Sista April.....

Publicerad 2015-04-30 10:21:37 i Allmänt,

Idag finns det mycket att fira....Kungen och mitt barnbarn Tuva fyller år, vi Välkomnar våren och eldar upp "det gamla". Elda kan man göra med mycket, naturligtvis skräp, grenar, pinnar och skräp i våra majbrasor och där kan du även passa på att göra dig av med känslor, beteende,relationer, missbruk och mycket annat. Skriv ner det du vill bli av med på en papperslapp och elda upp den. Så jäkla enkelt, allt går upp i rök!
 
Vi firar också Södertälje Kings som vann SM i Basket,och tog tredje titeln i rad, starkt jobbat!
 
Den här högtiden kallas även för Beltane,i en del länder så lindar man band runt en trädstam och väver samtidigt in önskningar och drömmar när man går runt Majstången. Det är även kärlekens högtid, giftermålet mellan Guden och Gudinnan, att allt i naturen vaknar och många av djuren får sina ungar.Här utanför är det full fart på fåglarna från tidigt på morgon till sena kvällen och vitsipporna lyser på långt håll.
 
Jag har inhandlat lite krok till metesäsongen som redan är igång för många. Förra helgen var det tävlingar i Söderhamn med höga segervikter och samtidigt var det avslutning i Trysil på pimpelsäsongen för många.
Planerar även sommaren med en veckas semester i Gevsjön tillsammans med mina grabbar, för fiske i Ånnsjön, Gevsjön och i strömmande vatten. Det har varit lite "mycket" sista tiden men skriver snart mer om Hammerdal och Jämtlandspimplingen.....
 
Ta det nu lugnt på Valborg /Beltane och blicka framåt mot en härlig fiskesommar.
 
 
 
 

Pimpel SM...Del 5

Publicerad 2015-04-19 11:15:44 i Allmänt,

                                                      Hotellet
Vi skulle bo på Spa och konferenshotellet Källan ett mycket trevligt hotell mitt i skogen med en härlig utsikt.
100 meter  ifrån hotellet ligger en naturlig källa som jag hade tänkt besöka men så blev det inte. Frågade i receptionen om källan och allt vatten tas därifrån, men via kommunala ledningar. Kallvattnet i kranen var iskallt och håret blev hur mjukt som helst efter tvätt. Utanför hotellet finns en stor "pool" som nu var frusen, säkert ett trevligt ställe på sommaren också, där Noragänget bott tidigare på SM i Traditionellt Mete.
När jag ringde och beställde rum åt oss 5 ifrån Dalarna, så fanns det bara ett dubbelrum och ett trebäddsrum kvar och Linda-Maria och jag hamnade i Engelska sviten. Vilken lyx ! 
På fredagskvällen var det gemensamt fika och vi var en del som "grundat" med annat än fika,hehe. Borlängegänget träffades hos oss och vi gick igenom kartorna över sjön och lite tips vi fått. 
Helgen till ära så hade jag hittat ett gott passande öl och på lördageftermiddagen slank det ner lite päronkonjak innan maten. Hotellet hade också ett eget vin som heter Källan.
 
På lördagskvällen var det en 3-rättersmiddag  beställd och det var buffé och hur gott som helst. Senare på kvällen hade vi taktiksnack tillsammans med Lotta, Ingela, Micke och många andra ifrån Noragänget.Precis som på fredagen blev det tidigt sänggående, med lite TV innan sömnen infann sig .ZZZZZZ
En trappa ner fanns inomhuspoolen och bastun, på alla rum fanns morgonrockar och tofflor. Badräkten som jag hade med hann jag aldrig använda. Men ska jag åka fler gånger till Norsjö, så vet jag var jag vill bo.
Man kunde även boka flera olika spabehandlingar och massage, kanske måste göra det i god tid då det var helg. Här nedan några sommarbilder från hotellet.
Söndag morgon bjöd på dimma som lättade tills tävlingarna skulle började och när väl invägningen var över så kom regnet som följde oss större delen av vägen. Chauffören hade tänkt köra genom inre delar av landet, men som tur var fick vi rapporter om mycket nysnö. Så det blev kustvägen och paus i Örnsköldsvik och Tönnebro. Klockan 03.00 kom vi till Borlänge,där det var byte av chaufför och då hade bussen 2 timmars resa kvar.
 
En helg går otroligt fort och efter tävlingarna så är man helt slut i kroppen, satt fint med en akupunktur-stund hos min sjukgymnast på måndagen. Stort Tack till Nora Gyttorp och jag/vi åker gärna med fler gånger om det finns plats. Även ett Stort Tack till Norsjö SFK för ett väl genomfört SM i Pimpel 2015, snabba resultat och igår kom även bilder ut på deras hemsida www.norsjosfk.se
 
 

Pimpel-SM...Del 4

Publicerad 2015-04-18 13:06:22 i Allmänt,

                                  SM-resan.
Det blev ju ingen buss ifrån Dalarna, intresset som ett tag var 17 stycken, hrrmm sjönk till 11 stycken på startdagen. Det var vi fem, Jonas,Patrik,Berndt,Linda-Maria och jag  som fick åka med bussen ifån Nora. Övriga bilade upp och Herr Lilja körde själv, men så är han ju en kraftkarl också.
Uppstigning 03.30 på fredagen för dusch,frukost och sista packningen, för att sedan hämta upp Linda-Maria som skulle ha sin bil hos en kompis. Vi hann lagom parkera så kommer bussen och grabbarna var redan på plats. Så det var bara att packa in allt för att vid nästa stop vid Scandic i Gävle byta chaufför.
Tidigt började historier och munhuggningarna hagla, vilken tur att man tränat upp skrattmusklerna under Jämtlandsresan. Det sägs att ett skratt förlänger livet, undrar då hur gamla Noragänget kommer bli.Kalle och jag pratade gamla minnen från Sälen Cup, med många skratt och påminnelser hur roligt vi alla haft där.
Nora Gyttorp Sveriges bästa fiskeklubb, jag håller med, men det finns fler. Det är nog ingen annan klubb med bättre sammanhållning, och med onsdagsträffar i klubblokalen och många andra gemensamma arrangemang, även utanför fisket. De har ju även haft många och stora framgångar inom tävlingsfisket, med Svenska och Nordiska Mästare inom flera grenar. Läs mer om klubben på www.noragyttorp.se
Resan fortsätter och jag tar lite kort utmed vägen, roligt att få åka över nya bron i Sundsvall. Det blåser rejält ju längre norrut vi kommer och man känner hur vinden tar tag i bussen. Men med en säker chaufför så är vi trygga, blir en fikapause och lunch i Nordmaling. Samma ställe som vi stannade med Hälsingebussen när vi åkte ifrån Norsjö och SM i mete 2011. Då tror jag inte att det stället var förvarnat om att bussen skulle komma så maten tog slut då. Mamma och jag som var bland de sista i kön tog köttbullar och mos, som inte var uppvärmt ordentligt. På natten åter i Borlänge så blev både hon och jag magsjuka, var länge sedan jag var så sjuk. Nämnde inte detta för mina medresenärer den här gången och dagens mat smakade bra och tror att alla klarade sig från ofrivillig magsjuka.
 
 
På väg upp på bron i Sundsvall och man ser inte hur långt det är ner till stan, men ett snabbt sätt att passera Sundsvall på.
Höga kustenbron och utsikt mot havet.
På väg emot Umeå.
Örnsköldsvik som har en hoppbacke mitt i stan. Senast jag bodde i Örnsköldsvik var vid Pimpel-SM 1994, då det var så mycket snö.Tidigare hade jag bott på Grand hotell på Nordiska Mästerskapen 1988, tillsammans med Gun-Britt, Sveriges genom tiderna bästa damveteran, som nu tävlar för Sundsjöfiskarna och tog ett SM-guld i lag på årets SM.
Under resan så har man också fixat ett lotteri där alla får pris och högsta vinsten är en isborr Mora Nova. Många andra fina priser och pirkar från Mankan och Kaj. Fler lotterier och frågesporter med många frågor där jag inte har en susning om svaret. men som lite av en "stenexpert" så vet jag i alla fall att en safir är blå.Hade skänkt en nyckelring som jag gjort själv, med en kanintass med flera ametister på och de är lila. Från Umeå åker vi i alla fall Blå vägen och passerar även Lycksele, där nästa års SM i pimpel går av stapeln.
Mot kvällningen kommer vi fram till Hotellet Källan, som ligger cirka 3 mil utanför Norsjö. Trots en lång resa så är man så nyfiken och vill gärna se platser som vi passerar. Nästa del kommer i morgon. Ha en bra dag!
 

Pimpel-SM 2015...Del 3

Publicerad 2015-04-17 11:17:00 i Allmänt,

Så här en vecka efter avfärden upp till Norsjö och årets SM i pimpel , så har jag landat och kurerat mig på bästa sätt. Idag plockar jag undan alla vinterkläder och pimpelgrejer och så småningom åker sommarfisket fram. Vi får se hur mycket jag orkar och hinner med den här sommaren. Nu tillbaka till SM i pimpel 2015 med lite feedback, och mina egna tankar.
 
 
Positiva saker:
 
Ett väl genomfört arrangemang och ett Stort Tack till alla i ledningen,funktionärer och grillare, försäljare m.fl.
Bra med egna små påsar till startkorten, så att de skulle vara torra.
Bra med små lappar i denna startkortspåse med Viktiga telefonnummer om olyckan eller sjukdom skulle inträffa under tävlingen.
Snabba resultat ute på www.norsjosfk.se  redan samma kväll som tävlingarna avgjordes.
Bra med möjlighet att duscha och byta om efter tävlingen på söndagen då många hade lång resväg hem.
Bra att kunna ha prisutdelning och försäljare under tak.
Bra med djupkartor i startpåsarna.
Bra att juniorerna fick varupriser.
 
 
Negativa saker:
 
Det var svårt att höra vad tävlingsledaren,speakern sa både nere vid sjön och i arenahallen. vad det berodde på vet jag inte, kanske anläggningen.
Långt att gå till startplatsen. Fler kanske skulle få möjlighet att åka med  traktorn och vagnarna.
Vem vann kniven som de såldes lotter på, båda dagarna?
Tycker nog inte att Sverigelotter passar som pris på ett Svenskt Mästerskap,till alla seniorer, veteraner och äldre veteraner, båda dagarna. Även om det var lite spännande, så kan man ju gripas av "Speljävulen".
 
 
Jag har på skoj räknat lite med siffror på de startande och om man drar ett streck här i Dalarna och rakt över till Gästrikland och sedan räknat ihop startande från södra Sverige så ser det ut så här:
 
Söder om Dalälven-Alltså inte Norrland, så var det 79 stycken startande i samtliga klasser, av 417 totalt startande, enligt den startlista jag har. Då har vi två stora distrikt Örebro med 33 stycken och Stockholm med 26 startande. Det blir ju 59 stycken tillsammans så ifrån övriga Södra Sverige så var det endast 20 stycken startande.
De sydligaste startande var ifrån Östergötland, Skaraborg,Södra Älvsborg,och Sportfiskarna Väst. 
 
I juniorklasserna så var det endast Ronja Leijon i YDJ från Skaraborg och i ÄHJ Joakim Eriksson och David Eriksson från Örebro som var ifrån "Södra Sverige". Övriga 29 startande i de olika juniorklasserna kom från Jämtland/Härjedalen eller längre norrut.
 
Vi får hoppas att det blir  fler deltagare i ALLA KLASSER till Lycksele som är nästa års arrangör i SM i Pimpel.
Men först en kall försäsong och vinter så att alla distrikt kan genomföra sina DM 2015, så att det kan bli ett SM dit alla har kvalificerat sig. Trevlig helg,vi hörs!
 
 
 

Pimpel-SM 2015...Del2

Publicerad 2015-04-16 10:29:55 i Allmänt,

På söndagsmorgonen vaknade jag tidigt vid 4-tiden, hade tänkt gå iväg till den naturliga källan som finns alldeles intill Hotellet Källan för att hämta vatten och ha en liten ceremoni.Men utanför altanen så låg dimman tät, så jag tog en varm dusch istället och Linda sov så gott i sin säng och hade inte hört ett ljud av mitt"skrammel".
Efter frukost så bar det iväg mot dagens lagtävling med fullpackad buss. Kvällen innan så hade vi i damlaget haft mycket taktiksnack med coachen Micke och kollat in djupkartor. Lotta och Ingela hade ju varit med på SM 2009 på samma sjö och jag hade fått tips av Sylvia Nilsson som vunnit ÄDV och haft 11:e högsta vikt då.Men vi diskuterade även hur vi skulle fiska två och två eller alla fyra eller att vi delade på oss.
Sikten framåt var inte den bästa men innan starten så hade dimman lättat lite. Åter en lång promenad ner till sjön och på med broddar. Taktiksnacket fortsatte och lite oro och spänning hos alla deltagare, vi beslutatde att Lotta och Linda-Maria skulle gå tillsamman och Ingela och jag. En bit ut på sjön så beslutade jag att ändå prova mitt "heta" tips från Sylvia och börja utanför den första lilla ön och Ingela stannade mitt i startviken. Vi skulle då ha full koll på varandra och snabbt kunna flytta på oss om den ena eller andra fick fisk.
Lotta beslutar då att gå in till Ingela och där började även Erik och Gullstrand från Falun, så det såg lovande ut.
I mitt andra hål fick jag två små abborrar och en på 2 hg på cirka 2 dm djup. Såg att det i startviken blivit en liten klunga, och även till höger mot starten sett ur mina ögon.Utanför mig bildades det också en klunga som drog småfisk, så jag drog mig så småningom längre ut och fick många fina hål, men bara små abborrar. Sista timmen så avtog fisket och jag gick framåt mot nästa två klungor och får en del bra hål. Avslutar ännu längre bort och där nappade det bra i alla hål. Där hade även Linda-Maria kommit in och fick några bra hål på slutet.Hade fått rapporter om att Hälsingetjejerna fått bra med fisk och lite större, så jag tror att Lotta gick dit mot slutet av tävlingen.Vår Linda-Maria hade också fått bra med stor fisk i början och letat upp fisken tre gånger och då direkt blivit nerborrad.
Den här dagen fiskar jag med Kaj Hagströms Hugo Wolfram 55 m.m. S/S och Kurres blåglitter och senare Kurres Bolander, då det trasslade lite på slutet av tävlingen. En snabb pirk som även fungerade bra på 1-2 meters djup. Tjong, så var man nere vid botten och abborrana blev som tokiga. Kommer till nästa säsong beställa fler och det gäller att vara ute i tid, så Kaj hinner med.
 
I väntan på starten och dimman har lättat, skönt.Var nog lite ororlig när man lättade på persiennen på morgonen.
Stora ytor att borra på, men denna dag kunde jag sitta still längre i hålen då det nappade bättre och min påse var tyngre än gårdagens. Ingela hade lyckats få några bonusfiskar till sina annars småfiskar och Linda-Maria ännu fler bonus och Lotta många små och lite större snittvikt mot slutet. Vi gjorde så gott vi kunde, men som vanligt grubblar man så här efteråt efter rätt beslut. Det skulle bli en nervös väntan innan prisutdelningen, vi visste att Hälsingetjejerna hade över 18 kilo och att de som vägde in före oss hade 12 kilo, och vår påse vägde 14.727 gram.Innan prisutdelningen så kommer det fram en man som hört att det är fler i vår klass på 14 kilo och att Norsjö har 16 kilo.
Prisutdelningen börjar och många kända ansikten på prispallen i de flesta klasser. Tyvärr så var det inga Damjuniorlag med på detta SM. När det sedan till slut är dags för Damerna så ropar man upp oss i Fagersta AFK på bronsplatsen. WOW vilken Lycka! Svenska Mästare blev AFK Fyra Fiskar och Norsjö SFK på silverplatsen.
Svenska Mästare i Lag 2015 är följande:
H    Svegs SFK, Daniel Eriksson,Martin Södergårds, Thomas Larsson, Magnus Eriksson.         33.211
D    AAFK Fyra Fiskar,Malin Granström,Marie Björklin,Cecilia Alsing, Kristina Evinsson.           18.554
DV Sundsjöfiskarna,Gun-Britt Magnusson,Ellenor Johansson,Siv Gidhammar,Ellen Jonsson.    12.599
HV FK Forellen Björn Lundberg,Lars Sundberg,Mats Arnoldsson,Hans Enström                        22.759
ÄDV Minkarna Birgit Forsberg,Sera Olofsson och Britt Larsson                                                 8.739
ÄHV Stäkets SF Torsten Lund,Bill Thorsén,Hasse Eriksson,Lars Rudman                               14.414
YHJ Skellefteå SFK Billy Bäcklund,Emil Bäcklund,Nils Hedlund,Oscar Wiklund                          9243
ÄHJ Överkalix SFK Isak Larsson,Axel Larsson,Daniel Bergman,Viktor Nordberg                      13.677
 
Dagens högsta vikt fick Svegs SFK med 33.211 gram. Så här många lag startade i de olika klasserna H 32 lag ,HV 17 lag,ÄHV 7 lag,D 10 lag,DV 5 lag,ÄDV 3 lag, YHJ 2 lag och ÄHJ 4 lag till start.
I Äldre Damveteran så var det bara tre stycken i varje lag som ställde upp och även på herrjuniorsidan var det inte fullt i alla lag. Starkt av Nora Gyttorps ÄHJ att komma tvåa de var bara två stycken i laget Joakim Eriksson och David Eriksson, som fick ihop  10.044 gram. Bra jobbat!
I Norabussen fick även Nora Gyttorps ÄHV brons genom Pentti Harmaala, Bengt Österholm,Rolf Nordqvist, Leif Karlsson med 13.058 gram.
 
Dalarnas två lag i Herrklassen, där lyckades Falubygdens SFK bäst med ett silver,Erik Södergårds, Jan Rönnbäck, Peo Liss och Lars Gullstrand,27.389 gram och Borlänge SFK:s lag kom på 12:e plats. Lars Gullstrand fick en fin abborre på över 1,3 kilo.
Bra jobbat Lars och Grattis hela laget i Falubygdens SFK till en silverplats!
 
I morgon kommer Del 3 från SM i pimpel 2015.Ha det gott!
 
 

Pimpel-SM 2015...Del 1

Publicerad 2015-04-15 16:51:00 i Allmänt,

Då var det dags för den individuella tävlingen på årets SM i Norsjö, och det verkade bli en strålande dag. Stormen som varat sedan i onsdags och som följt oss upp på resan hade nu bedarrat betydligt och solen sken.
Många förväntansfulla i Nora bussen och närmast ser vi Pentti Harmaala och K-G Magnusson. K-G som är den enda svensk som vunnit ett Finskt Mästerskap, som jag tidigare berättat om.-Det är bara att draa....!!!???
Kommer att dela upp berättelserna om årets SM i fler bitar, varken jag eller Ni orkar med allt på en gång.
 
Fick invänta övriga från Dalarna i Arenahallen, för att dela ut resterande individuella startkort och lagkort, som jag blivit ombedd av vår distriktstävlingsledare Stig att hämta ut. På fredagskvällen fixade Jesper Dyberg och kompani som bodde på samma hotell som oss och bilat upp från Hammerdal i Jämtland( och tillhör Noragänget), då de åkte in till Norsjö och hämtade ut  både åt Örebro och Dalarnas påsar.Hade pratat med Annika när vi var i Jämtland och tävlade så de var förberedda på kansliet om att Jesper eventuellt skulle hämta våra påsar också, då bussen skulle åka lite senare på lördagsmorgon. Under tiden kunde jag krama om många gamla bekanta från när och fjärran och även köpa ett par specialsolglasögon av Leijon som också var på plats i Arenan. Hälsade på Roger från Vestlis Fiske och Fritid och många fler. Vi var bara 11 stycken individuellt och två herrlag ifrån Dalarna.
Lång promenad ner till sjön och handikappade fick möjlighet att åka traktor med tågvagnar ner till starten 600 meter ifrån Arenan. På med broddar eftersom snön sjunkit ihop och det var blankis när vi skulle gå ut. Jag hade fått tips om att gå till Prästgården på den första udden till vänster och när jag passerade den så tyckte jag inte att det såg ut som en Prästgård direkt. Utan jag fortsatte till nästa vik där jag stannade och när jag vänder mig om så är det fullt med folk utanför "Prästgården". Så jag gjorde nog rätt, nu har även gamle junioren från min tid Mats Arnoldsson kommit dit och vi står och pratar lite innan starten. Går lite längre ut då jag inte vet djupet, på platsen jag först valt. Mats börjar bra med flera i första hålet och jag borrar närmare honom, men på ett avstånd så han kan försvara sitt fiske. men de kommer snabbt andra från andra hållet. Jag går längre ut och får några stycken, och när Mats byter hål kommer han fram till mig och berättar på vilket djup fisken står.Tack!
Får några stycken men beslutar att gå in  till mitt första oborrade hål och får en hel del småfisk där och runt omkring.Sen får jag på något stort som troligtvis var en gädda, för alla fisk är som bortblåst, efter det. Det var bara småfisk som jag fått så efter en timma beslutar jag att gå bort mot Prästgården där även den klungan skingrats. Även Mats beslutar att söka nya jaktmarker så vi går åt varsitt håll.
Jag fiskar mig över "flatan" ut mot gränsen, ser att det sitter klungor på flera ställen utmed gränsen samt mitt i sjön, men fortsätter att leta själv och får flera hål med lite större fisk i.Det är cirka 6-8 meter djupt och jag fiskar med min stora Hugo,Wolfram och Kurrekrok. Det blåser en del så det gäller att sätta sig rätt så att reven blåser iväg.Jag får en del bra hål med lite större fisk, men inga över 150 gram. I bakhuvudet gnager det tips som Mats fått straxt före starten av en ortsbo. När jag väl träffar på fisk så blir man snabbt nerborrad.
Känns inte så jäkla kul att slita som en "gris" med borrningen när fler intill tar fram sina Mora Nova med adappter med motorborr på och bara...-Bzzzzzz så inom 5 sekunder har de borrat igenom den 70-80 centimeter tjocka isen. PUSST!
När det är bara 10 minuter kvar av tävlingen så har en kille träffat på fisk en bit bort och ser att han drar stora och många. Går lite närmare och hinner få några hål innan slutskottet skjuts av. Faaan om jag gått rakt emot klungan mitt i sjön istället  för snett emot gränsen och letat så......Då var det här igen med rätt beslut vid rätt tillfälle. Eller så skulle jag gått direkt till gränsen där segraren av Damveteraner satt och endast behövde göra sex hål denna dag. Ja, man lär aldrig bli riktigt klok på besluten, men en vacker dag så kanske det stämmer bättre och blir rätt, vem vet. Nya tag nästa år i Lycksele som ligger ungefär 6 mil söder om Norsjö.
Jag lyckades få ihop 2638 gram och kom på plats 14 av 38 stycken anmälda kvinns.Här är vinnarna!
 
YDJ Maria Johansson  Norsjö SFK         1578 gram.
YHJ Oskar Göransson Bergsfiskarna      3465 gram.
ÄDJ Elin Seger           SFK Luleå           2607 gram.
ÄHJ Oliver Nord          Bergsfiskarna      4705 gram.
D     Malin Granström  AFK Fyra fiskar    5427 gram.
H    Thomas Jonsson  SFK Storfiskarna  9315 gram.
DV  Inger Ekbom         Nora Gyttorp        6798 gram.
HV  Kaj Kottelin          Älvsbyn SFK        6450 gram.
ÄDV Ulla-Britt Sundlöf Skellefteå SFK     7084 gram.
ÄHV Leif Östlund        Skellefteå SFK     5004 gram.     Grattis Alla Svenska Mästare!
 
Så här kom vi från Dalarna: Herr 8 Erik Södergårds Falubygdens SFK,24 Berndt Berggren Borlänge SFK, 
44 Jonas Gustavsson Borlänge SFK,56 Jan Rönnbäck Falubygdens SFK,91 Patrik Liss Borlänge SFK,
101 Kenneth Lilja Ovansiljans SFK.
HV: 16 Peo Liss Falubygdens SFK, 19 Lars Gullstrand Linghed, 27 Dan Ersbjörs Borlänge SFK.
D: 5 Linda-Maria Lundin Vikmanshyttans SFK
DV 14  Rosie Thörne Borlänge SFK
 
 
Från bussen så blev de här bäst: Guld och Svenska Mästare i Damveteran Inger Ekbom Nora Gyttorp, 
silver i Herrklassen till Thomas Larsson Nora Gyttorp och brons i Damklassen till Lotta Engvall Fagersta SFK.
Alla resultat och bilder på medaljörer finns på www.norsjosfk.se och fler rapporter i morgon.
 

SM-förberedelser......

Publicerad 2015-04-09 08:41:00 i Allmänt,

Inhandlat allt tänkbart inför resan upp till Norsjö, knutit om pirkar och bytt ut några gamla tafspirkar till Mankas välgjorda "Diamant". Knutit om tafsar till några finska special, förutom blå mormyskan som alltid finns på plats.
Stora krokar finns ju kvar sedan veckan i Jämtland, man vill ju inte tappa någon på en för liten krok, och Hugo och Ivar hänger kvar på mina  trekrokspön.
Tvättat alla fiskekläder  och ryggsäck sedan Jämtlandsresan, nu blir problemet vilka kläder som skall packas. Förmodar att det finns möjlighet att hänga upp och torka lite svettiga eller blöta kläder om det blir snö eller regn. Man får ju hoppas att vinden avtar och att vi får se solen även uppe i norr.
 
 
Jag tävlar ju båda dagarna och är så tacksam att jag fick förfrågan av Lotta att vara med i samma lag, vi åker ju alla fyra i samma buss och skall bo på Källan utanför Norsjö. I en utdöende sport så får man börja pussla om i lagen och när det är tillåtet så har jag sett i startlistor att fler och fler gör så, även bland herrarna. I år så var jag ensam dam som ställde upp på DM i pimpel, för Borlänge SFK. Det fanns en tid då vi var 4 stycken damlag från Borlänge SFK  i de olika klasserna. Men de flesta börjar bli äldre och får fler och fler krämpor, och vill inte åka upp när SM går norrut på jobbiga isar med ibland mycket snö.I Södertlje SFK hade vi 5 stycken damlag med på DM under flera år. Det kanske är dags att gå tillbaka till gamla regler och ta bort klubblagen i de små klasserna,( I år finns det inga damjuniorlag med). Då bildade de fyra första på DM ett lag till SM och det fanns en tid när man räknade de fyra högsta vikterna från varje distrikt på SM, som då bildade lag. Men det tar ju längre tid att räkna ut resultaten då och man kan ju inte som nu väga in tillsammans. Men på den tiden var ju tävlingen bara en dag och ännu tidigare hade vi gemensam middag och prisutdelning. Det var tider det.......
 
Största frågan i dagsläget är, hur får vi fler att bli intresserade,barn,ungdomar,damer och herrar. Hur skall de som nu börjar fiska fortsätta om man inte hjälper och stöttar dem, ger tips, samordnar resor och inte borrar ner dem när de letar upp fisken. Finns skräckexempel från några tävlingar i helgen där flera gamla "rävar" hade fel på ögonmåttet 5 meter och det var inte i Jämtland. Sen finns det andra exempel på "nya" fiskare som kommer till dukat bord och kanske allt för lätt når framgångar och då istället har svårt att ta en motgång och av den anledningen lägger av......
Tore sa till Monika när hon började fiska, det tar 40 år att lära sig, sen kan vi snacka fiske.
 
Det är på årets SM i pimpel i Norsjö, flest deltagare från norra delen av Sverige och kommer säkert bli lika nästa år när SM går i Lycksele, även om många distrikt har kunnat genomföra sina DM.Sen finns de vi andra som åker på alla SM när man blivit kvalificerad eller som nu på ett öppet SM, där även de flesta av Sveriges elit finns representerad.
 
Vi skall som sagt  åka med Norabussen och bo på spahotellet Källan, finns säkert möjlighet till lite bubbelbad för trötta muskler på lördagkväll. Skall bli trevligt och läs gärna Liljas blogg där han rankar herrklassen och möjliga vinnare. Själv så tror jag att det är dags för Jesper Dyberg som haft en bra sässong med 6 segrar nu under påskveckan i Jämtland. Bland damerna så blir nog Lotta svårslagen och övriga klasser så är det nog lite mer öppet. Men man vet aldrig....Jo på söndagkväll har vi svaren och alla om.....Det här med att ta rätt beslut.
Skitfiske till alla som skall tävla i helgen, vi syns på isen.
 
Ni kan läsa mer på www.norsjosfk.se
 
 

En liten utvärdering Hammerdal, Jämtland

Publicerad 2015-04-08 19:45:00 i Allmänt,

Kallt....Ja      
Blåsigt......Ja, kalla vindar!
Sol.....Ja, nästan varje dag.
Solskydd...Ja, solglasögon och solfaktor 24 och 15.
Snö....Ja, 2-3 dm med skare 2-5 cm varje morgon,bra under dagen, sen kom skaren tillbaka när solen gick ner.
Isen....Ja, mellan 34-52 varv på Mora Nova Borren, kärnis.
Abborrar...Ja, allt ifrån 5 - 50 cm. den största jag såg vägde dryygt 1700 gram, min största cirka 5 hg.
Mört....Ja, allt ifrån 5- 30 cm. En del med riktigt "guldiga" fjäll.
Kladdigt....Ja.
Handduk...Ja.
Det kan ju bli mörtfiske eller sik.....
 
Svettigt...Ja
Ombyte...Ja, ibland två gånger innan hemresan och duschen.
Mjölksyra..Ja, alltid vid utgång, borrning och ingång.
Träningsvärk..Ja, överallt, även skrattmusklerna.
Linnement...Ja, svensk och thailänsk
Trött...Ja
Värk...Ja, i varenda liten muskel
Värmepåse..Ja
Pris....Ja, varupris, dataväskor
Prispengar...Nej, tyvärr så räckte det inte i år.
God mat...Ja, Britt på Sjöboda är helt otroligt duktig och alltid efterrätt.
Dryck...Ja, hemlagad lingondricka och vatten eller egen öl eller vin.
Kvällsdryck....Ja, efter behov i måttliga mängder,Jäger, Wiskey,Päronkonjak,öl, vin.
Privatchaufför...Ja, Åke Bolander till tävlingarna,med i bilen även Monika och Björn Olsson från Södertälje SFK.
 
Björn fritidsfiskar vid Hammerdal, Monika och jag tog en promenad i det fina vintervädret, dagen efter tog jag med ett pimpelspö och lyckades få två fina abborrar till katten.
 
 
Roligt...Ja, som alltid....Ett härligt gäng med mycket fiskehistorier och tips.
Personrekord...Ja, i borrad is på en vecka. Ska nog skaffa räkneverk på borren, men inga personliga fiskerekord.
Åker naturligtvis tillbaka nästa år och är otroligt nöjd med uppladdningen inför SM i Norsjö. Nu orkar jag borra utan "bedövning" och leta efter fisken. Monika och jag hade kanske  fel taktik den här veckan eftersom vi ofta gick själva, på för oss okända sjöar. Men vem vet var dessa kanonhål finns, en vacker dag kan de vara våra.
På hemväg klockan cirka 21, och himlen "brinner".
 
Jag kommer att tävla båda dagarna i Norsjö eftersom jag blev tillfrågad att vara med i ett damlag också. Så nu är jag medlem i Fagersta AFK. Det är egentligen mot mina principer, men vem kan stå emot ett sådant erbjudande. Förnyelsens tid är här, som jag tidigare skrivit om och jag är laddad till tusen. Idag så var det tvättstugan, diverse inköp och fisketips. I morgon packar jag och håller en meditation här hemma för några vänner. Sedan bär det iväg fredagmorgon när bussen ifrån Nora kommer vid 05.00. kattvakten på plats.
Återkommer och berättar mer om fisket och tävlingarna i Jämtland, utanför Strömsund och Hammerdal, men resultaten finns att läsa på www.ulriksforsarna.se     Vi hörs så småningom.....
 

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela