Nystart på bloggen.......

Publicerad 2023-03-29 12:24:00 i Allmänt,

Nystart på bloggen efter några "svala" år. Nu ska jag försöka hålla i det här igen och börja om från början. Det kommer att handla om livet och fiske, ska försöka skriva mest om fisket. Blev "peppad" efter helgen då jag och mina lagkamrater Monica Andersson och Eva Mörlin vann guld på SM i pimpel på Orsasjön.
 
Jag föddes i Strängnäs 1954 och har två äldre syskon Monica och Kenth, här är vi i Norrköping innan flytten till Nykvarn.
Pappa jobbade vid järnvägen och vi bodde alldeles bredvid spåret in till Strängnäs. Mamma skötte bommarna vid vägen när de kom tåg, handvevade dem ner och upp.
När jag var ett halvår flyttade vi till Finspång, och där är mina första minnen. Vid cirka 3 år kommer jag ihåg att det åkte förbi ånglok som tuffade på och tutade.
Sedan flyttade vi till Nykvarn utanför Södertälje och där hade jag mina "värstingår" . Jag var nu 4 år och brukade gå och köpa cigaretter i kiosken åt mamma,  på andra sidan spåren.Hon hade ju koll på tågtiderna. Vi bodde i järnvägsbygget, ett stort hus för anställda och kontor på bottenvåningen, där pappa jobbade, när han inte var ute på spåren.
Min bror Kenth som är 5 år äldre än mig och hans kompisar kom på ide'n att skicka mig till kiosken och köpa cigaretter Ritz. Samma märke som mamma rökte. Sen på kvällen gick vi ner till ån och rökte och badade nakna. Jag fick väl följa med för att jag inte skulle skvallra.😂
Men en granntant hade sett oss och vi luktade nog rök när vi kom hem. Det slutade med att brorsan fick skäll och stryk av pappa.😢
 
Samma år när jag var 4 så var vi Strängnäs där mormor bodde och hade ett ölcafe'. Mamma brukade hjälpa henne där och vi åkte alltid tåg dit. I Åkers Styckebruk fick man byta tåg. Det tåget åkte in till Strängnäs som då var slutstation. Jag och Monica var ute på gården och mormor inne för att laga lunch. Monica går in och jag lekte väl för fullt och när jag skulle gå in får jag inte upp dörren.
Får för mig att de åkt hem utan mig, springer gråtande till stationen. Där står ett tåg inne som jag hoppar på och konduktören känner ju igen mig och  han reagerar inte på att jag är ensam. Byte i Åkers Styckebruk och sen somnar jag och åker förbi Nykvarn. En städerska hittar mig i Stockholm där tågets slutstation är och jag kan tala om vad jag heter och bor. Pappa gick en kurs i Stockholm, så tur att jag inte gick av i Nykvarn, där fanns ingen hemma.
I Strängnäs var det panik och polis var inkopplad, brorsan fick åka med i polisbilen och de andra letade överallt. Vet inte hur kommunikationen gick till det här var ju 1958. Men jag fick sitta bredvid en präst fru och hennes barn tillbaka med tåget till Åkers Styckenruk. Kommer ihåg att hon bjöd på gelehallon.
Där mötte mamma mig och vi bytte tåg och åkte tillbaka till Strängnäs. Jag har ett urklipp från en tidning med, fyraårig flicka åkte ensam med tåg.😂 Tur att jag hittade och tur att jag somnade, när ingen var hemma i Nykvarn.
 
Pappa hade inget körkort, men fribiljetter på tåg, så när jag var 4 år åkte vi tåg till Gevsjön i Jämtland. Det var pappa, mamma, Kenth och jag, vi skulle bo på en bondgård hos Sundvisson. Han hade taxi och hämtade oss vid station i Gevsjön, där tåget fortfarande stannade.
Men tågresan gick inte bra för min del. Låg och sov på soffan och ramlade ner och slog ögonbrynet i elementet, så blodet rann.
Det här var lite söder om Östersund så pappa pratade med konduktören, så när vi kom till Östersund stod en taxi och väntade. Pappa följde med mig till sjukhuset där de sydde ihop mitt ögonbryn. Sen tillbaka till station där tåget väntat på oss. På den tiden gick det bara ett tåg om dagen mellan Östersund och Storlien.
Tur att han kunde snacka för sig, far min.😊 I Gevsjön skulle vi fiska, vi fick låna båt av Sundvisson och en dag gick vi till Gevsjöströmmen. Det är en mil dit och en mil tillbaka på stigar genom skogen. Idag finns det en väg ända fram.
Vi stannade och badade i denna iskalla fjällsjön, brr. Det här är mitt allra första fiskeminne. Haha, man ser det stora plåstret ovanför ögat.😁
 
Fortsättning följer.......

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

rosietalar

Jag heter Rosie Thörne är 68 år och bor i Borlänge, har tre vuxna söner och sex barnbarn. Jag har alltid tyckt om att vara i naturen, och att fiska. Har tävlingsfiskat sen jag var 10 år och vunnit många tävlingar genom åren .Kommer att berätta om mitt liv och fisket.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela