Pimpla bläckfisk......

Publicerad 2014-09-15 13:30:13 i Allmänt,

På hösten 1980 reste jag och en väninna till Cypern på 2-veckors semester. Vi skulle bo i Limasol som låg 8 mil ifrån Larnaca där flygplatsen är. Det blev bussresa till hotellet i Limasol, och med på bussen var flera unga tjejer som höll i gång och kastade sig i polen med kläderna på när vi kom fram. Det var första gången jag var utomlands och man var ju ganska chockad. Personalen skakade på huvudet det var ju badförbud så sent på kvällen när vi anlände. Hur som helst såg knappt skymten av dem något mer. Vi solade och badade mest vid polen för inne i Limasol så finns bara några få stränder som ligger vid hotellen nere vid stranden. Det skulle bli en båtutflykt som vi gärna ville vara med på. Det var en stor träbåt som la till på ett ställe och vi fick åka iland i en liten plastbåt som de hade på släp. Vi fick lunch och satt och åt den när kapten kom fram och pratade med oss. Jag pratade naturligtvis om fiske och någon dag senare så skulle kapten Nikko ut och fiska bläckfisk och undrade om vi ville följa med. Han kom och hämtade oss tidigt en morgon och vi åkte ut i plastbåten. Det var nog runt tre meter djupt där han stannade och vi var tvungna att vara alldeles tysta. Nikko pimplade med reven i handen och det var en väldigt tjock rev och en slags krok som såg ut som en ryckare.
Ovanför sitter lite lösa "skedar" från drag som sitter och skramlar för att locka till sig bläckfiskarna och kroken betade han med småfisk. Efter en liten stund fick han napp men den släppte, ner igen och då satt den. Upp kommer en bläckfisk som slingrar sig runt hans armar och suger sig fast. Brr vad läskigt, han tog fram kniven och dödar den och förklarar att under huvudet där armarna går ut har de som en tagg som är farlig. Så det är viktigt att så snabbt som möjligt ta död på den.
Ner igen och det nappar bra han får nog en fyra fem stycken och undrar om vi vill prova. Försöker en liten stund och reven skär in i fingrarna och lämnar tillbaka till Nikko, och med tanke på dessa sugande och slingrande armar som man fick små sugmärken av så avstod vi fler försök. Efter en stund får han på en stor bläckfisk som släpper, ner igen och den följer med en bit innan den gör ett ryck och sticker med pirk och allt. Fyy faan vilken tur, för hur skulle den ha varit att få upp i en liten plastbåt..... Vi åker tillbaka och Nikko rensar bläckfiskarna genom att slå dem hårt mot en liten klipphäll och gnugga dem så att de skummar. Det här för att göra dem mjuka och för att få bort allt bläck som de har i sig. Sedan skulle hans mamma få dem. Innan vi åker tillbaka till hotellet så visar han oss Limasols bästa strand som ligger en bra bit utanför staden, och är säkert en mil lång. Det här är i mitten av november och lågsäsong och det brukar mest vara öborna själva som är där men för dem så är det ju vinter. Vi badar och plockar snäckor, Nikko har med sig sin schäferhund som blir helt ifrån sig när husse dyker under vattenytan. Någon dag senare så skall träbåten köras till Larnaca och Nikko undrar om vi vill följa med honom och hans kompis. Båten skall säljas och hans kompis har bott på den i hamnen i Limasol under sommaren. Vi åker mitt i natten och får se en fantastisk soluppgång över medelhavet innan vi anländer till hamnen i Larnaca. Där fikar vi med båtägaren innan det blir bil tillbaka till Limasol. Några dagar senare återvänder vi hem till Sverige efter två minnesvärda veckor på Cypern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela