Robban blev hög......

Publicerad 2018-03-30 19:36:00 i Allmänt,

Idag har vi tävlat på Båven, Sparreholm i Södermanland. Gnesta inledde cupen på sjön  Båven, cirka 115 deltagare till start. Tävlare från Småland, Västergötland, Östergötland, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Gotland, Närke och Dalarna.
Tävlingsledare Robert Horvat blev hög före start och hördes bra vid genomgången. Överraskade mig då jag fick äran att vara med i juryn tillsammans med honom och tävlingsansvarige på Sportfiskarna Michael Molander.
Syrran och jag gick ungefär en kvart och startade på högra landet. Perfekt att gå och lättborrad tjärnis, cirka 30 cm tjock.
Då det inte nappade så bra och folk runtomkring började röra på sig, beslutade vi att byta plats. Vi gick tillbaka till baksidan på stora ön rakt utanför starten En lång råk hade slagit upp. Så straxt intill gjorde vi några hål, men 12 meter djupt. Så vi gick närmare ön.
Det nappade bra i vissa hål och en del hål med lite större abborrar.
Vi kämpade på och fem minuter före slutsignalen så packade vi ihop och gick mot starten. Vi hade lovat att börja invägningen.
Allt flöt på bra och Monika vägde och jag skrev vikterna. När Robban och Mats Larsson vägt in fixade de kuverten och räknade ut hur många som skulle få pris.
Rolf Taskinen och sonen Filip hjälpte till att sortera korten.
Ägg och sillburkar lottades ut på startkorten och Robban, Mats, och Rolf fick varsin äggkopp och Kinderägg, som tack att de arrangerar tävlingarna.
Herrklassen vanns av Per Nilsson, herrveteran av Alpo Partanen, juniorklassen av Filip Taskinen och damklassen med dagens högsta vikt på över 4,8 kilo Lotta Engvall.
Syrran kom fyra och jag tvåa , nya tag i morgon på Yngern.
Niklas gick som vanligt långt efter ett tips, men lyckades inte träffa på de rätta hålen.Blev sammanlagt 13 kilometer, en vacker dag lossnar det. Bara att bryta ihop och komma igen.

Glad Påsk......

Publicerad 2018-03-29 04:59:00 i Allmänt,

En Glad Påsk vill jag önska alla som läser min blogg.
 
Är inte så glad åt att tävlingsledningen för Borlänge Sfk lägger Km i pimpel på annandagen. Många som firar påsk med familjen eller har rest bort. Från i år så har vi bara ett KM, mot tidigare tre, där man räknade de två bästa placeringarna och kunde missa en tävling.
Men det blir säkert en hel del tävlande då det blir på Runn vid Källviken och en öppen tävling. Beslutet kom bara sex dagar innan tävlingen. Det fanns flera lediga dagar för KM i Januari och Februari, och än så länge håller isarna ett tag till med kalla nätter........Kanske skriver en motion till årsmötet om fastlagda datum på KM inför vinter och sommarsäsongen. Nog om detta.🤔
 
Jag tänker i alla fall ha en glad påsk nere i Södermanland. Fantastiskt att det finns isar så långt söderut i början av April. Även i Göteborgstrakten, Östergötland, Småland arrangeras pimpeltävlingar i påsk.
Får även möjlighet att hälsa på brorsan och svägerskan som flyttat till en annan lägenhet i Strängnäs.
Idag ska jag ut och provborra några isborrar, har ju varit hårda isar och blankis dit vi ska. Så de nya  broddarna är nerpackade.Ha det gott och på med solskydd och solglasögon.😎🌞🐓🐣🐥

Påsken 2018.......

Publicerad 2018-03-28 12:01:00 i Allmänt,

Det ska bli kul att åter få tävla på sjöar som man varit på tidigare och känna sig lite hemma under påsken. Herr Rehn och jag åker ner till Monika i Strängnäs och programmet är fullspikat.
 
Gnesta kör fyra tävlingar under påsken med start på fredagen på Båven , Sparreholm. En rolig sjö som vi fiskade mycket på privat och tävlingar på 80-talet. Vi var där från Södertälje Sfk på sportlovsfiske och  då hade vi även med folk från Länstidningen för reportage. Pappa, mamma, jag och mina äldsta söner Stefan och Mikael fiskade ofta vid Hasselö. Fiskrik sjö där det oftast nappade bra och en och annan bonus.
 
På påskafton är det tävling på Yngern vid Hökmossebadet. På den delen av sjön har jag inte fiskat, bara badat.😉 Vi bodde i Nykvarn 1957-1960 och pappa hade båt som låg bredvid badet. Har väl inte så många minnen av fisket då. Men det var som fyraåring jag fick mina första skridskor och åkte på ån som går genom samhället. Vid den ån fick jag även hänga med brorsan och hans kompisar. Vi tjuvrökte och badade nakna i ån. Man köpte ettöres godisbitar och femöreskola på kondis.Där höll raggarna till, så man var lite skraj ibland. Mamma skickade mig till kiosken vid järnvägsstation, för att köpa cigaretter. Ibland kunde man få köpa en rund 25- öres glass.  Många minnen från Nykvarn.
Kan vara varning för påskkärringar dessa dagar.
 
Fisket i Yngern sägs vara bra med bonusabborrar och de över 38 cm måste man släppa tillbaka. Brukar vara höga vikter vid tävlingar där. Själv har jag pimplat vid Bommersvik och nordvästra delen. Kan finnas en del resultat på Södertälje Sfk:s hemsida.
På påskdagen blir det tävling på Långsjön vid Vårdinge. Där har man haft många tävlingar och även ett SM i mormyska om jag inte minns fel. Jag har varit där en gång på 70-talet med Södertälje Sfk och sportlovsfiske. En kall dag, vi gjorde upp en brasa och  grillade korv. Många åkte hem tidigt och på slutet hittade vi fina abborrar på ett ställe. Undrar om jag känner igen mig.
Avslutningen blir på Mälaren, Gripsholmsviken Mariefred med parkering vid slottet. Roligt att få komma på Mälaren igen, hoppas att det nappar bra. Jag har varit med där, men då har starten varit nedanför skolan inne i stan.
Mariefred innebär många minnen, då vår morfar Ivar Thörne bodde där med sin fru Greta. En vacker stad och där har det spelats in en hel del filmer och TV- serier. Pippi Långstrumps pappa kom med sin båt och la till vid ångbåtsbryggan.Markurell i Vadköping spelades in och då var morfar statist.
 
 
Alla dagar tävlar vi 9-13, 30 minuter ut och 45 minuter in.Startavgiften för seniorer och veteraner 120:-, ta med jämna pengar, det underlättar för arrangörerna.Cup där man räknar tre av fyra tävlingar.
Det kommer bli en folkfest, med många deltagare. Kör försiktigt och Skitfiske till alla som skall ut under helgen. 
 

Utställning med Seved Salve'n....

Publicerad 2018-03-27 09:49:00 i Allmänt,

För en tid sedan blev jag kontaktad av en kvinna från Roslagens konstnärsgille. De skulle ha en utställning med Seved Salve'ns tavlor. Jag har ju tidigare skrivit på bloggen om honom och hans tavlor. Så hon hittade mig via google och jag kunde även förmedla en kontakt till en kvinna som köpt några tavlor som jag skickade. Världen är liten.
Seved skänkte ju tavlor till Norrtäljemetet och fanns det några kvar när mamma eller pappa skulle få välja pris så tog de en tavla.
Aftonrodnad vid havet.
Artur Seved Fritiof Salve'n var född 1903 i Matfors och dog 1982. Hade arbetat som militär, polis, målare och tecknare. Han satt ofta i parken nere vid ån och målade och ibland var han med på prisutdelningen vid Norrtäljemetet. Jag har ett svagt minne av honom och pappa brukade prata med honom.
 
Han målade i olja och gouache, blomsterstilleben, landskap och fåglar. Var ofta uppe i Överkalix på sommaren, där han även målade .
 
Mamma och pappa hann samla ihop 9 tavlor av honom och 6 av dem finns kvar om någon vill köpa.Jag har tidigare bloggat om tavlorna.....2014-04-25 och 2015-02-25.
 
Utställningen är på Roslagens konstnärsgille i Norrtälje 4-26 April, klockan 14-16.
Tyvärr kunde jag inte åka ner med mina tavlor och har ingen möjlighet att gå på utställningen.
 
I morgon talar Rosie om påskens tävlingar och sjöarna som Gnesta arrangerar på.Vi hörs.
 

Lite sliten.......

Publicerad 2018-03-26 08:40:00 i Allmänt,

Inte utan att man är lite sliten idag, dagen efter OS i pimpel på Siljan vid Sollerön. Det är ju en 5- timmars tävling och förhållandena på isen var tuffa. Frusen yta överst på snön och vissa partier med mycket vatten. Ibland bar skoterspåren och ibland sjönk man igenom. Längre ut höll de och det blev som att komma upp på en motorväg.
Ovansiljans Sfk hade gjort ett bra jobb med att köra upp skoterspåren och det fanns även markerade skoterleder. Det var en strålande dag med kall vind och under dagen töade skaren så det blev lite lättare att gå.
Robban Horvat frågade efter tips, men jag har ju bara varit med vid start vid Ryssa. Han hade haft en tuff dag igår på Bergviken med liknande före, så han ville inte gå så långt. Vi gick ut och började vid ett av grunden mitt i sjön. Före starten pratade vi med Berndt Berggren och Göran. De kände igen sig från SM 1992 och då kom Robban fyra.
Kicki från Stäket och Bertil pratar lite före starten. Så vi var ett gäng på en större yta. Bertil och Göran får fisk ganska snabbt och i åttonde hålet får jag två små abborrar. Isen är mellan 50-70 cm och mjuk stöpis, men novaborren fungerar bra.
Robban försvinner iväg och fler strömmar till, Totte Lund plockar på bra med småabborrar och även Göran.
Själv går jag längre ut och får en 50- grammare,men inget runt omkring. Kämpar på och har 7 stycken när jag gör ett hål som levererar 7 stycken till.
Så 14 fiskar och en och en halvtimme kvar att fiska. Letar vidare provar olika storlekar på pirkar, krokar och tafs, men får inget mer. Så kvart i tre packar jag ihop och går iland.
Långt bort mot Sollerön springer två älgar, som man kan zooma in. De måste haft det kämpigt men ökade takten när de kom upp på skoterspåret, såg festligt ut. De sprang iland lite längre bort.
Fisket kan man inte göra något åt och med mycket snö och stöp, sjön var sänkt 1,5 meter, så det var överlag svårt fiske. De som gått långt hade på vissa fläckar hittat fisk, men många som gick iland tidigare och många som inte vägde in.
Som vanligt ett bra arrangemang av Ovansiljan Sfk, där man kunde notera två telefonnummer till Laxen och Björn som åkte runt på skotrar under dagen, om någon olycka skulle inträffa. Skryllkontroll och kontroll av fisk vid invägningen.
Jag vägde in 277 gram och kom trea i damveteranklassen, vann även en flaska vin på lotteri. Monica Andersson Grängesfirren vann och min lagkamrat Barbro tvåa.
 Pris för största fisk fick Susanne Ivansson Skinnkroken för en abborre på över 9 hg. Högsta vikt idag hade Thomas Jansson Norrtälje på 5,8 kilo tror jag. Väntar med spänning på resultatlistan.
Robban och Mats Larsson åkte hem när Mats vägt in, han kom sexa. Så jag tog hans pris då vi träffas på Gnesta tävlingar under påsken.
Fick åka med bussiga Bosse Norrström och vi hade mycket att "bubbla" om, så resan dit och hem gick snabbt. Här pratar han och Bertil.Nya tag på fredag, så man hinner vila några dagar.

Siljan i morgon.....

Publicerad 2018-03-24 21:07:00 i Allmänt,

Då blir det OS-pimpel på Siljan med start på Sollerön i morgon. Får åka med Bosse, man tackar.
Det gick ju inte att genomföra tävlingen på Storhamrasjön då det är så mycket snö där i år. Förra året gick det fort med isarna, så man fick ställa in tävlingen. 2016 gick det bra för mig som vann, så riktigt peppad inför morgondagen.
Har tävlat tre gånger på vattnet tidigare, ett DM i pimpel för längesedan och två tävlingar under påsken. Dessa tävlingar med start vid Ryssa. Påsktävlingarna arrangerades av en förening från Ryssa en riktig folkfest med varupriser.
Verkar bli jobbigt före på isen i morgon, cirka 20 cm snö och 5 cm vatten. Seg stöpis, så novaborren blir perfekt.
 
Idag var jag och kollade när Niklas hade en träningsmatch med sitt Amsberg mot Ulfshyttan. Man spelade på konstgräs i Gustafs. Det blåste kallt och vi var inte många i publiken. 
Serien kör igång i slutet av April, blir kul att följa.

Ännu osäkert.....

Publicerad 2018-03-23 16:22:14 i Allmänt,

Det är osäkert om det blir något fiske för mig i helgen. Mår ju i alla fall bättre, men nästa helg blir jobbig med fyra tävlingar på rad.Men ska bli så roligt att få tävla i Södermanland igen. Mer om det nästa vecka.
 
Finns ju många trevliga tävlingar i helgen Kilaforsnappet, Vad såg södra Barken och Ejen.Hade tänkt åka till Ejen, men finns lite annat att pyssla med här hemma.
På söndag var det planerat för OS med start på Sollerön. Det beror på rapporter om förhållanden på isen och skjuts dit. Vi får se.
Det blev en kortare promenad i dag, vågade mig inte ner i skoterspåren. Vi har ju haft många dagar nu med sol, så snön smälter snabbt och sjunker ihop. 
Det som göms i snö.......märkligt att man inte kan plocka upp efter sin hund. Nu förstår jag varför det växer så mycket blommor utmed den här vägen.😉
Igår var jag och skrev kontrakt på en lägenhet, så det blev lite bubbel när jag kom hem. Inflyttning i sommar så nu får jag sätta fart att packa undan en massa saker. Niklas ska hjälpa mig att måla ett av rummen, innan jag tar kontakt med mäklare. Ja, mycket jobb framöver men roligt.
Tacksam att livet flyter på och vi får se om vi ses på Siljan på söndag.

Slutet gott allting gott.....

Publicerad 2018-03-22 08:26:34 i Allmänt,

Det blev en händelserik dag igår som började redan vid 01 på natten.Hade sovit cirka tre timmar och vaknar med att hjärtat slår hårt och snabbt. Har ju tidigare fasat ut omeprazol för magen som jag ätit över 10 år.
 
Så nu besväras jag av reflux och halsbränna, som blir värre när man ligger ner. Det positiva är att jag är mycket piggare när tarmen kan ta upp näringen bättre.
Så upp och tog ett glas vatten med en tesked bikarbonat, och kunde somna om.
Vaken i omgångar och hjärtat fortsätter i "180 knyck".Vid 8 hade jag fått nog och ringde vårdcentralen som ringde tillbaka vid 8.45. Sa att jag skulle ringa ambulans och den kom väl efter 50 minuter.
Så uppkopplad på ekg bär det iväg på isiga vägar till akuten i Falun. De skulle sätta in en nål och förbereda allt inför provtagningen. Men ådrorna i armvecket sprack sönder, trots att chauffören stannat till en stund.
Väl inne på sjukhuset kommer en sköterska och gör tre försök att sätta in nål, men misslyckas då ådrorna rullar undan. Efter 45 minuter så kommer en ny sköterska som också misslyckas. Vid nionde gången och med minsta nålen får hon ut de fem rör med blod från vänster hand, som är begärda. Men det rinner väldigt sakta med den tunna nålen. På höger hand sitter infarten som inte gett något blod. Pust.😓
Väntans tider hjärtat har lugnat ner sig och ekg är bra. Efter tre timmar kommer läkaren in och alla prover är bra. Så magen har påverkat hjärtat negativt, får ny omeprazol utskriven och nitrospray om jag skulle få tryck i bröstet fler gånger.
Under väntan så har jag skickat sms till två av mina söner, syster Monika som försökt ringt och sonhustru Pantea som jobbar i Falun.
Så efter tre när jag blir utskriven kan jag gå till apoteket, och fiket då jag är vrålhungrig och sen kommer Pantea som en räddande ängel och skjutsar hem mig.
Under dagen har de varit här och skrapat bort mycket av snön, för ambulansen kom knappt fram till min dörr.
 
Öppnar min mail och upptäcker att jag fått en lägenhet mer centralt och blir glad. Ringer runt och skickar sms till alla som varit oroliga under dagen. Sen ringer min väninna Marina som inget visste, och ville fira att hon själv lämnat in sista tentan på en kurs.
Så hon hämtar mig och vi åker till kupolen och fikar och har en mysig tjejstund. Slutet gott allting gott.😊😍

Handarbete........

Publicerad 2018-03-19 06:52:52 i Allmänt,

Dags för lite handarbete igen. Har lagt några kaninskinn i alun och saltbad, som jag sedan skall bereda och mjuka upp.Jag har förvarat dem i frysen ett tag, men nu finns inspiration att göra något av dem. Blir en överraskning till en väninna.Känsliga personer varnas för kommande bilder.😉
 
För mig har det varit en fiskfri helg, fixade pimpelspön framför TV:n. Putsade och knöt om pirkar.
Igår var det en föraning av påsken här. Två av mina söner med sina kärestan och farmor Elna var här på mat. Det är ju också en typ av handarbete och även disken efter. Törs inte köra porslin och bestick i diskmaskin.
Hoppas på att kunna åka ner till syrran i påsk, då Gnesta planerar att köra pimpeltävlingar fredag till måndag. Så nu hoppas vi på kalla nätter och dagar, så isen håller. Ser lovande ut.

Härliga dagar......

Publicerad 2018-03-16 10:51:12 i Allmänt,

Härliga dagar när äntligen solen visat sig. Kalla kyliga nätter och kallt i skuggan.
Häromdagen tog jag en långpromenad utmed Dalälven, som tur var höll skoterspåren. Mycket snö och svåra tider för rådjuren. Hästarna gick ute och höll sig nära huset med mat och lite skydd.
Våren på gång och det porlar i bäckarna och dagsmeja i solen.
Mycket snö överallt och omöjligt att gå stigen närmast älven.
Några mystiska luckor där snön smält, som jag inte sett på sommaren då det är högt gräs och blommor här.
Åttonde vintern jag bor här och det har inte varit så mycket snö tidigare. Utan då har det smält undan innan det fyllts på, men nu har snön legat sedan slutet av november. Bävar för den dagen det rasar från taken och man får skotta sig in i garaget.
 
Vilovecka och vilohelg från fisket, är forfarande sliten efter förra helgen. Hade varit roligt att åka till Storsjön och Levi Svedbergs Challange, med start vid Hedåsbadet. Det är nog 20 år sedan jag tävlade där senast.
Finns också en tävling vid Nedre Gärdsjö, Rättvik en rolig sjö med fin abborre i. Men får bli en helg med mat för familjen på söndag. Skidor, paralympics på TV och auktion i stan, så jag kan nog fördriva tiden.
 
Skitfiske till er andra som skall ut i solen.

DM i pimpel 1970.....

Publicerad 2018-03-15 09:37:58 i Allmänt,

DM i pimpel 1970 i Stockholmsdistriktet gick vid Kalmarviken eller om man säger Kalmarsand vid silon.
Det här året var min bästa kompis Maj-Britt med och tävlade. Vi brukade gå tillsammans och den här dagen vann jag och hon tvåa. På vårt KM drog hon mest med fisk.
Överst till höger är det mamma vid invägningen, hon såg inte så munter ut.I hennes anteckningar står det-18/1 Kalmarviken DM    Fyfan.      Nere till vänster vinnaren i herrjunior?, jag, Ann-Mari Olsson och prisutdelare Arne Andersson. Till höger Maj-Britt och Eira Wahlgren.Har tyvärr inga resultatlistor från den här tiden.
Till vänster Norrviken 6/1 -71, troligen en kall dag, rimfrost i mössan. Till höger 24/1-71 DM på Aspen, regn nästan hela dagen. Det var alltid varupriser, så man hann samla på sig en del. Bra när jag flyttade hemifrån.
Drevviken 17/1-71 till vänster Orvo Joutsen, bakom står Ann-Mari, Sven Olsson och pappa.Till höger har mamma hämtat pris, mycket publik och stort prisbord. Mamma kom sexa med 34 abborrar som vägde 480 gram!
 
Så sant, men nu börjar det bli mycket sörja på isen också när snön smälter. Man tappar sjöarna på vatten inför vårfloden och vatten tränger upp. I Falun har man nu fått stänga av flera av isbanorna.
Såg igår att Ulrikforsarna var tvungna att ställa in årets påsktävlingar. Tråkigt, men allt för säkerheten.

Mer nostalgi.....

Publicerad 2018-03-14 11:44:00 i Allmänt,

Södertälje Sfk har i många år haft klubbtävlingar i pimpel som man kallade Vällingetävlingar. Flera tävlingar och man räknade ett visst antal. Tror att det var placeringar och lägsta siffra vann, då blev man Vällingemästare.
 
Jag har en kopparvas som jag fick som junior och som dam vann jag 1977,-79,-81 och -82. Pimpelgubben är från 1969, det var bara en juniorklassen, så man fick tävla med grabbarna.
Vällingen är ju en sjö utanför Södertälje, där klubben arrenderade en del av sjön, vid Eknäs och Agdala.1978 hölls SM i pimpel på sjön, med start vid Ing 1.
 
Man fick vid ett tillfälle ta reda på en massa rivningsvirke som medlemmarna byggde upp ett litet klubbhus av vid Eknäs. Man hade även byggt bryggor och hyrde ut båtar. På Agdalasidan hade klubben kräftfiske, där medlemmarna hade möjlighet att köpa fiskekort. 
 
Bilder från Vällingetävlingar 1969, överst till vänster Tore Karlsson, Bruno Östlund, Ingemar Johansson och Lennart Loberg. Till höger Godner, mamma, pappa, Bengt Johansson. Ann-Mari Olsson med ryggen mot kameran.
Gunilla Johansson väljer pris och bredvid väger Allan Mättä in sin fisk.Nedre till vänster Sture Steiner, Ingrid Levai, "Löken" och Kent Petrini. Till höger Tore och mamma, i förgrunden min första kont.
Finnkampen 1971, stadsmatch mellan Stockholm och Helsingfors på Översjön, Järfälla. Innan hade det varit uttagningstävlingar för att få deltaga, 5 damer och 10 herrar. Nedre bilden från Bromma hotell där finländarna bodde och där var det gemensam middag och prisutdelning. Bredvid mig sitter Göte Lundin och mamma, samt några till från Stockholm, arrangörer med fruar.
SM i pimpel 1971, blankis, djupt fiske och blåst, ser kallt ut eftersom jag har handskar på mig. Har fryst på is på broddarna, som annars var bra, bara enkla stålfjädrar.
Bilderna är tagna av en fotograf från Dalademokraten, som åkte med Dalabussen och kände igen mig.
Jag kom tvåa efter Annika Skoog som blev Svensk Mästarinna.

Nostalgi 1970........

Publicerad 2018-03-13 09:51:00 i Allmänt,

Nostalgi från 1970 och lite bilder från SM i pimpel på Rosjön utanför Eksjö.
Cirka 500 tävlare till start och vi hade alla nummerlappar på oss.Längst ner till vänster Lennart Kilestad som blev Svensk Mästare i herrklassen med 177 abborrar och 695 poäng.
Här väntar de på invägning, Siv Lundkvist från Trosa Afk och kvinnan bakom tror jag är från Uppsala, har  tyvärr glömt namnet, men eventuellt Berg i efternamn.
Inger Hansson vann damklassen med 37 abborrar 382 poäng, Hendrik Berg 65 stycken 245 poäng vann herrjuniorer, damjuniorer Anneli Carlsson 61 stycken 233 poäng och arrangörer Sune Eriksson 109 stycken 409 poäng.2 poäng per styck och 10 poäng per hekto.
Här plockar en av bröderna Adolfsson från Enskede ner fisken i målområdet. Killen bakom ser ut som Thomas Nilsson Borlänge Sfk, som kom trea i herrjuniorklassen. Det var ju bara fem klasser herr, dam, herrjunior, damjunior och arrangörsklass. Junior till och med det år man fyllde 17 år.
Tomas är son till Sylvia och Börje, och satsade mer på fotbollen och var nära att bli proffs. Men det blev ju istället hans son Lasse Nilsson.
Anneli Carlsson och jag hade blivit vänner eftersom vi åkt upp och tävlat till Dalarna under många år. Det här var hennes sista år som junior. Jag blev tvåa och hade ett år kvar som junior.
Lite foton från prisutdelningen som var i samband  med en middag för alla tävlare. Överst Anneli på väg fram till pallen, Karin Bergh i röd klänning, vid bordet. Anneli och jag på pallen och med på ett hörn prisutdelare Karl Frithiofson, ordförande i Fritidsfiskarna.
Pappa och jag från lördagkvällen och Ann-Mari Olsson, Kurt Pettersson och jag utanför Stockholmsbussen.
Maj-Lis Dahlin från Taxinge och tävlade för Mariefred. En känd profil som vi gjort många  fiskresor tillsammans med, både sommar och vinter.
Pappa, mamma, jag,Tore Karlsson och  hennes man Stig, tältade ofta tillsammans och reste på semestrar till Jämtland.Här nedan är Tore Karlsson för er som kommer ihåg honom.
Gunborg Södergran och Britta Axh Södertälje Sfk.
 
Mer nostalgi kommer i morgon.😊

Sammanfattning av helgen...

Publicerad 2018-03-12 14:33:00 i Allmänt,

Här kommer en sammanfattning av helgen. Syster Monika kom ju upp i fredags och på kvällen kom Niklas och hunden Stella förbi. Vi gick igenom de båda tävlingarna och kollade sjökort och tänkbara fiskeplatser.
På Borlängemästerskapet så tänkte Monika och jag gå dit vi varit de två senaste åren. Men fick ändra taktiken när vi såg föret på Ösjön. Så vi gick ut till pricken på första flatan. Det brukar ta 10 minuter men denna dag tog det 25 minuter att ta sig dit. Då hade vi klivit ur spår några gånger så andra fick passera.
Vi började bredvid stenarna, men ingen fisk, efter en stund fick Monika igång fisken i några hål.När det gått en och en halv timme hade jag 5 abborrar och Monika över 20 stycken. Så jag beslutade att gå tillbaka in till bryggorna vid starten, där jag fått tips om att det skulle vara bra. Syrran blev kvar och kämpade på där resten av tävlingen.
Jag fick stanna och vila tre gånger på vägen in och borrade hål, fick en abborre. Fisket vid bryggorna var för mig inte så mycket bättre, utan gick iland långt innan slutskottet, med 15 stycken som vägde 354 gram.Monika skrapade ihop 776 gram. Niklas följde sin första tanke, men tyvärr ingen fisk där i år. Vägde inte in och har dragit på sig en inflammation i armen.
 
Klassegrare och Borlängemästare 2018
 
Yhj.  Gunnar Nykvist .         184 gram
Ähj.  Erik Bjurström.           1282 gram
D.     Lotta Engvall.              2400 gram
H.    Jonas Gustafsson      8075 gram 
Dv.   Anna-Lena Björkman 1154 gram
Hv.   Per Johansson .          4464 gram
Ädv Gun-Britt Magnusson  4415 gram
Ädv. K-J .Nilsson .                6060 gram
 
På söndagen var det då dags för Falumästerskapet med start vid Roxnäs och liknande förhållanden på sjön. Lite fler isbanor som man kunde gå på och lite lättare i snön utanför banorna.
Monika och jag gick till samma ställe som vi brukar i startviken längst till vänster.Hon startar bra med fisk i första hålet. Själv får jag ingenting och skojar och säger, nu har jag 5 på räkneverket....bomhål.
Det tog några hål till innan jag kunde räkna fiskar och snabbt var jag uppe i 32 stycken.
Den obligatoriska bilden före start i Falun.
Tuffa förhållanden på isen, vissa ställen med snö över knäna.Det går åt mycket sparkande för att få plats med kont och borrhål.
 
Det är inte så mycket folk där vi fiskar och vi kämpar på med nya hål hela tiden. Det fungerade inte att gå i gamla hål eller tafsfiske. När slutsignalen sköts stod mitt räkneverk på 159 stycken och konten var tung. Men den var ju riktigt blöt av allt vatten.
Vi följde ett skoterspår in till isbanan och kunde följa den. Lång kö till fiskkontrollen och ingen kö alls vid vågarna. Falubygden hade lånat en av våra vågar så att invägningen skulle gå snabbare.
 
 Falumästare 2018
Yhj.  William Fakt.          1816 gram
Ähj . Filip Taskinen.       1532 gram
D .    Lotta Engvall.         3306 gram
H .    Mikael Engvall .     6995 gram
Dv.   Rosie Thörne .        2604 gram
Hv .  Lars Gullstrand      7315 gram
Ädv. Monika Rytterlund 3028 gram
Ädv. Rolf Nordkvist.       5666 gram
 
Vinnare Slaget om Runn
Herr Jonas Gustafsson, junior Erik Bjurström, 
och dam Gun-Britt Magnusson.
 
Det är första gången som syrran och jag vinner varsin klass samtidigt, så roligt.Hem och fira med thailändsk kycklinggryta och rödvin, chokladtårta och grädde till efterrätt. Fanns en viss närvaro i rummet, haha.
 
Niklas följde inte sin plan utan gick dit han tidigare fått över 6 kilo. Men i år var det ingen fisk där och sjöarna går inte att känna igen, det är väl snön som påverkar.
 
Nu längtar man efter varmare dagar och vårsol. I morse kom det 15 cm snö till och + -0 grader, räcker nu, pust.
 
 
 

Bottennapp......

Publicerad 2018-03-11 05:30:10 i Allmänt,

Det blev ett riktigt bottennapp för min del igår på Borlängemästerskapet i pimpel. Endast 15 stycken abborrar. En sammanfattning kommer efter helgen.
Här kommer lite bilder i alla fall.
Gubben och gumman jag gjorde till SM i pimpel 2014 fick följa med idag.
Mörka moln, men som tur var ingen snö och solen tittade fram. Nedan vy mot Ornässtugan.
Passade på att ta lite foton och gick iland vid 13.30
Ugglan vid Ornäs båthamn, som på sommaren skall hålla måsarna borta från båtarna.
Budda är här.....
Som vanligt hjälpte Åke Wiklund och Lars Collin till vid kortförsäljningen och invägningen, vilka hjältar. Fick också hjälp av Erik och Hans Bjurström med fisken. På slutet av invägningen hoppade Monika min syster in och sorterade korten.Även Marcus Ersbjörs fanns med på morgonen och fixade kuverten till prisutdelningen.
Vid den andra vågen fanns Anders, Tommy och jag.
Före tävlingen sålde Anna-Lena Björkman korv och dricka, som sedan övertogs av Jonas pappa Per, som alltid ställer upp. Niklas Rehn hade koll på att alla kom iland innan ingångstiden gått ut. Startklockan hade ramlat omkull och stannat, och alla hann in.
Parkeringen fixade Jan Björkman och Lars Gullstrand. Plogningen av hela område gjordes sent på fredagskvällen, då det snöat hela dagen. Skoterspår på sjön körde Lasse upp på lördagsmorgonen och kom iland som en snögubbe. Det var 218 stycken som kom till start denna dag.
Innan utgången hölls en genomgång av Jonas Gustafsson och en presentation av Michael Molander, tävlingsansvarig på Sportfiskarna.
Det hölls också en tyst minut för två fiskekompisar som nyligen gått bort, Sune Jernberg och Folke Andersson.
 
Nya tag idag på Runn vid Roxnäs, en sammanfattning kommer efter helgen. Nu är klockan 05.28 och jag skall försöka somna om med en värkande kropp.zzzzz

Funderingar.......

Publicerad 2018-03-09 10:16:00 i Allmänt,

Funderingar kring allt, väder, kläder, snödjupet, stöp, fiskeplats, taktik. Ja, frågorna är många.
Jag har tillsammans med Niklas diskuterat och studerat sjökortet över Ösjön och Runn.Ösjön är lite svårare och vinnaren kommer ofta från olika platser. Kan ju även vara så vid Roxnäs. Jag/ vi har ju några säkra platser, men fisket är ju inte som det brukar i år. Ännu har jag inte fiskat på Ösjön i år, trots att jag har fiskekort. Så det blir premiär i morgon.
Nu har det snöat sedan igår vid lunch och solen de lovat tills i morgon är borta. Just nu -4 grader, kallare i morgon bitti och snön skall avta. Vi får hoppas att det inte påverkar fisket allt för mycket. Det gäller ju att få hålen på rätt ställe och då brukar det nappa på en gång.
Idag ska jag knyta lite fler tafsar, kan behövas på slutet av tävlingarna. Annars är det inget märkligt med krokvalet, de flesta färgerna brukar gå bra. Själv väljer jag någon orange, röd, gul variant eller rött garn.
La lite tarotkort för de båda dagarna och det ser bra ut. Kan förklara för den som vill. Men som sagt det är alltid upp till en själv att göra jobbet.
Så välkomna till Dalarna och Borlängemästerskapet och Falumästerskapet i pimpel  2018.
 
Tillägg 12.50.......nu verkar det som om solen kommer i morgon, härligt😎
 

Glitter och glamor......

Publicerad 2018-03-08 17:32:02 i Allmänt,

Tänk när mamma levde och var frisk så var tiden helig när det var Glamor på TV. Den serien har väl gått i många år och inget som intresserat mig. Råkade man komma när det sändes fick man en förklaring vilka som var ihop och vilka som legat med varandra. Vilka som var släkt, vems barn den och den var. Ja, hon hade stenkoll.
 Ja eller le mot alla och de ler tillbaka. Var positiv och tänk vänliga tankar så flyter livet på lättare.
 
Glitterkrok har alltid varit bra på Ösjön och Runn. Långt innan de olika glitterfärgerna kom så gjorde Kerstin glitterkrokar som var silverfärgade i toppen.Orange eller röd chenille på skaftet. Jag har nog några kvar.
 
Idag har det varit en städ och matdag, man är ju kvinna, hrrmm.Är det inte det man ska göra på Internationella kvinnodagen? Undrar när mansdagen infaller, ingen jämlikhet där inte.
Bra att förbereda maten så att det bara är att värma efter fisket, när man är så lagom mör.
Då är det kvar att välja färg på nagellacket. I lördags hade jag mörkblått med guldglitter och det gick ju bra.
Men det sliter hårt att fiska med sköra naglar.
 
Helgen närmar sig med stormsteg, idag började det snöa vid lunch och håller på ännu. Tur att det är små lätta flingor. Finns hopp om sol på lördag och kallare.
Vi hörs!
 

Pimpelfest.....

Publicerad 2018-03-07 19:15:52 i Allmänt,

Det drar ihop sig till pimpelfest igen här i Dalarna, nämligen Borlängemästerskap på lördag och Falumästerskap på söndag. Ösjön och Runn är sjöarna för slaget om Runn. De ligger ju alldeles bredvid varandra och där de möts kallas Storsund, där vi förra helgen hade DM.
Det är två egna tävlingar och en cup, där högsta vikten räknas ihop för båda dagarna.Pokal till bästa herr, dam och junior.Elborr får användas av äldre veteraner från 70 år och de som innehar handikappkort för detta ändamål.
Borlängemästerskapet ingår i år i pimpelsport cup, som en av många deltävlingar.
 
Här är kartan över de isbanor som är plogade på sjöarna. När vi hade plusgrader här i februari så blev det stöp på banorna så en del av dem är omlagda.
 
Som vanligt kommer min syster Monika hit, det blir trevligt att få umgås igen. Det har ju blivit tradition att hon kommer hit till de här tävlingarna och jag brukar åka ner till henne när det är Trosametet.
 
Det kommer nog bli många startande i helgen med tävlare från mellansverige, Östergötland, Småland, Skåne, Västergötland och även från Norge.
Så välkomna till årets pimpelfest i Dalarna.😊

Återhämtning m.m.......

Publicerad 2018-03-05 19:27:41 i Allmänt,

Idag försöker jag återhämta mig efter helgens bravader på sjön, m.m. Igår tänkte jag mig en dag framför TV:n med Vasaloppet, och bara slappa. Men min äldste son Stefan med familj höll på att flytta från Surahammar till Västerås.
Efter kontakt med honom förstod jag att de låg efter med flytten och städning. Frågar Niklas om han kan följa med och mellanbrorsan Mikael fick jag inte tag på. Så Niklas och jag åker ner själva, lagom möra efter den tuffa lördagen på Runn.
Så Niklas målar ett av rummen och jag börjar putsa fönster. Blev en vända till Västerås för Niklas och Stefan  med fulla bilar. Till saken hör att Stefans sambos barnvakt hoppat av, så mitt i flytten fanns två små barn med. Men det gick jättebra, vilka goa barn.
 
 
Så det blev full dag för oss, vi var hemma igen vid 18. Somnade gott på soffan och fick en sömnlös natt istället, lyssnade på mycket musik på Youtube. Vilken nostalgi.
Tvättstuga och en kropp som värker, men jag har ju "magboy" och linnement. Sånt är livet, bara att försöka vila och komma igen. Till helgen väntas det nya pimpeltävlingar.
Magboy är två magneter som man rullar över och utmed musklerna, för att få igång blodcirkulationen. Den för även bort slaggprodukter, så det gäller att dricka mycket vatten.
Jaja, vad är väl en bal på slottet😊
I lördags tog det lång tid att tina upp när jag kom hem, kanske skulle man sticka sig en overall.
 

Blåbärsoppa.......

Publicerad 2018-03-04 08:30:00 i Allmänt,

Idag blir det blåbärssoppa framför TV:n och Vasaloppet och andra skidlopp. Hade med mig blåbärssoppa ut på sjön igår, men drack inte upp allt.
 
Igår på DM i pimpel tror jag vi var 77 stycken till start, alla klasser, men tyvärr inga damjuniorer.
Marcus Ersbjörs som inte skulle fiska sålde kort och Jonas pappa Per fixade korv och dricka.
 
Invägningen ansvarade Marcus, Lars Collin och Åke Wiklund för. Jag hade lovat att hjälpa till med lagkorten när jag kom iland. Till min glädje hade Yvonne Wallin ryckt in och börjat fylla i lagkorten.
Tror att vi nästan var klara när sista man vägde in och Jonas kunde börja prisutdelningen straxt därpå.
När jag fått mitt pris och lagmedaljen åkte vi hem. Niklas hade bråttom som skulle på svägerskans födelsedagsmiddag.
Köpte ju ett räkneverk i veckan som jag fäste med ett band i framkanten på finnskryllan. Tar väl ett tag innan man är riktigt van med att trycka till vid varje abborre.
 
Jag fiskade igår på en Hugo volfram 45 k/s med en kurrekrok, Bolander som var  betad med lyspinkies. På slutet gick jag över till tafs, en S1 k/s och en orange och gul mormyska från Jämtland.
Nej men, jag tror visst att det snöar ute. Känns som det gjort det varje dag senaste tiden.Tur att det är små flingor som små korn. Vi hörs.

Äntligen champagne.......

Publicerad 2018-03-03 19:33:00 i Allmänt,

Ja, då kan jag äntligen öppna min miniflaska med bubbel. Den köpte jag till SM i pimpel....men, men.
 
Idag har vi haft "stora" DM och lagtävling på Runn vid Storsund. Hade ju lite huvudbry innan vart jag skulle gå, har ju inte tävlat där på 20 år, trots flera tävlingar.
Min plan var att följa isbanan upp till norra Prästö, men det var lite halkigt vid utgången och broddarna låg kvar i bilen. Nedan lite bilder före start.
 
Nytt för i år var vandringspris, två stora pokaler till bästa herr och dam.
När jag kommit en bra bit på isbanan börjar jag tänka på min första tanke, när jag fick veta att det skulle bli Storsund. Det var Nästögrundet och ön Nästö, och när några vek av följde jag efter. Det var jobbigt att gå med cirka 5 cm skare och mellan 10-20 cm snö.
Gick nästan fram till ön och startade bredvid Finn och Kent. Fick fisk i både andra och tredje hålet och räkneverket stod på 19. Hade ju skaffat ett efter många år, och en ny rutin, ibland glömde jag klicka i.🙃
Längre ut startade Laxen, Lilja och Wikström och de fick också fisk.
Lite kuperad botten och trögt fiske, man fick verkligen borra och leta. Där det var fisk, så nappade de ganska omgående.
Laxen, Lilja och Wikström försvann och Finn och Kent drog sig längre ut. Erik och Hans Bjurström hade även passerat mot Nästö, men jag blev kvar.
Plockade lite här och där och en kille från Linghed ( kommer inte ihåg namnet just nu) kom fram. Då hade jag runt 70 stycken abborrar och han fick också i vissa hål. Efter en stund går han längre in mot ön och får bra och jag går längre ut. Nu har fisket blivit sämre.
Sista kvarten fiskar vi tillsammans igen och han hittar fisk närmare starten på samma område vi varit på.
 
Så i sista hålet räddar jag mig med fiske med tafs och väger in 2442gram, cirka 119 stycken abborrar då jag ännu är lite ovan.
 
Vi vann även laget i Damveteran tillsammans med Anna-Lena Björkman och Barbro Bergqvist.
 
Övriga segrare är.
Herr Jonas Gustafsson bäste herrvikt
Dam  Linda-Maria Lundin
Hv.    Krister Bergman
Ädv   Ellen Jonsson
Ähv   Karl-Johan Nilsson
Yhj    Gunnar Nykvist
Ähj    Erik Bjurström
Dagens segrare....
 
Niklas var besviken.....skulle gå långt idag, men fick backa mitt på sjön. Såg ut som en isbana på håll, när han kom närmare så var det mycket vatten under snön. Det var en lång råk som stoppade honom så han fick gå tillbaka och ändra sina planer. Kunde börja sitt fiske först 10.20.
Fiskade själv hela dagen och träffade aldrig på de där rätta hålen Väl iland så hade han 1,45 minuter tillgodo på ingångstiden. Tufft, bara att bryta ihop och komma igen.
Nya tag nästa helg, då har vi Borlängemästerskap på lördagen och Falumästerskap på söndagen. VÄLKOMNA!

Dalarnas DM i pimpel......

Publicerad 2018-03-01 10:46:48 i Allmänt,

På lördag är det dags för Dalarnas DM i pimpel, sista tävlingen i serien och lagtävling. Tävlingen är endast öppen för Dalarnas medlemmar i Sportfiskarna, medtag tävlingslicens.
Tävlingen avgörs på Runn, med start vid Storsund, som ligger vid sundet mellan Ösjön och Runn. Vi tävlar mellan 10-14, 30 minuters utgångstid och 45 minuter in. Ett stort område av Runn är med, se karta.
 
Det verkar som om kylan håller i sig minus 4-10 grader lite blåst från nordost. Vi har ju fått mycket snö, men det har ju även blåst, så förhållanden på sjön blir nog tuffa. Det positiva för de som skall gå norrut är att det finns en skridskobana från Storsund till Falun.
 
Fisket har ju i år varit trögt överlag och här snöar det var och varannan dag vilket inte gynnar fisket. Men lika villkor för alla.
Jag har många funderingar om vart jag ska gå och föret får avgöra. Är ju inte allt för snabb och stark längre, hehe.Tyvärr har jag inte skaffat något handikappkort varken på förlängd gångtid eller elborr. Bara att kämpa på.
Borlänge SFK arrangerar och jag vet att Jonas och kompani lagt ner mycket jobb. Hoppas även att vi medlemmar kan hjälpa till efter tävlingens slut. Så att allt flyter på. Ju fler desto bättre för man vill ju kunna fiska tiden ut.
 
En sista check på fiskeprylarna innan lördagen och nu har jag efter alla år skaffat mig ett räkneverk, så jag har koll på hur många abborrar jag får. På ont och gott, kan ju vara ett stressmoment, jag får se.
Så upp till kamp, nu skall det avgöras vilka som är bäst i Dalarna och får biljett till SM i Luleå 2019. VÄLKOMNA!

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela