SM, Del 2......

Publicerad 2016-04-13 14:54:09 i Allmänt,

På fredagskvällen släpps bomben på facebook i gruppen pimpeltävlingar/isfiskepass om fusk i ett reportage som sänds i TV. Skandal att en tävlingsledare kan gå ut med ett sådant uttalande inför SM i pimpel. Noll koll , kan jag tycka  om hur tävlingsfisket fungerar på elitnivå.......
Att det kanske fuskas på bytävlingar med höga prissummor, skotrar, båtar och andra åtråvärda pris är en sak, men på ett SM?!!!  
 
Man började genast fundera över hur helgens arrangemang skulle avlöpa, men glädjande nog så blev det perfekt med invägningen, prisutdelning och snabba resultat och foton ut på facebook-sidan, "Pimpel-SM,Örträsk". Det skall de ha en stor eloge för, bra jobbat.
Vaknade tidigt till en fin dag och efter frukost och inlastning i bussen så bar det av söderut från Lycksele. Lång skumpig resa då jag laddade med musik i lurarna och en stilla meditation och memorering av dagens kommande tävling på Örträsket. Hade redan när jag såg kartan gjort upp för plan A och B. Då jag efter vinterns influensa/förkylning ännu inte är riktigt pigg så fick jag skippa norra änden av sjön. Plan A var att gå rakt över sjön från bygdegården till badet och jobba mig norrut. På den sidan av sjön fanns det mer område att gå på och inte lika tvära branter som på östra sidan.
Men när vi tagit ur all utrustning och går ner till sjön ser vi hur nära det är till andra sidan, så dit kommer nog många andra att gå. Plan B var utloppet och när jag kollade kartan så har man gränsat av mer än jag räknat med,shit.
 
Niklas på gång på sitt första SM som senior, ser ut att vara bra att gå/springa på sjön så han frågar om han får lämna broddarna hos Roger som är på plats och säljer fiskegrejer för Vestlis fiske och fritid.Själv så tar jag på mig mina istället för att bära dem i konten. Vi minglar runt ett tag och pratar med många fiskekompisar innan det är dags för utgång. Blir fotad och sponsrad med två pirkar och några krokar, återkommer till det. Vid utgången så kollas som vanligt alla kontar och utrustning och jag slår ut med armarna och säger att killen får muddra mig om han vill, men han avstår.
 
 
Pratar med Kicki och Mats ifrån Stäket, om mina planer, Kicki och jag kommer överens om att gå tillsammans idag och hjälpas åt,Mats skall nog norrut,Vad roligt att kunna fiska ihop och i år så tävlar vi ju inte i samma klass, så det kommer att bli bra.I år så har det verkligen lossnat med fisket för Kicki, som gått bra hela vintern och är kvalificerad till nästa års SM.
 
Svårt att se gränsen på långt håll och när vi kommer fram ser vi att det är vita band på pinnarna, sen går de inte ända iland heller, utan man får tänka sig sista biten. Det hade nog varit bättre med granruskor och hörde efter tävlingen att det i norra änden varit ännu större problem med gränserna och avruskade områden.
Öppet vatten utanför gränsen längre fram med fullt av svanar som blev lite skrämda när alla närmade sig och flög runt ett tag innan de återvände.
Det tilltänkta området att fiska av norrut, men planerna byttes till ut på flatan där de redan i början av tävlingen drog stora abborrar. Där även Nisse som vann herrvetraner fick en kanonstart och fortsatte plocka fisk under tävlingen. Grattis Nisse, så roligt att du fick vinna!
 
Här ovan sitter Falubygdens SFK:s yngre damjuniorrer, det gick bra för Anna som tog brons. Skottet small och ner med grejerna började med en Kajpirk med wolfram och en Jockekrok special, laddad med pinkies och blodis. Bara en dm vatten under isen, men lätt att borra och cirka 60 cm is. Nytt hål lite längre ut och genast 4 meter, men inte ett liv. Vi drar oss lite längre ut  på cirka 7 meters djup och Kicki får några abborrar, samtidigt så ser vi att de får fisk längre ut på flatan vid gränsen. Så vi går dit och Kicki får några till, men jag känner inte ett liv. Så kommer det pågå hela tävlingen, folk kommer och går men vi är ett gäng som stannar kvar hela tävlingen. Det är delar av Noragänget, Ernst och så vi då. Kicki lyckas få upp 7 stycken abborrar och kommer 8 i damveteraner. 
Jag har ju sagt till alla och framförallt till juniorer att man aldrig skall ge upp på en tävling, men denna dag var det nära att jag gjorde det. Provade "ta me f...n " allt jag hade med mig, fiskade på mellan 4-14 meters djup, och provade på mellanvaten. I ett hål när det var cirka 45 minuter kvar av tävlingen får jag en nors när jag rullar upp spöt och skall flytta på mig. Den bara hänger där och luktar gurka....men finns det nors i sjön då borde ju abborren gå och jaga den. Piggnade till lite och försökte på alla djup i det hålet men tvärdött. Borrade nya hål och letade runt lite, men icke.
När klockan är halv två så står jag upp likt en "turist" och fiskar med haspelspöt,tafspirk och blåglittrig mormyska det nappar och upp kommer en abborre som med påse kommer att väga 24 gram. Gissa om jag jublade? Nu hade jag klarat det där fula namnet FF, jag var inte längre fiskfri. För Er som inte vet vad namnet är, så får ni  fråga någon äldre erfaren fiskare, de vet! Fortsättning följer i morgon.......
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela