Kontar,lådor, ryggsäckar......

Publicerad 2013-12-19 09:33:48 i Allmänt,

1966 fick jag min första pimpellåda, en köpt liten trälåda som pappa skruvade på en del från en "bildyna" med frigolit i som jag kunde fälla över och hålla torr vid förflyttningar när det snöade eller regnade.1970 byggde pappa och Tore nya träkontar till sig själva, mamma och mig. Tore och mammas var rektangulära och pappas och min med rundad bakdel, dessa målades och lackades för att hålla vätan borta. Eftersom jag redan då hade svårt att bära över axeln så satte de dit läderremmar så jag kunde bära den på ryggen som en ryggsäck. På 80-talet var det dags att bygga nya lådor i plast, även där hade jag läderremmar så jag kunde bära på ryggen, har den kvar än idag och använder den när det är blött och stöp. Pappa skar upp botten på kontarna satte in lister inuti så det stack ut c:a 5 cm, och då så fick man ben också och då gled den inte så lätt på isen. På mammas och sin egen låda satte han även på plastfötter för att inte trälisten skulle slitas ut. Tyvärr så gjorde jag aldrig det så min är lite sned. I botten borrades det små hål så vattnet rann ut och lättare att spola rent från fiskslem, den inreddes med hållare för diverse utrustning, i locket hade jag min blytyngd för att lossa krokar som fastnat i botten eller grenar, fjädrar av stål som hållare av mitt haspelrullspö som jag använde ibland på Mälaren, samt ett galonfack för vanliga spön. Det är inte för utan att vi alla kallade pappa för "uppfinnarjocke". På Sälen Cup deltog ju flera finländare och Simo som börjat sy och experimentera med tygryggsäckarna, och de året jag bjöd dem på mat så fick jag köpa Simos stora ryggsäck. Min f.d. svärfar Elof hjälpte mig att sätta dit en mellanvägg och gångjärn till ett trälock, den är lite väl tung att använda vid tävlingsfiske. Simo och jag gjorde en bytesaffär, han gillade min svarta Vestlijacka, så han fick den och jag hans varpaspön som var något nytt för oss svenskar. Varpning är ingen teknik som jag kan eller gillar, passar inte ihop med min ledvärk.2001 när Niklas var med på Sälen cup så fick han Simos gröna ryggsäckslåda av honom om han lovade att börja tävla mer och jag köpte en blå ryggsäck av honom som jag använder än idag. Året efter så köpte även mamma, Monika och hennes man Hans också ryggsäckar. Förra året fick jag av min syster Monika en smidig liten pulka att spänna fast konten på.
Överst mina 2 första lådor, mitten mammas och pappas plastlådor med fötter och längst ner de lådor jag använder idag. Niklas har även en original Emmalåda förutom hans gröna ryggsäck och sen finns även en mindre plastkont som pappa gjorde till min son Stefan när han tävlade.

Kommentarer

Postat av: Börje Olsson

Publicerad 2013-12-19 13:32:12

Hej igen Rosi
Vet du var man kan få tag i pulkan du visar på bilden
Försöker hitta en att ha på Mälaren när det kan bli tungt att bära
/Börje

Postat av: Rosie Thörne

Publicerad 2013-12-19 14:42:51

Hej Börje! jag har precis pratat med Monika, den är köpt i Strängnäs för flera år sedan, och hon har inte sett några fler efter det. Men kolla på leksaksaffärer, Rusta eller ÖB de kanske kan ha något liknande.

Postat av: Rosie Thörne

Publicerad 2013-12-19 19:11:13

Vet inte hur de finska ryggsäckarna är nuförtiden, men jag har i botten mellan tyg och plastlåda en utskuren tunn skärbräda och på den ett utskuret sittunderlag. Detta för att undvika att det går hål på lådan vid ojämnheter. Tar alltid ur alla saker om det blivit blött, hänger upp på tork.

Postat av: bJÖRNEE

Publicerad 2013-12-20 19:47:07

Du är en pärla!!!! Skitkul att läsa.

Postat av: Rosie Thörne

Publicerad 2013-12-20 22:04:02

Tack Björnee, vi ses så småningom på isen, och Alla är hjärtligt Välkomna till Dalarna på SM-Pimpel.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela