Auktion och action.......

Publicerad 2018-02-27 12:04:30 i Allmänt,

Ja i söndags var det auktion här i Borlänge och på lördagen var jag på visningen. Träffade på Niklas och Pantea som också fått upp ögonen för auktioner. Före jul frågade Pantea på Facebook om persiska mattor.Så jag tipsade om auktionerna där det brukar vara med mattor.
Jodå, så de har ropat in några efter nyåret och den som är mest intresserad är Niklas.Som forskat mycket i ursprung, stilar, historik, tillverkning och mycket mer.
 
Själv har jag gått på många auktioner ändå sedan tidigt 90-tal och köpt mycket, men även sålt en del. Min erfarenhet säger att man måste se upp när man säljer så att allt blir rätt. Är väl en gnällkärring då jag kan kritisera både bild och text.
Den här gången fanns det med en orientalisk matta och ett åttkantigt bord. Bordet magiskt för mig som firar åtta högtider om året. Så symboliskt skulle det bli perfekt, så fram med "krigarfacet".
 
 
Att buda kan man göra online före auktionen, men om jag kan vara  på plats så vill jag inte trissa upp priset. När man sitter med på auktionen så måste det vara lite action på det man vill buda på. Gärna att man innan bestämmer ett maxpris. Det tillkommer en slagavgift och provision på beloppet.
Här är den magiska mattan med en massa symboler och arabisk text. Panteas föräldrar kommer från Iran så Niklas som var med på auktionen, kunde ta bilder och skicka vidare. Så vi fick det översatt.
Niklas kunde inte vara med så länge då det var årsmöte i fotbollsklubben. Så jag skulle bevaka lite åt honom och ropa in.
Han kunde berätta en del om mattan och jag sa- Den ska jag ha, så han skrattade lite. Så in action själv på auktionen så gick allt min väg.😉👍
 
När vi kom till både mattan och bordet så fick jag höja med 50:- till mot budet som var lagt online. Så lycklig skulle jag betala och hämta mina saker och åka förbi hos Niklas med hans saker. Men bordet gick inte in i min bil.
Niklas har ju combi, så jag frågade om han kunde hjälpa mig att köra hem det på måndagen. Trodde inte att det skulle bli några problem...men😱🤔 Det gick bra för honom efter att ha monterat bort hundburen och med mycket noga övervägning pressat in bordet.
 
Så tacksam för hjälpen och glad över mitt nypimpade kök. På lördag är det DM i pimpel och då tillkommer det mycket huvudbry. Vi hörs.
 

Fiskfri......

Publicerad 2018-02-24 17:04:00 i Allmänt,

Fiskfri helg, men en promenad ut på Ösjöns is och Mormyskafestival. 39 stycken tappra fiskare hade kommit till start. En väl tilltagen ruta och gott om plats.
En gråkall dag och när jag kom ut så hade det börjat snöa. Lite drygt att gå men många skoterspår härs och tvärs över sjön.
 
När jag kom fram till dagens gräns så träffade jag på paret Per och Gunilla Lundgren. Så jag stannade en stund och pratade. Det var trögt fiske, men Per fick några abborrar.
 
Gick vidare ut mot andra gränsen och folk flyttade på sig och letade fisk. En liten klunga satt vid den lilla ön, men dit var jag inte.
Mankan har väl varit med om bättre fiske, men kämpar vidare.
Fortsatte tillbaka mot land och såg flera bekanta på vägen in, men dåligt fiske.
Stannade och pratade med en man som frös om händerna. Så jag rekommenderade en salva som jag använder. Den brukar jag smörja in händerna med och den är fet, så vattnet rinner av och jag fryser sällan.
På recept och utvärtes bruk.....är ju egentligen till något annat.😉
När jag lämnade sjön var det en och en halv timme kvar att fiska, av 5-timmars tävlingen. Så jag vet inga resultat, men lär nog inte bli 8 kilo som Lars Jansson hade igår på Liljan.Nya tag i morgon för de tävlande.
 
För övrigt började jag dagen med OS på TV:n och kollade 5-milen och curlingfinalen. Där Sverige bara fick silver i curlingen, men spännande . 
Därefter ner på visningen på auktion, där jag säljer lite och är intresserad av en del prylar. Så morgondagen blir också fiskfri, inomhus på auktion. Spännande och pulshöjande.

Måsnaren.......

Publicerad 2018-02-19 07:50:00 i Allmänt,

Det var på Måsnaren utanför Södertälje allt började 1962 och jag var 8 år och fick följa med pappa och pimpla. Han hade inte tagit körkort ännu utan vi åkte moppe ut på isen.
Kommer ihåg att vi åkte ut till höger om badplatsen, utanför en vass.Jag fick några abborrar och var såld.
Södertälje SFK hade en del klubbtävlingar där under min tid i klubben och ett DM gick där 1980, som jag lyckades vinna.
Jag har även varit med ute i båt på sommaren och metat storabborrar på ett grund.
Nu i helgen hade Södertälje SFK en deltävling i Stockholms DM-serien med otroligt höga vikter för att vara på den sjön.Men den har säkert blivit bättre än vad den var på 70 och 80- talet.Högsta vikt 6773 gram av Robin Hall.
Precis som i Dalarna kommer deras serie avgöras på sista deltävlingen. De har 6 tävlingar och man räknar de 4 bästa resultaten.
Vi har 4 tävlingar och räknar de 3 bästa och allt avgörs på stora DM 3/3, då vi även har lagtävlingen.Bara att kämpa på, och många roliga tävlingar kvar av säsongen.

Tuff dag på isen.....

Publicerad 2018-02-18 21:12:00 i Allmänt,

Det blev en tuff dag på isen idag på Kappsjön Malung och Dalarnas DM- serie 3.
Arrangörerna Fk Skinnkroken hade gjort ett kanonjobb och under lördagen kört upp skoterspår över sjön.
Trots det var det en jobbig utgång och bitvis knöligt och halt i spåren. Ibland trampade man igenom ett lager av is. Mycket snö och vatten i botten, isen bestod av flera lager och tung stöpis att borra igenom. Nästan hela skruven på långa novaborren gick åt. Bara att kämpa på, snö i luften och blåsigt.
 
Niklas och jag  samåkte från Borlänge med Linda-Maria och Ture Fransson. Tyvärr fick Ture bada vid utgången då båda benen försvann ner i vattnet och han föll framåt. Blöt upp till låren, som tur var gick allt bra. Linda-Maria gick alldeles bakom och kunde lämna över bilnycklarna, så han kunde gå iland och torka lite. Vilken mardrömsstart.
Jag började till vänster ute vid en liten ö, sjön var tappad på cirka 2 meter, så lite "månlandskap" runt öar och stengrund.
Det kom inte så många till start idag, och det blev ett trögt fiske med mycket borrade och letande. Som mest fick jag 8 stycken i samma hål. Fick på en gädda på cirka 1;5 kilo, som drog ut reven flera gånger innan jag fick upp den. Skar mig på tänderna när jag lossade kroken, så blödde rejält en stund, men hade ett plåster med .
Innan start köpte jag lite fler blodisar och fick dem i en söt liten burk. Fiskade med en Hugo och trekrok, varvat med tafspirk betat med lyspinkies och blodisar.
Jag fick ihop lite över kilot, tror att jag kom tvåa. Monica från Grängesfirren vann, övriga segrare Anders Axelsson H, Susanne Ivansson D, Britta Ivansson Ädv, Lars Gullstrand Hv. Ähv kommer jag inte ihåg namnet på, men Bosse Norrström vann serien. Resultat finns på facebook, Sportfiskarna Daladistrikt.
 
Niklas gick iväg långt som vanligt och fick en bra start med 30 stycken i andra hålet. Sen fick han en gädda och fisket dog ut. Provade flera olika ställen men fler gäddor och stora mörtar, trots trekroksfiske.
Nu är man riktigt mör och kroppen fungerar inte som jag vill. Hoppas på en snabb återhämtning, får väl äta lite extra magnesium.
 

Sjukt........

Publicerad 2018-02-16 08:20:20 i Allmänt,

Sjukt roligt att Sverige redan har tagit så många medaljer i OS. Flera oväntade i skidskytte och många grenar kvar.
 
Spännande dueller i curling på både herr och damsidan. Ishockeyn har knappt börjat, och mycket kvar inom skidor också. Jag är tacksam att jag kan följa allt live framför TV:n, ibland i vågrät ställning.Haha, men dygnet blir förskjutet och ibland blir det att sova middag.
 
Sjukt är också min situation fysiskt sett, med mycket värk i muskler och leder. Har en längre tid haft högt kolestrol och läkare vill att jag äter statiner. Jag har provat tre olika sorter, men alla har gett mig mer värk.
 
Läser biverkningar som kan ge mer värk i muskler och leder, diabetes, domningar och vara muskelnedbrytande, pust. Allt det där känns inte bra och diabetes ligger jag på gränsen till och går på kontroller. Fibromyalgi med värk har jag redan, och dubbelslag på hjärtat.
Jaja, ger det en chans och ny provtagning om några veckor. Man fick inte bara ärva goda sidor av pappa med hjärtfel och mammas diabetes och kärlkramp.
 
Som sagt svaret kommer om några veckor och det avgör mitt fortsatta val. Mediciner och värk eller ny detox av kroppen, hel kostomläggning och träning.
Ja, valet är nog ganska klart......fortsättning följer.
 
Nu fortsätter även det sjukt intressanta OS.😁
 

All in.........

Publicerad 2018-02-15 08:14:00 i Allmänt,

Ja, i år var jag ännu mer förberedd inför SM i pimpel. Kollat mammas gamla anteckningar från Steningeviken med pirk, krok och väderanteckningar.
Studerat sjökort, tidigare resultat, ringt vänner för tips.Jag hade köpt två nya ulltröjor som är det bästa för mig som svettas så mycket, lager på lager. Investerat i ett par nya broddar, trots att de gamla som pappa gjort fortfarande fungerar.
Målat mina naglar i guld och gjort en "spell" (önskning) enligt konstens alla regler. Såg ett reportage om Kalla där hon får guldnagelack av Anja Persson.
Silverabborren runt halsen och turörhängen på.
 
 
Jag hade med mig alla sorters spön, pirkar, krokstorlekar, tafspirkar med tre olika mormyskor, mormyska och balanspirk. Jag hade med mig lyspinkies och blodisar trots att det skulle bli Mälarfiske.
 
Jag var tidigt i säng både fredag och lördag, hade enkelrum så att jag inte skulle bli störd. Hade med mitt resekit och renat rummet med salvia från gamla energier. Det enda som störde var flygplanen som lyfte och landade. Men det var lätt att somna då jag var trött.
 
Jag hade förberett mig på att få fira med guldkläder och champagne.
 
Men hur man än förbereder sig så måste DU själv göra jobbet. Vilket inte lyckades fullt ut, men hade man fått en bonusabborre så hade det räckt långt. Fick i alla fall pris på lördagen, som jag kan få användning av. Det är bara att komma igen.
 
Sammanfattningsvis så är jag förvånad över det fiske som det blev. Är även förvånad att så många bonusfiskar på Mälaren avgjorde många placeringar och pallplatser. 
Jag beundrar alla starka killar ooch tjejer som har kondition att ta sig långt och i lagtävlingen var det ett bra koncept.
En gång i tiden så var jag själv där. Kanske att jag måste kapitulera och skaffa mig en elborr, för fyy faan vilken värk jag har efter allt borrade.
 
Det roligaste och bästa som hände i helgen förutom att Mats Arnoldsson vann var.....Att Erik Södergårds och Tomas Larsson körde livesändningar under tävlingen på lördagen. Roligt för de som inte tävlade och intressant att titta på i efterhand. Tomas känner ju igen de flesta också och Erik filmade, perfekt.
Även roligt och många intressanta diskussioner på pimpelsports podd, om du ännu inte lyssnat så gör det. www.pimpelsport. se.      Kolla även under länkar där finns mycket läsvärt och information från fiskeklubbar, och andra bloggare.
 
Nya tag till helgen då vi har Dalarnas DM- serie 3 på Kappsjön, kanske får öppna champagnen.

Dalarnas 10 i topp.....

Publicerad 2018-02-14 09:56:00 i Allmänt,

Dalarnas 10 i topp på SM i pimpel 2018.....
 
Individuellt
Yhj  4 .Philip Zetterström 
        9. William Fakt
Ähj  1  Erik Bjurström
Ädv 6  Ellen Jonsson
Dv . 3 .Barbro Bergqvist
        5 Rosie Thörne
Hv.  2 Ture Fransson
D.    9 Camilla I-Einarsson
     10 .Linda-Maria Lundin
 
Lag
Yhj  6 .Falubygdens SFK
Ädv.6. Borlänge SFK
Ähv 6. Grängesfirren
Dv.  6 .Borlänge SFK
Hv.  3. Falubygdens SFK
D .   6. Fk Skinnkroken
H.    6. Ovansiljan SFK
 
Det blev bara 4 medaljer till Dalarna i år, men grattis till er som lyckades.
Erik Bjurström guld i Ähj, Ture Fransson silver i Hv, Barbro Bergqvist brons i Dv. Brons i lag till Falubygdens SFK i Hv genom Ture Fransson, Jörgen Andersson och Dan Ersbjörs.
 
På vårt årsmöte 1december frågade jag Erik om han anmält sig till SM i pimpel. Han var lite tveksam och jag sa att det var sista dagen att anmäla sig till Stig. Så pappa Hans skulle kolla upp det. Vet att Erik inte var så sugen på att åka till Mälaren, utan hoppades på en annan plats och sjö.
Hur som helst så var han på plats på lördagmorgon. Han började en bit ifrån mig och jag såg att han fick en bra start och det var inte de allra minsta abborrarna. Han kämpade på och jag såg inte till honom något mer.
 
 
Blev glatt överraskad när han ropades upp som Svensk Mästare. Grattis igen Erik, som är inne i ett stim, tog körkort  6 Februari och ett år kvar som junior.
 
I morgon kommer min sammanfattning av SM.
Kram på Er på Alla hjärtans Dag!
 

Lagtävlingen........

Publicerad 2018-02-13 11:27:22 i Allmänt,

Tiden drog iväg vid lördagens prisutdelning och vi var lite frusna och trötta. Så när jag fått mitt pris i damveteranklassen(kom ju femma),  så åkte vi tillbaka till hotellet.
Barbro hade fått sin lagpåse, så jag gick direkt till receptionen för att höra vilket rumsnummer Anna-Lena hade. Haha, blev full i skratt då hon och Jan bodde vägg i vägg med mig. Knackade på och lämnade påsen och hon hade tagit det lugnt hela dagen och kollat Kallas framgångar i OS.
Arvidssons och jag hade andra sittningen på buffén, så man kunde ta det lugnt, klockan var ju bara 17. 
När vi kom ner till receptionen, så var tiden framflyttad till 20.00, men vi hade turen att få ett ledigt bord. God mat och bra att fylla på med nya energier.
 
Tidigt i säng även denna kväll och planen klar inför morgondagen, då vi pratat om att gå tillsammans och fiska. Tar en sängfösare, Jägermeister efter att knutit om några spön och satt på några små finska pirkar och mindre krokar.
Ny dag och nya möjligheter.....
 
När vi på söndagsmorgonen kommer fram till sjön kollar jag upp försäljningen hos Vestlis och det är lugnt, så jag behöver inte hjälpa till. Sen är jag ganska slut i kroppen och axlarna efter lördagens tävling med mycket borrade.
När Barbro kommer så vill hon gärna gå själv och leta stora abborrar lite djupare. Det kan ju vara en bra taktik med tanke på att hon fick en igår på 7-8 hekto. Så när Anna-Lena kommer beslutar vi att hon och jag går tillsammans.
Planen är att gå utmed vasskanterna och som längst till första udden. Men i sista stund ändrar vi oss och stannar i starten. Jag tycker att vi skall stanna en bit ifrån gränsen, så att ingen kan komma mellan oss och gränsen. Samt cirka 9 meters avstånd mellan oss så ingen kan komma emellan. Då får vi också yta att förflytta oss om det nappar.
Det är många som stannat i starten, dels där vi är och utmed vassen och en större klunga längre bort närmare vänstra landet.
På andra sidan gränsen finns ett stort området uppborrat från gårdagen med väldigt tätt borrade hål. Precis som vi fiskat dagen innan utanför slottet. Talar om för Anna-Lena hur vi fiskat då, och att abborrarna var så försiktiga och kräsna.
Startskottet går och Anna-Lena får två i första hålet. Själv gör jag små förflyttningar till höger och längs med gränsen och får fisk i tredje hålet. Vi kämpar på och försvarar varandra i placeringen av hål och plockar upp lite fisk.
Vi kämpar på och på en liten fläck får jag en storlek större. Klungorna i närheten och utmed hela vänstra landet rör sig hela tiden. Så det är nog samma fiske idag trots att det är lite varmare ute. Men det blåser och är gråkallt.
Anna-Lena går iväg en bit och vi har ju ett eget tecken till varandra när vi får fisk😉 Så jag ser att hon får fisk och det får även jag. Så jag blir kvar och plockar någon ibland, i nya och gamla hål.
När det är en timme kvar har fisket för mig dött ut och mycket fler tävlande i startområdet nu.
Jag går  bort till Anna-Lena som också plockat lite här och där. Borrar runt lite och går  i gamla hål och får en liten större. Haha kanske en 20 grammare.
Sista timmen får jag knappt någonting hur jag än gör, men Anna-Lena plockar 10 stycken i sista hålet.
Väl i land så inväntar vi Barbro och hon har inte träffat på några större idag. Våra påsar väger tillsammans 1454 gram. Det blir en lång väntan till prisutdelningen, så man hinner gott och väl köpa hamburgare. 
 
Träffar även på Mats Arnoldsson och grattar honom till gårdagens seger och högsta vikt, trots ryggskott. Äntligen👍😁 han har ju kämpat länge även som junior och vi har känt varandra sedan tidigt 70-tal.  Det var ju nära 1977 på Tolken när Lasse Sundberg vann. Mats hade varit senior två år och kom tvåa, slagen med cirka två hekto av Lasse.
Så här såg det ut när det var 10 minuter kvar av ingångstiden, och alla lag kom in i tid.
 
Det var en spännande väntan innan prisutdelningen då vi inte visste hur vi låg till. Men ingen pallplats, utan vi kom 6:a av 13 lag. Vi kommer igen på DM för att säkra en plats till Luleå 2019.
 
Grattis till alla Svenska Mästare 2018  i lag.
 
Yhj . Skellefteå SFK .        1566 gram.
Ädj.  SFK Luleå.                 1086 gram.
Ähj . Överkalix SF .            4124 gram.
Ädv. AFK Flugan.               1534 gram.
Ähv .Stäket SF.                   2702 gram.
Dv.   Woxnadalens SFK.    2528 gram.
Hv.   Skellefteå SFK.          4320 gram.
D.     Norsjö SFK .               2092 gram.
H.    Svegs SFK.                  5226 gram.
                                              
Ja, med facit i hand hade vi 1074 gram upp till guldet och 300 gram till pallen. Nu gäller det att ta sig till Luleå för jag längtar redan till nästa SM i pimpel.
 
Fortsättning följer i morgon.
 

Pimpel-SM 2018......

Publicerad 2018-02-12 07:39:00 i Allmänt,

När vi efter mycket snurrande i Märsta på fredag eftermiddag så hittade vi First  hotell och checkar in. Det fanns buffé även på fredagskvällen, så vi tog det. Då slapp vi ut och leta efter något matställe.
Så redan 20.00 låg man nerbäddad i sängen och kollade på TV, inget festande och bra förberedd. Här ska fiskas "Mälarfiske" i morgon.
Tidig frukost då varken jag eller Arvidssons vägg i vägg kunde sova. Perfekt och inga köer.
 
Åkte ut till startplatsen och jag gick direkt ner till Roger och Magnus vid Vestlis. Hade ju lovat att hjälpa till vid försäljningen, och vilken rusch det blev. Lite svettig och väl uppvärmd avbröt jag  för att slänga i mig en macka och kaffe fick jag av syrran som var på plats. På med broddar och fiskejackan.
Vi hade en plan inför dagen men avvaktade utgången och när så många drog iväg utåt, så bestämde vi oss att börja nedanför slottet. Innan startskottet stod vi och pratade med Hasse Larsson och Åke Bolander. Hans kom tvåa  och blev slagen med endast 10 gram i äldre herrveteran och Åke kom fyra.
Det här är en lånad bild, för min mobil jag hade med mig "dog" av kylan. Synd, hade tänkt ta en massa kort före starten och under prisutdelningen.
Det var ganska många som startade där vi var, och flera starka namn kom tillbaka utifrån efter en promenad.Många skott hörs före starten troligen från en skjutbana i närheten, men när raketerna (startskottet) smäller kan vi börja borra.
Vilken lättborrad is jämfört med hemma i Dalarna där vi har 30-40 cm. Det kommer att bli många borrhål under dagen. Monika får en bra start med fisk i första hålet och det kommer upp en och annan runt omkring.
Min första abborre får jag i tredje hålet en liten stackare och så kommer det fortsätta hela dagen. Jag prövar intill vasskanten, men får inget. Folk förflyttar sig och jag drar mig utanför isbanan.
Får igång fisken i flera hål men väldigt små abborrar. Vad är det här? Jag som skrutit och längtat efter riktigt Mälarfiske, men det kommer visa sig bli helt annat.
Fisken är riktigt kinkig och försiktig, man får bara göra korta små ryck och hålla väldigt stilla.
Fiskar med en Hugo 45 volfram k/s och en krok med rött garn med grönt och lyspinkies. De är väldigt kräsna och man får sätta på nya pinkies hela tiden Gått ner i krokstorlek då de är så små. Man kan borra tätt och även gå i gamla hål.
Provar tafs och får nors  höjer upp lite och tänker nu jäklar smäller det väl till och man kan få norsabborre. Men det blev att fortsätta kriga och nöta, borra, borra hål efter hål.
Längre in mot starten sitter flera klungor, men de skingras och nya bildas. Det gäller att kämpa och de som fått bonusfiskar, för det fanns några, kan vara lyckliga.
Till slut får jag ihop 1165 gram som räcker till en femte plats, 355 gram från guldet.Jag får vara nöjd det är bästa placeringen på många år.
Monika som varit i närheten och kämpat runt i samma område blir till slut 12:a i äldre damveteran.
Efter invägningen går jag upp till bilen för att lämna kont och borr. Hämtar även morgonens lagpåsar och listan på SMbidrag som jag gjort i ordning till Jonas. 
 
Många besvikna tävlare efter tävlingen och det spekuleras varför fisket varit så dåligt. Sen isläggning, snön som kom som ett lock,kall natt -8 grader på morgonen gösen, skarven? Ja funderingarna är många och förutsättningarna lika för alla. Bara att försöka göra det bästa av situationen.Nya tag i morgon, min lagkamrat Barbro Bergqvist kom trea och Anna-Lena har vilat. Vi har planen klar att fiska tillsammans. 
Hmm, skall vi gå till Djurgården?!
 
Grattis till alla Svenska Mästare, bra jobbat.
Yhj .Ylva Sköld.             465  gram
Yhj .Felix Einarsson.     925  gram
Ädj .Elin Seger.             1035 gram
Ähj .Erik Bjurström       1035 gram
Ädv Britta Kullberg .     1554 gram
Ähv Lennart Sandberg 1800 gram
Dv .Lena Varis .             1520 gram
Hv Mats Arnoldsson .   3766 gram. Dagens högsta vikt.
D Anna Ljungqvist.       1620 gram
H Robert Pettersson.    2946 gram
 
Här i Dalarna snöar det igen!!! Skriver om lagtävlingen i morgon.
 

Stockholm i mitt hjärta...

Publicerad 2018-02-09 12:51:57 i Allmänt,

Stockholm i mitt hjärta......ja den låten hade Niklas letat fram och spelade när han hämtade mig inför stora DM förra året. Jag bara jublade vilken bra start på dagen.
Förutsättningarna var att vara bland de tre bästa. Barbro ledde serien och  var redan klar. Jag lyckades efter ett trögt fiske på Kättbosjön, bli tvåa. Gissa om jag blev glad. 
Nu är vi på väg och jag får åka med John och Lillemor, från Falun.
Jag var lite tidigt ute och åkte förbi vid Roxnäs udde, en fantastisk fin dag.
 
Det lär väl bli en hel del taktiksnack ikväll och skönt att komma fram i god tid. Vi hörs😊

Magi och mycket tur.......

Publicerad 2018-02-08 10:22:00 i Allmänt,

Till helgen är det dags för SM i pimpel och dagarna går fort. Jag har förberett med lite magi och hoppas på mycket tur.
Jag har gjort en "spell" vid senaste nymåne och laddat mina spön och krokask vid fullmånen. Tvättat mina fiskekläder och provmålat naglarna. Toka, tänker ni kanske, men det är min grej.
Jag har ingående studerat området och djupkartor, konstaterat att det inte är så mycket fiskbart område. Utan större delen består av djupa vatten. Vi är 673 tävlande på lördag, mot 158 stycken 1964. Säkert var det ett mycket mindre område då.
Det kommer bli väldigt mycket folk i starten, och krigande om platser och avstånd. Hoppas att det blir som Sutaren sa, många kontrollanter, som eventuellt kan avgöra tvister. Stämningen mellan fiskare brukar vara hjärtlig.
Utanför vasskanter brukar vara heta områden och även på "flator" och den som träffar på norsabborre kan skatta sig lycklig.
Jag är glad att jag tävlat mycket på Mälaren under min tid i Södertälje SFK och vet lite hur fisket kan vara. Blir det klungfiske så gäller det att vara uppmärksam där och när det händer, och känna till knepen.
För min egen del så har jag inte rätt kondition för att gå dit jag skulle vilja fiska. Vart jag går avgörs vid starten och jag har en plan.
Vem vinner SM då? Det tänker jag inte spekulera i, det finns så många starka namn och är helt öppet i alla klasser.
 
Framförallt gäller det att tro på sig själv, ha en bra fysik och psyke. Fylla på med energi och framförallt vätska. Vara uppmärksam på omgivningen, våga chansa, kämpa tiden ut, peppa varandra om ni är fler. Kom ihåg att det du ger ut kommer tillbaka. Så var vänlig och positiv och njut av att just DU får tävla på SM.
 
På söndagens lagtävling är området lite annorlunda, mycket mindre område i starten och fiske ner på vänster sida. Även då är stället där jag skulle vilja fiska lite för långt bort. Men kanske att jag får offra lite tid i början.Det är ju första gången med tre i laget och vi i mitt lag får snacka ihop oss. Jag tävlar i år tillsammans med Anna-Lena Björkman och Barbro Bergkvist, så skitfiske till oss.
 
Nu har man längtat länge till denna helg och det var länge osäkert och mycket nervöst för tävlingsledningen om det skulle kunna arrangeras på Steningeviken.
 
Det här är från året 2014 och en tävling i vår dm-serie på Insjön och vårt SM blev ju framflyttat p.g.a  dåliga isar.
 
 
Men vädrets makter var med årets arrangörer och kylan kom i rätt tid, så bra. Tävlingsledningen har gjort ett kanonjobb och kollat isen, till och med tagit hjälp av svävare. De här gått ut med bra information på hemsidan och facebook. Så en stor eloge till Erik, Leif, Calle, Kicki och alla andra.
 
Jag fick en förfrågan av Roger Vestli om lite hjälp innan tävlingen, så ni hittar mig hos Vestlis.Där kommer det vara ett stort utbud av fiskegrejer, maggot, larver och specialpris på begagnade isborrar. Så kom dit och kolla.
 
Vi ses snart på årets folkfest, kram på er!😊😎

Herstory..........

Publicerad 2018-02-06 23:59:00 i Allmänt,

 
 
Herstory, ja hennes berättelse, alltså min berättelse.😉 
Rosie talar om sina SM.
I år 2018 så arrangeras SM i pimpel för 66:e gången. Av dessa 66 år har jag varit närvarande 41 gånger, och tävlat 33 gånger. Individuellt eller lag eller både och.
Första SM arrangerades 1952 och jag är född 1954. Mitt första SM var 1967 på Hjälmaren utanför Örebro. Även första året med en damjuniorklass. Jag var reserv och pappa hade skjutsat ner Tore till Stockholmsbussen. Då fick han veta att Christina som skulle representera Södertälje Sfk var sjuk. Så han åkte hem, ringde mig som var hos en kompis. Det fanns ju inga mobiler på den tiden. Jag snabbt hem och packar fiskeprylar, kläder, kont och min skopborr. Sen var det iväg i farsans amazon, han skulle köra ikapp bussen.

Pappas flicka......första fiskeminnet 1958
 
 
Men det gick ju inte......vi kom fram till stadshotellet och jag fick bo med Ingrid Lundmark och Eira Wahlgren. Pappa åkte hem igen och hade gett mig tips på att leta fisk ute på "flatorna", kommande tävlingsdag.
Hela tävlingen gjorde jag som pappa sagt, men skulle gått nära land vid starten där flera Stockholmare fått fisk. Ni kan kolla resultaten från 1967, det var inte många fiskar som kom upp. Man räknade två poäng per styck och tio poäng per hekto. Det var först 1975 som man började att räkna bara vikten.
 
Så mellan åren 1967- 2018 har jag ställt upp och tävlat 33 gånger, tagit 6 individuella medaljer och 10 lagmedaljer. Det finns ju många andra damer med bättre resultat, men jag känner mig nöjd med vad jag presterat, och fler medaljer skall det bli.😉
Jag har ju även fått tre barn, gått igenom två skilsmässor och levt ihop med en psykopat som nästan tog livet av mig. Båda mina föräldrar har avlidit, pappa efter en kortare sjukdom och mamma två år efter sin stroke. Jag fick redan 1983 problem med axlarna och varit sjukskriven mycket och är idag "sjukpensionär". Nu är det färdiggnällt!
 
Dessa år har jag tävlat 1967, 1969 (guld), 1970 (silver), 1971 (silver). Sedan fick jag 1972 gå upp i damklassen och då blev det några tunga år innan jag kvalade in till SM.
1975, 1977 (brons i lag), 1979 ( silver i lag), 1980 (brons och guld i lag), 1982 (guld). Bilden nedanför från SM 1982.
1983, 1984, 1988 (brons), 1989 (silver i lag), 1990, 1991(silver i lag), 1993 (silver i lag), 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2006, 2010, 2012, 2013 ( silver i lag), 2014 (brons i lag),  2015 ( brons i lag), 2016, 2017 ( brons i lag) och i år 2018.
 
De här åren har jag varit med utanför tävling, 1973 kollade när mamma fiskade, 1978 arrangör skrev vid invägningen och fixade mackor och kaffe, dricka till försäljning. 1992 fick jag inte fiska, hade flyttat upp till Dalarna från Södermanland. Vi hade kvalat in med laget, men enligt dåvarande tävlingsledningen på Sportfiskarna så fick jag inte vara med. Eftersom jag börjat tävla i Dalarna. Nu är ju dessa regler omgjorda, men tyvärr var det inte tillåtet 1992.
1998 hjälpte jag väninnan Kerstin att sälja krok. 2003 skjutsade Niklas, 2004 skjutsade jag Niklas och mamma. Mamma vann guld med sitt lag.
2008 skjutsar mamma, Sylvia Nilsson och Viveka Jernberg, som skall tävla i lag. Borlänge hade två lag och Sylvia och Viveka var med och tog guld.
 
2009 säger jag ifrån av personliga skäl, vågar helt enkelt inte åka hemifrån. 2011 var jag första reserv och med på plats i Stockholm, men inga återbud. Men det blev en rolig dag då jag fick åka skoter runt på området. Tog en del bilder som senare levererades till arrangörerna.
 
 
Så sedan 2012 har jag varit med alla år och är idag lyckligt separerad. Haha, skämtar glatt om detta och jag har inte levt ihop med någon fiskare.😛
 
För er som ännu hängt med, så visst det blev många siffror och mitt liv i ett nötskal. Kanske skriver i morgon för än har inte klockan passerat midnatt. God natt!
 
 
 

Sm- historia.....

Publicerad 2018-02-04 13:40:00 i Allmänt,

Jag ska idag skriva om lite årtal och historia om SM i pimpel och olika klasser m.m.Från början arrangerades SM av förbundet och tidningen Året Runt, samt en lokal fiskeklubb.
1952 hölls första SM i pimpel, 70 startande varav en dam. 
1956 var första året med en damklass.
1957 första året med arrangörsklass, både herrar och damer ingick.
1964 första året med en juniorklass, en damjunior med.
Junior är man t.o.m. det år man fyller 17 år.
1967 första året med damjuniorer. Nu finns klasserna herr, dam, herrjunior, damjunior och arrangörsklass. Tyvärr fick ingen av oss damjuniorer någon fisk och finns inte med i resultatlistan.
1970 byter förbundet namn från SAFF till Sveriges Fritidsfiskares Riksförbund. Kroken finns på medaljerna.
 
1971 kom det en herrveteranklass, från 55 år
1980 kommer nya klasser, damveteran, yngre herrjunior och yngre damjunior. Juniorerna delas upp i yngre och äldre. Yngre t.o.m. det år man fyller 15 år och äldre från det år man fyller 16 t.o.m. det år man fyller 19 år. Året man fyller 20 år så är man senior. Tidigare var det från 18 år.
1988 kom klubblag, tidigare hade det varit distriktslag. Jag är lite osäker om det var de fyra bästa från distriktet eller de fyra bästa resultaten på SM från samma distrikt.
2003 kommer fler nya klasser, äldre herrveteran och äldre damveteran, från det år man fyller 65 år.
2015 avskaffas arrangörsklassen och man går in i den klass man tillhör. 3 stycken från varje distrikt och 6 stycken från SM-arrangör.
Tror även att det var från 2015 man ändrade veteranåldrarna. Yngre veteran från året man fyller 56 år och äldre veteran från året man fyller 70 år.
 
 
1984 bytte förbundet namn till Sportfiskarna och medaljerna bytte form.
Jag har hämtat information via www.pimpelsport.se
under arkiv,SM och NM från förr, egna medaljer och minnen. Ni får rätta mig om jag har fel, det var allt för idag.

Vapenvård....

Publicerad 2018-02-03 15:36:53 i Allmänt,

Ja, igår fick vi då beskedet som många väntat på från tävlingsledaren  för Pimpel-SM 2018 Erik Tikkanen. Det blir som planerat Mälaren med start i Steningeviken. Det har säkert varit många sömnlösa nätter för tävlingsledningen och osäkert in i det sista. Nu hoppas vi alla på den kyla som lovats kommande vecka, och håller alla tummar för lite tjockare is.
Idag blev det inget fiske för mig, utan jag passade på att ägna mig åt vapenvård. Mina vapen inför kommande helg är idag hemliga. Men här har det putsats pirkar, knutit om pirkar, bytt krokar. Har även fixat mina tafsspön och mormyska spön. Man vill ju inte gå ut naken, hehe.
Nu tror och hoppas jag att det blir ett vanligt Mälarfiske med pirk och trekrok som gäller. Men är väl förberedd på annat fiske. 
På mina spön sitter Ivar,Hugo och Inge, vi får se vem som klarar sig bäst. Krokarna tänker jag inte avslöja, men ni som följt mig vet ungefär vad jag brukar ha.
Har städat i kroklådan och bland mina mormyskor. Nu återstår att tvätta fiskekläder och packa allt som behövs.
Som draghjälp hoppas jag på min syster Monika, vi brukar stötta varandra och gå tillsammans, när vi kan.
 
Jag kan inte bli bättre förberedd, Stockholm nu kommer jag.❤❤❤

Snöstorm......

Publicerad 2018-02-02 11:44:00 i Allmänt,

Nu har det snöat här i flera dagar och vi har -9 grader och yrsnö. Som tur är så är snöflingorna små , men mycket att skotta. Igår kom jag inte in på bloggen, vet inte var felet var, kanske ovädret.
Som sagt vi umgicks mycket med familjen Hedenskogs och åkte även till Gevsjön på semester. Vi fiskade på Gevsjön, Gevsjöströmmen och Ånnsjön.
Ivar var en rolig man som berättade många historier och vi spelade mycket kort hemma hos dem. Han gjorde många olika sorters pirkar som vi provade. Alla mycket välgjorda i flera material, silver, mässing och koppar i olika kombinationer.
 
Idag finns det bara två stycken som gör hans orginalpirkar och det är Olles fiske och Vestlis. Två olika modeller som Ivar förde vidare när han själv inte längre tillverkade dem. Alla andra "hedenskogare" är kopior.
Det här fotot är från 1971, när jag och Svenska mästarinnan Anita Jansson var ute med Dagens Nyheter. Det var på sjön Vällingen, vårt klubbvatten i Södertälje SFK. På bilden min favorit av Hedenskogspirkar i koppar/silver. Den modellen säljs idag av Olles Fiske och Fritid i Borlänge och finns i många storlekar och kombinationer.
En annan modell som jag tyckte om var en något annorlunda modell och jag hade inte många av dem. Det sitter en i botten vid pricken nedanför Ängsö i Stäket.
 Mamma hade en pirk av den ovanliga modellen i sina gömmor när vi delade upp hennes pirkar. Lite böjd i öglan och den trubbiga delen var neråt.
Jag hade som junior fått igång fisken vid pricken och fastnade i botten och kom inte loss. Efter det fick jag inte så mycket mer. Men det räckte till vinst i min klass, 1969 på Järfällamästerskapet 26/1 och pappa vann herrklassen.
 
Hedenskogs dotter Lillemor Arvidsson är en duktig fiskare och har vunnit SM i pimpel och har i Dalarnas DM -serie två ettor. Förra året vann hennes man John på Burträsk.
Här är jag och Lillemor när vi vann varsin klass på Borlängemästerskapet 1971.
Här står John överst på pallen och är i år titelförsvarare.
 
Om en vecka är det dags att åka ner till Stockholm och SM i pimpel. Enligt sista väderleksrapporten skall de få riktigt kallt framöver. Så det ser lovande ut.

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela