar om var det är bra och att de ska passa sig med borren om de går för nära "pricken".
Går fram en bit till och startskottet skjuts, och det börjar strula på en gång.Lät fiskekonten vara kvar i bilen över natten och nu har rullen fryst fast, vilken miss. Får blåsa rent och lossa rullen, men när jag väl får ner grejerna så nappar det och får flera stycken i första hålet, och en del runt omkring får också fisk.Samma sak idag att man är tvungen att borra dem i skallen för att få något. Går ganska bra i början och hittar kanten till grundet och blir kvar när de andra försvinner.Men det fortsätter att strula under dagen två spön som såg ut som skatbo, och fick kasseras. Reven gick av tre gånger men som tur är så tappar jag ingen pirk, men får knyta om pirkarna på andra spö. Med en avtagande syn så var det glasögon på.....så kan det gå när man vill för mycket och stressar upp sig.Måste nog ut och träna mer,det var ju direkt inget ösfiske där jag var.Ett av Tores uttryck var"typiskt Mälarfiske", jag saknar allt de gamla "rävarna".
Kämpar på och går närmare land och får en del bra hål där också, men kommer aldrig igång med något jämnt bra fiske utan det är att kämpa och borra borra.
När jag sedan kommer iland så sitter min lagkamrat Lena där och min påse var tyngre än jag trodde ute på sjön. Den lilla påsen har gjort att den åkt ner i botten på konten så det blev att ösa upp de som åkt på sidan. Shit också missar kanske några gram på slemmet som finns utanför, men är väl lika för alla.Snart dyker systrarna Inger och Birgit upp så att Lena kan gå till invägningen.
Innan utgången har jag bett henne att väga in våra påsar eftersom jag ska jobba med. Nu verkade det fungera med alla funktionärer ändå och syrran har plockat upp "dockorna" när lastbilen .kördes in på plats. 
Träffar på Lena som berättar att vi hade 5344 gram, vilket jag  inte tror att det kommer att räcka så långt.Invägningen flyter på bra och jag går ner för att kolla hur vi ligger till och får höra att vi just då ligger trea och även vårt äldre damveteranlag ligger trea och yngre herrjuniorer ser ut att segra. Nu blir det en nervös väntan, ska det räcka till medalj?  Trots att invägningen är klar och korten klara för prisutdelning så måste vi vänta in protesttiden, innan vi kan börja prisutdelningen. Jag har burit ut alla medaljer och förberett allt, och syrran har köpt blommorna som jag bett om, medans vi fiskade. Nu var det en bukett mer än vad jag sagt till om. Hade tänkt att speakern Åke och prisutdelarna Cecilia från Visit Södra Dalarna och Sylvia,Borlänge SFK:s bästa dam genom tiderna skall tackas med blommor.
 
Träffar och pratar med många bekanta fiskare och alla är bara så positiva till arrangemanget och tycker att allt har fungerat så bra. Så dags för prisutdelningen som flyter på bra, när det är dags för damveteranklassen blir jag nerskickad från scenen för att tillsammans med mina lagkamrater få gå upp igen och äntra tredjeplatsen.
Vilken Lycka, att det räckte så långt, det trodde jag aldrig när jag såg våra påsar. Tänk att jag fick pris båda dagarna trots allt arrangemang runt omkring SM och tidiga "mornar", sena kvällar och sömnlösa nätter.
Högsta vikten för dagen och Svenska Mästare blev  herrlaget AFK Fyra Fiskar ifrån Hälsingland med 19.725 gram och i det laget tävlade Leif Lothström, Sonny Wiberg, Stefan Stark och Jonas Granström.
Övriga Svenska Mästare är:
Damer  Afk Flugan med Lena Eriksson, Marie Björklin,Malin Granström och Cecilia Alsing.
HerrV   Grängesfirren med Börje Andersson,Kurt Danielsson, Rainer Funestig och Thomas Jansson.
DamV  SFK Trekroken med Leena Varis, Saga Gustavsson, Maj-Britt Nilsson och Monica Högman.
Ä HerrV  Silverfiskarna med Lasse Ohlsson, Sven Johnsson, Kent Löfgren och Ove Andersson.
Ä DamV Atletfiskarna med Barbro Lindstedt, Kicki Danielsson, Britt Lindström och Elsie Löfgren.
Ä HerrJ Täby PF med David Öhman, Ted Åbom, Axel Åbom och Viktor Wikström.
Ä DamJ Falubygdens SFK med Matilda Jacobsson, Sandra Blixt, Anna Liss och Elin Dicksved.
Y HerrJ Borlänge SFK med Erik Bjurström, Anton Edvardsson och Albin Enström.
Stort Grattis till ALLA SVENSKA MÄSTARE I LAG 2014. Alla medaljörer under detta SM går vidare till SM 2016 i Lycksele, eftersom årets SM i Norsjö är ett öppet SM. Det här innebär även för oss som arrangör att vi får skicka 6 stycken av våra funktionärer till det SM:et. Om jag har förstått rätt så går alla arrangörer i fortsättningen in i respektive klass som man åldersmässigt tillhör.
Efter prisutdelningen så hjälptes vi åt att plocka ihop allt och städa upp efter alla. Men det var inte mycket skräp som låg på marken, så tack för det.
Hur blev det då med den fjärde blombuketten, jo den var ämnad till mig, det hade Jonas sagt till om, så tack för det. På tisdag ska vi samlas hemma hos mig för att tillsammans med Falun gå igenom alla moment och byta lite grejer som hamnat fel.Jag har redan fått mycket beröm för väl genomfört SM, från många håll. Så Välkomna styrelserna för Borlänge och Falun, på kaffe och tårta! Det var allt för ikväll i morgon väntar en avslutning på en "häxkurs" som jag gått. Så nu har det varit en FiskFri helg för min del, men är snart tillbaka på isen igen.Ha en fortsatt trevlig Alla Hjärtans dag!
 
 

Lördagens SM-tävling.......

Publicerad 2015-02-11 11:33:24 i Allmänt,

Då ska jag försöka återge lördagens individuella  Sm-tävling....Efter veckor med dålig sömn och funderingar hit och dit i planeringarna. Är man ett "kontrollfreak" som jag är så är det svårt att släppa greppet och bara vara. Jag borde ju veta bättre med de " andliga" kurser jag gått i personlig utveckling, men ibland så tar egot och verkligheten över.
Syster Monica kom upp på torsdagen och Speaker Åke på fredagen och det blev tidigt i säng för vi skulle ju upp tidigt. Den natten blev det några vandringar som slutade med att jag somnade på kökssoffan. Åke och jag gav oss iväg vid 05.15  efter att ha packat bilarna, och Monica skulle bli hämtad av min son Niklas vid 7-tiden.
När vi kom fram så var det full rulle med förberedelser och lite problem med elen och var försäljningstältet skulle stå. Själv så gick jag och tände upp flera marschaller för att få rätta stämningen, plockade fram dockorna som skulle stå på scenen och det blev bara en islykta.
Skulle passa på att gå på toaletten innan allt folk kom och upptäcker att damtoaletterna fortfarande var plomberade, ut och leta efter folk med knivar eller försöka leta upp saxen jag hade haft med mig. Så tillbaka till toaletterna med "savetter"  och då hade redan några fixat och öppnat toaletterna. Phuu kändes som man redan hade gått flera kilometer.
Nu så började det ljusna och tävlande börja droppa in mer och mer. Roligt med många kända ansikten och många kramar och skratt.
Så var det äntligen dags att gå ner till sjön, och Monicas och mina planer var att gå ner till Staberg och fiska utmed landet där och de grynnor som finns lite var stans. Nu var man ju redan trött och vi var inte allt för snabba i starten. Märkte också att många hade koll på mig och vart jag gick.-Tror jag det för, Thomas Leijon hade mig som segrare för dagen, på sitt tips. Nu gick vi inte alls så långt utan stannade på udden in mot Sandviken, ett ställe som jag aldrig tidigare fiskat på. Men där hade vi utsikt mot flera håll, in i Sandviken, tillbaka mot starten och udden på  Stabergsön, och de var mycket folk på alla de platserna.
Tre minuter innan startskotten skall skjutas kommer det ut en skoter på sjön som "snetänder" och smäller av tre smällare, så många började fiska då. Men vi som stod där jag var väntade till det riktiga skottet avfyrades.
Monica fick fisk i första hålet och jag i mitt tredje, vi såg inte så många andra som fick något, och kämpade på på olika djup. Monica hade sin Kurre special och jag började med Kurres Bolander, och när jag bytte till den syrran hade fick jag lite mer. Men det var inget vidare "Runnfiske" där man normalt kan borra runt omkring där man fått fisken och få de riktigt intresserade. En av mina abborrar hade även mask på sig, så det skulle bli en dag med mycket borrande då de verkade stå still. Jag fick inte igång fisket som jag ville och då kliver ju förstås egot in istället för intuitionen, och man vet inte när och vart man ska gå.
 
När det gått cirka en och en halvtimme så säger jag till Monica att jag måste chansa och offrar tid och går in i Sandviken. Därifrån har många redan gått men längst in sitter flera kvar och de sitter ganska så still. Så jag sticker bort mot landet på Karlslundssidan och börjar långt utanför ett bad. Borrade cirka 20 meter ifrån Inge från Knallen och 20 meter åt andra hållet där satt Lindgren från Falun och båda fick fisk. Fick ett kanonhål och borrade runt lite mer och fick några här och där. Killarna hade försvunnit åt varsitt håll och jag blev kvar ett tag till innan jag gick längre ut i viken där flera satt och drog. Det var ju en dag som man var tvungen att borra dem i " skallen", så jag och alla andra fick slita och borra. Tur att jag har förmågan att koppla bort all smärta och värk under tävlingar så det var bara att kämpa på borra, borra.
 Hur var det nu med beslutsångesten, ju så här efteråt så skulle jag naturligtvis nött kvar där jag fick mitt kanonhål, när jag kom fram. Jag kämpade på ända till slutsignalen, precis som jag alltid gör, man vet aldrig när det kan bli gramstrider som en sådan här dag. Fick i alla fall ihop 2428 gram och kom på en tionde plats och fick sista priset. Så jag får trots allt vara nöjd. Det visade sig att det bara skilde 626 gram upp till förstaplatsen, men jag gjorde det jag kunde. Så lite av en kraschlandning blev det nog ändå.
När de kollat min fisk så går jag förbi hela kön och ber om ursäkt för det, och talar om att jag ska jobba med. Efter vägningen så var det att springa likt en slalomåkare mellan tävlande som minglade runt för syrran och jag satt inne i sekreteriatet och sorterade kort. Det var då vi upptäckte hur svårt det är när alla kort har samma vita färg och klasserna är markerade med regnbågens alla färger eller bara med ett bläckstreck. Det borde vara ett krav  från Sportfiskarna ut till distriktstävlingsledarna så att alla kan märka med samma färg i de olika klasserna. När vi gjort vårt jobb kom flera in och dubbelcheckade alla klasser, innan prisutdelningen.
Vi hade också besök av några från Lycksele där SM i pimpel ska gå 2016, som noga studerade våra rutiner och vi försökte förklara så gott vi kunde. Det här var ju både syrrans och mitt tredje SM där vi varit med om att arrangera, men kanske då med andra uppgifter. Stockholm/Södertälje 1978 på sjön Vällingen  och på Mälaren vid Underås 1982, när Södertälje arrangerade.
Till prisutdelningen så fanns jag med på scenen som handräckning till medaljerna och de inklädda plattorna, så att det skulle gå fortare för Sylvia och Cecilia som hängde på medaljerna. Fick dock gå ner och hämta mitt pris, och trots mitt "häxeri" som kokat på min byrå i flera veckor så räckte det bara till nummer 10.
Vad fiskade jag med då? -Jo, Kaj Hagströms Hugo, volfram 40, inte att förväxla med Kaj-pirkar som finns på marknaden. Kajs pirkar kan bara beställas av honom, och just nu så är det lång väntetid. Använde även Kurres krok Bolander och en annan specialare, då jag inte vågade prova andra utan behöll det som det nappade på. Samt där de var lite "kinkiga" kunde man fresta med en lyspinkies. Nu tar vi nya tag till SM i Norsjö och jag har skickat in klubbens anmälningar till vår distriktstävlingsledare, vi är bara 5 stycken.
Stort Grattis till de Svenska Mästarna!
Y Dj Anna Mattson, Y Hj David Öman, Ä Dj Matilda Leijon, Ä Hj Edvin Carlsson,
Ä Dv May Tomasson, Ä Hv  Sten-Olof Holmberg, Y Dv Birgitta Gustavsson, Y Hv  Lars Gullstrand
Dam Lotta Engvall, Herr Leif Lothström
Arrangör Jan Fredriksson
Det känns bra med 4 stycken klassegrare från Dalarna Anna, Sten-Olof, Lars och Jan.
En annan dag talar jag om lagtävlingen. Ni kan läsa alla resultat på vår hemsida www.pimpelsm2014.se
 
 
 

 
 
 

Då var SM i Pimpel 2014 över......

Publicerad 2015-02-10 05:51:00 i Allmänt,

Ja, då var SM i Pimpel 2014 överstökat, återstår möten för utvärdering av vad som var bra och vad som var mindre bra. Vi skall även göra redovisningar till våra kommuner, Sportfiskarna och se över den ekonomiska biten. För att sedan bestämma vad vi tillsammans med alla funktionärer kommer att göra. Själv så har jag en idé, finns ju lite att gräva i, i min skalle hehe.
Jag vill även här passa på att Tacka Alla Funktionärer för det "kanonjobb" som ni utfört under dessa två dagar i Falun och Borlänge. Även en stor eloge till "staben" som jobbat med SM nu i över 2 år, Jonas Gustavsson, Peo Liss, Lars Jansson, Bernt Johansson, Cecilia från Visit Södra Dalarna, och ni andra som varit med på en del möten. Tack, tack och åter tack!
 
Stort Tack även till Åke som skötte en del av snacket, han är ju en van "talare" som hållit i "micken" under många år i Södertälje  på basketmatcherna i Täljehallen och som ordförande i Södertälje SFK, under 20 år. Tack också till Anssi från Sportfiskarna som kunde vara med under lördagen i Falun. Det finns kanske en del frågor från min sida, om vad som skulle kunna göras bättre och en bra kommunikation mellan arrangör och förbund är alltid bra att ha. 
Sen finns det ju mycket annat man skulle kunna diskutera och förbättra. Jag skulle önska att man kunde sammankalla Sportfiskarna, Pimpelkommittén och distriktsledarna, så att man kunde göra upp bättre riktlinjer hur man arrangerar ett SM. Eventuellt skicka runt material som används till de olika arrangörerna, trycka upp SM-märken via förbundet så att alla får ett i startpåsen. JA, det finns mycket att "spåna" om och det vore mycket roligare om inställningen till Sportfiskarnas förbund, blev mer positiv hos många tävlare.
Som sagt i min skalle finns många ideér och ibland måste någon stoppa mig, men jag märker också när något jag föreslår inte känns bra. SM kunde innehållit så mycket mer det är ju trots allt Sveriges största pimpeltävling och en folkfest. Det är så roligt att en gång om året träffa alla härliga fiskekompisar från hela landet.
Musiken som spelades på lördagen var Borlängebandet Rootvälta och jag hade även fått hjälp av min son Mikael som spelat in massor av annan musik bara med artister och band från Borlänge och Falun. Tyvärr så åkte den  skivan ner bakom i CD- spelaren på lördagmorgon, och gick inte att få fram. Kanske var det därför som ljudet var lite skrapigt eller annars så var anläggningen kall, då den stått ute sedan fredagen.
Hade ju en idé om att göra små troll/dockor med luvor med våra klubbmärken på, så här blev första exemplaret, snabbt ihopplockad inför Nyårsnappet. Sen utvecklades den ideén till att bli de "dockor" som fanns med på tävlingarna. Med lite tips ifrån mina barns farmor Elna som kan det mesta inom handarbete, så kunde jag till slut klura ut hur jag skulle sy ihop dem. Hade ju en del tyg kvar från de plattor jag klätt in till alla medaljer.Här nedan har vi slutresultatet innan klippningen av "herrarna".
Medaljerna var monterade och klara redan i Januari förra året och sedan dess har de legat väl förpackade under min kökssoffa.
En annan ideé var det här med islyktor som jag har exprementerat med, både förra vintern och i år. Som tur var så var det riktigt kallt här i Borlänge för drygt en vecka sedan så då gick det åt några hinkar med diverse innehåll i. Här är några exempel fån förra året och de andra som fick följa med mig hem i söndagskväll.
 
Jag är så tacksam för allt beröm som jag och många andra i "staben" fått för ett bra genomfört SM. Lars Jansson som höll i alla anmälningar och som redan på lördag och söndagskvällen  var ute med resultaten från tävlingarna, trots att han fiskat båda dagarna, bra jobbat. Vill också be om ursäkt för det missöde som blev på lördagen när 4:e man blev uppropad som trea och sedan fick lämna tillbaka medaljen.Samt att silvermedaljören blev felsorterad och fördelningen av medaljerna till sist lite annorlunda. Sen var det väl lite si och så med skyltningen på söndagsmorgonen, som jag också vill be om ursäkt för. Något sådant får absolut inte hända och jag vet inte vad som brast där i kommunikationen. Men alla kom till slut rätt och gott om parkeringar fanns det till alla också.
"Vi hade i alla fall tur med vädret", trots att det blåste kallt under tävlingsdagarna. Så här såg det ut på måndagen, +5 grader och väldigt halt i målområdet och på startplatsen.Allt plockades ihop på söndagen och på måndagen hämtades bajamajor,container med hyrt material och fisken är bortkörd till den lyckliga bonden som nu får gödsel till sina åkrar. Mina islyktor är snart bara ett minne, för de smälter så sakta ner. Slutet gott Allting gott, en annan dag talar jag om tävlingarna, det känns att man lever, men lycklig.....Snart väntar Falu och Borlängemästerskapen 7-8 Mars och SM i Norsjö i April.

Isdubbar......

Publicerad 2015-02-05 21:58:31 i Allmänt,

Kom ihåg isdubbar till helgens SM-tävlingar i Falun och Borlänge.INGEN kommer ut på isen utan isdubbarna.
Idag kom min syster Monica upp och vi var till Falun och kollade in skridskotävlingarna som arrangeras och är så stort, när eliten från Holland kommer hit och tävlar. Först så var vi förbi vid Karlslund så Monica kunde konstatera att hon varit där tidigare och tävlat. Sedan åkte vi till Roxnäs där jag tog några foton när skridskoåkarna for förbi.Här nedanför ser det ut som om det sitter småfåglar på grankvisten.
 
 
Här kommer stora klungan och när den passerat så åkte vi bort till Hälsingegårdsbryggan och gick ut till kanten av banan. Då när vi hade stått där ett tag så kommer de in igen efter ett nytt varv och nu var det målgång. Vad roligt att få se den och vilket liv det var på speakern och publiken som stod där.
Man kan läsa mer på www.runnwinterveek.se I morgon så blir det att åka ut till Ornäs och hjälpa till i startområdet. Ha det gott.....inte så långt kvar nu till pimpel-SM
 
 

Plogade banor......

Publicerad 2015-02-05 06:15:42 i Allmänt,

Vilken lyx på lördagens individuella tävling på Runn så kommer det att finnas plogade banor för oss fiskare att gå  på. Det har Lasse Gullstrand och Jan Björkman från Linghed sett till,och det tackar vi för. Det är även Linghed som håller i parallelltävlingen på söndag vid Storsund, Runn.
Lars Jansson skall på fredag köra upp fler skoterspår på Runn. Det är Lars som håller i alla anmälningar och startkort och startlistor. Det har varit många ändringar och han har haft mycket jobb med att leta fram rätt påse och skriva nya startkort. Påsarna har ju legat klara från förra året då vi fixade dem innan vi ställde in SM:et då. Det känns skönt att vi i år har säkra isar, men det finns områden framförallt i sund som är avruskade. Så se upp, och lyssna på genomgången på morgonen och kolla in de fina kartor som kommer att finnas uppsatta på fler ställen. Där har Jonas Gustavsson tillsammans med Föreningsprodukter i Borlänge gjort ett kanonjobb, och tagit fram rejäla kartor på sjöarna.
I morgon ska vi ut till båthamnen i Ornäs och förbereda en del i startområdet. Enligt Jonas så är det fina förhållanden på sjön med 10-20 centimeter snö på isen. Vet inte om det ändå kommer att köras upp några skoterspår där. 
Idag ska jag hämta det sista prylarna, banderoller från Borlänge kommun, kaffe från Kaffebönan och Gustafskorvar. Dessa korvar kommer att finnas med som pris på vårt stora lotteri, där första pris på lördagen är en elbåtmotor och på söndagen en motorborr för isfiske. Många andra fina priser kommer att delas ut så se till att köpa lotter. Det kommer också att delas ut ett löv, Ornäsbjörken ett smycke i silver båda dagarna, på lotteriet.
ÅH,Åhh, åhhh tjejer,åh,åhh,åhhh tjejer.......Se till att ta medalj på lördag så är ni garanterade det fina halsbandet med försilvrad kedja och en "Kurbitsabborre" som motiv. Speciellt framtaget till detta SM, men släpptes förra året till försäljning.Det är Lena på affären Älvan som designat och hon kom med det förslaget när jag var in och frågade om de kunde hjälpa oss. Det finns även som örhängen, så naturligtvis har jag införskaffat mig sådana.
Nu har jag talat klart för idag, svårt att låta bli,hehe

Mina tips inför SM i Pimpel 2014....

Publicerad 2015-02-04 00:04:00 i Allmänt,

Jaha, då ska jag försöka förmedla det jag för ett år sedan lovade...Med en fullmåne nu i natt och för övrigt svårt att sova så ska jag tala om krokar,pirkar och platser för fisket.Hehe natten till idag hade jag fått en bandspelare som skulle spela in om jag snarkade, hade andningsuppehåll och hur min syreupptagningsförmåga fungerade. Vet att farsan drog många timmerstockar och väckte sig själv och syrran har haft diverse masker och maskiner i sin ägo. Att brorsan snarkade när vi var till Thailand förra hösten och att jag själv snarkar når man inmundigat en del alkoholhaltiga drycker.Nu blev jag instruerad i hur dessa "maskiner" fungerade och som jag idag har lämnat tillbaka
Hehe, med en katt på bröstet som kurrar och "snackar" med mig, så ska det bli intressant om sömnlabb i Avesta hör av sig eller om de kan urskilja kurrandet och mina eventuella snarkningar.
Februari månads fullmåne kallas Snömåne, och det tror faan det så mycket snö som vi fått sista dagarna. Nu verkar det dock som om det stannat av och kan bli skapligt väder till helgen.
Mina egna tips är limkrok med starka färger i gult, orange, rött eller garnkrokar med mörkt garn eller chenille med diverse huggprickar på skänklarna.
Krokarna som jag själv kommer att använda är i nämnd ordning Kurres Bolander, eller andra av Kurres favoriter, Urbans special till mig med mörkt garn och gröna prickar eller den med rött garn och grönt glitter som nu kallas Törnrosa, eller Hellströms garnkrok med öga på.Alla dessa krokar finns nog att köpa på plats.
Man kan även fresta med lite lyspinkies eller fjädermygglarver. Men Ni ska veta att våra funktionärer kommer att vara utrustade med kikare för att om möjligt kunna konstatera om någon sorts av mäskning kommer att ske.
Det mesta fisket som kommer att ge resultat kommer att ske mellan 1-3 meters djup. Det kan vara trögt fiske men det kan även vara lite av "ösfiske", men jag tippar att högsta vikten blir runt 9.985 gram.
Pirkstorlek skulle jag rekomendera 35-45 m.m. beroende på det djup man fiskar på.Sälv kommer jag att använda Hedenskog K/S, M/S eller Kajs Hugo Wolfram M/S eller M/S med fjäll.På lördag vet vi vilket som var bäst.Krokstorleken som jag kommer att använda är14-16.
Vart ska man gå då?
Ja om jag bara visste? Jag har inte själv fiskat så mycket på den individuella sidan, men vet att det kan vara bra vid Jungfruholmarna, Björnöarna, Fernviken, Staberg, Risö, och nedanför Karlslund.....Så på lördageftermiddag vet vi var det var bäst fiske. Själv vet jag inte vart jag ska gå, utan det avgörs av dagsläget och föret för dagen. hur som helst det viktigaste är: TRO PÅ DIG SJÄLV OCH DINA EGNA BESLUT!
 
På Ösjön gäller samma rekomendationer för krok och pirk  som för Runn, och det är omöjligt att säga och tipsa om ett bra ställe då det varierar från år till år på Borlängemästerskapen var vinnaren varit. Finns ju bra fiske vid Storsund. Uvbergsviken, sundet ner mot Prästtjärn, sundet vid Nordanö och mellan alla öar runt prickar så vem vet......Jo på söndageftermiddag vet vi....kanske inte hinner tala så mycket mer nu innan SM 2014...Så Skitfiske till Er Alla!
 

Nu så.......

Publicerad 2015-02-03 10:17:27 i Allmänt,

I går så fixade vi i Falubygdens SFK och Borlänge SFK alla priser till den individuella tävlingen och lagtävlingen. Allt börjar falla på plats och även de nya broschyrerna fick krypa ner i startpåsarna. Tyvärr fattades några till ett distrikt, men vi får hoppas att Cecilia kan bidra med några fler. De här bilderna nedanför är ifrån förra året när vi gjorde i ordning startpåsarna och alla startkort.
Trevligt folk i Borlänge....ja jag bor ju kvar efter 23 år. Men visst finns det många andra fina orter i Dalarna som man skulle vilja flytta till, men så länge mina barn, barnbarn och "svärmor" är kvar här i Borlänge och Falun så stannar jag. Det här vykortet håller ju måttet även i år för Borlänge kommun med tanke på filmen om det somaliska bandylandslaget som är från Borlänge och som nu är ute på en ny turné.
Här är Ornässtugan igen där Gustav Vasa rymde ifrån, genom utedasset på baksidan, när han flydde från danskarna som var på gång efter honom. Sedan bar det av upp mot Svärdsjö med hjälp av en dräng från Ornäs och vidare upp mot Mora. Där skulle han be Morakarlarna om hjälp men fortsatte upp mot Sälen och det var så Vasaloppet långt senare kom till. Ornässtugan ligger på första udden till vänster om starten vid båtklubben i Ornäs.
Här är ett av Faluns största och högsta kännetecken, hoppbackarna vid Lugnet. De syns ju på flera mils avstånd och vid klart väder även långt ut på Runn. Snart är det dags för Skid-VM och det finns väl ingen som missat det.Nu har det kommit så mycket snö att de är tvungna att köra bort en del av den. Det ska bli intressant och jag hoppas att jag någon av dagarna kan åka in och uppleva VM på plats. Det var allt för idag.....

SM-veckan......

Publicerad 2015-02-02 11:04:00 i Allmänt,

Ja, nu har SM-veckan börjat, som vi har väntat. Genrepet igår på Kättbosjön och Dalarnas DM-serie 3 var en riktig pärs. Snön hade vräkt ner sedan lördagmorgon och man stack inte ut näsan utanför dörren om man inte behövde.
Men söndagmorgon var det dags att ge sig iväg, så Niklas kom och hämtade mig. Vilket jag var både tacksam och glad för att slippa köra i det bedrövliga vädret, för snöstorm och spåriga plogade vägar. Men vi kom fram i tid till Kättbosjön, där arrangörerna gjort ett kanonjobb och kört upp skoterspår på sjön. Nu hade de blåst igen lite och på många ställen utanför spåren så gick snön långt över knäna.Sedan var det vatten och stöpfläckar på vissa ställen.Så för att borra hål och göra plats för konten/ryggsäcken så skulle man behövt vara proffessionell folkdansare med hambo som specialitet.Puhh, det känns verkligen att man lever idag. Själv så orkade jag inte ända fram dit jag var senast,där jag  fick så bra på slutet av den tävlingen utan stannade på ett nytt ställe. Fisket var trögt och man fick lirka med dem och det blev en hel del tafsfiske, fick i alla fall ihop 1333 gram vilket inte räckte någonstans. Tyvärr så gjorde jag bort mig när jag var så kaxig och startade i damklassen i DM-serien. Om jag varit i veteranklassen så hade jag haft två ettor och en tvåa, men jag kan inte skruva tillbaka klockan, och får skylla mig själv. Dock en chans kvar att kvala in på stora DM i slutet av mars.
Niklas gick iväg längst upp i änden mot Venjan och han gick för långt, missade det stället jag visat honom. Han fick igång fisken, men efter ett tag så försvann de och det är ju svårt att leta själv på så stora ytor. Nu så hade han i alla fall mer fisk än mig så bäst i bilen.Hoppas att han inte tappar sugen nu när han är tillbaka efter så många år.
Högsta vikt hade Jonas Gustavsson på över 7800 gram, synd att han inte får tävla på SM nu när han är i så bra form. Det kom upp flera stora abborrar och segraren i damklassen Camilla Einarsson fick en som vägde över 1 kilo. 
 
Det fortsätter snöa så föret till helgen kommer att bli sämre för alla, och just nu - 7 grader och blåst.Prognosen inför helgen säger idag att det blir  5-13 minusgrader och sol på lördagen och 5-9 minusgrader och sol och halvmulet till söndagen. men de hinner väl ändra sig några gånger till för i veckan som var skulle det bli runt noll grader. Vi får verkligen hoppas att det inte blir lika kallt som när SM gick i Stockholm 2011, för då var minus 26 grader på morgonen.Jag hade ju förmånen att få åka runt på skoter den dagen och kunde ta flera fina foton.
 
I lördags så var killarna ute på Runn och märkte upp gränsen i snöstormen och då så var det ungefär 5- 20 centimeter snö på isen beroende på hur snön drivit ihop. Isen var 30 centimeter och på en del ställen mer.
Jonas och vår junior Erik var ute på Ösjön och ruskade av området och där var isen 35 centimeter och cirka 4-6 centimeter snö. Men som sagt sedan dess har det snöat mycket.....
I kväll ska vi träffas och märka alla priser och packa ner dem och nya broschyrer från Visit Södra Dalarna skall ner i startpåsarna. Priserna kunde vi som tur var avbeställa förra året när vi var tvungna att ställa in, så nu är det bara sista finslipningen. Naturligtvis så börjar vi alla bli lite nervösa men allt är planerat så vi önskar Er Alla Välkomna till SM i Pimpel 2014, som ni sent kommer att glömma.
 

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela