Storbranden utanför Sala....

Publicerad 2014-08-05 09:21:00 i Allmänt,

Sedan i torsdags härjar en stor skogsbrand väster om Sala, det kan väl ingen i hela Sverige ha missat. Hörde nu på morgonen att en man omkommit och en annan svårt brännskadad. Det är fruktansvärt det som händer eftersom det är och har varit så varmt en längre tid, tidvis kraftiga vindar och inget regn.
Jag bor ju i Borlänge 10 mil ifrån brandplatsen men redan i lördags kunde vi här känna brandrök som sedan dess bara blivit värre. Röken sträcker sig även längre norrut i Dalarna och över Uppland och Åland. Igår var en märklig dag, dels så var det årets varmaste dag med 35,1 grader i Falun, och ingen vind alls. Över Borlänge och andra delar av Dalarna var himlen täckt av brandrök och ett konstigt gult ljus uppstod, då solen inte kunde lysa igenom. Det gick inte att ha varken fönster eller dörrar öppna, och man hade en stickande känsla i näsa och ögon. Röken kom in genom ventilationen och jag hade tvättstugan och i torkskåpet luktade det också brandrök, kanske måste tvätta om allt. På eftermiddagen blev det alldeles mörkt inne och det började blåsa som sjutton, sen började det dugga lite och åskan började mullra. Det kom inte mycket regn men det som kom var fullt med sot och förkolnade barr. Så allt blev fullt av små sotflagor, bilar, altaner, utemöbler, fönster....ja allt. Det här är väl ändå bagateller jämnfört med de som bor nära, tycker verkligen synd om dem. Nu hoppas alla på att det kommer regn i området för branden, samt att de Italienska flygplanen kan vattenbomba så att de kan få kontroll över branden, och kan släcka den.
Brandområdet är nu 1 mil gånger 1,5 mil stort och sprider sig norrut. Den rör sig i riktning mot sjön Snyten, där jag varit på pimpeltävlingar flera gånger. Väster om branden ligger sjön Åmänningen, som säkert många pimpelfiskare känner till. Många byar har man evakuerat och fler är på gång. Nu ber vi om REGN,REGN, och åter REGN.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela