Trosametet......

Publicerad 2014-06-18 11:34:27 i Allmänt,

Trosa är en vacker liten stad som ligger utmed kusten cirka fem mil nedanför Södertälje. Den kallas även för världens ände, kanske för att det från början bara fanns en väg dit och samma tillbaka.
Det finns heller ingen järnväg som går förbi där utan den är ju uppe i Vagnhärad. Fanns ett uttryck som vi brukade säga när jag var liten, när man tyckte att någon var "knäpp".- Ta tåget till Trosa. Trosa-metet brukar alltid gå av stapeln Kristi himmelfärdsdagen som också kallas "Första metardagen". Den infaller ju alltid på en torsdag, men med lite olika dagar i maj beroende på när påsken inträffat. Därav blir det lite olika sorts fiske om det finns fisk inne i ån eller inte. Uppe vid kvarn brukar det förr när jag var med, vara bra med braxen, annars är det mört, abborre och löja som gäller.
Jag har inte varit med så många gånger på Trosa -metet, men det är en populär tävling som lockar många tävlare och barn. Du kan läsa mer om det på www.trosaafk.se
Trosa är väl värt ett besök även om det inte är fiske som gäller, själv har jag varit på bröllopsmiddag på stadshotellet och på Bohmans, när vänner gift sig. Trosa havsbad har en härlig sandstrand med stor camping. Där utgick vi ifrån på ett kustfiske-dm i Södermanland och fick åka fiskebåt ut på en av öarna.
Jag tävlade ju i flera år för Trosa Afk och lyckades 1988 ta individuellt brons på SM i pimpel, och flera lagmedaljer blev det också för den klubben. En rolig tv-serie som spelats in i Trosa med omnejd är ju Hedebyborna, med många inslag från Stadshotellet och ån. Vi har även fiskat kräftor i ån och då fick man köpa kort i en järnaffär i Vagnhärad. Tror att det var -88 som jag och min man satt i kö där utanför hela natten. Folk festade och man dukade upp med bord och stolar, man sov i bilar. Om jag kommer ihåg rätt så fick man en lapp med ett nummer på för sin köplats. När sedan affären öppnade fick man gå in och köpa sina kort och välja pass och dag i turordning. Vi hade några favoritpass uppe i Vagnhärad, där man var tvungen att använda vadarstövlar och det var pappa, mamma, Monika och hennes man, jag och min man som brukade fiska. Tyvärr så kom även kräftpesten dit och hur det är idag har jag ingen aning om. Snart är det Midsommar ha en bra dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela