Falubygdens Sportfiskeklubb......

Publicerad 2015-01-30 07:14:56 i Allmänt,

Falubygdens Sportfiskeklubb bildades den 27 Februari 1967 av ett gäng fiskeglada människor. Den förste ordförande som också var med och bildade klubben var Olof Hansson. En trevlig "farbror" som jag mycket väl kommer ihåg. Gardar Olaison var under många år kassör i klubben, men avgick för något år sedan, och under många år satt även Rolf Borgersen som ordförande.
Dagens ordförande är ju Per-Olof Liss som ni säkert vet vem det är, en kille som tävlade samtidigt med mig som junior. Sekreterare i klubben är  Lars Jansson som håller i alla anmälningar och startlistor till SM i pimpel 2014. På Falubygdens hemsida www.falubygdenssfk.blogspot.se lär Lars oss hur man varpar, han har även byggt om en båt för att kunna träna på sommaren. Kolla in dessa filmer och alla andra foton som Bernt tar vid varje tävling där han är närvarande, året om.
Här är Peo i mitten vid Trettondagsnappet vid Vikasjön i år, och Lars står längre bak till höger på bilden. Med på bilden är även vice ordförande Per Gref och kassör Anders Nilsson
Här har vi tävlingsledaren i klubben på vintern och SM:s pressombud Bernt Johansson som hämtat pris uppe vid Orsasjön en påsk. I bakgrunden står från höger Ingrid Lundmark, jag, mamma, syster Monika och "Laxen"  från Ovansiljan höll i prisutdelningen.
Falubygdens SFK arrangerar Falumästerskap både på vintern och sommararen, och årets mästerskap i pimpel går den 7 mars vid Roxnäs, Runn.
Man arrangerar onsdagstävlingar i pimpel varannan onsdag och torsdagsmete på sommaren. Två andra populära tävlingar är tjejmete och en 6-timmars metartävling, med 3-timmarspass på två olika ställen samma dag. Klubbmästerskapen i pimpel och mete består av tre stycken deltävlingar, sedan räknas de två bästa placeringarna.
Klubben har 3 stycken Svenska Mästare i Pimpel 1980 Rolf Nordström Herrveteran,1983 Marianne Borgersen Dam och 1989 Jan-Olov Lindgren Herr.
Här är Jan-Olov vid ett Gästrikemästerskap på Edsken, vid påsken 2011. Falubygdens SFK har tillsammans med Borlänge SFK arrangerat SM i Pimpel 1990. Då gick lagtävlingen på Vikasjön på lördagen och den individuella tävlingen på Ösjön på söndagen. Klubbarna stod också som arrangör av Nordiska Mästerskapen på Vikasjön 2012. Nu nästa helg så är det åter dags för klubbarna att arrangera SM i pimpel och som ni vet är 2014 års tävling som avgörs. Vi hade möte igår på Visit Södra Dalarna och till helgen skall Falun ut och ruska av det stora området på Runn. Så nästa helg Gott folk hälsas Alla Välkomna till Sveriges största pimpeltävling, Svenska Mästerskapen, dock med ett års fördröjning. Här nedan är några "tomtar" som jag knåpat ihop, skall bara putsas till lite mer.Väl mött nästa helg till årets folkfest för alla pimplare!
 
 

Kajpirken.......

Publicerad 2015-01-27 11:18:46 i Allmänt,

Igår så fick jag ett fint paket av Kaj Hagström med "specialare" som jag ska testa innan jag beställer fler av hans pirkar. För 2 år sedan upptäckte jag hans pirkar och skickade efter några inför SM i pimpel i Grums. Trivdes bra med dem och de börjar ta över mer och mer. Så det ska bli spännande att testa lite nya också. Kaj fanns ju med och tävlade och arrangerade tävlingar i Stockholmsdistriktet och tävlade för Enskede SFK. Det var under samma period som jag började tävla för Södertälje SFK. Tävlingarna tog ju riktig fart 1967 när vi även började åka upp till Dalarna.
Här ovanför ser vi Kaj och Hugo som går att beställa i 30,35,40,45,50, och 55 m.m. De görs i färgerna S/S,S/G,S/B,S/K,G/G,B/B och K/K. Kaj är väldigt duktig på att göra pirkar och de är riktiga juveler, knappt man törs hänga på dem. Men de leverera bra, så det är det värt.
Här har vi fler av Kajs pirkar, Rotor  och tror det är tafspirken som kan beställas med öglor eller pinnar i storlekarna 40,50, och 55 m.m. I färgerna S/S,S/G,S/K,G/G, och K/K. Man kan även få en del pirkar med Wolfram som ger extra tyngd åt pirken. Hans senaste uppfinningar eller vi säger utvecklingar av pirkarna är, räfflade, rutiga som kexchoklad och de som jag kallar med "fjäll". 
Kaj gör också längre varianter av tafspirkar såsom N1 och N2. Man kan nog själv välja  precis de storlekar, färger och hans olika sammansättningar som man vill ha. Så ta kontakt med honom om du är intresserad, här är hans bloggsida www.kajpirken.blogspot.se           Där finns uppgifter hur du når honom och det bästa är nog att maila. Nu får vi verkligen hoppas att Kaj fortsätter göra sina fina pirkar och jag önskar honom ALL LYCKA!

En annan dag kanske jag talar om andra pirktillverkare vi har ju också Mankan, som gör fina "smycken", som jag också testat. Vi hörs!

Nu är det kört......

Publicerad 2015-01-26 09:12:24 i Allmänt,

Nu så är det kört för all träning på våra SM-vatten på Runn och Ösjön. Själv så hann jag inte ut, sen fanns det inte riktigt det intresset heller. Jag och Niklas skulle ha varit till Runn i fredags sista dagen men då blev det ju så himla kallt. Så det var nog inte meningen att vi skulle ut. Den enda gång som jag tränat före ett SM var 1970 på Rosjön,Eksjö och då fanns inte fisken där vi hade fått bäst några veckor innan. Nu har ju jag tur och vet vilka krokar man skall ha, och de flesta fungerar. SM-tips kommer framöver.
I lördags så hade Dalarna DM-serie 2 på Byrviken, Leksand, med start 10-14. På morgonen var det runt -6 grader och snöstorm, så sikten var inte så lång när vi gick ut på sjön. Niklas och jag gick tvärs över sjön, men där nappade det dåligt, bara några abborrar här och där. Det blåste kallt och från alla håll, man kunde inte få lä från något håll. När klockan var runt 13 så fick vi igång fisken på cirka 4-5 meters djup och jag fick några bra hål. Eftersom det blåste så trasslade det en hel del, så ett spö med ett "skatbo" på fick jag stoppa undan. Tyvärr så avtog fisket och det fanns inget runt omkring, men jag fick ihop lite över 1900 gram som räckte till en tredjeplats i damklassen och startavgiften tillbaka.
På fredagen så hade jag fått krok från Urban, som jag testade och de levererade. De var specialbeställda och gjorda efter ett gammalt koncept som alltid gick hem då. Vi får se när jag testat dem lite mer och lämnat rapport till Urban om han gör fler?
På söndagen var det dags för KM 2 för Borlänge SFK och Falubygdens SFK på Bysjön, Borlänge och det var betydligt bättre väder med -4 grader och solen kom upp efter en stund och värmde skönt. Mycket dimma vid utgången så man såg inte andra sidan av sjön och den här sjön är inte så stor. I sjön finns massor av "kistor" där man förr när man flottade timmer ankrade upp timret vid. Det är en ganska jämn botten med små variationer, cirka 1,5 -2 meter och utmed ena sidan är den muddrad en gång i tiden och där så är det runt 4 meter djup.
Då jag troligtvis var själv i min klass så passade jag på att ta lite kort efter att ha klarat namnet. Jag fick tre fina abborrar i sjunde hålet och då blev det jakt på fler. Borrade mig utåt "kistorna" mitt i sjön och fick till slut ihop 12 stycken som vägde lite över 1,5 kilo. Den största vägde 488 gram, så idag är middagen räddad, ska bli gott med stekt abborre.
Här är Niklas på språng, vi började på samma ställe men gick åt olika håll, då man var tvungen att leta efter fisken.
Här är Bosse före starten, det blev många fina bilder under dagen. Hur gick det då? Jo jag vann och är klar klubbmästare. Nästa gång den 15 februari så kan jag inte vara med, så allt känns bra. Nu börjar uppladdningen inför SM med  "styrketräning, löprundor och mycket kolhydrater". Nej, jag bara skojade, det går inte med mina kroppsliga problem, väntar på att vårdcentralen ska ringa tillbaka. Så än finns det hopp!

Skrattsalvor......

Publicerad 2015-01-25 23:18:49 i Allmänt,

I fredagskväll så var Elna och jag på Borlängerevyn så man fick skratta "läppen av sig" en stund. Proffsigt av amatörskådisar och en duktig balett. Nu ska jag berätta något riktigt roligt:
Mamma hade ju kärlkramp och fick utskrivet en salva med glycerylnitrat av doktorn, medans hon ännu pimplade. Jag fick prova den och den var bra att ha på händerna när det var kallt och jag fick en tub av henne för snart tre år sedan. Nu är det ju sista datum på dessa salvor och det har gått ut för länge sedan. Så när jag var till doktorn sist så hade jag med mig en lapp med namnet på den salvan och bad att jag också skulle få den. Det gick bra och den var svindyr, kostade 767 kronor för två små tuber på 30 g. På apoteket frågade de om jag använt den tidigare och jag svarade att det hade jag.
Haha, när jag kom hem och kollade tuberna så stod det på etiketten: Vid behov i ändtarmen mot Raynauds fenomen, max 2 ggr per dygn. På tuben stod det också, Endast rektal användning. Vad i Helvete! Ringde genast upp Apoteket och hamnade hos kundtjänst men bad att bli kopplad till mitt Apotek. Förklarade att jag nyss hämtat två tuber med salva som jag skulle ha på händer och fötter när jag fiskade. Jag sa att doktorn måste ha klickat i fel på datorn och undrade om jag kunde få lämna tillbaka tuberna. Men de tar inte tillbaka redan utlämnade "mediciner", så jag frågade om jag kunde få pengarna tillbaka? Hon skulle fråga någon annan, och kom tillbaka och sa att man kunde använda den utvärtes, mot dålig blodcirkulation. Jag frågade vad den var för egentligen och hon svarade sprickor i ändtarmen men att den också hade en effekt för blodcirkulationen.
 Så nu när jag fiskat två dagar i rad och provat den så fungerar den ungefär som den som mamma hade. Bara det att den är mycket tjockare i konsistensen och fetare. Jaja, vi har redan haft väldigt roligt åt denna salva som vi kallar "bögsalva" eller skrattsalva.
Så gott folk, det var dagens skrattsalvor från mig i morgon ska jag berätta om helgens tävlingar DM 2 och KM 2.
 
 

Urbans krokar......

Publicerad 2015-01-23 07:25:41 i Allmänt,

Urban Olofsson från Skellefteå har tävlat sedan 1990, han är 36 år och sambo med Annhelen och de har två pojkar, Alfred 3 år och Vilgot 5 månader.
1992 började han göra egna krokar efter eget koncept, och folk blev som galna och ville ha krok, och på den vägen är det. Så i dagsläget så är det fullt upp och den krok som säljs mest är Jämtkroken. Med  den vann Urban på Ottsjön, Jämtland en påsktävling och segervikten låg på över 13,6 kilo.
På senare år så har chenille- krokarna blivit mer populära och som alltid Utrotaren.
Urban tävlar så mycket som han hinner, inte så lätt med familj och två barn. Då åker han ofta tillsammans med kompisen Björn som jag tidigare skrivit om.
Dart Vader är en ny liten "herre" som ser spännande ut och nedanför ser vi hur det kan vara en kväll i verkstaden.
Urban gör även egna spön och mormyskor. Idag så kommer nog ett efterlängtat paket till Thörne från Urban, och i morgon så har Dalarna DM-serie 2 på Byrviken, Leksand. Då kanske lite nya krokar får blötas och testas, så se upp! I morgon stängs även tävlingsvattnen till SM av på Runn och Ösjön. Ha en trevlig helg!
 

Nu är det kris.......

Publicerad 2015-01-20 09:22:46 i Allmänt,

Nu är det kris med Dalarnas buss till Pimpel-SM i Norsjö 11-12 April. Det är endast 17 stycken anmälda och vår distriktstävlingsledare Stig Enström vill senast lördag 24/1 veta om fler vill med. Annars blir det nog ingen buss, för den tilltänkta bussen tar 55 personer. Kanske att det skulle gå att pussla ihop fler distrikt på vägen upp till Malå, där det var tänkt att vi skulle bo under SM. Vi åker tidigt fredagmorgon och hem efter tävlingen på söndagen, två frukostar och två stycken middagar är inplanerade, om jag inte har fel. Om ni inte ringer Stig direkt så kan ni skriva en kommentar här så mailar jag över hans telefonnummer.
Programmet för i år är fullspäckat, det kan ibland vara svårt att välja vilken tävling man skulle vilja åka på.  I år har jag fått en nytändning, dels så blev det ju inte så många tävlingar förra året, sen har ju sonen Niklas börjat fiska igen och sen föll ett stort ok och ansvar från mina axlar när mamma dog. Så nu ger jag allt för hennes skull på tävlingarna och jag vet att hon finns vid min sida och Niklas har hon "stenkoll" på. Precis lika mycket som hon brydde sig om honom på tävlingar medans hon levde. Det är inget som skrämmer oss, utan bara skönt att veta.
 
Det ska även bli så roligt med vårt SM och allt flyter på enligt planerna och det börjar dra ihop sig bara 18 dagar kvar nu. Snart så stängs vattnen av för träningsfiske, men idag så är det en kula vid Hinsnoret på andra sidan av Runn, sett från starten på SM. Ha en fortsatt bra dag!
 
 

Sylvia Nilsson den mest framgångsrika i Borlänge SFK....

Publicerad 2015-01-19 21:21:55 i Allmänt,

Här har vi  Sylvia Nilsson den mest framgångsrika av alla genom tiderna i Borlänge Sportfiskeklubb.
Hon har vunnit 7 stycken Svenska Mästerskap individuellt och har 13 stycken lagmedaljer i guld. Hon började tävla tillsamman med sin man Börje och det var tidigt  60-tal. Då var hon tvåbarnsmamma och de var även med uppe på SM i pimpel när det gick i Hede 1962. Där blev Sven Bergkvist Svensk Mästare och Sylvia kom trea i damklassen. Hon och två andra damer hade alla tre stycken fiskar men de andras vägde mer. På den tiden räknade man ju poäng vid tävlingarna. I pris fick hon en kagge med hjortronsylt.
Sylvia är idag 82 år och skulle vara med i vårt Äldre Damveteran på vårt SM här på Ösjön, men på grund av sin värk i nacke och framförallt ryggen så har hon nu fått tacka nej. Sitt första Mästerskap vann hon 1966 på Vristluven, Tibro och då var hon gravid och väntade sonen Johan. Han har även tävlat mycket och deras förste son Tomas vann SM i pimpel i Äldre herrjuniorrer 1972.
När hon vann i Norsjö 2009 så hade hon den korta Mora Nova- borren och det var ju mycket snö och tjock is, så hon borrade inte så många hål. Utan hon gick i gamla hål och fick mycket fisk och kunde sitta själv nästan hela tävlingen. Hennes man Börje kom fram och såg att hon fått många, men då körde Sylvia iväg honom så hon kunde fortsätta fiska själv. När hon sedan kom in till invägningen så sa alla att det var den tyngsta påsen av alla som tidigare vägt in. Totalt av alla tävlande så var det bara 11 stycken herrar och en äldre herrveteran som hade mer fisk än Sylvia den här dagen. Starkt gjort och när hon kom hem till dalarna igen så skrev tidningarna här att hon borde ingå i Fiskets Hall of Flame.
Både Sylvia och Börje har ju förutom alla medaljer på SM, för även Börje har ju flera SM medaljer i lag och de två har alltid funnits bland de översta namnen på pimpeltävlingar runt om i landet.

Ruggugglorna på äventyr......

Publicerad 2015-01-18 19:56:00 i Allmänt,

I fredags så var det först pyssel i tomteverkstaden, lite telefonsamtal till några av våra sponsorer till SM och på kvällen revy i Falun, med barnens farmor Elna.
På eftermiddagen var jag iväg och kollade en lägenhet i centrum och sen hem till Elna som bjöd på mat, vilken lyx. Sen bar det iväg in till Falun på revy, riktigt roligt att få skratta åt alla tokigheter, och vi såg att det fanns många ruggugglor bland publiken, även roligt att kolla in dem. I går så var det en välbehövlig vilodag.
I morse hämtade jag upp Niklas sen bar det iväg till Leran, som ligger mellan Ludvika och Smedjebacken på DM-serie nummer 1 i Dalarna. Utanför Borlänge väntade Lena och Gardar som hängde på oss, då de inte visste riktigt var sjön låg. Väl framme så var det på med broddar för det var snorhalt där vi parkerade. Sen köpte vi startkort och det var även en öppen tävling, så man fick tre kort till serien och ett startkort för den öppna tävlingen. Det kom många fiskesugna tävlare från minst 4 distrikt, Dalarna, Västmanland, Värmland och Gästrikland.
Innan dagens tävling har jag länge tänkt att jag skulle tävla i damklassen framöver på DM, så jag löste korten i den klassen. Sportfiskarna har ju ändrat åldern för veteraner och äldre veteraner och det känns märkligt att tävla med damer som nu fått gå "ner" från äldre till yngre veteraner. Brukar ju heller inte vara så många yngre veteraner med på DM- serien, så det känns bara bra att tävla i damklassen. Alltid retar det någon och det är ju fritt fram att ställa upp i vilken klass man vill, bara man har åldern inne.
Hur gick det då? Jo i första hålet fick jag nog närmare 2 kilo så det började bra, men efter det så var det att jaga fisken och borra, borra eller gå i gamla hål. Fisken blev lätt skrämd och var i en del hål väldigt försiktig. Jag fick till slut ihop 4798 gram vilket jag kom på andra plats i serien och tredje i stora tävlingen. Lotta Engvall vann och Camilla Einarsson kom tvåa, där även Camilla vann serien. Dagens högsta vikt hade Karl-Olov Wikström på 9,6 kilo. Vi får hoppas att resultaten snart kommer ut på pimpelsport eller någon annan sida, för jag skrev inga idag.
Niklas började lite längre bort än mig och fick bra med fisk i tredje hålet, men blev snabbt nerborrad. Så fisken försvann och blev väldigt försiktig. Kämpade på bra ändå och börjar mer och mer komma in i tävlandet igen, senast han tävlade var han ju i klassen yngre herrjunior.
Det mest beklagliga att se idag var att gå i hål efter de som fiskat med tafs och se fullt av pinkies och blodlarver ligga kvar runt hålen och i en del även i hålen. Skärpning!!
I dag samarbetade jag annars bra med Ivar, Hugo och naturligtvis kungen Kurre eller med andra ord så fiskade jag med en Hedenskogare, Kajs-Hugo och Kurre "Abborrpelles"  olika krokar. I morgon talar jag mer om Borlänge SFK.     Resultat finns nu att läsa på www.smedjebackenssfk.se

Borlänge SFK och mor och dotter.......

Publicerad 2015-01-17 09:25:31 i Allmänt,

Nu ska jag berätta lite om Borlänge SFK:s Svenska Mästare i Pimpel genom åren. Det började med att Greta Hedenskog vann damklassen 1958 och efter det beslutades att bilda klubben. Så henne räknar jag naturligtvis in i klubben. Den senaste som vann SM i pimpel är Lillemor Arvidsson i Äldre damveteran i Grums, och hon är  Gretas dotter. Här är Greta vid Torsång på braxenmete och vid Gevsjöströmmen, på utflykt med Ivar, med min familj Andersson, Tore och min kompis Inga-Lena
Här har Lillemor hämtat pris på en av de många tävlingar som hon vunnit.
BORLÄNGE SFK:S SVENSKA MÄSTARE I PIMPEL 1958-2013
1958 Greta Hedenskog               Dam
1962 Sven Bergkvist                   Herr
1963 Svante Karlsson                 Herr
1966 Sylvia Nilsson                     Dam
1969 Annie Bergkvist                   Arr
1970 Anneli Carlsson                   Ä Damjunior
1972 Tomas Nilsson                    Ä Herrjunior    (Sylvia o Börjes son)
1976 K-G Karlsson                      Herr
1980 Jonas Vestli                        Y Herrjunior
1980 Hans-Erik Kristoffersson     Herr
1982 Annie Bergkvist                  Damveteran
1985 Sylvia Nilsson                     Dam
1987 Björn Lindén                       Ä Herrjunior
1991 Sylvia Nilsson                     Damveteran
1997 Sylvia Nilsson                     Damveteran
2003 Sylvia Nilsson                     Ä Damveteran
2004 Annie Bergkvist                  Ä Damveteran
2006 Sylvia Nilsson                    Ä Damveteran
2009 Sylvia Nilsson                    Ä Damveteran
2013 Lillemor Arvidsson             Ä Damveteran
 
Sammanlagt 20 stycken Svenska Mästare och jag kan nog tycka att det är dags för några fler i år när det är 2 SM som skall genomföras. De som har chansen 2014 individuellt är följande: Lillemor Arvidsson, Ellen Jonsson, Kjell Hellström, Dan Ersbjörs, Erik Bjurström och Rosie Thörne.
 
På lagtävlingar så har ju Borlänges Damveteraner tidigare varit överlägsna, när de vann 8 år i rad och sammanlagt 10 gånger, Ä Damveteraner 3 gånger, Ä Herrveteraner 4 gånger, Herr en gång och Ä Herrjuniorer en gång. Så tillsammans har det blivit 19 gånger som man vunnit guld med något lag. Nya chanser i lagtävlingen till 2014 blir det i följande klasser: Ä Damveteran, Ä Herrveteran, Damveteran och Y Herrjuniorer.
Fortsättning följer.......
 

Borlänge Sportfiskeklubb.och lite till........

Publicerad 2015-01-16 09:06:37 i Allmänt,

Borlänge Sportfiskeklubb bildades i november 1958 efter att Greta Hedenskog vunnit damklassen på SM i pimpel i Bollnäs. Det var familjerna Greta och Ivar Hedenskog, Stina och Svante Karlsson samt Ann-Mari och Jonas Berglund, som kallade till möte  i Kvarnlokalen vid Domnarvsvallen. Klubben bildades och man hade 44 stycken medlemmar och medlemsavgiften var 5 kronor. Familjerna Hedenskog och Karlsson bodde ju grannar i Hönsarvet i Borlänge och både Ivar och Svante var duktiga pirktillverkare och Ivars pirkar levererar och levereras än idag.
Efter 10 år så var man 179 stycken medlemmar man pimplade och metade. Man  hade även utbyte med Ryssa FK  om ett vandringspris sommar och vinter. Man arrangerade fiskeresor till västkusten, Härjedalen och Norge.
SM i pimpel arrangerades i början av tidningen Året Runt och förbundet Sveriges Allmänna Fiskevårds Förbund satte upp ett vandringspris som skulle vandra och efter tre inteckningar erövrade man det. Borlänge-killarna fixade det genom att vinna SM i pimpel 1962 Sven Bergkvist, 1963 Svante Karlsson och 1976 K-G Karlsson.
 
1969 började ett utbyte med klubbar i Ulricehamn och senare även med Firren i Linköping. Ulricehamnarna ville lära sig pimpla och bjöd ner 2 stycken busslast och stod för hotell och mat under en helg.
Klubben har många svenska mästare och framförallt i pimpel som jag kommer att redovisa någon dag framöver.
Man har tidigare varit med och arrangerat SM i pimpel, traditionellt mete och internationellt mete. Nu kommer vi också tillsammans med Falubygdens SFK att arrangera SM i pimpel 2014. Som ni vet fick det ställas in förra året på grund av dåliga isar. 1990 när vi senast arrangerade SM, så fick man flytta den individuella tävlingen från Runn till Ösjön, eftersom det var osäkert på Runn. Sedan dess har man haft is utom förra året till allas besvikelse.

Klubben arrangerar varje år Borlängemästerskap i pimpel, som är en populär tävling. Där man ett tag hade Gustafspinglor till alla klassegrare, numera är det pokaler. På bilden finns även en mortel som jag fick när jag vann Borlängemästerskapet 1971, pappas pingla från 1990 och den berömda Gustafskorven. Även sommartid så har man arrangerat Borlänge Mästerskap i mete. I morgon kommer jag tala om Borlänge SFK:s Svenska Mästare i Pimpel. Ni vet väl om att det finns djupkartor på SM-vattnet ute nu, det har varit lite krångligt att få dem, men nu så. Här är vår ordförande Jonas Gustavsson, som även är tävlingsledare på SM 2014.
Ha det gott i morgon vilar jag och på söndag är det dags för DM-serien på sjön Leran!

Positivt tänkande....

Publicerad 2015-01-14 19:55:34 i Allmänt,

Ja, efter att varit riktigt förbannad några dagar så beslutade jag att ta bort ett tidigare inlägg från i morse. Vill inte sprida en massa negativa tankar eller insändare eller på annat sätt förmedla dåliga "vibbar". Nu så gäller det att tänka positivt och få in glädjen igen, då blir allt så mycket lättare. För er som vill läsa om SM i pimpel så kommer vår hemsida här igen. www.pimpelsm2014.se
 
Idag så har det varit en pimpeltävling på Runn vid Källviken och högsta vikt var 5,8 kilo. Det var nog bra för fisket att snön kom i helgen, då kanske inte abborrarna är så skygga. Det finns hopp om bra vikter till SM och så småningom kommer jag skriva lite om mina tips på pirk och krok. Beträffande tävlingsvattnet i Falun på lördagen så har jag inte tävlat där så mycket, men återkommer en annan dag. Det var allt för i kväll, ha det bra!
 

Tjugondedag Jul och lite till .....

Publicerad 2015-01-13 11:19:31 i Allmänt,

Tjugondedag Knut eller Jul, ja då dansas Julen ut och det gör den här hos Thörne. Principfast som jag är så är det bara så. Den här julen hade jag inte så många tomtar som jag brukar och var även sen i starten. Mamma dog ju på fredagen före första advent och då fanns det inte så mycket lust kvar......
Nu ska jag däremot berätta lite om häxfesten som jag hade den 20 december, med lite Adams-tema och firandet av återkomsten av ljuset. Vintersolståndet var ju den 21 december så kvällen innan var perfekt för min årliga "Häxfest" tillsammans med mina " häxsystrar" och med var även min ungdomskamrat Maj-Britt. Så henne fick jag varna lite innan hon klev in innanför dörren och hon kom redan på fredagen då hon blev avsläppt av två av sina döttrar som skulle vidare till Falun. På söndagmorgon så skulle jag skjutsa in Maje till Falun då hon och hennes familj skulle fortsätta upp till Idre för att fira Julen där. Så glasen blev för min del inte så många som det brukar vara en sådan här fest....
Jag törs nog lägga ut Menyn här, ni vet ju att jag kan va lite småtokig-täljetok som jag är.
 
Välkomstdrink: Vargkiss med knaprig sårskorpa                           Äppelglögg med vanilj och pepparkaka.
Förrätt: Sköldpaddsägg med myrstacksröra                                  Avokado med hemgjord räkröra och dill
Varmrätt: Draktunga med mosat hjorthorn och sås av grodögon.  Ungstekt örtlax, potatismos, och sås av löjrom
Efterrätt: "Koblaja" med havsskum av förlista pirater.                   Chokladkladdkaka, grädde  jordgubbar   
Dryck: Draculablod, Vampyrblod, Änglatårar o Ängsvatten           Rött, rosé, vitt vin och bordsvatten
 
Kamelkiss med lamamjölk eller rävkiss                                         Kaffe, Amarula eller Napoléonkonjak
  
Vi åt och hade det roligt och sedan hade jag förberett en ceremoni med ljus i olika färger. Kroppen har ju 7 energicentrum så kallade chackran och de representeras av olika färger. Vi var 7 stycken systrar här, så jag hade köpt 7 ljus och slagit in i papper och lagt i min häxkittel, där alla fick ta varsitt ljus. Sedan stod vi i en ring i hallen och tände ljusen en och en på ett annat ljus som stod i mitten. Det ljuset bar Fredsflamman och flamman från Avalon, Gudinnetemplet i Avalon/Glastonbury i England, och de 17 konferenser som varit där. Den innehåller även glöden från Hiroshima där en av överlevarna sparade glöd och har fört vidare genom åren, barnens eld från USA,och från många, många andra länder i världen. Så det är en riktig Fredsflamma som man kan tända andra ljus med och sprida flamman och budskapet vidare. En bra present att ge bort. OK, ceremonin fortsatte och naturligtvis gick min brandvarnare igång och det blev ett jäkla liv så en del av oss fick backa in i ett angränsade rum.
Dagen till ära så hade jag köpt vita rosor, klippt av dem och lagt i skålar med vatten, så bordsbuketten var ála familjen Adams. Senare på kvällen hade min väninna Joanna en annan ceremoni inför det Nya Ljusåret och vi fick varsitt armband som vi framöver skall bära dygnet runt och när det ramlar av så har det gjort sitt.
Fullt så här utspökad var jag inte denna kväll, men väl när det var Hallowen, ifall någon skulle ringa på dörren och fråga bus eller godis.......Idag har jag tänt ett ljus som naturligtvis kommer från Avalon, det har jag gjort för min pappa Gunnar och barnens farfar Loffe. Det är idag 21 år sedan pappa dog och 4 år sedan Loffe somnade in.Rosie har talat om livet idag och lite skoj ska man ha och bevara barnasinnet, trots att man sådana här dagar blir påmind om att detta liv har ett slut. KRAM och var rädda om varandra!
            
 

Tuff fiskehelg......

Publicerad 2015-01-12 08:57:32 i Allmänt,

Ja, det blev en tuff fiskehelg för en gammal sjukpensionär med två tävlingar, som tur är har jag förmågan att koppla bort värken under tävlingarna. I lördags så hade Borlänge SFK och Falubygdens SFK gemensamt KM i pimpel på sjön Grycken som ligger norr om Falun. En sjö som jag aldrig fiskat på, men kollade mammas anteckningar, och hon hade haft mellan 1,5 kilo upp mot närmare 3 kilo, så det verkade lovande. Sonen Niklas kom och hämtade mig sen bar det iväg, det var runt - 12 grader och  stormen Egon var på ingång, så det var ganska blåsigt. Före starten hade Borlänge prisutdelning av 2014 års KM i pimpel, och på bilden är det vi som segrade,  DV Lillemor Arvidsson, D jag själv, H Jonas Gustavsson, HV Ture Fransson, saknas gör ÄHV Lennart Hammarlind och Jun Erik Bjurström. Jag tog en liten resväska i pris och pokaler delas ut vid ett senare tillfälle.
 
Niklas och jag travade iväg tvärs över sjön och började utmed land på vänster sida, och han fick fisk i första hålet. Vi borrade oss fram och in i liten vik och där efter någon timme fick jag första fisken. Mycket borrande och bara en och annan som nappade. De andra tävlande som vi såg på håll verkade också röra på sig, så vi blev kvar men när det var en timme kvar går Niklas tillbaka där vi började och får igång lite fisk. Faan då gick vi åt fel håll. Då hade det även börjat snöa och när vi gick in så hade både snöandet och blåsten ökat, så man såg inte så långt framåt. Hur som helst så vann jag min klass på drygt 1,4 , jag var nog ensam, men eftersom det är ett vandringspris så fortsätter jag att vara kvar i den klassen.
 
I veckan så hörde jag att Jonas och Dan skulle åka till Noranappet, så jag bad att få åka med. Men när jag kommit iland på lördagen var jag så slut och hade sådan värk, känner ju oftast av dåligt väder i kroppen. Men Jonas tyckte att vi kunde höras på kvällen. Snön vräkte ner och stormen var i full gång, hörde lite med Pentti från Nora och de hade ju haft likadant väder tidigare under dagen. Jaja, det finns inga dåliga väder, så visst var jag ut på kvällen och sopade fram bilen och ändrade motorvärmaren för en tidig avresa mot Tuna Kyrka. Jonas är ju lite halvt religös, för han bor ju bredvid kyrkan och han skulle köra ner till Nora. Dit kom även Dan Ersbjörs och sedan hämtade vi upp Bernt Berggren, innan det bar iväg. Det var ett jäkla väder, men ganska bra plogat och Jonas kör ju som en " Gud" så vi kom tryggt fram och gott om tid innan start.
För cirka 15 år sedan var jag senast på en tävling på Norasjön och då gick jag till vänster om dagens start och nu hade jag planer på att gå till höger in mot stan. Började bortom avruskningar för värmeslangarna och fick sitta ensam där hela tävlingen och borrade mig fram mot bryggorna. Det nappade bra i början och jag såg att de andra vid bryggorna och bortom dem att de satt still. Så jag blev kvar där hela tävlingen och lyckades få ihop 4064 gram, vilket räckte till vinst i damveteranklassen. Dagens högsta vikt och nytt sjörekord hade Berndt Berggren Borlänge SFK med 12,680 gram. Han fick även mest poäng på pimpelsports cup med 163 och såg att även jag knep 5 poäng där bland damerna, så nu kanske man måste åka på fler tävlingar?
Den här dagen så var det även en barntävling mellan 12-14, på ett särskilt avruskat område. Där Jörgen Storm tillsammans med fler lärde barnen att pimpla. Roligt att det kom 29 stycken barn, och många flickor och alla fick fisk och fina priser. Tyvärr så hann jag inte med att se den prisutdelningen, men jag tror nog att de flesta var lyckliga och otroligt duktiga denna kalla dag. Trevligt också att NoraGyttorps FK är så snabba ut med resultaten och även de på pimpelsports sida.
Segrare denna dag blev:
Yngre herrjunior Samuel Larsson 3706 gram
Äldre herrjunior Jocke Eriksson 5948 gram
Äldre Damveteran Mona-Lisa Munnukka 2020 gram
Damveteran Rosie Thörne 4064 gram
Damer Britt Lindgren 6355 gram
Äldre Herrveteran Heikki Voutilainen 5432 gram
Herrveteran Jan-Erik Persson 6775 gram
Herr Berndt Berggren 12680 gram
 
Jonas Gustavsson kom på femte plats i herrklassen med  7835 gram och Dan som hade 3496 gram, kom på 24 plats i herrveteran. Dan hade väl på hemresan funderingar på att sälja prylarna på Tradera, men jag tror nog att det vänder snart. En lyckad dag och det kändes fint att sitta bak i vinnarsätet bredvid Berndt, och hemresan var lika trygg, tror nog att jag vill åka med fler gånger. Helt otroligt, jag har varit med på 4 tävlingar sedan Nyårsdagen och vunnit alla, kanske beror det på en ny liten maskot, en liten firre med pingla?
 
 Nu ska jag sätta på en kastrull med stenar och ge mig själv lite Hot Stone-massage, den bästa massagen av alla......
Ute är det - 12 grader och det har börjat snöa igen, burr, burr.
 
 
 
 
 

SM-möte.....

Publicerad 2015-01-08 19:08:06 i Allmänt,

Idag har vi haft ett nytt möte angående pimpel-sm 2014 i Falun på Visit södra dalarna (turistbyrån). Det var Cecilia,Jonas, Peo, Bernt, Per och jag. Allt börjar åter falla på plats och lite finslipning och planering av inköp till försäljningen av korv och hamburgare m.m. Jag testade en ny kladdkaka på "folket", tror att den var till belåtenhet.
I måndags på trettondagsafton  var dalademokratens reportage i tidningen,som vi var ute och gjorde på fredagen vid Roxnäs udde. På en av bilderna satt vi med våra spön och pirkar i samma hål, och vi lyckades utan att trassla ihop oss. Hehe, samarbete över kommungränserna Falun-Borlänge.
På lördag så har vi gemensamt KM med Falubygdens SFK och tid och plats får vi veta i morgonkväll. Det är ju många som är medlemmar i båda klubbarna.Talar mer en annan dag, ha det bra.
 

Trettondagsnappet på Vikasjön......

Publicerad 2015-01-07 08:44:05 i Allmänt,

Igår så var det dags för Trettondagsnappet som i år skulle gå på Vikasjön, istället för Roxnäs och Runn. Det är nog 10 år sedan som jag fiskade på Vikasjön, har bara varit förbi och kikat vid några tävlingar. Jag beslutade att gå till vänster om starten bort mot sundet mellan Runn och Vikasjön. Där har jag aldrig tidigare varit utan jag brukar gå ner till Strand eller tvärs över sjön mot stora vita huset.
Började bredvid  avruskningen och i tredje hålet fick jag nog ett kilo abborre efter att ha bytt krok från rött garn till "Kurre-Special" en ljusare limkrok. Borrade runt omkring på hela flatan men fick bar några få ströabborrar. De övriga som börjat på samma ställe var som bortblåsta och visst blåste det kallt. Cirka 3 minusgrader, mulet och kall blåst och mot slutet av tävlingen så kom det lite snö.
När det var en och en halv timme kvar av tiden så borrade jag mig tillbaka mot starten, men inte ett liv. Jag såg att det satt en liten klunga till höger om starten, men de såg inte ut att få så mycket fisk. Jag  gick mot dem men såg att det fanns en stor oborrad flata innan klungan, så jag gjorde ett hål och det högg direkt. Det var lite blandad storlek på abborrarna och de var som tokiga. Riktigt roligt fiske.
Efter cirka en kvart kommer Torbjörn från samma klubb som mig fram och säger-Jasså, är det du som sitter här och smyger och jag talar om att det nappar bra på vanlig krok, inget tafsfiske. Han går förbi cirka 15 meter men får inget utan går tillbaka till klungan där han var och säger när han går förbi att jag ska få sitta själv. Tack Torbjörn för att du visade respekt, men det fanns nog fisk till dig med. Borrade sammanlagt fem hål och fick fisk i tre av dem och min sammanlagda vikt blev 4602 gram, vilket räckte till en seger.
På Ösjön på Nyårsnappet så var jag ju själv i yngre damveteranklassen, vilket jag inte visste när jag gick ut. Så nu frågade jag innan starten hur läget var och Lindgren kom fram och talade om att jag var själv så jag bad att få tävla i damklassen istället. Jag lovar det var en härlig seger som peppar mig ännu mer. Hur jag mår idag med min värk vill jag inte ens nämna, men brorsan som är i Thailand ska fixa hem lite mer liniment till mig, så det finns hopp.
Vinnare denna dag var yngre herrjuniorer Philip Hellström 248 gram, herr Karl-Olof Wickström 8790 gram, herrveteran Krister Bergman 7780 gram, äldre herrveteran S-O Holmberg 5304 gram, äldre damveteran Viveka Jernberg  2982 gram och damer Rosie Thörne 4602 gram. Övriga resutat finns att läsa på www.falubygdenssfk.blogspot.se
Som vanligt så var Lars Jansson i Falubygdens SFK snabbt ut med resultatet från de 123 startande denna dag. Tack för det!
 

Iskallt, men fina isbilder......

Publicerad 2015-01-04 18:00:00 i Allmänt,

Idag skulle jag städa, baka och jag hade bokat tvättstugan, men blev sugen på att följa med och fiska när sonen  Niklas frågade igår. Så när sockerkakan till tårtan stod i ugnen ringde han och undrade om jag skulle med. Ingen tvekan och med följde även sonen Mikael som inte pimplat på 28 år, tror jag. Det bar iväg till en liten fin sjö  och isen var 25-30 cm tjock och blankis. Solen sken och allt var frid och fröjd, jag fick en abborre i första hålet, men sen var det stendött. Niklas hade några napp och Mikael tappade en stor som snodde kroken. Här får Micke en lektion av lillebror.
Straxt därpå får jag tre till i ett hål, men inget mer. Niklas undrar om vi ska med ner i en annan vik och testa och vi hänger med. Niklas lyckas få en stackare, men inte ett liv till på hela dagen men ett perfekt tillfälle att ta lite fina foton.
Vi provar med hela utrustningen, tafs, mormyska, balanspirkar och byte av krok men inget hjälper.
 
Såg den här fina munnen i isen och börjar snabbt nynna på lite Stones-låtar.
Här är lite fler isbilder...
Det är bara att konstatera att det råder en förbannelse över sjön och på slutet träffade jag på det här ismonstret.
Det var ändå en härlig dag med lite träning på att "virka" eller jag menar varpa och lite annat skoj och Mikael klarade sig bra trots att han bara hade "jumpadojor" på sig, det är varmt och skönt med ullstrumpor och fikat satt bra. Så dagen får avslutas med en Smile, och en till kaka står i ugnen och tvättstugan är avbokad, så allt under kontroll, för i morgon firar vi storebror Stefan som fyller år med fika här hemma....
Hörs en annan dag!
 
 

Press och pressen.....

Publicerad 2015-01-03 10:22:32 i Allmänt,

Idag så är det 36 dagar eller 5 veckor kvar tills vi skall arrangera SM i Pimpel 2014, och igår så var vi ute vid Roxnäs udde och träffade en reporter och en fotograf från Dalademokraten. Från Falubygdens SFK var det  Bernt Johansson som är pressombud, ordförande och vice tävlingsledare på SM Per-Olov Liss, och från Borlänge SFK ordförande och tävlingsledare på SM Jonas Gustavsson och jag. Själv har jag ingen titel eller styrelseuppdrag men är med och hjälper till med det jag kan. Har ju en del erfarenhet genom åren då Södertälje och Stockholms distriktet arrangerat SM två gånger medans jag fanns kvar där. Sen har jag deltagit eller på annat sätt varit närvarande på 33 stycken pimpel-SM genom åren 1967-2013.
Fotografen tog en arrangerad bild sen försvann han ganska fort, det var ju kallt, blåsigt och halt om man inte hade broddar. Gråkallt trots plusgrader, så vi blev inte kvar så länge och fiskade inte alls trots utrustningen. Vi berättade för reportern om SM och svarade på hans frågor. Han fiskade själv en del och en sommar fick han en abborre på över kilot på Runn. När det kommer in i tidningen vet jag inte.
Pressen på oss nu är att få allt att klaffa med funktionärer, så att alla som lovat förra året fortfarande kan ställa upp. Är du intresserad av hjälpa till så är du välkommen att kontakta tävlingsledningen, vi kan aldrig bli för många. Man behöver inte vara medlem eller fiskare och vår hemsida hittar du här bredvid. Vi ska ju också  bygga upp allt runt omkring tävlingsplatsen, men det ska inte bli några problem allt är ju redan förberett. Ska bli så roligt!
Den här burken gjorde jag hemma hos Joanna och Anders förra Nyårsafton (2013), vi var ett gäng som fixade våra egna burkar med remsor och rolig tejp m.m. Syftet var att skriva små positiva lappar under året och stoppa ner dem i burken. Åhhh, idag skruvade jag av locket igen och läste allt positivt, en riktig boost för en själv och påminnelse om hur bra året varit trots allt. Nu börjar jag om på ny kula med den tomma burken, jag har redan några lappar klara. Jag kan verkligen rekommendera det här, så roligt. Man kan ju också skriva upp tävlingar, resultat, datum, väder m.m. Tänker också göra som mamma börja skriva ner i en anteckningsbok om alla mina tävlingar jag är på och vilken pirk och krok jag använt. För hur det än är så sviker ofta minnet. Ha en bra helg, själv så ligger jag lågt ett tag, men trettondagen syns vi på isen på Vikasjön. Falun har tävling där 10-14, kom i tid.

Nyårsnappet på Ösjön......

Publicerad 2015-01-01 17:39:15 i Allmänt,

Då var det dags för min pimpelpremiär som även blev första tävlingen för säsongen, Nyårsnappet på Ösjön. jag hämtade sonen Niklas och sen bar det iväg. På morgonen hade jag gjort en "skogsmulle" eller vad man ska kalla det, och den kommer att utvecklas lite till inför SM i pimpel 2014.
Då var det dags för utgång och man var ju "peppad" och det var lätt att gå, bara ett litet snölager och lite halt i de plogade banorna som fanns lite överallt. Gick betydligt längre än jag tänkt och stannade bakom "Konsumön" och naturligtvis genomsvettig så ombytet i lådan satt bra. Det var en fin dag med några plusgrader, men sen blåste det så det gällde att hålla reda på handskarna.
Efter två timmars letande efter fisk och inte ett napp, trots att jag borrat över ytor där jag tidigare fått bra med fisk så var jag fortfarande fiskfri. På udden vid Vita huset satt ett gäng som fick lite fisk men icke jag, utan jag gick ut till grundet där det satt flera som fick fisk. Men det skulle ta ett bra tag innan jag fick min första. Lyckades till slut få upp 20 stycken abborrar som vägde drygt 500 gram.
Niklas travade iväg långt bort mot Nordanö och fick fisk i början men gick därifrån och provade många olika platser. När jag kom iland så var han redan vid bilen, så premiären var väl inte så kul, men en erfarenhet rikare. Roligt i alla fall att han är tillbaka efter 11 års uppehåll.
Här har vi dagens segrare herrjuniorer Erik Bjurström, damer Linda-Maria Lundin, herrar Jonas Gustavsson, herrveteran Jörgen Andersson, och äldre herrveteran Lasse Ohlsson.
På bilden saknas Viveka Jernberg och vem vann damveteranklassen? Tror att det var jag, fick i alla fall tillbaka startavgiften, så dagen var trots allt lyckad. Var nog ensam i min klass, så då behöver man inte ta upp så mycket fisk, hehe. Men att de skulle räcka till en seger hade jag ingen aning om, kanske väljer en annan klass nästa gång. Nu så är i alla fall katten Chilla glad för fiskarna har precis puttrat klart på spisen och hon springer runt och sniffar.....
Här har vi tomtemor och tomtefar Anna-Lisa Zetterström och K-G Karlsson, som har fullt upp med korvkokning.
Då har säsongen startat och allt känns bra, i morgon nya uppdrag......

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela