Loi Kratong.....

Publicerad 2016-11-17 16:55:41 i Allmänt,

Loi Kratong är en högtid i Thailand som infaller i mitten av november varje år. Då går man man ur huset och skickar iväg små kratonger i vattnet.
De består av bananblad som är vikta som en krona, bananstock i botten, tiagetisblommor, två rökelser och ett smalt litet ljus, som man tänder. Sedan lägger man i några egna hårstrån för att skicka iväg det man vill bli av med, t.ex känslor, beteenden, sorger m.m. Man lägger även i en peng för lycka och välgång till sig själv och nära och kära.
Denna dag inföll i år den 14/11 då det samtidigt var superfullmåne och första sorgemånaden sedan kungen dog var över. Så det var stor fest i byn och på många andra ställen.
När det skymde så åkte vi ner till stranden för att få se månen och såg då flera stånd med kratonger. Vi trodde att det var något ätbart. Men nere vid stranden så kom några som bor i vårt område och de hade köpt några kratonger och talade om att det var till en ceremoni.Så vi gick tillbaka och köpte egna för 6:- styck,sedan följde vi med till en damm. Där tände vi ljusen ,rökelser och skickade iväg dem i vattnet. I dammen som var full av fiskar, troligen karpar och malar, bor även en stor varan.Så vi ska åka dit någon dag när det är ljust ute och titta. Man kunde även köpa fiskmat för 3 kronor, då fick man en stor påse.
 
En magisk kväll som som vanligt avslutades med poker, plump och yatzy.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela