Ett litet skratt....

Publicerad 2016-06-27 09:43:18 i Allmänt,

God fortsättning på sommaren....så här efter Midsommar och mycket skratt tillsammans med vänner, så tänkte jag bjuda på några roliga sanna historier. En del av er har redan hört dem, men varsågoda.
 
För tre år sedan så plockade jag och min syster Monika ur mammas lägenhet och frys. Mamma var ju så duktig och storhandlade och frös in portionsvis, både färdiga potioner och annan mat i små förpackningar. Vi delade på det som gick att ta reda på, vilket var köttfärs, kyckling, lax m.m.
 
En dag blev jag så sugen på hemgjorda köttbullar och tog fram köttfärs ur frysen. Hällde upp mjölk, kryddor, och ströbröd så att det fick svälla ett tag. Sen var det bara att öppna påsen med köttfärsen och hälla i....
Men jag tyckte att det luktade lite konstigt och kollade lite närmare.....Åhh, my god......det var frusen mäsk.
Vår lilla mamma hade frusit in överbliven mäsk, det man matar fisken med på en del tävlingar.Hahaha
 
Nästa historia handlar om när Niklas fyllde år och vi skulle fira honom hemma hos mig. Jag hade bakat en marängtårta som jag skulle garnera med små chokladlinser som jag hade i en burk. Öppnade burken och tar en näve och slänger på tårta som inte hade grädde överst, vilket var en jäkla tur. För det jag hade slängt på tårtan var kryddpepparkorn som jag haft i en likadan burk.....
 
Innan gästerna tog av tårtan så varnade jag dem och berättade vad som hänt tidigare på dagen. Hrmm, den enda som tyvärr fick ett pepparkorn i mun var Niklas.....Mycket skratt och alla överlevde kalaset, och kommentaren från min äldste son Stefan var.- Mamma märk dina burkar.
Förra söndagen när vi hade KM 3 i traditionellt mete så fick ju Gun-Britt en stor mört. Innan tävlingen var slut så flyttade hon sig lite närmare starten. Efter en stund skriker hon rakt ut.
- VAD I HELVETE HÅLLER DU PÅ MED!?
 
Lena som stod en bit bort kollade och ser en kråka flyga iväg med Gun-Britts  stora mört i munnen. Den hade varit inne i hennes fiskpåse och snott mörten. Lite snopet för Gun-Britt, eftersom det var hennes enda fisk. Men lite slem och fiskfjäll i påsen, så fick hon ändå en vikt när hon vägde in.....
 
Idag blir det mer skratt tillsammans med barnbarnet Dennis.

Klubbmästare i Traditionellt Mete 2016....

Publicerad 2016-06-23 10:46:53 i Allmänt,

Det gick vägen men det satt låångt inne och var nervöst ända tills "slutskriket" lät. Jag åkte hem till Gun-Britt på eftermiddagen och blev bjuden på mat. Det regnade för fullt ute  så det skulle nog bli en blöt kväll. Fick en guldväst av henne som hon tyckte var för lång till henne. Det verkade ju lovande inför sista och avgörande KM.
Den här bilden är från Falumästerskapet förra sommaren,där Benny stod och fick braxen. Jag hade sådan tur i lottning och fick gå ut först av alla och valde just den platsen. Började bra fick en liten abborre direkt, sen var det trögt och tjejerna på sidorna om mig Ellen, Gun-Britt och Lena fick heller inget. Tappade en liten braxen som jag tog lite för tidigt, f....n också. Straxt efteråt så fick Lena både mört och flera braxnar, och hon vann sin klass och hade dagens högsta vikt, drygt 1,5 kilo.
Här är kvällens tjejgäng med Janne i mitten och Rosie E håller i kameran och Kjell på väg ut ur bild eller in....
 
Jag lyckades få en mört till och tillsammans vägde de hela 88 gram, vilket räckte till seger. Rosie Englund hade en abborre på 50 gram och Lena hade en mört på 42 gram. Så det var hårt i damklassen och Lena Olaison vann damveteraner och maken Gardar äldre herrveteraner och Thord herrveteraner. Vi var bara 10 till start, kanske på grund av det regniga vädret, som till kvällen slutade och det klarnade upp.
En husbåt lade till vid en boj mitt i viken och besättningen blev upphämtade av en kanot, som paddlade i land dem.
 
Den här kvällen hade jag så jäkla ont i ryggen satt och stod och hängde mot en sten. På lördagen hade Marina och jag varit på Dala  Open Stage och senare på kvällen till Grinds lada i Tomnäs på improviserad logdans till blues och rock med Pierre Svärd och Pelle Lindström. Så himla roligt, svettiga gick vi ner till bilen och kunde ta några fina kort på Ångbåten Domnarfvet innan jag skjutsade hem Marina.
En återförening av ett gammalt band, såå mäktigt med en massa blås. Dagens yngsta artister var en  tjej på 11 år som sjöng och spelade gitarr, ukulele och keybord. Hon skrev egna låtar och sjöng covers av andra artister. Den allra yngste var en kille på 10 år som spelade trummor och hade vuxna som spelade med honom i hans band. Han hade valt låtarna som var blandat rock och hårdrock, Så duktiga, de finns hopp och denna avslutning för säsongen hade många band, körer och soloartister som fick visa upp sig i vad de kunde...
Soundtjeck och efter ett tag när de spelat så röjdes bänkarna bort, sen var det fullt ös....
Pelle på g i ett solo på munspel....
Ångbåten som vi gör en tur med in till Torsång på Midsommarafton och har knytis med lunch vid bryggan vid motormuseét, innan Midsommarfirandet drar igång vid bygdegården. Här är den smyckad med björkar, då Ove kört ett bröllopssällskap under dagen.
 
Solnedgång över Haganäsviken, Ösjön samma sjö där vi arrangerade SM pimpel i lag 2014.
 
 
 
 

KM 3 i Traditionellt mete på söndag....

Publicerad 2016-06-17 09:54:38 i Allmänt,

På söndag är det dags för Km 3 i traditionellt mete, vid Roxnäs, Falun. Jag har en etta och en tvåa sedan tidigare , så på söndag gäller det om det blir Rosie Thörne eller Rosie Englund som vinner damklassen.
 
Jag ska berätta lite om Km 2 som gick av stapeln i söndags vid båthamnen Ornäs, Ösjön. Vi var bara 12 stycken till start, några som inte kom och en ny deltagare. jag gick ner och ställde mig snett mittemot kvarnen där ån rinner in i sjön. På onsdagstävlingen som varit veckan innan så hade man fått mycket braxen och mört där. Gun-Britt började en bit ifrån mig och vi stod kvar på våra platser hela tävlingen, den här bilden är bakvänd.
 
 
Nappade inget vidare och alldeles i början så kom ett gäng fotbollstjejer från Uppsala ner och badade på platsen mellan oss. Där brukar man ju även sjösätta och dra upp båtar, vilket även hände denna kväll.
 
Först så kom den en farbror med en liten båt och backade ner med en gammal Volvo Duett i fint skick. lite senare kom det en stor båt, som verkligen välvde runt i vattnet. Skepparen fick backa fyra gånger innan han kom rätt på trailern. Frun och kompisen stod i land med rep och tampar och drog även båten till rätta. Så det var bara att flytta på alla mina fiskeprylar inklusive mig själv.
Det var en ganska kall och blåsig kväll, så långkalsongerna satt inte i vägen. Tyvärr så skrämde varken tjejer och båtar in någon fisk till oss och tror nog att både braxen och mört lekt klart. Jag fick i alla  fall ihop 914 gram och det blev jag tvåa på. Min fångst bestod av mört, sarv, abborrar och löja. Rosie Englund vann damklassen och hade 1046 gram. Ellen vann damveteranerna och har nu två ettor och det har även Kjell i äldre herrveteraner. Har ännu inte sett någon resultatlista och kommer tyvärr inte ihåg övriga klassegrare, men på söndag så avgörs det, spännande....
Det var lite lä där vi stod , men nere vid båthamnen låg vinden på utifrån sjön, så flera flyttade sig på slutet av tävlingen. Här står Thord mitt emot på andra sidan, svårt fiske i motsol.Vi hörs!
 
 

Matat djuren.....

Publicerad 2016-06-13 14:04:15 i Allmänt,

Då har jag varit och matat djuren med fisken från gårdagens KM 2 i traditionellt mete, kallas även för återvinning. Jag gick den här gången en promenad ner till Dalälven och la fisken uppe på en höjd, så att fåglarna kan se dem.
Fin utsikt från denna sten, passade även på att gå bort till en dynghög och gräva lite mask. Hade sådan tur att bonden var ute och satte upp staket till sina hästar. Så jag frågade om jag fick ta lite mask och det var okey, bra då behöver jag inte ha dåligt samvete att jag är och gräver i någon annans hög.
Ångarna lyser rött av surblad som man så gärna tuggade på som barn. Smörblommor och utblommade maskrosor och framtill fjolårets gråbo.
Plockade en sommar bukett med mig hem och hörde hur flera olika fåglar kraxade och skrek borta vid höjden där jag lämnat fisken. Jag fick 914 gram igår och det var 15 stycken av arterna abborre, mört, sarv och löja. På det kom jag tvåa i damklassen. Skriver mer om Km en annan dag då resultatlistan kommit ut.
Väldigt hur fort allt växer igen, smala stigen ner till Dalälven.
Det här stället brukar jag foto vid olika årstider.
Stor stigen där många brukar promenera, springa och köra cykel.
Dalarnas landskapsblomma ängsklocka, påminner om en blåklocka men är lila till färgen och nedanför har vi Dalälven igen.
Någon är nyfödd och mycket liten, hoppas att den överlever, vet inte vilken fågel det är. Kollade i min fågelbok, så jag tror att det kan vara en lövsångare.....
Lummigt och grönt nere vid bäcken, barnens favorit och jag hör även hur man sjunger borta vid dagis där man firar midsommar, nu innan alla semestrar börjar.
Det var allt för idag, nu ska jag ut och sola, värmen kom tillbaka.Ha det gott

Målare och tapetserare, m.m.....

Publicerad 2016-06-12 08:25:40 i Allmänt,

Vem gör vad? Jo en målare målar och tapetserar och en tapetserare klär om möbler. Jag har försökt utöva båda dessa yrken senaste veckorna.Jag hade ett balkonggolv som inte såg så roligt ut, så jag köpte lite specialtvätt och lasyr. Sen blev det att krypa på alla fyra och försöka att inte måla in sig i ett hörn,haha.
Det funkade bra och här kommer några foton före och efter. Den som var mest fundersam var katten Chilla som inte fick gå ut på balkongen under några dagar. Gammelkatt som hon är så var hon lite sur.
Hängde upp gardinerna som jag brukar ha, tvättade stenarna och plockade fram "småfolket"....
Före och....
Efter tvätt, skrubb, skölj , mycket svett och två målningar, så är jag nöjd.
Planterade blommor och plockade fram troll och älvor och målade stenar som representerar årshjulet och ligger i respektive riktning/väderstreck.
Gubbhörnan ....
Det ska bli skönt att utnyttja balkongen, men det blev ju så jäkla kallt. Tur att det var varmt medans jag målade så att färgen hann torka.
 
Sen har jag ju lekt tapetserare och klätt om en gammal stol/tron som jag köpte på auktion för många år sedan. När jag har middagar eller fika här så får den som är äldst eller fyller år sitta i den.På sitsen fanns det ett gammalt broderat tyg med korsstygn som var åt alla möjliga håll. Detta stör ju en "millimetermänniska" som mig, Så jag hade köpt ett nytt tyg och bara lagt över, men nu äntligen så har jag tagit bort den gamla sitsen som var limmad och fastspikat med nubb.Oljat in stolen och tagit bort alla spikar,slipat,tvättat och spikat fast ny dyna,tyg och band. Ja, resultatet syns nedan....
 
Tänker även i framtiden ägna mig åt min hobby, damfrisör, massageterapeut, healing och spådom. Damfrisör utbildade jag mig till efter 9:an. Vi var den första kullen inom gymnasiet och tog examen 1974, därefter öppnade jag egen damfrisering som 20-åring.Jag har under alla dessa år klippt mig själv, färgat, blekt slingor och permanentat mig själv.Lite svårt i nacken och att stå med händerna uppe länge....
Första kunden är katten Chilla....
Min första massageutbildning var som energimagnetmassör, under en helgkurs i Falun. Efter det så kom jag in på en massageterapeututbildning i Råda, Värmland. En distansutbildning då vi bodde på en stor herrgård Risäter, och praktiserade och läste hemma. Jag hade det så bra att mamma kom och bodde hos Niklas medans jag var i Värmland. Sammanlagt 11 veckor under ett år, och vi fick lära oss flera massagetekniker och enegimassage, trigger, strecht. En rolig och andligt utvecklande tid i mitt liv, då vi upplevde mycket på den spöklika herrgården.
Därefter gick jag några extrakurser för Mats på Risäter, med lymfdräneringsmassage, hot stone och även en kurs för indianskan Donna Talking Leaves. Mats och Donna var gifta och bodde då i Mexico, och Donna är uppvuxen i Texas.
Healing är något som ALLA kan, det gäller bara att plocka fram gamla kunskaper och tekniker så man inte dränerar sig själv. När jag ger healing direkt eller via distans så får jag tillbaka så mycket energi själv och blir piggare. Min utbildning som healer har jag gått i två steg inom Vit Tids Healing för Channie, vilket inkluderar, dåtid, nutid och framtid.
 
Jag har även gått flera andliga kurser för att med olika tekniker inom flera områden, utvecklas till att må bättre,genom djupandning, frigörande andning och dans, pendling,meditation,kanalisering,trumma, yoga, sång och kurser i tarot, änglatarot m.m.
 
Som sagt det finns mycket att utveckla och jobba med framöver och som den sjukpensionär som jag är, så får det bli som en hobby. Min kropp talar om hur mycket jag orkar och dagsformen är också avgörande. Men vill du ha hjälp med något så hör av dig. Skriv en kommentar, så tar jag kontakt via mail eller om du känner mig så ring.
 
 
 

I morgon då.....

Publicerad 2016-06-11 21:04:44 i Allmänt,

I morgon då är det dags för KM 2 i Traditionellt mete i Borlänge SFK vid båtklubben i Ornäs. Den roligaste tävlingsformen inom mete, om ni frågar mig. Gillar ju inte att mäska, då jag anser att man inte skall smutsa ner våra vatten. Jaja, det där har ni redan hört. 
 
Jag var ju med på KM 1 i Internationellt mete förra året och köpte då ett keepnet, som jag bara har använt en gång.men jag har inte missat något mer då de övriga två tävlingarna blev inställda. Så i år har vi 5 stycken KM att tävla på, två från förra året och tre för i år. ....Hrm, hur tänker de då i den kommitee´n när ännu inga datum är framtagna?!
 
Men i morgon gäller det att skärpa till sig, jag har ju en etta och får försöka göra en repris.Men det lär bli kallt, så långkalsongerna åker nog på. Vi får hoppas att vi slipper regn och åska, risken var nog stor här över Dalarna.
 
För övrigt så blir det mycket tid framför tv:n, eftersom EM i fotboll kört igång. Just nu så kliver England och Ryssland in på plan, skall bli spännande.
 
Vart tog sommaren vägen, så kallt igår när jag var på skolavslutning för mitt barnbarn Dennis, som gick ut femman. De hade ändå tur för när niorna fått sina medaljer och rosor och uppträtt med sång och musik, så började det regna.
Frusen men modig kille, och glassen vi köpte gick glatt ner. Vi hörs.

Promenad vid Dalälven.....

Publicerad 2016-06-07 14:53:48 i Allmänt,

Det är fina dagar nu och ibland gör jag promenader vid Dalälven. Förra veckan så var luckorna vid Bullerforsens kraftverk helt öppna. Jag missade det, men såg på långt håll hur det forsade vatten. Vid just det här tillfället så var det en till två luckor som var öppna lite.
 
 
 
När vi flyttade upp hit till Borlänge 1991, så brukade grabbarna cykla till Löten och bada. Det skötes av en privatperson , men nu är det helt igenväxt.
Den här vackra stenen hade jag gärna tagit med mig hem, men den väger nog närmare 100 kilo.På vägen ner mot Bullerforsen så växer det mycket fina maskrosor, men vänder man sig om så är det sämre utsikt.
Men det är en trevlig runda med vacker natur och många fågelarter.Höll på att skrämma slag på en canadagås som plumsade i när jag kom gående. Det var där bävern brukar gå upp och ta träd, så jag trodde att det var den, jag vet inte vem som blev räddast.Om man går helavägen runt älven och förbi gammelgården, så blir det nog närmare en mil. Jag har ingen stegräknare, eller app i mobilen än.
Just det här stället gillar jag att ta kort vid och ni har säkert sett den från andra årstider om ni följer min blogg.Det har varit mycket nu sista tiden och jag skall försöka skärpa mig med att skriva oftare. Just nu så åskar det för fullt ute, så jag tror att jag sätter mig på balkongen och kollar skådespelet och hoppas på lite regn också. Vi hörs!

3 mäsktävlingar senare.....

Publicerad 2016-06-06 10:56:56 i Allmänt,

3 mäsktävlingar senare så tar det ändå emot att kasta i en massa "skräp" i våra redan "skitiga" vatten och sjöar.Det luktar ju faktiskt riktigt illa om mäsket och många som får problem med sina händer och detta ska vi ge fiskarna som mat?! Jag hade kvar lite mäsk och pellets som jag fått i pris på någon tävling.Första tävlingen efter Km i trad gick av stapeln i Ornäs,Ösjön med start vid båthamnen.
 
Det hade ju regnat och varit kallt i flera dagar, men klarnade upp på eftermiddagen. Så det blev att ta på långkalsonger och tjock tröja. Den här kvällen hade jag privatchauffören Gun-Britt som körde, och då går det fort.
 
Känner ni igen henne? Vi delade på en av mina mäskpåsar och en av hennes och blandade ihop dem och delade lika. Jag gick ner till kvarnen  och det strömmade bra i ån, Hamnade där det är lite bakvatten och efter lite strul med flöten i trädet och mäsk som tog slut efter en timme så gick jag vidare och provade lite andra platser. Det kom flera regnskurar och regnbågen dök upp över Ösjön, syns inte på fotot. En del båtar redan i sjön.
Långt borta i vassen en orangeklädd figur, tror att det är vår ordförande. Högsta vikten denna dag var över 8 kilo som togs några platser bort vid kvarnen.Jag kom sist denna kväll i damklassen, men nästa gång skall jag ha både stövlar och mer mäsk med mig.
 
På  onsdagen var det åter dags för Torsång och jag hämtade Gun-Britt och sedan åkte vi iväg. Som vanligt så fick jag ett högt lottnummer för utgång, men kunde ändå gå dit jag var på Km i Tradmete. Innanför mig satt Ingemar som genast började dra stora sarvar, den största på 7 hg. Han hade en "rolig halvtimme" med gott om sarv och mört och fick nog cirka 4 kilo och sammanlagt över 5 kilo. Själv fick jag en sarv på 872 gram, vilket är personligt rekord för mig.
Svårt att se hur stuur den är, men gräset är grovt vasst gräs. Jag flyttade runt lite grann och fick fisk på flera ställen, men avslutade där jag börjat.En varm och skön kväll med vacker solnedgång över Prästtjärn.
På torsdagen var det tävling i Främbyviken i Falun och Gun-Britt kunde inte komma med så jag åkte själv. Jag hade köpt lite ny mäsk och lagt pellets i blöt och mixat ner till smulor och blandat med nya mäsken. Fick nummer 3 och fick gå ut först av alla. Innan hade jag gått runt och kollat lite platser, då jag var ute i god tid. 
 
Oj vad det hade växt upp mycket näckrosor sedan förra året.Men jag valde samma plats som jag haft på ett tjejmete då jag fått braxen. Ville inte flytta på de med handikappkort som fått gått ut tidigare.Det nappade bra i början , med mört och abborre.
Jag tycker att det är både spännande och roligt att testa braxenmete, så jag fiskade med 8-metersspö. Men satte fast två flöten i ett träd bakom. Så jag tog till 4-meters istället och får på en fin braxen, sen satt flötet i trädet igen då en annan braxen släppte. Kämpade på och fick lite över 2,7 kilo och blev näst sist i damklassen. Vi var flera stycken på 2,7 kilo och missade  sista platsen med 6 gram. Vilket jag tror att den minsta löjan kan ha vägt.Annars brukar ju Gunn-Britt vilja ha den platsen, Hon gillar inte heller att mäska.....
Största och minsta fiskarna denna kväll....braxen och löja. dagen efter gick jag upp i berget här där jag bor och matade korparna och räven med fisken. Passade på att trumma lite med min nya trumma, kanske de kan lära sig att det är fisk på gång när jag trummar nästa gång........
 
 
Ha en trevlig Nationaldag, kram och var rädda om varandra.
 

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela