Sista Januari......

Publicerad 2019-01-31 09:01:17 i Allmänt,

Sista Januari idag och kylan biter sig fast, snöar lite varje dag känns det som. Många som är förkylda, men peppar,peppar har jag klarat mig.
Den här fina bilden la Julian upp av sin tallrik. Han studerar till arkitekt och är även intressaerad av konst och frågade om lite av varje. Han tyckte att jag hade mycket saker, och jag kunde bara hålla med att det är alldeles för mycket.
Försökte med hjälp av Niklas förklara om mina vandringspristavlor från tiden i Södertälje SFK. Vi sa att man skulle vinna tre gånger, men det var nog så att man skulle samla poäng och när man uppnått rätt poäng fick man tavlan.Den här har Lennart Loberg målat i olja och sand och den är från Trosa skärgård.
 
Den nedan har också Loberg målat. Han var ju även aktiv fiskare i klubben och varit med på flera Finnkamper. Jag fixade tygmärken åt honom och då fick jag en fin tavla av en krabba också målad i olja och sand.
 
Berättade även om mamma och pappas bröllopsfoto och min farmor och farfar från början av 1900-talet.
 
Idag hittade jag även fler urklipp när Niklas var junior och många andra roliga urklipp. Det får bli en dag framöver med fler bilder från den tiden.
Sportlovsfske och från Nyårsnappet.
 
På söndag har vi DM-serie 2 här i Dalarna på sjön Skramsen Dala-Järna. Jag skrev om det på vår facebook-sida för på telefonsvararen sägs det ingenting. Märkligt.....  Stig har lagt ut det på Daladistriktet Sportfiskarna, facebook. På något sätt ska jag ta mig dit, ännu lite osäkert om Niklas kommer med. På lördag har han Amsbergs cup i inomhusfotboll och även fullt upp med studier. Vi hörs.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svensk mat.....

Publicerad 2019-01-30 19:48:00 i Allmänt,

Igårkväll skulle jag bjuda på svensk mat till några amerikanska killar. Det är Panteas kusin Arya, och två av hans kompisar Dylan och Julian, som är här och hälsar på. Han och hans bror och pappa var här för snart tre år sedan när Niklas och Pantea gifte sig och då var det sommar.
 
De hade rest ifrån USA och stannat flera dagar i London innan de förra måndagen kom till Borlänge. Den kvällen var de ut till Ornässtugan och gick på isen vilket var svårt att förstå att det var sjön de åkt båt på när Arya var här senast. Det var ju ljuskväll och marschaller utmed isbanorna, en upplevelse för dem.
Pantea var ledig en dag och de hyrde långfärdsskridskor och åkte på Ösjön. På bilden nedanför syns två bilar på sjön och några fiskare. Själv skulle jag nog inte köra ut med bil på isen.
 
I torsdags reste de ner till Stockholm och stannade där till söndagen. Det var Niklas,Pantea, Sara (Panteas syster) och grabbarna. Så den kvällen var de på en hockeymatch på globen. Tror att det var Djurgården mot Malmö.
 
På fredagen kom en kusin och hennes kille från Malung ner till Stockholm. Så alla fick några fina dagar i staden med shopping och sevärdheter.
Igår var det då dags för mig att bjuda på svensk mat. Jag hade förberett, och gjort inlagd sill, Janssons frestelse, omlett, västerbotten paj och köttbullar, kokat lingonsylt. Till det kokt potatis, prinskorv, skinka, räk och romröra, Gustafskorv, leverpastej och grönsaker, m.m.
 
Tror att grabbarna var nöjda med att prova allt som fanns och även nubbar. De hade lärt sig lite svenska och själv blev det lite "svinglish" och Niklas och Pantea fick översätta en del.
 
 
Vi diskuterade allt möjligt från hur varmt det är i Kalifornien, till hur mycket de har gått upp i vikt under resan, hur långa alla var,Gustav Vasa och mycket fiskesnack. Hittade urklippet på Niklas när han som 5-åring var med på sportlovsfiske och det var minus 25 grader på morgonen. Niklas visade runt bland mina priser och jag visade isborren. Synd att Pantea jobbade på vardagarna och Niklas har börjat en praktik. Annars har vi kunnat varit ut och pimplat med dem.
De hade inga problem med att se vem som var Niklas. Efter maten blev det kaffe,te och hembakad jordgubbstårta.Sen lite snacks och Algrens bilar var poulära. Innan de åkte hem fick de också smaka varm glögg och pepparkakor.
 
Mycket rester kvar idag och till frukost blev det omlett och tårta har jag ätit några gånger under dagen. Man går och tänker allt på engelska, sjukt,haha.
 
Här är Julian och Niklas i Stockholm.
 Dylan gillade kaffe och de andra drack te.
 
Ikväll åker de ner till Arlanda och i morgon flyg till London och sedan till USA. Trevligt att få träffa dessa trevliga och artiga grabbar. Hoppas att de får en trevlig hemresa.

Lite av varje.....

Publicerad 2019-01-29 06:07:07 i Allmänt,

Resan hem från Strängnäs igår gick bra, snö och moddigt. Hamnade bakom snöplogar vid tre olika tillfällen, då det bara gick att köra 40-50 Men hellre det och komma fram helskinnad. Hörde senare på radion om olyckor runt om Borlänge.
Fick ett samtal från kommun när jag körde hemåt och ringde upp när jag kom hem. Det var en kille från fritidsförvaltningen som jag tidigare har haft kontakt med när jag var ordförande i klubben. Han berättade att det är allemansrätten som gäller på Ösjön. Man behöver inte ha något tillstånd för att ploga upp skidspår eller göra isbanor. Jag tyckte ändå att man till hösten kan ha ett möte med de berörda föreningarna. Han var villig till att vara med på dem. Jonas fick ett samtal i fredags från han som kör upp skidspåren. Det kommer i februari att vara en stor hundspannstävling. Men till vårt Borlänge mästerskapet ska det väl vara ok att fiska överallt utom i isbanorna. Jag får återkomma närmare om det.
 
Jag ska rätta till lite siffror från helgen och få med namnen på alla segrare på Järfällasmästerskapet. Det var 160  startande och 60 stycken i den kortare tävlingen för barn och ungdom.
Järfällamästare 2019: 
Ydj Lenja Strodhoff
Yhj. Albin Eriksson
Åhh Ludwig Hedberg
D .    Isabelle Wassberger
H .    Erik Högberg
Dv .  Annika Skoog
Hv .   Björn Eldh
Ädv . Maj Pietilä
Ähv .  Kalevi Heinonen.
 
15 juniorer med på 4-timmarstävlingen, det är bra.😊
 
I Bulgarien kom det Svenska landslaget i mormyska på en tolfte plats i Vm. Vann gjorde Litauen, tvåa Vitryssland och trea Ukraina.
Finland på en hedrande femte plats, Norge på elfte plats.
Arvid Einarsson var populär och finns med på många bilder, han är nog den yngste deltagaren genom åren. Bra kämpat. USA kom på en tiondeplats, följer dem och såg att de landat i Chicago.
 
Ikväll ska jag bjuda tre killar från USA  på svensk mat, det är Niklas frus kusin och två kompisar till honom.. Niklas och Pantea kommer också och får väl hjälpa till med språket. Jag har lagt in sill, gjort Jansson, köttbullar, omlett och en västerbottenpaj. Ska steka prinskorv och fixa lite annat smått och gott. Efter maten blir det hemlagad jordgubbstårta och kaffe.Slinker nog ner en nubbe till sillen också.😉😍
 
Vi hörs.😊

Järfällamästerskapet 2019......

Publicerad 2019-01-27 18:51:00 i Allmänt,

Klockan ringde vid 06 och det var ju bara att gå upp, käka lite gröt och hoppa i fiskekläderna. Monika skulle köra idag, så det var bara att luta sig tillbaka.
Vacker morgon och fantastiska frostiga träd utmed vägen till Stäket och bra skyltat med stora abborrar.
Vi kom dit ganska tidigt och var bland de första att lösa kort. Jag var så lyckligt lottad och hade fått en Vip-biljett.😊
Många kända namn dök upp vartefter och många att krama, det är ju hälften av nöjet. Att träffa och hälsa på så många fiskekompisar från många delar av landet. En kall morgon med -11 grader och blåst.
Det kom 157 startande och runt 65 i barntävlingen. De hade en särskild ruta nedanför starten och hade kortare tävlingstiden än vi andra.
 Monika och jag gick ner till vänster, till pricken, där det brukar vara bra fiske. Många fler tänkte lika, men det nappade dåligt och folk rörde på sig omgående. Det verkade som abborrarna gick djupt.
När jag kommit upp i 27 fiskar skippade jag räkneverket, det frös på.
Lite långtråkigt när det nappade dåligt så tog lite foton, början till en halo, ovan. Zooma in båtarna, på båtklubben nedanför.
Vi kämpade på hela tävlingen och bäst nappade för mig på runt 10 meter. Monika slog mig, hon hade 2312 gram och jag 2050 gram. Vi kom båda tvåa i våra klasser damveteraner och äldre damveteraner.
Högsta vikten idag hade Erik "sutaren" Högberg på över 10 kilo, bästa dam Maj Pietälä och bästa junior, en kille från Nora-Gyttorp.
 Isabelle Wassberger vann damklassen och en Stäket kille ähv, övriga segrare och resultat finns på Facebook, Stäkets SF:s sida. Där även livesändningar finns.
Vinnaren i damjuniorklass. 
 
Från Borlänge Sfk fick även Linda-Maria Lundin pris och kom tvåa och Gullstrand var högt upp i ähv.
Annika Skoog från Gimo vann damveteranklassen och Björn Eldh vann herrveteran.
 En rolig och välarrangerad tävling av Stäkets SF , där DM-serien för Stockholmsdistriktet ingick, samt pimpelsportcup nr 2. Fisken som kom upp, gick till att mata havsörnarna i Roslagen.
Ovan vandringspriset, som Erik fick för högsta vikten idag.
Åker gärna ner nästa år igen, trots att det inte var det "gamla mälarfisket" som jag är van vid.
Nu sitter Monika och jag mätta och belåtna i varsin fotölj och kollar VM-finalen i handboll, det ser ut som Danmark vinner.
 

På väg.....

Publicerad 2019-01-27 07:18:39 i Allmänt,

Då är syrran och jag på väg från Strängnäs till Stäket och årets Järfällamästerskap i pimpel.😊
 
Det blir en rolig och spännande tävling med penningpriser till bästa herr, dam och junior. En stor satsning görs även på barn och vuxna som inte tidigare har pimplat och vill lära sig. Flera coacher finns på isen.
 
Svåra förhållanden för vårt svenska landslag i mormyska i Bulgarien. Man ligger på en elfte plats av femton lag, efter gårdagens invägägning. Många låga vikter i de olika rutorna. Idag önskar vi svenskarna skitfiske.
Satt och lagade min finnskrylla i veckan inte det lättaste.Vi hörs ikväll efter tävlingen.
 
 

Oj,oj vilket äventyr.......

Publicerad 2019-01-26 05:53:49 i Allmänt,

Oj vilket äventyr vårt svenska landslag i mormyska får vara med om i Bulgarien. Där avgörs VM idag lördag och i morgon söndag. Om de nu överhuvudtaget kan ta sig till sjön.
De har ju varit där några dagar och träningsfiskat tillsammans med övriga lag.Med snö som vräker ner och en timmes bussfärd upp i bergen, där bussarna kör fast och deltagarna måste ut och skjuta på för att den ska ta sig loss.
Hemska förhållanden på sjön med 10-30 cm med vatten och blötsnö som kommer ner. På Facebook delas det live sändningar från det svenska teamet och jag följer även USA där.
Igår när de skulle åka tillbaka till hotellet så hade ett stort träd lagt sig över vägen och det tog stopp. Till slut kom en man med yxa och högg itu det. Sen fick man hjälpas åt att dra det åt sidan med rep. Bussarna satt fast även på tillbakavägen, vilket äventyr.
 Sent möte för lagkaptenerna och beslut om att försöka tävla idag, om de nu tar sig upp till sjön.
All information har jag fått via team Swedens sida på Facebook och jag har delat den på min sida. Kommer inte just nu ihåg deras namn på sidan, men sök själva om ni vill se fler livesändningar.. 
 
Nu håller jag tummar och tår att allt går bra för det Svenska laget och att alla deltagare och lagledare kan återvända till hotellet helskinnade. Det blir en spännande helg både där och hemma. Skitfiske på er alla!
Lånad bild😊😉

Överraskningarnas vecka....

Publicerad 2019-01-25 10:35:00 i Allmänt,

I måndags förmiddag kunde jag läsa på Facebook om nydragna skidspår på Ösjön. De var dragna utmed land över hela sjön och precis på de ställen där de flesta av oss brukar fiska, privat och på tävlingar.
Ibland har jag kort stubin och då gick jag i taket. Det tillkommer ju också isbanor på sjön som en annan idiell förening plogar och underhåller. Den sistnämnda hävdar att de har bra kontakt med fiskeklubbar i Borlänge och Falun.......Vi hade ett möte inför SM 2014, och det är den enda kontakten som varit. Vår ordförande har inte hört något sedan dess.Nedan är dragningen av isbanorna.
 
Med dessa skidspår och isbanor blir det svårt att genomföra Borlänge mästerskapet 2019. Så nu gör jag allt för att ta reda på hur det har gått till, om det krävs tillstånd m.m.
Jag blev som sagt väldigt arg, och  besviken, delade kartorna på facebook och fick många kommentarer. Samtidigt så messar Linda-Maria med personen som kört upp skidspåren. Som tycker att man kan undvika att borra i dem, de är ju bara 60-70 cm breda. Igår hör han av sig till henne och frågar när vår stora tävling är. För nu har man bett honom köra upp fler spår för hundspann.!!!???
Min första plan i måndags var att skriva något vettigt och gå runt med namnlistor. Dessa kunde jag ta med ner till Stäket och få många namn på. Jag har Borlänge Sfk:s fulla förtroende att gå vidare med det här och skickade över det jag skrivit till Jonas.
Frågade Niklas som pluggar om utformningen av skrivelsen och vi pratade länge och jag beslutar att kontakta Sportfiskarna. Så igår ringde jag Michael och fick många goda råd och förslag. Så nu väljer jag den "mjuka" vägen, inga namnlistor utan kontakt med kommun i första hand. Kanske kan jag få några namn så att vi till hösten kan ha ett möte med de berörda inför nästa vinter.Nu inväntar jag att någon kontaktar mig i ärendet, då tjejen i växeln på kommun  inte visste vart hon skulle koppla mig. Hon sa även, om jag inte hört något så kunde jag återkomma i mitten av nästa vecka.?
Men hur det än går kommer vi att arrangera Borlängemästerskapet den 10/3. Så då är alla Välkomna och jag återkommer i ärendet.
 
Sen var det det här med resor, allt var klart i början av veckan och det skulle bli minst två bilar ner till Järfällamästerskapet. Men igår ville en till med. Jag kollade runt lite om plats, hade även kontakt med Linghed och Orsa.. Men efter att pratat med syrran så bestämde jag att åka ner till henne Så vi åker båda från Strängnäs.
Sent i måndagskväll fick jag ett trevligt mess, och igår var jag på handarbete på pro, och fick tilldelad en duk som jag ska sy till vår julmarknad.
 
Så senaste veckan har det hänt mycket, hoppas att vi ses på söndag.
 

Mina Järfällamästerskap......

Publicerad 2019-01-24 08:00:00 i Allmänt,

Järfällamästerskapen och tävlingsplatsen Ängsjö på Mälaren vid Stäket är ett av mina favoritplatser att fiska på.
Nu när jag bor i Borlänge så är man inte nere och tävlar så ofta i Stockholmstrakten. Lite synd, jag gillar mentaliteten och det raka skojiga sättet att kommunicera på,  som alla har där.
 
Senast jag var till Ängsjö och  Stäket var någon gång på 90-talet. Då var vi några bilar från Borlänge. Jag fick inget pris då, men roligt fiske.
När jag tävlade för  Södertälje SFK, lyckades jag vinna 6 gånger. Som damjunior ( upp t.o.m. 17 år) 1968,1969 och 1971.
1969 så vann pappa herrklassen och jag damjunior. Vi gick alltid tillsammans och jag kommer än i dag ihåg var vi var någonstans.I år tror jag att man brutit upp en isränna, så jag kan inte gå till samma ställe. Men det var utmed den långa vassen snett mittemot båtklubben. Jag har ju en del urklipp med resultat från förbundets tidning.Den översta från 1968 och den nedre från 1969.
Många kända namn bland deltagarna, och många som  lämnat oss. Ni som var med på den tiden kommer ihåg. På båda dessa tävlingar så hade jag kommit tvåa bland killarna, och slog Mr Magic, Lars Sundberg. Det gör man inte idag.😉1968 så räknade man 2 poäng per abborre och 10 poäng per hekto.
1969 var mitt bästa år som damjunior då jag även vann DM och SM. Tänk det är i år 50 år sedan, så det finns lite att fira framöver.😊
Som dam vann jag 1981,1982, och 1985. Jag har varken urklipp eller anteckningar kvar från den tiden. Jag skrev ju precis som mamma ner vid varje tävling var vi varit, datum, väder, vilken pirk jag fiskat med och vilken krok. Men vid någon flytt har jag rensat och kastat dem.
 
1982 var också ett av mina bästa år då jag vann DM och SM. Året efter så fick jag problem med mina axlar och gick sjukskriven länge. Arbetade som brevbärare och fortsatte med det i många år till, tyvärr. För idag är jag "sjukpensionär" med en arbetsskada i axeln som gör sig mer och mer påmind.
 
Det kommer att bli roligt att fiska igen vid Ängsjö, men jag tror att det är lite annorlunda fiske nuförtiden med högre vikter. Det gäller nog att vara uppmärksam var man får fisk och hänga med i eventuella klungor. I morgon skriver jag om överraskningarnas vecka, så vi hörs.😊

Stäkets SF.........

Publicerad 2019-01-23 09:17:00 i Allmänt,

Stäkets  SF är en mycket aktiv klubb i Stockholmsdistriktet, den bildades 1955 och är säkert en av landets äldsta klubbar. Ordförande är Leif Andersson och sonen Calle är kassör och webbmaster, sekreterare är Kicki Ihregren-Torstensson. De har runt 350 medlemmar och som junior har man gratis medlemskap.
Calle är känd för att vara snabb ut med resultat för klubben och i Stocholmsdistriktet. De har många olika aktiviteter som pimpel, bryggpimpel, mete, trolling, havsfiske, barn och ungdom. Båtsektion som arrangerar gädda och göstävlingar och det finns även 200 båtplatser man kan hyra.
Intervjuer av medlemmar har gjorts på hemsidan och nu senast på facebook.
En aktiv tävlingsklubb med många duktiga tävlare genom åren. Förra året arrangerades SM i pimpel tillsammans med Enskede på  Mälaren vid Steningeviken. Där hade klubbens herrveteran Mats Arnoldsson högsta vikten  och fick äntligen bli Svensk Mästare. Mats var ju junior samtidigt med mig när jag tävlade för Södertälje SFK.
Nu till helgen arrangerar klubben Järfällamästerskapet i pimpel vid Ängsjö. Det är även en tävling i Stockholms Dm-serie, och andra tävlingen i pimpelsportcupen . Det är även stor satsning på barn och vuxna som vill lära sig pimpla.
 
Har man tur kan man få en vip-biljett och få startavgiften betald, samt ett mål.
Om jag har läst rätt i resultatlistor så har inte Järfällamästerskapet arrangerats vid Ängsjö på 6 år. Förra året valde man att inte arrangera, då SM var första och största prioritering.
2017 Steningeviken
2016 Görveln
2015 Ekolsundsviken
2014 Gröna udden, Kungsängen
2013 Ängsjö
Ängsjö är ett trevligt ställe där jag tävlat många gånger under min tid i Södertälje SFK, skriver mer om det i morgon.
2013 var högsta vikten 18.942 gram och det hade Björn Widerberg, Täby PF. Men rekordet har Timo Jumisko på 19.980 gram.
Vi är minst två bilar från Dalarna  som åker ner till tävlingen i år.
 
Jag rekommenderar alla att gå in och läsa på Stäkets sida www.staketssf.se. En mycket trevlig sida med bra information,  resultat,och historia m.m. Bra upplägg där flera webbmaster kan få bra idéer. Hoppas att vi  ses på söndag.😊

Ljuskväll vid Ornässtugan.......

Publicerad 2019-01-22 13:06:00 i Allmänt,

Igår kväll var det ljuskväll vid Ornässtugan, Ösjön, Borlänge. Från 18-21, och jag var ute i god tid. Tur var det för parkeringen vid pumphuset fylldes på snabbt.
Magiskt ljus från stadens lampor och på sjön som var full med marschaller utmed isbanorna, betydligt mörkare.
 
Det var en kall kväll med -11 grader och det snöade. Jag blev inte kvar så länge, utan drack upp min varma vaniljmjölk med honung. Den satt fint.
Mycket folk både skrikande barn och hysteriska föräldrar. De flesta hade skridskor med sig och åkte en vända. En del klev på vid båthamnen, andra vid bryggan vid Ornässtugan eller vid Haganäs längst in i viken.
 
Niklas och hans fru Pantea hade på dagen fått främmande av Panteas  kusin med kompisar från USA. Men vi måste gått om varandra. Det var första gången de gick på is, så en fantastisk upplevelse för dem.😊
Ovan cafeterian som höll öppet och det berömda dasset med en fin gran bredvid. Det var via dasset Gustav Wasa rymde, och så småningom upp till Mora och Sälen. Men den historien om Vasaloppet får bli en annan gång.
En magisk kväll och i morgon talar jag om Stäkets SF och Järfällamästerskap.

Roliga tävlingar framöver...

Publicerad 2019-01-21 06:39:49 i Allmänt,

Vaknar tidigt, det är ju fullmåne ute, en blodmåne som färgas röd när den är nära jorden. Är även en månförmörkelse nu på morgonen. Tyvärr är det mulet här i Borlänge men himlen är lite ljusröd. Igår kväll lyste den starkt på himmelen.
 
Det blir många roliga pimpeltävlingar framöver. På söndag 27 Januari är det Järfällamästerskap  på Mälaren,Stäkets SF arrangerar.
Man delar även ut några Vip-biljetter.
 
Klubben kommer även att arrangera en kvällstävling Mälarlaken, en rolig ide för er som bor runt Stockholm.
 
Kommande helg finns inget inplanerat i Dalarnas program, så det vore roligt att åka ner till Stäket. Hör gärna av er om ni har en plats över i bilen.
Torsåkers Amatörfiskeklubb kör den 9/2 och 10/2 två dagars pimpeltävling, med sammanlagda vikten för de två dagarna. Det är nog två separata tävlingar också. 
 
Sedan har vi Levi Svedbergs Challange på Storsjön,Sandviken, den 23/2 . Håll ögonen öppna  var starten blir i år.
 
Dagen efter, den 24/2 kör Borlänge Sfk en 5-timmarstävling på Runn, Runnmästerskap. Med start vid Storsund, sundet mellan Ösjön och Runn där flera tävlingar anordnats tidigare.
När vi kommer in i mars så har vi Falumästerskapet 9/3 på Runn och Borlängemästerskapet 10/3 på Ösjön. För mer info varje vecka ring Borlänge Sfk:s telefonsvarare 0243-239644. Där Lars Collin pratar in nya meddelanden varje måndag, och byter om det kommer in något nytt under veckan.

Allt väl.......

Publicerad 2019-01-20 08:08:33 i Allmänt,

Allt väl, kroppen känns bra efter gårdagens tävling. Men det blir inget fiske idag, utan det finns mycket att pyssla med här hemma.
Resultaten från igår kom snabbt på www.smedjebackenssfk.se
 
Hoppas att jag kan räkna bort min placering som sexa,1444 gram på Leran är nog mitt sämsta resultat på länge.Nästa dm-tävling är 3/2 på Skramsen, Dala-Floda, då blir det nya tag.
 
Föret på sjön igår var, 1-2 decimeter lös snö med skare på vissa håll. På flera ställen var det halt närmast isen och vissa fläckar med vatten och stöp. Jobbigt när man gick ut, men bättre hem, då hade det fryst på i spåren😊
 
I veckan åkte julgranen ut, det blev tomt. Som tur var köpte jag en ädelgran som  inte barrar så mycket.
 
Sågade och klippte av grenarna, så lätt att bära ut den.
Så nu ett minne blott, men jag har en plan för stammen. Allt för återvinning..... Återkommer till det längre fram. Vi hörs, ha en bra dag och Skitfiske.

Premiären avklarad......

Publicerad 2019-01-19 18:15:00 i Allmänt,

Idag var det första serietävlingen för DM i pimpel på sjön Leran. Smedjebacken var arrangör, som vanligt en bra genomförd tävling, där man även säljer korv, dricka, m.m.
 
Hemma hade jag -8 grader men ju närmare Morgårdshammar jag kom så blev det kallare, och -15 vid starten.
Niklas kunde inte komma med idag på grund av studier, så jag åkte själv. Hörde på radion om en trafikolycka före Borlänge på E 16 och flera tävlande satt fast i kön på den avstängda vägen. Alla hann inte fram, utan fick vända.
 Som vanligt hade jag extrakläder nerpackat i konten,  och klädd i två tröjor, tunn dunjacka och ulltröja ytterst. På huvudet ett pannband. Fick många blickar och kommentarer, då de flesta var väldigt påpälsade på grund av kylan. Men jag svettas ju så mycket, så jag måste ha ombyte med mig.
Jag hoppas att jag får någon rätsida på mina problem. Jag har skickat in hår från mitt bakhuvud till Näringskällan, som skickar det vidare till Texas, USA. Så om cirka tre veckor får jag 10-12 sidor med analysen. Då vet jag vad min kropp behöver för vitaminer och kosttillskott, för att balansera mina problem. Spännande, och intressant efter 5 års helvete med svettningar och trötthet. Min teori är sköldkörteln, men sjukvården är ganska okunniga och ointresserade när man har fibromyalgi.
 Nu till tävlingen.....det var ganska många till start och många tävlare utifrån. Min  plan var som vanligt att gå in i Kolviken, där det brukar nappa bra. Vi var ganska många som började där och många starka namn. I mitt tredje hål fick jag 6 stycken, och det nappade bra för fler av de tävlade.
Jag fiskade med en räfflad Hugo och kroken var Bolander med en lyspinkies på. Hade räkneverket som jag klickade varje fisk. Men på grund av kylan och blöta fingrar så fastnade man lite vid varje tryck. Så när jag kom till 22, skippade jag den.
Ojämnt fiske och många tävlande som "flyttade runt", och det gick inget vidare för mig.
Allt frös utom jag, borren, konten, pinkies, blodisar och ibland rullen på spöt. Jag hade ju tagit på mig torra kläder upptill, på med jacka och mössa innan starten. Händerna var insmorda med nitroglycerinsalva, och mina fårskinnshandskar satt inte i vägen mellan hålen.
Kämpade på tiden ut, som gick sakta idag. Men ångrar att jag inte gick fram till en klunga på slutet, där de fått stora abborrar.
Gick en del i gamla hål och varierade med Hugo, Hedenskog och finska tafspirkar. Men fick inget flyt i fisket.
Högsta vikten idag på över 6 kilo i hv o Anders "Laxen" vann herrklassen på näst högsta vikt, 5,6 kilo.
Damklassens vanns av Lotta Engvall och Linda-Maria tvåa, men etta i Dalarna, Monica Andersson vann Dv och Anna-Lena Björkman tvåa, och resten av resultaten, kommer så småningom på Smedjebackens hemsida och Sportfiskarna Dalarna Facebook.
 
Lillemor var nog bästa ädv från Dalarna och maken John tvåa tror jag.
 
Kjell och Ellen fanns på plats med sin försäljning.
 Solen hann aldrig fram idag, men när vi slutade fiska var det bara -5 grader.
 
Ja, premiären avklarad och nya tag snart igen, men blir nog hemma i morgon, tråkigt att åka ensam i bilen. Januarinappet på Björken hade ju varit kul, om kläderna hinner torka.🤔
 

Premiär först på lördag.....

Publicerad 2019-01-15 16:53:29 i Allmänt,

Min premiär blir först på lördag i Smedjebacken och DM-serie 1. Hade tänkt varit med på Borlänge SFK:s  onsdagstävling i morgon. Så jag ringde telefonsvararen, men tävlingen var flyttad till idag och då hade jag annat inplanerat.
Jag har haft en bra helg i Dvärsätt, med storm, snöfall och sol. Väldigt halt ute så mina fiskestövlarna med broddar på satt inte iväg en.
 Kanske berättar mer om kursen en annan dag, och den har varit givande och lärorik. Storsjön nedan har inte lagt och den snurrande virveln fryser aldrig till.
Märkliga rötter på en björk vi gick förbi. 
 
Jag har nu städat bort julen och det var visst en hel del tomtar och kulor i granen.
 
I morgon blir det att putsa pirkar och kolla upp linorna på pimpelspön. Det skall bli kul att komma igång. Vi hörs.

Lång dags färd......

Publicerad 2019-01-11 10:43:12 i Allmänt,

Så var det åter dags för en kurshelg i Dvärsätt ovanför Östersund, vi skall fira Imbolc, att ljuset återkommer.
Patricia och jag åkte från Falun vid 14.30 på torsdagen. Min plan var att åka Enviken, Alfta, Bollnäs, Ljusdal, Ånge, Bräcke Östersund och Dvärsätt. Hade ingen lust att åka över Orsa, Sveg upp då den brukar vara isig så här års.
Jag hade kollat vädret som skulle vara ok, men blåsigare ju längre norrut vi  kom.
Allt gick bra upp till Enviken, då blev  det sämre plogat efter snön som kom i tisdags. Snart kom vi fram till en olycka med en bil på taket som låg i diket. Polis och bärgare på plats.
Bilarna framför började sakta ner farten, ute var det -2 grader. Efter ett tag börjar det regna och temperaturen var nu -4 grader och isgata.
 
Det var bara att ta det lugnt, vi mötte många lastbilar och tre plogbilar som sprätte ut sand och salt.
Kom ikapp en utländsk  lastbill som körde mitt i vägen och det gick inte att köra om då vägen var för smal.
 
Efter flera timmar kom vi fram till Ånge där vi stannade och tog lite mat. Sen var det inte långt kvar tills vi kom ut på stora vägen mot Östersund. Då hamnade jag bakom en bil med släpvagn, som var tungt lastad och kröp fram. Läskigt mycket snö i mittsträngen då det snöat under dagen, så jag ville inte köra om.
Ju närmare Östersund vi kom så blev det varmare +4 grader. Där hade det regnat under dagen så risk för vattenplaning. När vi till slut kom in i byn Dvärsätt, så var det blankis med vatten på. Så när jag parkerat bilen, åkte fiskestövlarna och broddar på.
Full storm ute och vindar på över 49 m/sek  i Stekkenjokk. Somnade som en stock och vaknade flera gånger under natten och hörde hur det blåste ute. Såg skuggorna dansa på rullgardinen och sovrummet fullt av olika änglar. Kom genast att tänka på  "Änglar och Demoner", det blir nog en bra kurshelg, bara vi inte blåser bort.

Pimpelsäsongen 2019.....

Publicerad 2019-01-09 14:43:48 i Allmänt,

Som sagt ännu har jag inte pimplat något, har inte funnits någon inspiration ännu. Jag brukar vara lite seg i starten, kanske för att min kropp värker och hatar kylan.
Men  det finns ju bra kläder och det har jag, så jag ser fram emot Dalarnas DM- serie. Den startar nästa lördag med Smedjebacken som arrangör.
DM 1           19/1 .Smedjebackens SFK
DM 2.            3/2 . Älvkroken.     Skramsen
DM 3.          17/2 Ovansiljans SFK Kättbosjön
DM4 + Lag.  2/3 Skinnkrokens SFK.
 
Vi får höra vilka sjöar DM 1 och 4, kommer att arrangeras på. Det ska bli kul och konkurrensen i damveteranklassen blir bara svårare att tackla.
På tal om att tackla har jag inte ens kollat mina vinterprylar än. I år när SM i pimpel går i Luleå så får man nog ge sig ut och träna lite djupare fiske och tyngre pirkar.
Hotell och buffé är bokat av vår tävlingsledare Stig och resan bokades nu i veckan för mig, Niklas och mina lagkamrater Anna-Lena och Barbro.
 
Övriga roliga tävlingar i vinter är ju Falu och Borlänge mästerskapen, då jag brukar få besök av syster Monika. Hamrasjön, ett måste om det fungerar med resan upp.
Det är ju ett av problemen kan jag tycka, att vi inte har så bra samordning av resor till tävlingar i klubben. Då skulle jag nog även tävla mer i veckorna också.
Måste berömma Stäkets Sfk, som är så framåt inom många olika fiskegrenar och gör allt för att få fler barn intresserade av fisket. Hade jag bott längre söderut så hade jag nog ansökt om medlemskap.😉
 
Nej, får nog fortsätta  leva på gamla meriter. Men skam den som ger sig, det blir att kämpa på.......men inget fiske i helgen. Ska göra något speciellt som jag får återkomma till.❤️
 
Ha det gott, vi hörs.

Resor......

Publicerad 2019-01-06 09:03:00 i Allmänt,

Igår blev det en resa till Västerås fram och tillbaka över dagen. På fredagen hade jag hämtat mina barnbarn Dennis och Tuva i Falun. De skulle sova en natt hos mig. Sedan skulle vi åka ner till min son Stefan som fyllde år. Barnen skulle bli kvar där och skjutsas hem av pappa på söndagskvällen.
Tuva och jag pysslade lite på fredagen och gjorde lucior och tärnor av flörtkulor, creppapper och toarullar. Tuva gjorde även två pärlplattor.
Mötet med pappa och hans nya familj var efterlängtat och gick bra. När jag rest hem åkte de ut till stallet och fick träffa deras häst.
Så idag är jag lite sliten och efter nattens hockey, så min premiär på isen dröjer.
Under 2018 blev det många resor, dels fiskresor med övernattning, SM i pimpel, påskpimpeln, Trosametet, Sm i traditionellt och internationellt mete.
Sedan var jag och min väninna Marina uppe i Orsa en vecka som volontärer på Solögas Woodlands. Det var helt fantastiskt att vara med och smycka naturen på flera ceremoniställen. Att sedan under flera dagar deltaga var magiskt. Vi får se om vi har någon möjlighet att göra om det i sommar.
Vi bodde i Tallhed norr om Orsa och hann med att besöka helvetesfallet och Orsa Grönklitt m.m. Det var när det brann i Sverige och var så varmt, vi fick se en skymt av den långa karavan av hjälpande brandbilar passera på E45.
Under Halloween reste jag och fem väninnor till Glastonbury i England och det var helt magiskt att se hur man firar den högtiden. Vi kom dit den 31 oktober och då hade man smyckat sina hus med pumpor och annat skoj. Hela stan vimmlade av utklädda barn som gick runt.
Som vanligt besökte vi de magiska platserna Tor och Chalice Well och den vita källan.
På lördagen var det fest i stan med dansuppvisning och det stora draktåget med vinterkungen, som gick genom stan och upp på ängen vid Tor.
 
Där hölls en ceremoni och det var kolsvart ute när vi skulle gå hem.
En helt underbar vecka med mycket skratt och shopping.En ny resa är beställd dit till våren.
 
Jag gick en skinnsömnadskurs i Mora som jag kommer att ha stor nytta av framöver. Vi fick lära oss olika stygn och vad man använder för tråd. Själv så sydde jag ett par fårskinnsvantar.
 
Blev även en resa upp till Dvärsätt ovanför Östersund där jag börjat en andlig ledarskapsutbildning. Så under 2019 blir det fyra resor dit innan vi är klara med första året, resten läser vi på distans.
 Var ju även en sväng till Åland med Lotta och från Strängnäs åkte syster Monika, Kicki, Kari och Mona.
 
Då jag bytt både mobil och dator har jag inte så många foton sparade och fortsättningen kommer att bli mycket fiske och en del repriser. Ha det gott.

Musikåret 2018.....

Publicerad 2019-01-04 20:05:00 i Allmänt,

Jag har alltid gillat musik och sjöng jämt som liten. 2018 innehöll en del musikarrangemang, det första sista helgen i Juni. Jag hade precis flyttat till en lägenhet i centrum och min väninna Joanna och jag hade lite balkonghäng innan vi gick ner på stan.
Där var det  Dalcarliafestival med många band som spelade inne på Liljan och på några scener utomhus. Bland annat Europe, Takida och Ebba Gold.
 
Helgen efter var det Peace and Love och jag kunde sitta på balkongen och lyssna. Men på fredagen var Marina och jag där, många bra artister och band spelade och sist ut var Thåström, inte min favorit.
 
I Augusti var vi några stycken på Wardruna i Dalhalla, och det var det bästa på hela sommaren. Det är ett norskt band som spelar medeltidsmusik på enkla instrument och horn.
 
Även det här året var Marina och jag på Skogstoner i Gagnef uppe vid Sarbergstjärn. Där spelar man också på olika horn, fiol och några kvinnor "kular"  till varandra i skogen. Alltid lika trevligt, men det här året stördes uppträdandet av två flygplan som cirkulerade på låg höjd.
 
En annan upplevelse var resan till Glastonbury, med draktåg genom staden och man dansade med pinnar som slogs mot varandra, mycket trummor och gitarrspel.
 
Ja ett händelserikt år har det varit. Det kommer mer någon annan dag.

Fiskeåret 2018......

Publicerad 2019-01-03 13:57:59 i Allmänt,

Fiskeåret 2018 var väl det bästa på länge för mig. Vi fick ju otroligt mycket snö förra vintern så det var ju jobbiga förhållanden på isarna 
Lyckades med att vinna både DM-serien och Dm i pimpel och laget vann vi också. Mina lagkamrater Anna-Lena Björkman och Barbro Bergkvist skall också tävla individuellt i Luleå. Så det blir något att se fram emot.
Nytt var det här vandringspriset för högsta vikten bland alla damer och bland herrarna var Jonas Gustafsson bäst.
På SM i pimpel  på Steningeviken kom jag 5:a individuellt och i lag kom vi 6:a. Det blev ju inte det Mälarfiske som jag och alla andra väntat sig. Så många låga vikter. Roligt var att Mats Arnoldsson Stäket  lyckades bäst av alla och äntligen fick en Sm-titel, trots sitt ryggskott.
Borlänge mästerskapet gick inget vidare, orkade inte gå dit vi, Monika och jag tänkt. Men vid Roxnäs dagen efter gick det bättre med en vinst för mig.
Missade tredje Km i pimpel från 2017 och på årsmötet hade vi bestämt att vi bara skulle ha ett Km i de olika grenarna. Pimpel arrangerades annandagpåsk med 6 dagars varsel. Så det missade både Niklas och jag då vi var i Södermanland hela påsken och tävlade.
Fantastiskt roliga dagar och trevliga fiskekompisar och vi hjälpte till med lite av varje. Nästan att man längtar tillbaka till Södermanland och Stockholm.
Borlänge SFK arrangerade bara tredje KM i Internationellt mete från 2017 förra året. Traditionellt mete från 2017 är en tävling kvar och alla KM för 2018 i Traditionellt, Internationellt  mete och special-km är kvar??!!
Åkte ner till Strängnäs och syster Monika inför Trosametet, hade ju abborren med mig, den som är vandringspriset för alla damers högsta vikt.Det var mycket vatten i ån och mycket strömt och ont om fisk. Lyckades kamma noll, men hade tur i lottningen och kom tvåa.😉
Helena vann och Kicki trea. Monika kom tvåa i sin klass bara 7 gram från abborren.Jag fick upp en riktig trofe, som jag tog hem och gjorde ren. Hur det gick till utan att linan gick av är ett under.
SM i traditionellt mete avgjordes i Nyköping, på piren och Nyköpingsån. Där kom jag 7:a, bästa resultatet på flera år och Monikas lag kom trea på söndagens tävling.
 
SM i Internationellt mete individuellt, arrangerades i Söderhamn av Borlänge SFK och Tunabygdens SFK. Jag var med där och hjälpte till då övriga från Borlänge även tävlade under de två dagarna. Jonas pappa Per och jag sålde korv och läsk och turades om att gå och kika på de tävlande under dagen. Kul att se med all utrustning och teknik vid fisket. Bäst lyckades Charles Fasth, här nedan övriga medaljörer.
 
Niklas och jag har fiskat kräftor och det var väldigt skoj. Har bara tidigare fiskat ifrån land med håvar i sjön Vällingen utanför Södertälje på 70 - talet och 80-talet i Trosaån. Nu var det med burar och ifrån hans båt. Vi fiskade i Dalälven och den är ju både djup och vattnet är mörkt och strömt. Spännande kväll och natt med efterföljande tillagning och infrysning av fina kräftor. Mums.
 
Så totalt sett var det ett bra fiskeår och jag hoppas att det här året blir ännu bättre.
 

Nytt År och nystart......

Publicerad 2019-01-02 15:32:00 i Allmänt,

Gott Nytt År och god fortsättning på det nya året. Jag ska ta nya tag i bloggen och skärpa mig och skriva oftare. Har sagt det förut men, men...
Den här bilden är från Ornässtugan, Ösjön och med den lilla ön i bakgrunden. Jag var ute där och hade en liten ceremoni på vintersolståndet och fotade lite. Man har plogat skridskobanorna på Ösjön och det brukar vara många ute och åka,  då man ännu inte kunnat plogat på Runn. Den här dagen bara en.
 
 Det nya året ser jag fram emot, men har inte varit ute och pimplat ännu. Fiskeåret ser lovande ut med Dm-serie och många roliga tävlingar. SM i Luleå, och flera mästerskapstävlingar.
 
Nytt för i år blir Borlänge SFK:s Runnmästerskap, en 5-timmarstävling med start vid Storsund den 24/2. Klubben har fyllt 60 år 2018 så en jubileumsfest skall planeras.
På nyårsnappet 1/1 kunde jag inte vara med, firade nyår med mina syskon och vänner. Men när de åkt hem for jag ut och hjälpte till vid invägningen. Bäst lyckades Anders Ekh från Knallen, Borås med över 7,5 kilo . Det kom upp många stora abborrar den här dagen och nedan är klassegrarna. Damerna var ihopslagna till en klass.
Ordförande Jonas Gustafsson fiskade inte den här dagen och Hans Bjurström hjälpte till vid prisutdelningen. Per, Jonas pappa sålde korv, dricka och kexchoklad och man bjöd på pepparkakor. Resultaten från tävlingen kommer inom kort på facebook och hemsidan, hoppas jag.
 
Hade turen att få se en halo här i Borlänge före jul. Helt fantastiskt och det höll i sig i flera timmar.
Det var en gråmulen kall dag och solen bröt igenom molnen, mycket iskristaller i luften och lite regn.
Tack för idag, vi hörs i morgon det lovar jag.😉

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela