Runndagar 9-10 Augusti 2014.......

Publicerad 2014-08-25 12:23:26 i Allmänt,

Andra helgen i Augusti hölls även detta år Runndagarna, som är en helg full av aktiviteter runt om Runn och Ösjön. Det största arrangemanget är POKERRUNN, med 52 stycken "racerbåtar", som hämtar upp kort från de olika stopp som är utmed en bana.
En presentation av alla båtar görs på den stora flatan utanför Roxnäsudde i Runn och sedan åker de in till slussen i Falun och Falu båtklubb där start och mål är under kraftledningen. Första etappen går sedan ner till Borlänges båtklubb i södra Runn, sedan åker man in i Ösjön via Storsund för nästa stopp vid Ornäs båtklubb, där vi brukar ha starten på våra Borlängemästerskap i pimpel. Därefter åker de ner i södra Ösjön för att sedan åka vidare ut i Runn igen och ner mot inloppet till Lillälven i Torsång. Efter det "tuffar" de vidare mot Stabergs båtklubb där de har ett lunchuppehåll. Tredje kortet hämtas sedan upp vid Bjärmsnäs som ligger tvärs över hela sjön. Därefter åker de ner i Vikaviken och in i Vikasjön för att hämta fjärde kortet vid Strands båtklubb. Sista etappen går sedan tillbaka ut i Runn och tillbaka till starten, där får man sista kortet och den som har den bästa "handen" vinner. På kvällen ligger båtarna vid bryggan vid Främby Udde, och där finns möjlighet att se dem på nära håll. Jag lovar de hörs när de kommer, många andra båtar ute den här soliga dagen och jag hade turen att komma till Ornäs precis innan starten.
Det var även Ångbåtens Dag så Ove och hans familj körde lite turer på Ösjön och jag tänkte åka med på sista turen för att sedan åka in till Främbyviken i Falun på Tjejmetet, som jag berättat om. Två andra ångbåtar låg vid bryggan vid Ornässtugan, och innan avfärd passade jag på att ta en kladdkaka alá Ornäsbjörken på fiket.
När det var dags för avgång så klättrade kaptens fru Marina, hennes syster och jag upp på taket och jag filmade lite. Vi tuffade ut ur viken och bort mot Tomasö och vidare ner mot Storsund där vi vänder åter mot Ornässtugan och passerar Lindö, där Carl von Linné planterat lindar när han var i trakterna och härjade, sedan åter till bryggan.
Man kan läsa mer om Ångbåten Domnarfvet i länk här bredvid på sidan.

Tjejmete i Främbyviken.......

Publicerad 2014-08-23 11:13:09 i Allmänt,

Lördagen den 9 Augusti arrangerade Falubygdens SFK "Tjejmete" i Främbyviken, Runn. En tävling för att locka nya tjejer till fisket och även många kända tävlingsfiskare brukar vara med. För mig var det första gången som jag ställde upp, och det gick bra kom trea. I startavgiften som är 100 kronor så får man en färdig vinda med häkte, rev, flöte, bly och tolvans krok, och mask och maggot. Alla använder 4 metersspön och de som vill får hjälp av de många funktionärer som finns på plats. I anslutning till Främbyviken finns ett reningsverk, så det är gott om mört, löja, abborre och braxen. Många av Faluns och Borlänges klubbtävlingar och KM brukar arrangeras där och mäsktävlingarna är populära, då det ofta är höga vikter. Lördagen bjöd på ett strålande väder med sol och runt om sjön pågick många andra arrangemang eftersom det var "Runndagar". På förmiddagen hade jag varit vid Ornässtugan vid Ösjön och åkt med på en Ångbåtstur, berättar om det en annan gång. På Tjejmetet var det lottad utgång, som innebär att man tar en lott (kula med nummer på) och sedan går man ut i nummerordning och väljer fiskeplats och man får inte gå förbi någon som är före. Jag hade tur och fick nummer 6, så det var inte så många före mig och kunde välja en bra öppen plats utan vass, och med lite näckrosor. Bara efter cirka 5 minuter så nappar en braxen, men den simmar in i näckrosorna och jag kan inte dra in den. Det var bara att vara iskall och låta den själv simma loss, så efter en stund kunde jag håva in den. Vilken tur jag hade för det nappade dåligt den här dagen.
Jag hade laddat kroken med en hängande mask och några vita maggots, och fortsatte med det fisket ett bra tag men inget mer. Efter cirka en timme kom det in lite fisk närmare land så det var bara att fortsätta med bara maggot och jag lyckades få upp flera mörtar och löjor. Tyvärr så landade flera i vattnet innan jag fick tag i dem, men det är smällar man får ta. Fick ihop 1232 gram och kom trea på den vikten, fler resultat och bilder finns att läsa på Falubygdens SFK:s sida i länk här på sidan. Vi var 14 seniorer och 4 juniorer och segrarna fick förutom varupris en Dalahäst i glas. Ett trevligt arrangemang med ett stort prisbord. Själv tog jag ett par byxor, så nu börjar upptrappning inför vinterns bravader och man får väl hoppas att jag kommer i byxorna tills dess. För den här sommaren har medfört allt för många extrakilon, haha.

Piren i Nyköping......

Publicerad 2014-08-20 14:03:36 i Allmänt,

I tre år bodde jag i Nyköping, under de åren så var det inte så mycket fiske för min del. Skötte marktjänsten åt min man som tävlade på elitnivå inom bangolf, och hängde på bangolfanläggningar landet runt. Mina äldsta grabbar började också tävla och vann en del medaljer på ungdoms-SM.
På piren i Nyköping som egentligen är stadens kanotstadio, har det arrangerats många metartävlingar, både traditionella och internationella. Det är Sveriges längsta brygga som är 1,5 kilometer lång och 2,5 meter bred. Det är en "flytbrygga", så lite gungigt blir det när det blåser men det brukar gå bra. Den byggdes för att vara vågbrytare åt kanotbanorna som går innanför och åt det hållet får man inte fiska. Gott om mört, abborre, löja och braxen i alla storlekar. Det är även ett populärt promenadstråk med många turister som kommer och går.
Det brukar vara gott om fisk och under Juli månad så arrangeras traditionella metartävlingar där varje lördag. Den sista lördagen så är det tre-mannalag, och alla dessa tävlingar lockar mycket folk från både norr och söder. För två år sedan så åkte Lena och Gardar från Falun och jag ner på två tävlingar, en individuell och en lagtävling.
Mamma följde med på lagtävlingen och fick träffa en massa fiskevänner, som tur var så var det fint väder för hon fiskade inte. Det var Lena, Gardar och jag i laget, men vi fick inget pris. Förra året var Lena, Gardar och jag ner igen och samma tur med vädret. Mina placeringar har varit fyra, tvåa och tvåa. Min syster Monika brukar också vara med på piren och hon bor ju i Strängnäs, så på hemvägen bjöd hon alltid på mat, trevligt stopp i min födelsestad.
I år skulle vi varit ner igen men det blev inställt på grund av sjukdom, kanske vi åker nästa år, det är ju trots allt 35 mil dit för oss.

Nostalgi året 1959......

Publicerad 2014-08-06 11:25:41 i Allmänt,

Igår på kvällen såg jag ett program på TV 2 som handlade om året 1959, och mina tankar gick tillbaka till den tiden. Vi bodde i Järnvägsbygget i Nykvarn utanför Södertälje och pappa jobbade i samma hus och ute på järnvägsspåren. Vi hade skaffat TV året innan och det var ju bara svartvit som gällde och jag kommer ihåg några barnprogram som jag brukade titta på. Det var Andy Pandy och Humle och Dumle.
Min 5-årsdag tillbringade vi på sjön Yngern i vår båt, la till vid en berghäll där jag kunde bada min lilla docka som jag fått av storasyster Monika. Det är en babydocka som är cirka 8 cm lång och jag har den kvar och den är som ny. Det var mycket getingar den sommaren och när vi var hos mormor i Strängnäs så blev jag stucken i halsen när vi var och badade. Som tur var så gick det bra, men jag minns det som igår.
Det året åkte vi in till Ateljé Gutestam på Nygatan i Södertälje för fotografering av oss syskon, Monika, Kenth och jag.
Natten när Ingo mötte Floyd så satt vi hela familjen uppe hos några grannar i samma hus och lyssnade på radion. Det var spännande och vilket liv det blev när han vann. Vi var också uppe i Stockholm på stadion och såg ett lopp när Dan Wern sprang. Den här kvällen så lyckades han inte vinna, men varje gång han sprang förbi där vi satt, så stod jag upp och hejade. Våra bekanta från Finspång hade flyttat upp till Stockholm och frun var med barn, en " sladdis" var på gång. Då hade visst jag sagt -"Men gamla människan" , lite pinsamt för mina föräldrar för de hade inte ens diskuterat det.Ja nog finns det mycket minnen kvar från barndomen och jag minns även dofter och platser vi varit på. Det kan nog bli lite fiskesnack i morgon, skönt att det är svalare ute och det har både regnat och åskat här.

Storbranden utanför Sala....

Publicerad 2014-08-05 09:21:00 i Allmänt,

Sedan i torsdags härjar en stor skogsbrand väster om Sala, det kan väl ingen i hela Sverige ha missat. Hörde nu på morgonen att en man omkommit och en annan svårt brännskadad. Det är fruktansvärt det som händer eftersom det är och har varit så varmt en längre tid, tidvis kraftiga vindar och inget regn.
Jag bor ju i Borlänge 10 mil ifrån brandplatsen men redan i lördags kunde vi här känna brandrök som sedan dess bara blivit värre. Röken sträcker sig även längre norrut i Dalarna och över Uppland och Åland. Igår var en märklig dag, dels så var det årets varmaste dag med 35,1 grader i Falun, och ingen vind alls. Över Borlänge och andra delar av Dalarna var himlen täckt av brandrök och ett konstigt gult ljus uppstod, då solen inte kunde lysa igenom. Det gick inte att ha varken fönster eller dörrar öppna, och man hade en stickande känsla i näsa och ögon. Röken kom in genom ventilationen och jag hade tvättstugan och i torkskåpet luktade det också brandrök, kanske måste tvätta om allt. På eftermiddagen blev det alldeles mörkt inne och det började blåsa som sjutton, sen började det dugga lite och åskan började mullra. Det kom inte mycket regn men det som kom var fullt med sot och förkolnade barr. Så allt blev fullt av små sotflagor, bilar, altaner, utemöbler, fönster....ja allt. Det här är väl ändå bagateller jämnfört med de som bor nära, tycker verkligen synd om dem. Nu hoppas alla på att det kommer regn i området för branden, samt att de Italienska flygplanen kan vattenbomba så att de kan få kontroll över branden, och kan släcka den.
Brandområdet är nu 1 mil gånger 1,5 mil stort och sprider sig norrut. Den rör sig i riktning mot sjön Snyten, där jag varit på pimpeltävlingar flera gånger. Väster om branden ligger sjön Åmänningen, som säkert många pimpelfiskare känner till. Många byar har man evakuerat och fler är på gång. Nu ber vi om REGN,REGN, och åter REGN.

Mer om SM i Mete 2014....

Publicerad 2014-08-04 10:42:45 i Allmänt,

Nu har både resultat från individuella och lag kommit ut, ni kan se dem på www.svenskalag.se/VBMK, sök sedan under dokument. Jag missade igår att berätta att även ett guld i yngre herrjuniorklassen gick till Dalarna och Älvkroken, tror även att han hade dagens högsta vikt på över 3 kilo, Grattis! Igår avgjordes lag-SM och då fick Dalarna guld via Fjällkrokens Äldre damveteraner och silver till Skinnkrokens damer, Hurra! Det var ju inga större vikter på detta SM, så lyckliga var de som fick något större på kroken.
Hörde av en vän att det hade varit otroligt varmt och mycket getingar under lördagen. Det tycks vara ett "getingår" i år och det är så otäckt när de kryper mellan fingrarna och på händer när man står och fiskar. Hur som helst " Grattis alla medaljörer", bra kämpat i värmen. Nu börjar man faktiskt att längta efter is och pimpelfiske, snart dags för nytt SM-möte i Falun. Ha det bra.

SM i Traditionellt Mete 2014.......

Publicerad 2014-08-03 09:33:00 i Allmänt,

Nu är jag tillbaka efter ett låångt uppehåll. Den här helgen går Svenska Mästerskapen i Traditionellt Mete i Tranås. I traditionellt mete får man inte mäska, som bete får man använda mask, maggot och majs. Man får använda toppknutna metspö och kastspö och vada ut till knähöjd, lottad plats där man måste stå kvar första kvarten av den 4 timmar långa tävlingen, det är huvudreglerna.
Det blev många turer innan jag kastade in handduken, jag skulle ha varit med både individuellt och i damveteranlag. När vi skulle anmäla oss så hoppade två av våra ordinarie lagmedlemmar av. Vi frågade runt, finns ju inte så många som fiskar längre. Men vi fick med en tredje person så vi anmälde oss och Lena med man skulle åka ner redan på torsdagen och åka vidare på semester söderut på måndagen. Jag bokade rum på ett hotell bredvid golfbanan för mig och vår tredje lagmedlem från fredag till söndag, endast en km från centrum. Men sedan hoppade min rumskompis av p.g.a. värk och problem med knän och handleder. Lena fixade en ny tredje person som skulle åka och bo ihop med mig. Då skulle jag få köra själv fram och tillbaka och blev lite tveksam om jag skulle orka det. När sedan även den personen tackade nej så slängde jag ut en förfrågan på Facebook, om skjuts ner och hem. Jag skulle ju tävla individuellt och Lena och jag kunde ju tävla i lag på två, men ingen svarade. Blev även erbjuden att åka med Lena och Gardar som ändrat sin semester eftersom de inte själva var så pigga. Men jag tyckte att fyra nätter på ett annat hotell än de, och den merkostnaden så var det inte värt det. Inte heller att åka ner själv fredag till söndag. Så jag lämnade återbud och avbokade dubbelrummet, och det var bara att gilla läget.
Tur för den som lyckats fånga en braxen denna dag. Jag har försökt att googla fram resultatlistor från gårdagens individuella tävling, men ej lyckats. Tack vare vänner på Facebook så vet jag att det blev strul med lottningen på morgonen, det saknade visst flera platser/lotter för damerna, tråkigt vid en så stor tävling! Fick också veta att många medaljer gått till flera kullor från Dalarna. Fjällkroken tog visst ett guld och två silver och Skinnkroken ett brons. Idag går lagtävlingen och vi får hoppas att lotterna räcker till alla och att man kan få läsa lite resultat så småningom. Skitfiske till Alla!

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela