Ångbåten Domnarfvet och musikstaden Borlänge........

Publicerad 2013-12-29 10:50:56 i Allmänt,

Vi flyttade upp till Borlänge 1991 och några av våra grannar var familjen Arvidsson. De har två söner som vår son Niklas brukade leka med. Även vi föräldrar började umgås och Ove hade 1985 köpt ångbåten Domnarfvet som vi tillbringade många resor på. Det är Sveriges äldsta skepp och numera K-märkt, det visade sig att Oves farfars farfar varit första skeppare på ångbåten 1863. Det tar minst 3 timmar att elda upp ångmaskinen för att kunna åka iväg, så dessa dagar blir långa för kaptenen och hans besättning. På midsommarafton brukade det var ångbåtsparad i Torsång och då var vi ibland med på den resan. Man åker genom Ösjön ut på Runn och ner mot Lillälven, där man la till vid ångbåtsbryggan för lunch. För att kunna gå under broarna i Lillälven och Dalälven är man tvungen att fälla skorstenen, och det brukar vara fullt med båtar överallt där. Svårt att lägga till och vända skeppet med alla dessa båtar som kör åt alla håll och inte alltid så nyktra förare, sen är det ju lång stoppsträcka också. Paraden började i Dalälven längre upp mot Borlänge, man stannade till och tog upp spelmän och folkdansare som spelade och dansade på däck. Domnarfvet ligger sommar och vinter vid Tomnäs, Ösjön, fösta viken till vänster om Ornässtugan sett ifrån båthamnen i Ornäs. Det är så skönt att "tuffa" runt på Ösjön och Runn och se dessa vatten som man pimplar på. När jag fyllde 40 år så tillbringade vi dagen på Ösjön, stannade till för bad vid Tuppön. På kvällen blev det grillfest med dryck på vår altan och släkten hade vi haft hemma under midsommar.Man kan hyra skeppet för en utflykt och gå in och läs mer om allt på www.angbatendomnarfvet.se
Kaptenens fru Marina och en annan grannfru med barnen. Marina och jag har umgåtts och jag arbetstränade i hennes butik Regnbågskristallen, där jag även hade praktik när jag utbildade mig till massageterapeut. Igår var vi ut på "Firmafesten",den årliga kvällen för Borlängemusiker och med många hemvändande musiker som spelar. Det var 27 band som spelade på 3 scener, de fick ungefär 20 minuter var att spela men svårt att hålla tiden. Det var allt ifrån hårdrock till jazz, högsta ljudnivån stod nog ändå Apopocalyps för. Det är bara att glida runt och lyssna och dansa till det man vill. Bolanche var stället och det är ett av SM-hotellen 2014, så vill du hålla igång så kom till Dalarnas största musikstad, Borlänge. Vi har ju haft allt ifrån Jussi Björling till Miss Li och Mando Diao, tyckte jag såg några från bandet igår och många fler kändisar. Ohh vad roligt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela